Mini gázturbina mobilokba és laptopokba
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
________ `_~_\" noss
Ekkora alkohol mennyiség elégetése egyébként kb. 7l légköri nyomású CO2-t eredményez. Ennek megkötése szükség esetén egy szintén néhány cm3-es lúgos abszorberben megoldható. Aztán keletkezik még némi vízgõz is, de annak megkötése sem ördöngõs feladat (ha kell).
Valószínûleg a zajtól sem kell nagyon tartani, mivel a kis mennyiségû égéstermék méret miatt az is könnyen lecsökkenthetõ, a vibrációk meg nagy méretekben sem jelentenek gondot. Az az 1,2 M rpm ilyen kis méretekben nem akkor bravúr, mivel a tehetetlenségi nyomaték, és a fellépõ cenrtipetális erõk a sugár négyzetével arányosak, ami itt igen kicsi.
Hûtés: A fenti példánál maradva mondjuk 10 órás üzemidõt feltételezve kb. 7W hõ elvezetésére van szükség (ha lassabban sütjük ki, akkor ennyi sem). Ez pedig csak a készüléken belül jelent megoldandó problémát, kifelé nem fog jobban melegedni az eszköz, mint egy zseblámpa.
Szvsz itt az (lesz) a lényeg, hogy tényleg tudjon magas hõmérsékleten üzemelni és sokáig bírja a nagy fordulatszámot is, mert akkor már nem lehet nagy baj a hatásfokával sem. Így azonos méret és tömeg mellett simán lenyomja a hagyományos galvánelemeket (akksikat), kis teljesítmény mellett is. Nagyobb teljesítményem meg már régen is az aggregátor volt a jobb, az akkumlátornál.
Ha valaki túlhevített gõzt akar a turba kipufogó gázából csinálni annak kell egy hõhasznosító kazán is meg némi póttüzelés és akkor sem éri el a hagyományos gõzös erõmû hatásfokát, ezért is rakják a régi széntüzelésû erõmûvek mellé a gázturbinás egységet szivesen mert ott a kazán és ha megfelel még kissebb friss gõzparaméterekkel meg egy turbina rekonstrukcióval egész jól elmûködhet még egy pár évig. Aztán kuka.
A kombinált ciklusban a gázturbinából jövõ forró füstgázzal még lehet túlhevíett gõz elõállítani.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A gázturbinát meg mindig helyben szerelik össze ha az egy bizonyos teljesítmény felett van, azaz nem fér el egy konténerben. Nem hiszem hogy a modern kor 270 és 300 MW-os dögjeit el tudnák akárhol is szállítani. Darabokat szállítanak, akár lapátonként és helyben rakják össze.
A gõzturbina hatásfok pedig lehet 80% körül (csak a turbiná-é, és nem a körfolyamat-é.
És a gázturbinákra nem érvényes minél nagyobb annál jobb a hatásfoka, mert nem tudsz bármekkora 1 sejt szerkezetû lapátot "növeszteni", megy egy fontos kritériuma van a gázrtubináknak, hogy vasúton lehessen szállítani, mert ezeket a gázturbinagyárban készre szerelik össze, szinte hermetikus környezetben. Ezeket nem lehet a helyszínen szerelni. A helikopteres szállítás nem megoldható a nagy súly miatt. Vagy építenek egy gyárat az erõmû mellé vagy lehet vasúton szállítani.
Ez egy 100 eves talalmany volt. Valoszinuleg a cikkben szereplo mernokok is ezzel probalkoznak.
A súrlódás a kerületi sebességtõl függ, ami meg a sugárral arányos. Tehát minél kisebb a turbina, annál gyorsabban foroghat ugyanolyan minõségû csapággyal.
A fellépõ centrifugális erõk szintén a sugárral arányosak, így megint csak a kisebb turbina nagyobb sebességnél törik szét.
Az is érdekelne milyen kompresszor van a kicsikében, mivel csak 6 db silícium rétegrõl beszél (lehet radiál kompresszor, az meg eléggé gyenge hatásfokú). A hõmérséklet is érdekes lehet amivel az égéstermék elhegyja az égõteret (silícium olvadáspontja 1410°C, egykristályra nem tudom hogy ugyanez igaz-e?).
Csapágyazás meg akár lehet szén nanocsõis.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
jah, persze, mint a minden eddiginél százszor gyorsab izraeli proccesszor amit pont ugyanezzel a szar dumával harangoztak be valamikor tavaly elõtt..
Ha tudsz adni valamit, az tényleg érdekelne, a mikromechanikai dolgokat mindig is kedveltem
Ha tényleg érdekel akkor rákérdezhetek egy-két embernél, hogy õk mit tudnak errõl ajánlani. Magyar nyelven szerintem semmit.
