926
Szabad energia, olyan gépek, amelyek sértik az energiamegmaradás törvényét.
  • juzosch
    Félreértettél, én is ezt mondom.
  • sz4bolcs
    És egy másik geometriai alakzatnál hol a határ?
  • patiang
    Azt hiszem tökélesen kifejtetted az igazságot.

De még most azt mondom, hogy olyan mint "szabad energia" nem létezik, legfeljebb számunkra kimeríthetetlennek tűnik.:)
  • juzosch
    A tudomány mai állása szerint az. És valószínűleg a mai keretek között az is marad. Tehát 3D-ben. De esélyes, hogy több dimenzió létezik, és ha ezek száma végtelen, akkor már más a helyzet. Vagy lehetnek párhuzamos valóságok (lsd. Sliders), és ha azok száma is végtelen, akkor...

Minden tudományos tétel csak a megfelelő keretek között érvényes. Pl Newton törvényei is érvényesek, megfelelő keretek között. Aztán jött Einstein, kilépett ezen keretek közül (fénysebesség-et vizsgálva, szemben a hétköznapi arányokkal), és kiterjesztette Newton törvényeit.
    És a fizika egyetlen nagyobb törvénye sem dőlt még meg soha, a saját keretei között.
    És itt jönnek a képbe ezen szerkezetek, amik energiát 'csinálnak'. És ezért nem működhetnek, mert sértik a fizika alaptörvényeit, úgy, hogy közben ezen törvények érvényességi köréből nem lép ki.
    Hétköznapi eszközökből épített. hétköznapi módon összetákolt gépek soha sem fogják megszegni a fizika hétköznapi törvényeit.
    Ha olyan eszközökhöz nyúlnak ezen gépek, amelyeknél kilépnek ezen keretek közül, (pl fénysebesség, feketelyuk, óriási ma még felfoghatatlan energiák) akkor érdemes elgondolkodni, az ezekre kiterjesztett törvényeken is, hogy azoknak megfelelnek-e.
  • juzosch
    De az a határ teljesen szubjektív, ott húzod meg, ahol akarod. Ez egy relatív határ, de én az abszolút határról beszélek.
    A felszín 2D-ben nem behatárolható, csak 3D-ben.
  • patiang
    Gondolom, hogy az a baj, hogy mindenki leraragad annál a tudásnál, ami ma jellemző a világra. Most nem akarom belehozni a vallást, de az egyházi könyvek is a végletekig leegyszerűsítik azokat a dolgokat, melyekkel nincs, és soha nem lesz tisztában, sem ők sem a tudósok. Mindig, és mindig lesznek olyan új területek melyeket nem értünk. Véleményem, hogy a világ sokkal bonyolultabb, hogy azt bárki is valaha meg tudná fejteni. A kör csak egyre tágul.
  • sz4bolcs
    Nem értem, miért lenne határtalan, ha van túl rajta felszín.
    Azért ismerjük, mert behatárolható.
    Még az önmagába visszatérő kör kerületet is nyugodtan határolhatjuk, csak meg kell hozzá adni, honnan kezdődik.
    De bármilyen testnél így járunk el, ha belegondolsz akkor a kocka is határtalan ilyen szempontból, amilyenben Te beszélsz most a gömbről.
  • sz4bolcs
    Tehát a világ is az?
  • juzosch
    A gömb felszínének nincs határa, mert ha kijelösz egy vonalat, hogy az a határ, azon túl is van felszín, tehát mégse határ.
    Viszont a felszín egy véges számmal jellemezhető, azaz pl km2-ben mérhető, és ez ez egy véges szám lesz.

/Nem tartozik ide, de hasonó ellentmondásosnak tűnő dolog, hogy egy véges szám sem végtelen, mégis bármilyen nagy lehet/
  • juzosch
    MÁr leírtam, hogy a GYAKORLATILAG végtelen nálam az, ami számunkra annak tűnik. Azaz véges, de ez a vége annyira messze van, hogy gyakorlatban (egyenlőre) kihasználhatatlan.
  • sz4bolcs
    juzosch: ember legyen a talpán, aki ki tud rajtad igazodni.
    Először azt mondod:
    "Bár ez már nem igazán állja meg a helyét, mert a fizika már ma is ismeri ezen területeket, amikből gyakorlatilag végtelen mennyiségű energiát lehetne felszabadítani."
    aztán:
    "A tudomány mai állása szerint a világ nem végtelen. Így az energia sem."

Aztán hozzászólásomra, hogy juzosch: "véges dologból te soha nem fogsz végtelen energiát kinyerni. :)" - azt mondod, Te is így gondoltad. :D

Vagy most a végtelen szót nem abban az értelmében hazsnáljuk, hogy végtelen? :D
  • sz4bolcs
    Még így is inkább hasonlít a "Caesar egy prímszám" mondatra.
    Ismerkedni kéne Rudolf Carnap filozófiájával.

Ismerem ezt a "gömb felszínének van vége, de határa nincs" sokszor említett gondolatot, de így sem tartom helytállónak.
    Ugyanis amilyen módon más dolog határát meg tudjuk állapítani, úgy a gömbét is.
    A probléma onnan adódik, hogy először meg kéne határozni, hogy mit nevezünk gömb felszínének határának, hogy utána tudjuk azt mondani rá, hogy nincs neki. Ezután lenne értelme a fentebb említett mondatnak, de így csak szavak egymásmellettije, ami értelmesnek néz ki, ám de nem az...
  • juzosch
    pssz
  • juzosch
    Na a szavakat én is keverem.
    Nem végtelen, de határtalan. Ez talán egy jó megfogalmazást.

