116
  • BiroAndras
    "Apjuk f*****!!! Meg a ketmagosakat sem lehet rendesen kapni a mi kis orszagunkba"

Felejtsd el az Intelt. AMD-t már régóta lehet kapni, és most már az áruk se olyan vészes.
  • dez
    Egy jótanács annak, aki 1 magon "szűkölködik": tömörítést, konvertálást, renderelést, stb. (tehát nem real-time alkalmazást) kapcsoljátok eggyel alacsonyabb prioritásra (feladatkezelő)! Alig fog lassulni, csak épp mellette mást is csinálhatsz. (Normálisabb oprendszerek ezt maguktól intézik.)

A másik dolog, hogy magok száma ide vagy oda, a vinyó nem lesz gyorsabb. Ha nincs elég ram az összes futó programra egyszerre, vagy több program egy vinyóra/IDE buszra dolgozik, ott akadás lesz. (Az is lehet, hogy az egész vinyókezelés egy szálon fut.)
  • Sanyix
    Hát az oprendszer alatt az a rengeteg folyamat+ mp3/ogg lejátszás, akár vinyóról akár netrádió equalizerrel, stereo to 4 channel konvertálással,+ torrent,msn,nod32 össz 7%-ot terhel a 2500+ -os amdmen. Zene nélkül ez 1%. Szóval ha mindez más magon menne, az se lenne olyan hűdenagy megtakarítás :)
  • Vorpal
    Én személy szerint nem tapasztaltam túl sok változást.
    Természetesen a windows gördülékenyebb, nade AtlonXP ről váltottam CoreDuora.

Személyes tapasztalatom, hogy egy jól karbantartott windows azon a gépen - egyáltalán nem szállt lassabban mint ezen.

A gammákról nem sokat beszélhetek - a Quake4 et vettem le techdemónak - az is gyári hibát tartalmazott a dupla magokra - fagyás restart reinstall volt a vége.

Ha azt mondjátok a Dual Core pl. jobb mint a Solo, én elhiszem nektek, de Mindezt a multitaskingoteddig is meg lehetett valósitani simán, nemhalt meg az egymagos sem 1 csiga rammal.
    Esetleg pl. a Photoshop egy jó példa erre - ugyanolyan gagyin indul mint a Solon, és a 95% ban amikor üresjáratban áll, gondolom kell egy háztartásnak az 500W os táp.
  • Szefmester
    detto :P
  • item
    CORE 2 POWA.. És ha már a 4 magosoknál tartunk, igenis előfog jönni az a + 2 mag. Nem minden alkalmazásban de a nagyon erőforrásigényes alkalmazások biztont állíthatom hogy rákapnak a több feldolgozó egységre!

4 core Kentsfield power
  • concrete
    váhááá, végre valóra válik az álmom és nem kell két gépet tartani magam elött hogy tudjak hatékonyan dolgozni; render(akkor már két magon ha lehet)+pshop+archicad és még zene is mehet, netezhetek, videóhívás ...
    jah ezek szerint nem átlagjúzer vagyok? naés
  • waterman
    azért örülök, hogy más is vélekedik pozitívan a több magos létről:) speciel az intel 32 magos tervei kicsit túlmutatnak a képzeletemen, de egy 2/4 magos procinak szvsz van létjogosultsága sima desktop rendszerekben is.
  • Omegared
    Pár hónapja én egy Pentium D805 boldog tulajdonosa lettem. Került 29K Huf kemény valutába :) Alapból 2,66Ghz-es magonként 1Mb cache-el bíró proci 533-as FSB-vel. Per pill 3640-en ketyeg, 728-as FSB-vel (182*4). Mindezt 29 ezer forintért.
    Munkára is használom a gépet, nem csak játszom.
    Amit észrevettem: Sokkal gördülékenyebb az egész Windows, a programindítások nem terhelik le, nem akadt meg egyszer sem azóta se zene, se videolejátszáskor a gép, bármit is csináltam vele. Az egyedüli teljesítményt visszafogó dolog a gépben a Satás winyóm, sokszor lassítja a dolgokat, annyi a lemezművelet, hogy nem bírja végrehajtani a dolgokat.
    Valaki lentebb írta hogy x%-ra tudja kihajtani a processzorát. Nem tudom hogy van ez, de egy teljesítményfüggő process (tömörítés, Mp3 konvert, video tömörítés) mindíg a legtöbb processzor időt próbálja magának lefoglalni, hogy minél elöbb végezzen. Én például képes vagyok mindkét magot szinte 100%-ra leterhelni. Munka alatt persze, audiotechnikával foglalkozom :)
    Az meg egyenesen előny, hogy amíg mondjuk egy audio editorral tömörítek MP3-ba, amellett bármit lassulás nélkül csinálhatok, ez azért nem elhanyagolható.
    Lehet bután de az XP is képes ennek kihasználására (saját tapasztalat).
    Játék fronton meg csak néhány név: Oblivion, Quake 4, Fear, Cod2, Age3, Ghost Recon, WOW.
    Mindegyik alatt észrevehető az a plussz amit a Dual Core ad.

