67
  • fade2black
    #67
    á hagyd ezt már többedszerre játszák le, sőt DEZ már máshol is sokat beszlgetett erröl.

    Én egyébként a summa 512ram miatt kritizálom a PS3at, sok sikert igy az 1080ps játékok texturáihoz.

    btw ezt érdemes megnézni nem gyenge és azért sejteti 512ram is sokmindenre elég: http://hardwired.hu/dl.php?id=5293&dl=1
  • item
    #66
    Srácok srácok, nyugalom! Egy jót derültem ezeken a kommenteken! Féreértés ne essék nem a szakmai hozzáértéseteken,hanem az egymás győzködésén! Amúgy szeretem olvasni a kommentjeiteket mert az átlag usernél több infóval rendelkeztek a hasonló témákban. PEACE...
  • dez
    #65
    Nono, éppenhogy többmindenről beszéltünk, közte a nagyrészt in-orderességről, illetve az egyszerűbb branch-predictionről, de másról is, és elhangzott olyan is, hogy erős butítás, stb. Egyszóval nem lehetett tudni, hogy a szóban forgó részben mikre gondolsz, 2 dologra vagy több dologra.
  • BiroAndras
    #64
    Elég alaposan átbeszéltük már a témát, szóval pontosan tudhattad, hogy mire gondolok. Ne csak olyat idézz, amikor épp nem részleteztem.
  • dez
    #63
    Nézd, ezt írtad: "Annál inkább kéne neki a többi kidobot fícsör (ebből a szempontból egy 386-oshoz hasonlít tudásban)." Korábban meg ilyesmiket írtál, hogy 'nagyon erősen lebutított mag, amiben nincs branch prediction (pedig van), stb.'. Nem pedig azt, hogy fejlett, de nagyrészt in-order mag, egyszerűsített branch predictionnel. Ebből nem derül ki, hágy kidobott fícsörre gondolsz, de arra mutat, jópárra. Szóval te magyarázkodsz. Én meg magyarázok. Nem ugyanaz. :)
  • BiroAndras
    #62
    Hiába magyarázkodsz, soha nem volt szó annál a kettőnél több "kidobott fícsörről".
  • dez
    #61
    Nem is tudom, ki hamisítja itt is a történelmet... Nem, nem 2 fícsörről volt szó, csak utólag "pontosítottad" erre, amikor már leírtam, mit is tud.
    Eredetileg ezt írtad:
    "Annál inkább kéne neki a többi kidobot fícsör (ebből a szempontból egy 386-oshoz hasonlít tudásban)."
    Ez alapvetően úgy értelmezhető, hogy annyi minden ki van dobva, hogy ami marad, az egy 386-szerű proci.
  • BiroAndras
    #60
    Volt szó 2 (azaz kettő) darab fícsörről. Mint azt magad is kifejtetted többször is, ennél jóval több dologban különbözik egy mai proci egy 386-ostól. Ezért is írtam, hogy "ebből a szempontból". Szóval, ez azt jelenti, hogy a két említett fícsör kidobása (egyszerűsítése) nagy visszalépés a régebbi procik irányába. Nem is konkrétan az az érdekes, hogy 386 vagy P1 vagy mi, hanem hogy jelentős visszalépés. És a másik fontos dolog, hogy nincs szó a többi fícsörről, csak erről a kettőről.
  • dez
    #59
    Kértelek, hogy magyarázd meg, miről is beszéltél. Ezt válaszoltad:

    "pontosan a "kidobott fícsörök"-ről (pontosabban az out-of-order és a branch prediction logika drasztikus egyszerűsítéséről) van szó"

    És korábban meg ezt írtad:

    "Annál inkább kéne neki a többi kidobot fícsör (ebből a szempontból egy 386-oshoz hasonlít tudásban)."

    Hogy máshogy lehet ezt értelmezni, mint hogy a '"kidobott fícsörök" (pontosabban az out-of-order és a branch prediction logika drasztikus egyszerűsítése)' miatt szerinted "egy 386-oshoz hasonlít tudásban".

