Az oroszok sem maradnak ki a Hold-mizériából

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egyelõre ne várj sokat a Hold ipari hasznosításától, fõleg ne egy akkora gazdaság viszonylatában, mint az orosz. Viszont tény, hogy az ûrkutatás húzóágazat tudna lenni, hiszen az oda kidolgozott technológiák nagyon sok esetben átültethetõk a hétköznapokba.
Mellesleg az Oroszoknak tényleg létkérdés a Hold minél hamarabbi hasznosítása... Ha õk érnek oda elõször, azzal monopol helyzetbe kerülnek, ami a mostani gazdaságukat is fellendítené...
Mese habbal. Bár az ország pénzügyi helyzete lehetõvé tenné az expedíciót, azért ez csak egy uborkaszezonba való hír. Módosított Szojuz ûrhajó, hehehe... A hatvanas évek végén eljutottak Hold körüli pályára apró élõlényekkel a Zond sorozat keretein belül. Ez egy orbitális fülkéjétõl megfosztot Szojuz volt, csupán visszatérõ egységbõl és a mûszaki egységbõl állt. Leszállásról pedig szó sem volt. A Szojuz visszatérõ egysége légköri fékezésre, ejtõernyõs leszállásra való, ami a Holdon nem nyerõ. A holdkompok tömege kb. 19-20 tonna volt, a Holdról felszálló rész kb. 4 tonna és ebbõl a mai miniatürizálással sem lehet sokat faragni, mert ennek a tömegnek a túlnyomó része üzemanyag. A Szojuz ösztömege 7 tonna. Ezek után nagyon merész dolog a Szojuz frissített változatáról beszélni.
[NST]Cifu
A He3 egy olyan izotóp, amely nagyszerû üzemanyaga lehet egy fúziós reaktornak. Ugyanakkor a Földön ez az anyag csak nyomokban lelhetõ fel, mesterségesen elõállítani pedig méregdrágán lehet csak. A Hold felszínén elviekben viszonylag könnyen kinyerhetõ formában jelen van.

A probléma persze az, hogy például mikor lesz mûködõképes, valóban használható fúziós reaktor, mert jelenleg még ez is csak álom kategória. Tehát ha még lesz is He3, azt per pillanat nem tudnánk felhasználni...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Tegyük szépen hozzá, hogy papíron meg tudják csinálni. 😊

Ved alapul a Kliper ûrhajójukat, amelyet szintén támogattot volna az ESA, és már évek óta húzódik, de még mindig nincs csak végleges terv sem.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

PíszLávJuniti
A He-3 mire és hogy használható fel?

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

Kétségkívül fontos nyersanyaglelõhely lehet a Hold. Csak egy kérdésem van: hogyan akarnak több(száz) tonna cuccot visszahozni onnan?
Egyébként meg hajrá! Irány a Hold!

(Holdraszállás volt, van és lesz)
Ezek jó hírek, a versenyszellem mindig pozitiv. A kérdés, már csak az, hogy ahélium-3 on kivül mi az ami ennyire fontos "hirtelen" mindenkinek: )

Elnézést a Sorokért:)

Ez a 2011-12 olyan, mint hogy 1980-ra elkészül a fúziós erõmû. Aztán csak csúszik, csúszik és csúszik... Már ha lesz belõle valami.

A SZU Hold-projektje sokkal nagyobb támogatást kapott, mégse sikerült, a legyártott N-1 rakétahajtómûveket is amerikaiak vették meg (mondjuk akkor jobbat gyártottak, mint most õk). Amíg az orosz ûripar turizmusból próbál fennmaradni addig nyilvánvaló, hogy Oroszországnak nincs ereje egy holdraszállás kiadásait vállalni.

Aztán meg hogy mivel mennek fel. Az enyergiját úgy tudom a Buran-hoz használták legutóbb, már 17 éve volt. Valamint jó lenne valamivel le is szállni, kéne egy holdkomp is. Meg azt a He-3-mat is össze kéne szedni valamivel.