Sziasztok:
    Omegared
  • SySERR
    Pl gameszerverhosting :)
    kb 5 jatekszerver elmegy 1 magon. 4 magon mar elmegy 20. Mar csak jol meg kell tomni rammal a gepet.
  • arty
    dekstop gépbe egyenlőre felesleges... a 2 mag is éppencsak ... viszont, biztató h egyből 2.66ghz-en ki tudják hozni a 4 magost! WOW intel!
  • PíszLávJuniti
    Szerverbe nem jön rosszul, de az meg más dolog.
  • nenad
    ez attol fugg mit csinalsz, ha pl szamolsz veluk akkor a masik mag jobb esetben (van elo pelda is) hozza a 95-98%. es azert az nem roszz.
    Mas alkalmazasoknal persze az arany nem ilyen jo.
  • roliika
    Ja+ Linuxnál ez úgy 5-6 éve nem probléma. Ez csak Win kín.
  • roliika
    Azért megemlíteném, hiába írunk több szálra 1 progit, az 1 procin az életbe nem lesz ténylegesen mondjuk 3*4*gyorsabb, merthogy 1 mag van, a proci folyamatos adatfolyamot kezel /mint ahogy az egész gép/, és ha nincs 2 proci, lehet akármilyen virtualizáció, 2 adatfolyam nem tud pontosan párhuzamosan egymás mellett haladni. Csak időkiosztásos rendszerben, a többi marketing.

Ha 2 mag van, akkor+ azt külön programozni kell. Delphiben vagy C-ben írok 1 többszálas akármit, nem feltétlen lesz az gyorsabb, hacsak az oprendszer úgy nem akarja.
  • Pintyőke
    Virtualizacio ;)
  • GodBadka
    Te kötsz bele mindenbe. Azért mert te nem tudod elképzelni, hogy több programot futtas egymás mellett, másnak igen is szüksége lehet rá. Ha neked nem kell, akkor ne használj többmagos procit. Én speciel tudnék mind a négy processzornak munkát adni, pedig nem is többmagos processzorra optimalizált programokat futtatnék.
  • Sir Quno Jedi
    Így van. Voltak próbálkozások anno olyan processzor-architektúrák építésére amik egyetlen szálat is el tudnak osztani egyenletesen több proci között, de a dolog még elméletben is hamvába holt öltlet sajnos. Eljön az idő, mikor lesz ehhez elég feláldozható számítókapacitásunk, de az nem most van.
  • Berber
    Én a Vaterán azonnalra láttam :-)
  • Pintyőke
    Apjuk f*****!!! Meg a ketmagosakat sem lehet rendesen kapni a mi kis orszagunkba. :( Pl. E6600-ot mindenhol megredendelesre hoznak. Allitolag 1 het a szallitas de en mar tobb mint 1 honapja varok arra az 1 hetre! :(
  • Sir Quno Jedi
    Nem mondod?! :D

Ezért kell a HT, vagy 2 core, de az elég is játékhoz manapság MÉG. Ezt is írtam ugye.
  • Berber
    Viszont a Vista a 64 bites üzemmódjában kétszer gyorsabban nyomul mit az xp 32-ön. (Nem láttam gyorsabbnak.) Viszont iszonyatosan sokat zabál a gépből-> Szép a Barbie aero!
  • Sundance
    Sajnos nem ilyen eccerű :(

Van olyan számítási feladat amit nem nagyon lehet párhuzamosítani. És ha embernek nagynehezen sikerülne is, a gépnek nem fog, ha előtte a programozó lineárisra írta. Szóval legtöbbször max az tud előfordulni, hogy 1-1 program 1 procin (magon) fut, ezt nem fogja tudni szétszedni a Vista. Iletve nem "program" hanem thread.

