123
  • robert555
    Ha a vízparton ügyetlen majom édeskrumplit eszik, azt nagy valószínűséggel el fogja ejteni. Ha pedig nincs tele a szája evés közben homokkal, azt megjegyzi. Ez a pozitív visszacsatolás.
    A többi majomnál is ez történik. Azért kezték el majdnem egyszerre mosni, mert az összes szigeten egyzserre etették öket ezzel a valamivel.
  • robert555
    Véletlen és szükségszerűség-
  • progee
    hmmm...
    elkérnék 4 rokonom telszámát, erre én megadnám azokat, akikkel a legtöbbet tartom a kapcsolatot...
    erre megkérdik a rokonomat, hogy vajon ki keresi telefonon, mire az azt fogja megnevezni, akivel a legtöbbet tartja a kapcsolatot :D

itt a kísérletezés alapvető szabájait nem tudták megvalósítani. nem objektívek a következtetések...
  • cateran
    Off:
    Bocs,hogy megkerdem,de nagyon izgatja a fantaziamat!
    Sok szoval vannak gondjaid? Illetve beszedben is csak 1 betut hasznalsz,a teljes szo helyett?
    Esetleg javasolnam,hogy az OSSZES szo helyett csak a kezdobetut ird le legkozelebb....izgalmas lesz:D
    On
  • Lyan Kyj
    jaja, lyen volt már nekem is! gimiben töriből pedig felelés elötti nap bennem volt az érzés, h én felelek, és csak olyankor készültem:) bevált^^
  • p00h
    és nem aszerint h kinek volt esélye a felelésre hanem csak poénból mondtam neveket, a végén már a fél padsor röhögött h honnan tudom... én voltam meglepődve a legjobbban.
  • p00h
    ha a témához hozzá akarok fűzni 1 példát akkor azt tudom elmesélni h általánosban volt 1 olyan eset h felelés volt nemtom már milyen órán... a tanár lefeleltetett 1 gyereket majd hívta a következőt... ebben annyi volt a vicc h én tippelgettem és megsúgtam a padtársamnak ki lesz a következő és eléggé hátul ültünk, szal nem hallhatta a tanár miket mondok... mégis a 36fős osztályból kitaláltam az első 5 embert és ráadásul sorrendben... ha kiszámolod 1 a 45239040-höz az esélye...
  • p00h
    én nem azt mondom h biztos igaz, de nem kéne ennyire elzárkózni az új dolgoktól v lehetséges felfedezésektől... még mindig az erdőbe laknánk ha így állnánk hozzá... bár addig úgyse fog hinni benne senki amíg vki télleg be nem bizonyítja v mutatja meg h hogy kell csinálni...
  • magus
    ez faszság

nem ugyanaz, hogy kitalálom, hogy ki fog hívni délben mikor megbeszéltem vele a találkát mint az, hogy arra gondolok hogy dejó lenne ha felhívna x és felhív...
  • noss
    jópofa, csak nagyobb sokaságon is meg kéne vizsgálni..
  • dez
    Véletlenszerűen hívták fel őket, hogy hívják fel az alanyt.
  • dez
    Ha többször ugyanaz a személy nyerné az 5-öst, az még nagyobb hír volna...
  • ZilogR
    az, hogy eleve tudod, hogy milyen kísérletben veszel részt és neked kell megnevezni azokat, akiktől hívást fogsz várni, eleve nem tesz jót a várható eredménynek. Négy ember, akiket ismersz...! Tudod, milyen a kapcsolatod velük, ki hogyan szokott viszonyulni hozzád, egyáltalán szoktak-e veled telefonon értekezni, stb... Én biztos három olyan embert mondtam volna, aki a kedvemért fel nem veszi a kagylót, a negyediket meg olyat, aki tuti. Olyan 100%-os lettem volna, hogy Kolmogorov forogna a sírjában... (sorry, ha még él ;P )

-=ZR=-
  • ZilogR
    :P legemlékezetesebb, amikor kollégiumba kerültem 14-15 évesen és beléptem az ebédlőbe. azonnal fejbe kólintott a kép: én már jártam itt és pontosan ugyanilyen szituációban (sorbanállás, tálcalevétel, stb...) Még ma is pontosan emlékszem, annyira erős érzés volt.