Az oroszoknak régi álmuk a holdraszállás, de attól hogy sûrûn mondogatják nehezen következik be. Szép lehet a He-3 gyûjtögetésrõl álmodozni, de az a Holdon van és tutira veszteséges még elhozni, a türkmének meg a Földön emelik a gázárat, és jobb üzlet lehet a gáz mint a He3. Kíváncsi vagyok melyik érdekli jobban Putyint.

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

PíszLávJuniti
Ez is érdekes lépés, ha jól tudom az esa nem támogatta az amik tervét, az oroszokét pedig igen? Vissza a gyökerekhez ? 😊

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

valamit
"Oroszország 2011-12 környékére tervezi elsõ emberi ûrrepülését a Holdra" - ezt komolyan lehet venni?

"Az Energija terveit nem csupán az Orosz Szövetségi Ûrügynökség, de az ESA is támogatja, ami jelentõs lökést adhat a hangzatos bejelentés megvalósításának, fõként a modernizált Szojuz 2010-es indításának." - az nem lenne semmi, ha ezt megcsinálnák, USA-nak is fel kéne kötnie a felkötnivalót, ha Európa és Oroszország a Holdon sétafikálna 2010-12-ben... mer az egy dolog, hogy ott voltak, de azóta lassan 2 generáció felnõtt, plusz ez az ottlét is sokak számára megkérdõjelezõdött.

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Látjátok, ez a szánalom, hogy az oroszok meg tudják csinálni ilyen hamar, az amik meg nem is álmodnak róla.
Pedig mennyivel szegényebb Oroszország!
Bár azért szerintem várjuk ki a végét, de legalább a terv megvan.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Sanyix
Hát nem :\ én nem láttam élõben, mer akkor még nem is éltem 😄 szóval nekem új.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Sanyix
Nem kõolaj 😊 de hasonló 😄 ottvan a cikkben: Hélium-3
Amúgy milyen rakétát akarnak használni a holdutazásra? Mert eddig azt verebelték a csiripek 😊 hogy az eredetileg a Buran-hoz készített Enyergija rakétákat fogják használni.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Te ... a holdutazás már lejárt lemez.. ott már voltunk 😄 😛
Lehet hogy rejtett kõolajtartalékokat találtak ott ezért ez a nagy sietség most... 😄DD

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

Sanyix
Kínaia 2020...

Sanyix
Ez durva. Már 2011-2012-ben emberes repülés a holdra? Ha ez igaz, akkor nagyon zsír! Még az amcsik is csak 2018-ban akarnak visszamenni. Bár az oroszoknak most megvan minden hozzá, míg az amcsiknak még meg kell építeniük, az apollo 2.0-át 😊

Nem árt egy kicsit újra feldobni az ûrkutatást egy kis versenyszellemmel. Talán nem a földi fegyverkezésre irányulna végre az összes pénz és figyelem. Mindenkinek csak elõnye származna abból, ha minél több ország vethetné meg a lábát a holdon. Akkor talán ott háborúznának a területekért. Hmmmm. Talán teljesen újfajta fegyvereket kellene kitalálniuk, s ez lekötné õket néhány évtizedre. Még hasznunkra is válhatnak az új találmányok😊

Előttem áll az élet nem látok tőle semmit

Randal
Hol maradnak a Kínaiak?

"az oroszok hamarosan megkezdenek egy Mars-utazás szimulációs programot, melyben a csapatra nehezedõ lélektani hatásokat tanulmányoznák"

Szolzsenyicin: Iván Gyenyiszovics egy napja. Valszeg minden benne van 😊

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Na jo ez, beindul a verseny, és talán kicsit jobban összekapják magukat az amcsik is. 😊
akyyy
hátha anetkát akarják felküldeni, és "véletlenül" a nap felé veszi az irányt az ûrhajó😛

̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊

akkor siessenek és hozzák a héliumot!😄😄
amúgy még mindig amcsinak szurkolok😄<#gunyos1>

← ElőzőOldal 2 / 2