És a 4 magon megy a threadek 1/4-1/4 része. Ez is valami, ezt tudja intézni a Vista, remélhetőleg....
  • BCS CORPS
    könyörgöm ökörségeket azé ne nagyon beszéljünk
    oprendszer alatt rengetep folyamat fut mindíg, nem csak annyi amit a feladat kezelőben látsz :D plusz ha játszol a játék is rengeteg külön folyamatot futat amit a proci végez a több mag nagyon jó tesz ezeknek
  • kisgabo
    x2 3800+ 40k körül lett, régebben többet adtam egy i630-ért...

szal nem drága a duplamag.
  • BCS CORPS
    jöjenek csak a 4 meg ezer magos procik, akkor csak le megy majd egycer a core 2 ára is megfizethető szintre :D
  • Sir Quno Jedi
    Odahaza én is inkább játszom, oda már a HT is bőven elég. Egy gammába általában (PC-n) jobban kell a nyers erő egy szálon, mint a több szálas futtatás lehetősége. Egy plusz szál azért multinál nem árt, de amúgy...

Persze vannak HT pova használó gammák is, de egy kezemen meg tudom számolni. Majd ha jönnek a 4 magot használók (ami nagyon messze van), akkor lesz értelme a dolognak, addig csak melóra jó.
  • [Jakuza]
    Probaltal mar filmet tomoriteni divxel ?
    Megfogsz lepodni mennyit szamitanak a plusz magok.
    Magunkent akar felere csokkenhet a tomorites ideje.
  • NEXUS6
    Másik oldalról nézve, ezexerint télleg nincs olyan alkalmazás, ami ezt a technológiát kihasználná, ha max 30%-on járatod a rencert.

LOL

Csak poén volt, nem kötexés.
  • Berber
    Jelenleg a fórumot olvasva rippelem a Macskanő című filmet a mobilomra, fut a feladat kezelő, és mindössze 30 % a processzor tehelés. De írhatnék plusszban akadás nálkül DVD-t 12x-en is, akkor se vacakolna. A csodsa a core duo-ban ott van, hogy mindenre marad elég craft. Mintha 2-3 gépem lenne. A 4 magot viszont lehet nem tudnám leterhelni, még 10%-ra sem. Sajna lényeges a procifreki, mert a feladat megoldásának időtartama azonos marad, viszont annyi dolgot futtahatok, amennyit én tudok kezelni. Közben kész is lett. Üdv!
  • waterman
    akkor ajánlom vegyenek a kétkedők egy nagyonolcsó kétmagost és búcsú örökre a megakadásoktól, röcögéstől és a homokórák nagyrészétől. miközben wow-ozol kisablakban mehet egy erőforrászabáló tv-néző progi, és egyszer sem kezd el szaggatni, vagy csúszni a hang. elsősorban nem is az erejét kéne nézni, hanem azt a kényelmet amit ad egy többmagos proci. mellesleg az összes komolyabb software támogatja a több magot, és nagyon sok egyszerű felhasználói progi is kihasználja. pl 7zip. bár ahhoz elég memória is kell, hogy lássa az ember a különbséget:)
  • nenad
    hat ha hulyeseget beszelesz akkor ne varj mast.
    Rengeteg szoftver tud tobb szalon dolgzoni, messze tobb mint 1..
    Termeszetesen nem mind1ik, es sokuknak nincs is szukseg ra, ez meg a masik.
  • craesh
    hát az tény hogy XP-n nem sok értelme lesz 2 meg 4 magost venni, de sztem Vistában, vagy majd Vista SP1-ben már az eröforráskihasználás oprendszer szinten lesz megoldva. Azaz nem a progi vagy annak drivere fogja az eröforrásokat kezelni, hanem egy interfészen keresztül majd szépen a Vistatól kéri a kiszámolásokat és ö meg 4 procin keresztül fogja ugyanazt elérni mint amit eddig 1-en csinált. És ugye ez ugyanugy nem fog majd feltünni a progiknak.

A kérdés már csak az hogy valóban ilyen egyszerü e a dolog :)
  • Vorpal
    Istenkém - és mit gondolsz az az egy applikáció mi?

A frász van veletek srácok, hogy beleköttök mindenbe - ma nagyon magyaroknak sikerült lenni - hajrá
  • fixpont
    Istenkem, ha nem csak allandoan jatszanal a geppel. :-)
  • Vorpal
    Istenkém, ha legalább egy applikációnál több kihasználná a kétmagosomat is - még gondolkodóba esnék.
    Az az egy szárnyakra kel, de keményen ráfizetnek igy a vevők - 64 bites és kétmagos technológiákat használnak 32 bites játékokra.