-=ZR=-
  • ZilogR
    ez valóban érdekes dolog, mert én is emlékszem, hogy velem is megtörténtek pontosan ezek a dolgok.

az igazi magyarázatnak azt érzem, hogy jobban odafigyelünk az efféle egybeesésekre, mint a nem-egybeesésekre. az nem hír, ha egy kutya megharapja a postást, de ha a postás a kutyát, az már igen! :) ugye az érdekel mindenkit, hogy ki nyerte a lottó ötöst, nem pedig az, hogy kétszázmillió szelvény nem nyert.

másrászt 32 éves fejjel azt mondom, ennek a figyelemnek életkortól való függése is van. tapasztalatom szerint leginkább 16-17 éves kortól kb. 20-22 éves koráig nagyon nyitott az ember ezekre a megmagyarázhatatlan(nak tűnő?) jelenségekre. később csitul a dolog, de még néha-néha felkapom a fejem, ha ilyesmi megesik velem.

mert megesik (pl. a legutóbbi: háttérnek egy Bikini szigetek-i atomrobbantás képét állítottam be március elején és mint kiderült, március 7-én volt a Bikini szigeteki atomrobbantások 60 éves évfordulója)

-=ZR=-
  • dez
    Többen írják itt, hogy ez az egész milyen baromság, és hogy nem szabadna ilyenre pénzt áldozni. (Nem mintha sokba került volna.) Mi alapján mondják ezt: hogy a természettudomány mai (de az is lehet, hogy inkább tegnapi, csak sokan le vannak maradva) állása szerint nem lehetséges. "Ilyen nem lehet, tehát nincs is!" Nos ilyen alapon valahol a középkorban lennénk.
  • dez
    Épp nemrég linkeltem neked egy friss cikket, amiben arról van szó többek között, hogy egy fizikus úgy véli, bizonyítani tudja, hogy kvantumszinten sincs véletlen. Mások meg vitatják ezt.
  • roliika
    ERP...pont nem. Nem véletlenszerű volt az állapotok változása, hanem a méréstől függött.

Csak az elméleti vita nem tudta eldönteni, hogy véletlen-e vagy nem, de mikor kísérletileg igazolták, kiderült, hogy nem véletlen, de csak akkor változik meg a qwantum állapot ha mérik.

1993 ban Charles Benett az IBM kutatója, bebizonyította,hogy Einstein feltevése nem mond ellent a kvantummechanika törvényének! Később az Insbrucki egyetem fizikusainak 1997-ben is sikerült igazolni a golgot, mármint,hogy nem véletlenül változnak meg csak úgy.

A véletlenségben csak Podolsky és Rosen hitt Einstein nem. Volt is vitájuk ebből elég sok, mert Einstein ragaszkodott hozzá,hogy ha létezik Isten, Ő nem szerencsejátékos.
  • BiroAndras
    "És mi van a dejavu-vel?"

http://en.wikipedia.org/wiki/Deja_vu#Types_of_d.C3.A9j.C3.A0_vu
  • ftomi
    Szerintem ezeknek a véletlen egybeeséseknek több közük lehet a születésnap paradoxonhoz, mint a telepátiához. Igazából szinte biztos hogy minden pillanatban van két olyan ismerősöd, akik most pont egymásra gondolnak, a kérdés az, hogy az egyik telefont ragad-e.

Egyébként nekem kiskoromban volt egy olyan álmom, amit közösen álmodtam a nővéremmel. A baj az, hogy lehet, hogy a nővérem épp viccelt, mert igazából elég hihetetlenül hangzik az egész, de ha viccelt is, már nem emlékszik...
  • BiroAndras
    "Az ismerősök agya eszméletlenül össze tud hangolódi."

Persze. De ebben semmi misztikus nincs. A hasonló gondolkodás, és közös élmények hatása.

"Ha belerakjuk, hogy koherens kvantum rendszerek is képesek végtelen távolságban is megőriznia a szinkron működésüket"

Hát, ha megfordítjuk a polaritást, akkor bármi lehetséges. Ha mégse, akkor a deflektor tányér frekvenciáját kell áthangolni.
    Egyébként az az effektus, amire szerintem gondolsz, nem jó erre.