    Az az óvodás, ahogy ki akarod magyarázni magad egy egyértelmű tévedésből. Ahelyett, hogy egyszerűen elismernéd, hogy oké, tévedtél.
  • BiroAndras
    #58
    "Minden másról??? Nem, csak arról, hogy az out-of-order és a branch prediction logika drasztikus egyszerűsíte miatt még messze nem lesz tudásban egy 386-oshoz hasonló a PPE."

    Még mindíg nem fogod fel, hogy nem ezt mondtam? Komolyan, kezd ez az egész két óvodás vitájára hasonlítani.

    "Ez nem igaz, csak próbálod magad kimenteni."

    ???
  • dez
    #57
    Hogy ne lenne?
  • dez
    #56
    Minden másról??? Nem, csak arról, hogy az out-of-order és a branch prediction logika drasztikus egyszerűsíte miatt még messze nem lesz tudásban egy 386-oshoz hasonló a PPE.

    "Nem derült ki a környezetéből sem, ezért reagáltam egyáltalán. És egyébként azt sem mondtam, hogy tudásban azonos lenne a PPE egy 386-tal, tehát még így is hülyeséget mondtál. Ha egy picikét pontosabban idéztél volna (vagy legalább elfogadtad volna a pontosításomat), akkor nem vitatkoznák itt már megint teljesen értelmetlenül."

    Ez nem igaz, csak próbálod magad kimenteni.
  • BiroAndras
    #55
    Látod, megint beszélsz mindenféléről, aminek semmi köze a témához.
  • BiroAndras
    #54
    "Na, akkor azt magyarázd még meg, hogy milyen szempontból is, ha nem bizonyos kidobott fícsörök szempontjából?"

    De pontosan a "kidobott fícsörök"-ről (pontosabban az out-of-order és a branch prediction logika drasztikus egyszerűsítéséről) van szó. Te beszélsz itten össze-vissza minden másról.

    "Kár, hogy abból a mondatból nem derül ki, hogy teljesítményre vagy tudásra vonatkozik-e. A környezetéből viszont igen..."

    Nem derült ki a környezetéből sem, ezért reagáltam egyáltalán. És egyébként azt sem mondtam, hogy tudásban azonos lenne a PPE egy 386-tal, tehát még így is hülyeséget mondtál. Ha egy picikét pontosabban idéztél volna (vagy legalább elfogadtad volna a pontosításomat), akkor nem vitatkoznák itt már megint teljesen értelmetlenül.
  • dez
    #53
    Mármint a fejlett SIMD egyég és L2 a magon[/-ban] már a PPE-ben van.
    Ja, a 386-ban még L1 cache sem volt. Meg pipeline-ok sem... :D
  • dez
    #52
    Miért fájna? Csak egyszerűen nem igaz, ennyi az egész.

    Tehát, kimondhatjuk, hogy olyan dolgok, mint superscalar architektúra, FPU + fejlett SIMD egyéség + L2 a magon, számodra a "tökéletesen lényegtelen" kategória? Hm.

    És még az sem igaz, hogy P1, mivel tudtommal a P1-ben nincs a VMX-nek megfelelő fejlett SIMD egyég (~SSE3, csak sokkal több regiszterrel), és mintha 64 bites sem lenne... (Az SMT-t félretéve, hiszen az azon kívüli dolgokról beszélünk.)
  • dez
    #51
    "Ismétlem : Ebből a szempontból, nem úgy általában."

    -- Na, akkor azt magyarázd még meg, hogy milyen szempontból is, ha nem bizonyos kidobott fícsörök szempontjából?

    "Valahol igen, de én konkrétan az idézett mondatra reagáltam."

