12
  • AgentKis
    #12
    A "sokat" fogyasztó egységek (videókártya processzor pl.) dobozain fel kellene tüntetni a teljesítményt is. Ez a gyártókat ösztönözné az alacsonyabb fagyasztású dolgok felé. Kis fogyasztású egységek hűtése megoldható lenne passzív hűtővel is. Nem a gigahertzeket kellene srófolni, hanem a processzorok számát esetleg.
    Itt arra gondolok, hogy pl. az intel-nél vannak 1,5-1,8 GHz-s procik amik 5-10 wattot fogyasztanak ezek irodai munkára tökéletesek, (sajna most csak a noteszgépekbe tesznek ilyeneket), 2 db ilyen proci együtt már lehet, hogy jobb, mint egy 2,8 GHz-s celeron és kb. 1/4 annyit fogyaszt !!!
  • ttt ttt
    #11
    Ez szintúgy érdekes kérdés, mivel sok rossz táp van bezsúfolva; a villanyszámlán vesztik el amit az olcsó pc-n megspóroltak. Gondolom már olyan jelentősre nőtt a energiára fordított kiadás, hogy most kénytelenek lobbizni a gyártóknál. Persze jelen esetben ez mindenkinek jó lehet, bár az ötvoltos ág megszünése sok perifériára kihat, így az megint terhelheti az ember péztárcáját, bár a gyártókat ez inkább motiválja...
  • ttt ttt
    #10
    "De egyébként ez attól is függ, mennyit eszik meg belőle a gép. Általában a megadott terhelhetőség ~3/4-énél a legjobb a hatásfok. Ezért egy 150W-ot fogyasztó géphez nem ésszerű 600W-os tápot venni."

    Ez az igazán érdekes kérdés, ugyanis a mai pc használat igen széleskörű (szöveg szerkesztéstől a nagyigényű játékig), így nehéz ezt paraméterezni. Azért vannak erre is jó példák; cool'n quit. Ugyan így lehetne, kellene a tápokat is vezérelni.
    Persze a hatásfok sosem lesz tökéletes, de mindenképpen szigorúbb szabályok közt, szigorúbb ellenőrzésekkel kellene kiengedni a tápokat a piacra. Legalább nem lenne annyi szutyok a boltok polcain.
  • BiroAndras
    #9
    És csendesebbek is.
  • dez
    #8
    Nagyrészt, de a kritikus komponensek jobb minőségűek. (Meg persze áramkörileg is jobbak.)
  • dez
    #7
    A névtelen tápok is hozzák általában a 70%-ot, a márkásabbak 80-90%-osak. A Chieftec jobb tápjai 84%-osak. (Asszem ebbe is beleszámít az aktív PFC.)

    De egyébként ez attól is függ, mennyit eszik meg belőle a gép. Általában a megadott terhelhetőség ~3/4-énél a legjobb a hatásfok. Ezért egy 150W-ot fogyasztó géphez nem ésszerű 600W-os tápot venni.
  • BCS CORPS
    #6
    nem árt vigyázni a márkásokkal belül ugyanazok a legolcsóbb tajvani alkatrészeket teszik abba is
  • Sanyix
    #5
    A márkásabb tápok pl chieftec mennyi hatásfokkal mennek?
  • sgbo
    #4
    FSP pl.??
    Green Power már közelití a 90%-ot
  • Szefmester
    #3
    ja.. de mondana valaki olyan gyártót akitől be lehet szerezni az ilyen tápot?
  • darthwalk
    #2
    A Google semmit sem csinál hobbiból. Nekik is érdekük a minél alacsonyabb veszteséggel működő PC tápok megjelenése.

    Közismert, hogy a Google az adatparkjait olcsó PC-k tízezreiből építi fel, rengeteg gépet zsúfolva össze egy-egy datacenterben. Az átlag PC tápjának ha csökken a vesztesége, az jelentős mértékben növelheti a datacentereik megbízhatóságát, csökkenti az energia+szükséges hűtés költségeit.

    És úgy mellékesen az egész világnak jobb. Tipikus Google :D
  • Kecske85
    #1
    Remélhetőleg sikerül nekik, és egyik cég sem tesz keresztbe.