E szerint tényleg megvalósították? Mondjuk az eredeti cikkben azt hiszem arról van szó, hogy még csak az alkatrészeket gyártották le hozzá, és most próbálják összeszerelni, vagy valami ilyesmi.
Gabe Dearborne, BlackVoid: most számotokra valami nagyon furcsát fogok mondani.
1. A gyémántrács atomonként négy kovalens kötésbõl álló rácsot jelent
2. A szén nagy nyomáson és hõmérsékleten tényleg gyémántrácsban kristályosodik
3. A szilícium ugyanabba a fõcsoportba tartozik, mint a szén
4. Ezért a szilícium ugyanúgy négyvegyértékû, és ugyanúgy négy kovalens kötést képes kialakítani, mint a szén
5. A vegytiszta szilícium nem képes a grafithoz hasonló aszimmetrikus rácsot alkotni
6. Én csak középiskolában tanultam kémiát, általánosban nem. Biztos ezért vagyok mûveletlen
7. A négy szomszédos atommal rendelkezõ rácsot a legismertebb ilyen anyagról gyémántrácsnak hívják
8. Igazatok van, a gyémánt az szén, a szilícium pedig a második leggyakoribb elem a földön
9. A szilícium NEM fém, még csak nem is vezetõ, mint az összes fém, hanem az egyik legismertebb félvezetõ anyag
10. A szilícium TÉNYLEG gyémántrácsban kristályosodik
Molnibalage: Tehát tényleg készítik. Ha nekem címezted, tényleg nem igazán értek a turbinákhoz, csak a nagy fordulatszám, az sg-n az MIT-tõl néha befutó furcsa cikkek és igen, a kutató hülye vigyora miatt is valahogy nem tudtam a cikket igazán komolyan venni. Tudnál adni valamilyen magyar linket? Ha a BME-nek van hozzá valami köze, akkor remélem publikáltak õk is valamit.
Azt a véleményemet továbbra is fenntartom, hogy otthoni kommersz felhasználásnál nincs semmi haszna, nincs semmi elõnye egy ilyen mini gázturbinának az akkumulátorral szemben
És hol van a kompresszor, ami elõsûríti az üzemanyagot? Azt mi fogja hajtani? Errõl sem szól a cikk..
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
A szilicum pedig az egyik leggyakoribb elem a foldon. A homok pl. szilicium-dioxid.
Akki ennyire buta, az miert szol hozza? Altalanosban kellett volna figyelni kemia oran.
Eredetileg katonai céllal lett elindítva a kutatás, hogy az akkumlátoros rádiókat és egyéb elektromos dolgokat (laptop) a harctéren, távol mindenféle infrastrutúrától is lehessen hosszútávon használni.
Egyébéknt az 1 milliós fordulatszám nem lehetetlen. (Már az II.vh-ban is a Manhattan tervben a centeeifugák is ilyen fordulatszámon mentek és azok asszem nagyobbak voltak, de ebben nem vagyok biztos, mert vagy 4 éve halottam egy elõadáson, de azóta sem néztem utána.)
And cooling (always a challenge in hot microdevices) appears manageable by sending the compression air around the outside of the combustor.
És a nyolcadik napon igy szóla az Ur: - Oké, Murphy, föladom... icq: 1530399
Persze vannak eltérések, de a lényeg a turbina. Ennek a forgórésze egy precíziós, drágán legyártható, szûk tûrésekkel (és homogén anyagból, gyakorlatilag nulla excentricitással) gyártott soklapátos kerék, amire fúvókákból engedik a nagy hõmérsékletû és sebességû gázt vagy gõzt.
A gázturbina elõnye a dugattyús motorokkal szemben a nagy fajlagos teljesítmény (azaz az 1kg saját tömegre esõ teljesítmény) és a kis méret. Hátránya azonos teljesítményen a (fõleg a gyártási nehézségek miatti) magasabb ár, kisebb élettartam (a nagy hõterhelés miatti), magas alapjárat (ami a maximális fordulatszámnak körülbelül a fele), szûk használható fordulatszámtartomány, és kisebb hatásfok.
Mint ahogy LowEnd is írta, helikoptereknél a legfontosabb tényezõ a fajlagos teljesítmény, hiszen a motor erejével kell megtartani a gépet a levegõben. A kisebb hatásfokot itt kompenzálja a kisebb súly, és a fordulatszám a repülés teljes idõtartama alatt közel állandó lehet (hiszen a rotorlapátok állásszögével vezérelhetjük a szükséges teljesítményt), így a szûk fordulatszámtartomány sem okozhat gondot. Repülõgépeken körülbelül ugyanez a helyzet.