    -- Á, ez lenne az "ellentámadás"...!? :D Kár, hogy abból a mondatból nem derül ki, hogy teljesítményre vagy tudásra vonatkozik-e. A környezetéből viszont igen...
  • BiroAndras
    #50
    Ja, és ha neked a 386 fáj, felőlem lehet pentium 1 is. Tökéletesen lényegtelen.
  • BiroAndras
    #49
    "Az is baromság, kedves BiroAndras, hogy a Cell PPE-je egy 386-oshoz hasonlít tudásban."

    Ismétlem : Ebből a szempontból, nem úgy általában.

    De Már kb. 10x annyit foglalkoztunk ezzel, mint amennyit az egész ér.

    "És ha kicsit visszanézel, láthatod, hogy én nem teljesítményről beszéltem. Lévén a "386, csak nagy órajelen" is szerepelt valahol"

    Valahol igen, de én konkrétan az idézett mondatra reagáltam.
  • dez
    #48
    Az is baromság, kedves BiroAndras, hogy a Cell PPE-je egy 386-oshoz hasonlít tudásban. Lásd alább. Esetleg azt mondhatnád, hogy bizonyos dolgokban a Pentium 1-hez, bizonyos dolgokban meg a Pentium Prohoz hasonlít. Viszont egy sor dologban jóval fejlettebb azoknál is.

    És ha kicsit visszanézel, láthatod, hogy én nem teljesítményről beszéltem. Lévén a "386, csak nagy órajelen" is szerepelt valahol, aminek még lehetne nagy a teljesítménye, ha elég magas az az órajel.
  • BiroAndras
    #47
    "Ezt, hogy "Annál inkább kéne neki a többi kidobot fícsör (ebből a szempontból egy 386-oshoz hasonlít tudásban)." hogy lehet másképp érteni, mint úgy, hogy a kidobott fícsörök miatt egy 386-oshoz hasonlít tudásban?"

    1. Tudásban, nem teljesítményben.
    2. Ebből a szempontból, nem úgy általában.

    Te ezzel szemben ezt írtad : Egy szóval sem mondtam, hogy pl. egy csúcs-Opteronnal is felveszi a versenyt a Cell PPE-je általános műveletvégzésben. De egy 386-nál, amit te mondtál, sokkal de sokkal jobb.

    Itt egyértelműen teljesítményről beszélsz, ami baromság.
  • dez
    #46
    Igen, az előbb én is rátaláltam, csak máshol. Hát, azért kicsit húzós magánembereknek.

    Így azért kérdéses, hogy tényleg lesz-e full Linux (hivatalosan) a PS3-hoz, hisz úgy "túl olcsón" juthat bárki bármire használható szép (mat.szám.) teljesítményhez. De majd meglátjuk.

    Persze, a hatásfok csökken, de 2db-nál még nem, de pár darabnál sem feltétlenül.

    16 ezer procira szétosztani valamit már nagyon nem könnyű, de ha sikerül, akkor elég jó teljesítmény jöhet ki. Ne felejtsük el, hogy itt nem 1-1 core-os procikról van szó, aminek az idejéből szépen elvesz az adatok fogadása/küldése. Hanem az adatok lokális ramba töltéséről a PPE gondolsokhat. Onnan/oda meg kvázi megszakítás nélkül dolgozhatnak az SPE-k.
  • shabba
    #45
    Pontosabban ezek a speckói:

    Cell Accelerator Board (CAB
  • shabba
    #44
    Egy korábbi cikkből kiindulva, szerintem egy 2 celles lap kerülhet annyiba.

    Cell processzoros gyorsítókártyát jelentett be a Mercury Computer Systems

    Ezen a bővítő kártyán egyetlen cell van, hasonló sw körítés, hasonló 512mb xdr ram, viszont kisebb 2.4Ghz-es frekin és 8000 dolcsit kérnek érte. Szóval nem lennék meglepve ha az IBM 19 rongyot kérne egyetlen blade kártyáért. A 7 kártyás keret pedig jóval száz ezer fölött lenne.