"meg hogy bizonyos komplex hálózatos rendszerek mennyire tudnak szinkronizálódni a környezetükkel"

Ezt konkrétan hogy kell érteni?
  • BiroAndras
    "Még vitatkoznak róla a fizikusok, van-e fizikai véletlen, vagy nincs."

Az EPR kísérlet bizonyítja, hogy a kvantumfizikai véletlen az valódi.
    Igaz, vannak akik szerint az elvégzett kísérletek nem voltak minden szempontból kifogástalanok, de a kvantumfizika látványos sikere miatt ők sem kételkednek, csak azt mondják, hogy meg kéne ismételni a kísérletet a biztonság kedvéért.
  • BiroAndras
    "Véletlen mint olyan nincs"

De van, a kvantumfizikában.
  • exac
    Fantasztikus kutatókkal vagyunk tele, de ilyet még nem láttam. Hoax segítségével támasztja alá a komoly kutatási eredményét :) LOOOL
  • pex
    Itt irják:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hundredth_Monkey
    hogy Rupert Sheldrake természetesen a saját elméletének igazolásának tekinti a 100majom eseményt. De mint szintén a cikk írja a 100majom esemény csak egy hoax.
    Ha ezt egy 'kutató' nem deríti ki maga, mielőtt ilyeneket nyilatkozik, akkor hiteltelen.
  • pex
    Szerintem nem muszály mindenre rábólogatni egyből. Amúgy ez a pasas 'biológus és író'. El tudom képzelni, hogy ezzel a kutatásával csak egy könyvét népszerűsíti. Ráadásul a honlapján ugyanezt a kísérletet el lehet végezni ONLINE(!!!). Valóban, az egész világ csak egy nagy steril petricsésze.
  • roliika
    Igen...meg vagyon írva az nagykönyvben sorsunk, bla bla bla.
  • exac
    Amúgy ez a cikk megint egy szenzációhajhász neszesemmifogdmegjól. És mi van a dejavu-vel? Van már rá tudományos magyarázat? Bizonyítható? Természetfeletti lenne? Misztikus? Az az igazság hogy a korábbi emberek misztikusnak tartottak sokmindent. Villámlást, égdörgést, stb. Csak aztán később rájöttek, hogy mi az igaz. Szegény Rupert Sheldrake, valami ilyesmi lehet vele is. MIsztikusnak tartja, aztán rájön majd valaki a logikus magyarázatra. Egyébként ilyen kicsi mintát el sem fogadnak még egy egyszerű teória kijelentéséhez sem. (Ha van mód nagyobb minta vételére)...

Hülyeség.
  • exac
    Te tudod mi az az eleve elrendelés elv?
  • roliika
    Több elbukott, de van ami bejött. Tehát valami létezik.
    Ez épp olyan, mikor hivatalosan 200 éve létre aakrtak hozni villanymotort 1 mágnessel,dróttal és némi...delejjel mert így hívták akkor az elektromosságot...és az Istenért nem jött össze.

Azért,mert cirka 80 éven át nem az erővonalakra merőlegesen tartották azt a nyamvadt vezetéket.
    Valaki kitalálta,hogy hátha lehet,aztán mindenki pontosan ugyanúgy próbálta leutánozni a kísérletet, és milyen meglepő, nekik sem sikerült.
    Mégis létezik turmixgép,hajszárító,metró,betonkeverő, stb.
  • pex
    A 100majmos vitához:
    ezen a linken:
    http://www.wowzone.com/monkey.htm
    "The story of the hundredth monkey came from a writing by Rupert Sheldrake.

After our book was printed, there was some question about whether the study was authentic. Ken presented the story as a legend, or phenomenon; the concepts of morphogenetic fields and critical mass are very true and the story serves to illustrate them.

Hope that answers your question."

Csinaltak mar egy csomo telepatias kiserletet, tobb elbukott a modszertanon. Az egesz olyan, mint a buvesztrukk, amikor kitalal valamit a fazon a szinpadon. Csak ez esetben lehet nem szandekosan jott be.