Az utóbbi idõben pedig fõleg az anyagtechnológia fejlõdése miatt sokat sikerült javítani a gázturbinák hatásfokán, és megbízhatóságán, és ezért kerülhetett harckocsiba gázturbina.
Az M1 Abrams teljestítménye egyébként kb 1500LE, ez szerintem az ésszerû alsó határa ma a gázturbináknak nem kritikus alkalmazásoknál (nem helikopter, repülõ). Itt fõleg a méret csökkentése volt lényeges a hagyományos dízelmotorokhoz képest, ha jól tudom. Az étvágya nagyobb, mint egy ugyanekkora teljesítményû pl. orosz t-90-esnek, de a katonai motoroknál a fogyasztás sokszor másodlagos.
Na, itt egy idézet Dr. Terplán Zénó-Dr. Lendvay Pál: Általános géptan egyetemi jegyzetébõl (1998).
"A kezdeti kutatásokban nagy érdemeket szerzett a magyar Jendrassik György, aki az akkori Ganz-gyárban, a 30-as években végzett kísérleteivel 100LE teljesítményû kísérleti gázturbinájával 22...25%-os hatásfokot ért el!
Ilyen kis teljesítményû gázturbinával azóta sem értek el jobb hatásfokot."
Utánaszámolt egyábként valaki, hogy az 1.2 millió fordulat/perc egy félcentis turbinánál is a hangsebesség kétszeresét jelenti? Ami igazán érdekelne, az a felfüggesztés, a csapágy, ami tartósan kibírja ezt a fordulatszámot.
Az viszont biztos, hogy nem kerozinnal fog mûködni. Ha tényleg komoly a cikk, akkor a tippem földgáz vagy alkohol (mert ezek tisztán égnek). Abban a régi cikkben, amit említettem, legalábbis mintha erre emlékeznék.
- Kukurikú törökcsászár, add ide a védelmipénzt! - Nem adom bize! - Akkor ereszd ki begyem a tisztiorvost!
radeon 983760 überpro - csörgő ventillátorral, kólával leöntött kisegítő billentyűzet :D én nyertem
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.
("m", mint másodperc, és nem "m", mint minute ami perc😊 )
És biztosan lesz hangja, hiszen valami dobozba csak bele lesz téve, az meg átveszi a rezgést, még erõsít is egy kicsit a rezgés hangján. És a hulladékhõvel mi lesz? Mûködtet egy kis klímaberendezést? 😊😊
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
| | ClearBox JS > http://www.clearbox.hu > (referencia: www.iwiw.hu :) |
De azt is mondta, ha jól emlékszem, hogy közúti közlekedésre nem igazán alkalmas a jármû.
Szóval, giroszkóp hatás ide, rázkódásra érzékenység oda, a mérnökök dolga, hogy ezeket megoldják, a mi dolgunk, hogy örüljünk neki, hogy vannak még újító szándékú mérnükök.
Traktorversenyeken, gyorsulási versenyeken elõferdülnek gázturbinás szörnyek, mennek is mint a meszes.
Szvsz te kevered a gõzturbinát a gázturbinával. Az elõbbit a forró gõz (vagy egyébb nagynyomású gáz,stb) hajtja. Az utóbbi található pl a repülõgépekben, stb.
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
De! A turbina még nem mûködött egy másodpercet sem, most próbálják összerakni és mûködésre bírni. A 20,000 fordulat/perc pedig nevezségesen hangzik. A hatásfokot pedig el tudom képzelni 😊
(A turbinák hatásfoka ugyanis a mérettel nõ. Az egyik ok - az ár mellett - , amiért nem hajtanak autókat turbinákkal, mert akkora méretben már csak pár százalékos lenne a hatásfoka, míg egy nagyobb erõmûben a gõzturbinák 80-90% körül mûködnek).
Egyébként pedig már volt ilyen prototípus, azt hiszem. Mintha rémlene egy cikk 8-9 évvel ezelõttrõl.
Még annyit, hogy - mint ahogy írják is - egy ilyen eszköznek csak ott van jelentõsége, ahol nem érhetõ el az elektromos hálózat. Otthoni mobiltelefonoknál ilyet nem érdemes készíteni.
És 1.2 millió ford/perc? WTF?
Eredeti cikk hol van? Vagy ez egy elõrehozott áprilisi tréfa?
De akkor most kéne szólnotok nekik, mert az itt leírtakra biztosan nem is gondoltak mééég, biztosan nem értenek a témához.<#vigyor2>#vigyor2>