    A hatásfok azért biztos csökken a cpu-k számával. Az SG cikkben említett 16 ezer cell és 16 ezer opteron procis konfig esetén biztos hogy ez még fokozottabban igaz. A 32 ezer proci aggregált peak teljesítményét biztos hogy nem fogja hozni egy komlex rendszer.
  • dez
    #43
    Végre, már ideje volt. De most mi kerül majd 19e dollárba? Egy 2 Celles lap? Vagy egy blade keret?

    Egyébként nem tudom, miért ír ilyeneket a HWSW (állandóan), hogy "Ezek összesített elméleti csúcsteljesítménye meghaladja a 3,2 teraflopsot (64 biten 300 gigaflopsot), igaz ezt teljes egészében szinte képtelenség a valóságban kiaknázni, egy ilyen klaszter estetében 50 százalékos hatékonyság már jónak számít.", amikor az IBM már bizonyította, hogy jópár feladatban, köztük a Linpackban normális keretek közötti optimizációval 75-92%-os kihasználás érhető el.
  • shabba
    #42
    Cell-alapú blade szervereket hoz forgalomba az IBM
  • dez
    #41
    Ezt, hogy "Annál inkább kéne neki a többi kidobot fícsör (ebből a szempontból egy 386-oshoz hasonlít tudásban)." hogy lehet másképp érteni, mint úgy, hogy a kidobott fícsörök miatt egy 386-oshoz hasonlít tudásban?
  • dez
    #40
    "De full in-order. A branch prediction az amit nem vettek ki teljesen."

    Mondom, hogy nem full in-order. Lásd:
    "In order to improve performance from its in-order pipeline, the PPE utilizes delayed-execution pipelines and allows limited out-of-order execution of load instructions. This allows the PPE to get some of the advantages of out-of-order execution without any significant increase in complexity."
  • BiroAndras
    #39
    "Nos, mint már szó volt róla (de a túl sok szó között nagyon elvész a lényeg), az in-orderről annyi mondható el negatívumként, hogy némileg kevésbé hatékony, mint az out-of-order (hozzátéve, hogy a PPE sem full in-order), és jóval nagyobb hangsúly helyeződik a fordító optimizálási képességére (a run-time "optimizálás" nagy része ide van áthelyezve, azzal sok-sok tranyót megspórolva) - utóbbi jósága sokban ellensúlyozza az elsőt."

    Nos, mint már szó volt róla, nem ilyen egyszerű a helyzet, de nincs kedvem megint újrakezdeni az egészet.
  • BiroAndras
    #38
    "Ezt írtad (arra reagálva, hogy a PPE HW SMT-s):
    "Hát bizonyos esetekben esetleg lehet jobb, de általában nem az. Egy tipikus egy szálon futó gamelogic kód szerintem semmi hasznát nem veszi. Annál inkább kéne neki a többi kidobot fícsör (ebből a szempontból egy 386-oshoz hasonlít tudásban).""

    Tehát azt írtam, hogy EBBŐL A SZEMPONTBÓL. És egyébként se értem, hogy minek lovagolsz ezen, már rég megbeszéltük.

    "Tehát, bár HW SMT-s, de egyéb szempontból egy 386-hoz hasonlít tudásban."

    Olvasási, vagy szövegértési problémáid vannak. Az "egyéb szempontból", és az "ebből a szempontból" közt óriási különbség van.
  • BiroAndras
    #37
    "De, pontosan azt mondtad, hogy a PPE egy magas órajelű 386-nak felel meg, miért tagadod?"

    Azért tagadom mert nem ezt írtam. Egyébként is az előbb órajelről nem beszéltél, idézem : de egy 386-nál, amit te mondtál, sokkal de sokkal jobb.

    "És nem visszalépés, csak más filozófia."

    Visszalépés abból a szempontból, hogy régebben már volt ilyen megoldás. Ez önmagában nem jelenti szükségképp azt hogy rosszabb. A Core2 is visszalépés a P4-hez képest a P3 felé, de sikerült csak a rossz megoldásoktól megszabadulni.
    Viszont a cell-nél a visszalépés azt is jelenti, hogy az azóta felhalmozott tapasztalatot ki lehet dobni a technológiával együtt, és újra kell tanulni sokmindent. Ennyi hátránya biztosan van, és az még nem biztos, hogy a régi-új filozófia beválik.