• roliika
    Egy korábbi fórumban utaltam rá, hogy szerintem az agy csak 1 vevő készülék, ami ... hmmm ... fogja a "telepatikus hullámokat" ,cash memória szerepét tölti be, valamint tartja a lélek és test közötti kapcsolatot. Na + a hardvert működteti tudattól részben függetlenül.
    De alapjábanvéve nemhinném, hogy az a 3% amit használunk, tudna minden infót tárolni, és az határozná meg egyéniségünk. Fizikai képtelenség.Ez 300 millió aktív sejtet jelent csak! Iszonyú kevés 1 életre,de ezt párszor már mondtam. Itt egy kicsi érdekes PDF tessék megnézni. :) gondolom ismeritek a történetet, mikor kissrácot fejbelőtték sörétessel és túlélte. Nemcsak ,hogy túlélte,de az agyának a fele kilett pótolva szilikonnak, csávó amúgy teljesen ép elméjű, és mindenre emlékszik a mai napig. Szinte az egész jobb agyfélteke elszállt.
  • KaBuTo666
    írta valaki, hogy természett feletti dolgokban hisz

nos az egy hihetetlen dolgokra képes...
    hány %-át használja ki az ember az agyának?
    nagyon minimálisat...

• KaBuTo666
    ha már te is:

nekem volt egy osztálytársam barátom akivel együtt végeztem, a sulit. jó barátok voltunk, de az iskolva végeztével nem tartottuk a barátságot mivel nagy volt a köztünk lévő távolság.

miután végeztünk az isiben, rá egy évre történt, hogy:
    rá gondoltam, hogy ugyan mi lehet vele?
    mert baromi jókat hülyéskettünk anno..
    rá egy 3-4 percre felhív és beleszól a telcsibe:
    -nah szeva! mi a helyzet?

most lehetne mondani, hogy csak vak véletlen volt
    de másokkal is történnek az egész világon ilyenek
    vagy, hogy csak az felhív akire gondolunk

de mi a véletlen?
  • Robeast
    Én múlt héten álmodtam a valamikori legjobb barátommal, akivel májusban-júniusban beszéltem utoljára. Nincs jelentősége, de tényleg ő volt a életemben a legjobb barátom, szóval közel álltunk. 1 nappal később meg megkeresett msn-en.
    Nem mondom, hogy hiszek ebbe a telepátia dologba, csak gondoltam beírom ide.
  • KaBuTo666
    pffff

mióta van telefonom 5 éve azóta rá jöttem, hogy van ilyen véletlenek nincsek..

mi az olyan nagy dolog ebben?
    semmi

• lextat
    Ennek a "tekintélyes cambridge-i Trinity College"-nek elég sok felesleges pénze lehet kutatásokra ha ilyet megengedtek ! Ez akkora 1 l*f*szság már bocsánat !!!!!!!
    Olyan sok már a komment , lusta voltam elolvasni , gondoltam inkább beszólok a hírre én is !
    Inkább ez 1 vaginatelepátia (tisztelet a csekély kivételnek) mert azok szoktak agybafőbe dumálni , nomeg sms-ezni ! Ajánlom ennek a " tekintélyes cambridge-i Trinity College " -nek legközelebb az emberi sz*r különböző szín-szagvilágának a kutatását finanszírozza ! Viszlát.
  • NEXUS6
    Monnyuk érdekes módon engem sem hívnak a főnököm felmenői, pedig soxor járnak az eszemben.

;)))
  • NEXUS6
    Szerintem sincs ebben semmi csoda. Az ismerősök agya eszméletlenül össze tud hangolódi. Ha belerakjuk, hogy koherens kvantum rendszerek is képesek végtelen távolságban is megőriznia a szinkron működésüket, meg hogy bizonyos komplex hálózatos rendszerek mennyire tudnak szinkronizálódni a környezetükkel akkor a telepátiának még valami tudományos alapja is van.

Nekem is voltak elég misztikus élményeim, pl valaki mással ugyanakkor ugyan azt álmodni, meg hasonlók, ráadásul 2 mp alatt kb 2 órányi eseményt.

Ilyen tehát van. Azt utálom amikor a lineáris programozású szkepticista szupertudósok megmagyarázzák hogy nincs.
  • kastil
    Én szinte mindig ugyanarra aszemelyre gondolok, sejtheto okokbol sztem, de sosem hiv fel h kapná beXD
    msn en viszont mindig jelen van;]
    de marhaság, alapbol egy nagy huyleseg sztem az iylesmi, véletlen es kesz, talan kicsit erdekes de semmi több szamomra=/