A lényeg, hogy a föld felszínének területe véges, de a felszínnek sehol nincs határa. Na ezen emelkedjünk felül, és ha erről van szó értsük ezt.
  • juzosch
    Én is ezt mondom.
  • sz4bolcs
    A f*szér okoskodsz. Ott vannak a képleteid, menj azt csináld meg sufnituning!
  • HUmanEmber41st
    A f*szért flémeltek itt össze-vissza.
    Nem az a kérdés, h van-e, hanem milyen gépekkel lehet olyan energiát kinyerni, amelybe előtte nem fektettél hagyományosnak mondott olaj-szén-hő energiát. Ilyen pl a vízierőmű, meg a feltöltött akkumulátor ( mely képes egy ideig sokkal több töltést leadni, mint amennyit felvett) és itt van még a rezonancia elvén működő vízbontó is, mely igen kis energia befektetésével szétbontja a vizet H2-re meg O2-re
  • sz4bolcs
    juzosch: véges dologból te soha nem fogsz végtelen energiát kinyerni. :)
  • sz4bolcs
    A végtelen azt jelenti, hogy vég nélküli, tehát nincs vége.
    Hogy a Föld felszínének vége van vagy nincs vége... te sem érted, mit akartál ezzel mondani.
    Bárhol meghatározhatod, hol kezdődik, illetve van vége, ha egy szelete (kör) kerületre gondolsz.
  • sz4bolcs
    "Mondom nem végtelen. Tehát nem esik kívül rajta semmi."
  • sz4bolcs
    Azért ezeknek a dimenzióknak majd nézz utána, mert szerintem ott nem az a jelentés párosul a szóhoz, mint ahogy mi beszélünk dimenzióról. :D
  • juzosch
    Gyakorlatilag. Magyarul számunkra olyan, mintha végtelen lenne, mert nem tudunk olyan energiaigényes alkalmazást, amellyel elérnénk a határait. Még.
  • sz4bolcs
    "Bár ez már nem igazán állja meg a helyét, mert a fizika már ma is ismeri ezen területeket, amikből gyakorlatilag végtelen mennyiségű energiát lehetne felszabadítani."
    :D
  • juzosch
    És ezen kívülről is lehet h lehet energiát szerezni, mert lehet, hogy ezen a rendszeren kívül, más dimenzióban is van még valami. De akkor meg a világ is addig tart. Így akkorsem a semmiből van az energia.
    Sőt ez nem is csak egy 'lehet', a tudósok valószínűsítik mindennek a létét.
  • juzosch
    Nincs vége és végtelen az nem ugyanaz. Gondolj a föld felszínére, annak sincs vége, mégsem végtelen.
    Ezt az önmagába fordulást (én is így szeretem elképzelni) ugyanígy kell elképzelni, mint a föld felszínét, csak eggyel nagyobb dimenzióban. Tehát elindulsz valamerre a földről, egyenesen mész, és egyszercsak visszajutsz a földre a másik irányból.
    De a tér, az anyag és az energia ettől még véges marad.
  • patiang
    Tudósok szerint végtelen, s mégsem az. Önmagába forduló. Azt hiszem a legnagyobb koponyák sem tudják igazából értelmezni, hát még mi.
    Te el tudsz képzelni több dimenziót? Pedig matematikailag bizonyított.
  • patiang
    Mondjátok már meg végre, mit értetek "szabad energia" alatt?!

"szabad energia" = ami nem hiányzik sehonnan

Ilyen létezik?!
  • juzosch
    Mondom nem végtelen. Tehát nem esik kívül rajta semmi.
  • sz4bolcs
    Tehát van valami ami kívül esik a világon, és végtelen energia nyerhető belőle. :D
  • juzosch
    A tudomány mai állása szerint a világ nem végtelen. Így az energia sem.
  • sz4bolcs
    #169.. ott a végtelen mennyiséget tartalmazó terület.
  • patiang
  • juzosch
    A 'semmi' itt kb az 'olyan hely, amit nem ismerünk' szinonímája lehet.

Bár ez már nem igazán állja meg a helyét, mert a fizika már ma is ismeri ezen területeket, amikből gyakorlatilag végtelen mennyiségű energiát lehetne felszabadítani.
  • patiang
    "Szabad energia" mint úgy nincs!! A domb tetejéről legurulok / surli nuku /, jé nem használtam fel energiát, és itt vagyok. De könyörgöm ki vitt fel a domb tetejére. A semmibből vett energiáról nem beszélhetünk, legfeljebb a kihasználás fokáról.
  • sz4bolcs
    meg kéne építeni ezeket. :D Persze csak miután albertus jóváhagyta a képleteket, és utánaszámolt. Human meg otthon megépíti, hiszen ezek úgyis garázsban összetákolható dolgok.
  • juzosch
    Mint mondtam, az égvilágon semmilyen ok nincs rá, amiért ezzel foglalkozni kéne valakinek. A net tele van ilyen kreálmányokkal.
  • HUmanEmber41st
    Ugyan nem mondom, h mutass rá az elmélet gyengéire, mert nem vagy rá képes. Nézd csak meg a címet! Vagy esetleg tudsz valami jobbat???
    Ha meg nem akkor... senki sem kérdezett..
  • sz4bolcs
    Szabadalmaztatom a VILÁGot. Hiszen a legnagyobb, szinte kimeríthetetlen energialelőhely. :D
  • juzosch
    Jesszusom, te még mindig itt erőlködsz ezzel a hülyeséggel?:D
  • patiang
    Igen! De, ha a többieknek kezd kissé "nehéz" lenni a topic, ketten maradtok Albertussal.