    "Mint már írtam neked, pl. az Itanium is in-orderes."

    Mint már írtam neked, az Itanium nem sikerült túl jól, így nem lehet ebből következtetést levonni.

    "Ráadásul a PPE nem full in-order, hanem egyfajta hibrid!"

    De full in-order. A branch prediction az amit nem vettek ki teljesen.
  • dez
    #36
    És ugye az a "többi kidobott fícsör" is az in-order rendszer miatt vált fölöslegessé.

    Nos, mint már szó volt róla (de a túl sok szó között nagyon elvész a lényeg), az in-orderről annyi mondható el negatívumként, hogy némileg kevésbé hatékony, mint az out-of-order (hozzátéve, hogy a PPE sem full in-order), és jóval nagyobb hangsúly helyeződik a fordító optimizálási képességére (a run-time "optimizálás" nagy része ide van áthelyezve, azzal sok-sok tranyót megspórolva) - utóbbi jósága sokban ellensúlyozza az elsőt.
  • dez
    #35
    Ja, és nem beszélve ilyenekről, hogy a 386-osnak csak csak pár (16-32 bites), meghatározott utasításokban használható regisztere volt, miközben a PPE-nek (mint a többi PowerPC procinak) 32db (itt 64 bites) általánosan használható, 128db SIMD regisztere, és jópár speciális regisztere van (és mindebből 2 set, szálanként egy); nagy rugalmasságot adó címzésmódok és kondiciónális végrehajtás; és még jópár ilyesmi.

    Te vagy messze nem értesz ehhez annyira, mint megjátszod, vagy néha nagyon nem vagy magadnál.

    (Most majd jön a magyarázat, hogy te nem is úgy gondoltad... )
  • dez
    #34
    Ezt írtad (arra reagálva, hogy a PPE HW SMT-s):
    "Hát bizonyos esetekben esetleg lehet jobb, de általában nem az. Egy tipikus egy szálon futó gamelogic kód szerintem semmi hasznát nem veszi. Annál inkább kéne neki a többi kidobot fícsör (ebből a szempontból egy 386-oshoz hasonlít tudásban)."

    Tehát, bár HW SMT-s, de egyéb szempontból egy 386-hoz hasonlít tudásban. Nos, ez egy jó nagy butaság. Kezdve ott, hogy a 386 még csak superscalar sem volt. Továbbá csak 32 bites volt, nem 64, nem volt benne FPU, MMU, SIMD egység, L2 cache, nuku branch prediction, stb. stb. Kicsit túlértékelted azt, hogy nem out-of-orderes, hanem in-order, némi out-of-order beütéssel...
  • dez
    #33
    A Cell valóban, de a PPE (Power Processing Element, norm. CPU mag) miért lenne az?
  • [Jakuza]
    #32
    Olvasni tud e meltosagosuram ?
    Bizony bonyolultabb programozas szempontjabol.
  • dez
    #31
    Túl bonyolult a PPE? :P
  • dez
    #30
    De, pontosan azt mondtad, hogy a PPE egy magas órajelű 386-nak felel meg, miért tagadod?

    És nem visszalépés, csak más filozófia. Mint már írtam neked, pl. az Itanium is in-orderes. Ráadásul a PPE nem full in-order, hanem egyfajta hibrid! De ezt is írtam már. (De mindek...?)
  • [Jakuza]
    #29
    Pontosan.
    Raadasul programozhatosag (tul bonyolult) szempontjabol is visszalepes.
  • BiroAndras
    #28
    "De egy 386-nál, amit te mondtál, sokkal de sokkal jobb."

    Értsd már meg, hogy nem erről beszéltem. Arról van csak szó, hogy a PPE az utasítás végrehajtás menete szempontjából nagy visszalépés a mai procikhoz képest.