Elkészült a 200 GB-os Blu-ray lemez

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

az árát tegyék közzé
Ja, ja. A sony fejlesztette ki. Elsõre úgy néz ki mint egy floppy disk. Próbálat a compact casettát leváltani de nem terjedt el annyira. Walkmanben még lehet kapni õket. Általában egy diszkre 4-5 cd-t lehet rá felrakni.

1991-92 környékén ahol dolgoztam vettek egy CD irót. Akkora volt mint egy hagyományos hi-fi-s cd lejátszó. Philips volt ha jól emlékszem a márkája. 1x irta a lemezek. Baromi nehézkesen és sokat hibázott. Ennek ellenére nagyon nehéz volt hozzájutni az ára 1,2-1,5 millió Ft volt a kilencvenes évek elején. Ezért a pénzért akkor egy 60-70 nm-es lakást lehetett venni pesten.

Mát több helyen láttam egy rétegû többször irható blu ray lemezeket kis hazánkban. 6-10 eFt küzütt volt az áruk. Legutóbb a MM-ban láttam 7.999,-Ft-ért.

hehe... egy lemezre backupolhatnám az egész vinyómat... cool. %}

A pio elsõ "házi" dvd írója a pio A03 195.000 ft-ról indult (már nemtom hogy netto vagy brutto ennyi), de énis a 130 körüli áron vettem meg anno :)

Szóval ez sem lesz ólcsó, amíg nem várjuk ki :)
Ti a Mini CD-rõl beszéltek :) Ilyenem nekem is van:

Még rá is van írva, hogy Mini CD-R. És bizonyára ez kavart be titeket, a Mini Disk-rõl (MD) pedig valószínûleg még soha nem is hallottatok. Márpedig akkor nézzetek utána, ellenkezõ esetben képzavarban maradtok. Wikipediában találtok róla olvasnivalót, meg képeket is hogy néz ki egy lejátszó és maga a lemez.

Az MD egyébként magnetooptikai lemez, egyik oldalról lézerrel felmelegítik a mágneses réteget, másik oldalról pedig mágnesezik. És nem a lézer írja rá a lemezre az adatokat(!), hanem mágnesezéssel alakítják ki a lemezen.

Van a MiniCD, ami egy sima CD, csak körbevágták, így kisebb, kevesebb fér rá, de cserébe viccesen néz ki, te ilyet hasnyáltál, ehhez van kis vályat a CD-+hajtó tálcáján, meg van a minidisc, ami (mint már leírták elõttem), Sony szabvány, arra találták ki, hogy jó minõségben tároljon zenét (ATRAC-3-ban), könnyû legyen írni, meg legyen kicsi. Drága lett, nem terjedt el. Helyes kis tokban van, szóval még máshogy is néz ki.
Balumann
Na most akkor hogy van ez a minidisc? Én is úgy tudtam hogy az a kis lemez (kisebb átmérõjû, és kevesebb fér rá), és minden cd-dvd olvasó letuja játszani (legalábbis én még nem láttam olyat amin nincs ilyen kis bemélyedés neki). Én nekem volt, gond nélkül írni is tudtam rá, meg olvasni :/ Elõzõ cd írómmal meg a mostani dvd írómmal is.
De akkor ez nem minidisc?

bardocz
és ez akkor lesz ajd igazán funny amikor kiderül hogy nem újraírhatók a lemezek és egy 200 gigás lemezt 3 hétig írsz^^ xD
hm, mégis mennyibe fog kerülni egy ilyen cucc? nem jönne rosszul..

Jon: Itt azt írják, a világegyetem folyamatosan tágul. Garfield: Remek. Akkor van hely még egy fánknak.

A Minidiscet a Sony fejlesztette ki.

Kisebb mint a CD, és ugyanannyi (74 és 80) perc fér rá. Elõnye, hogy írható-olvasható egyszerre, magyarul az MD lejátszókkal (még a hordozhatókkal is) fel is lehet venni rá hangot. Sajnos nem terjedt el, mert Sony háziszabvány volt, meg nem volt PC meghajtó (vagy volt de kevés és drága, nemtom).

A mini CD a normál CD kis változata (8cm)

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

a minidisc még a cd-k elõtt voltak, olyan mint most a kamerákban a dv-k egy átmenet, csak a dv az szalagos.
Sanyix
Érdekes mert a minidiscek amikre ez rá is van írva, nem így néznek ki, és persze a minidisc (amire szintén így van ráírva) lejátszó sem tud olvasni ilyet.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Tévedés, nézz utána!

Sanyix
Minidisc= "minicd", és csak optikai. A cd meghajtókban van egy 8 cm átmérõjû mélyedés a tálcán, na az ezeknek a lemezeknek van. Sima cd, csak 8cm átmérõjû.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Legalábbis én nem találkoztak erre vonatkozó adatokkal.

Azért kell egy bizonyos idõ, amíg a lézer kémiai v. fizikai változást idéz elõ az adathordozó rétegben. Minnél jobban gyorsítjuk ezt, annál instabilabb lesz a dolog. Mondjuk itt a kisebb hullámhosszú (nagyobb frekvenciájú), és jobban fókuszálható lézer által kisebbek a pitek, ezáltal kisebb anyagmennyiségen kell változást elõidézni, így egy szinttel gyorsabb a dolog (az itteni 1x-es írás jóval gyorsabb, mint a DVD-nél), itt is van egy ésszerû határ. Nos azt majd akkor tudjuk meg, ha egy pár bõrt lehúzva elérünk egy bizonyos sebességig, amit már végképp nem lesz ésszerû átlépni. Lehet fogadásokat kötni, mennyi lesz az... :P

Inkább legyen több óra, de megbízható legyen, mint pár perc, de megbízhatatlan... (Ennyi adatot egyelõre úgysem naponta ír ki az ember.)

De ahogy mennek a dolgok, úgyis jön majd a sokszoros írás. Azaz gyõz a marketing, 'mert az emberek nem gondolkodnak, hanem hagyják magukat elkápráztatni a számokkal'.

Rossz a kérdés. A nagy adatsûrûségnek hála feltehetõen hamar meg lehetne irni a lemezt. Az viszont érdekesebb, hogy hol lesz olyan vinyó, ami ki tudja szolgálni ezt.

Ez mind szép és jó, csak az a kérdés, hogy mennyi idõ, mire megír egy 200 GB-os lemezt???<#nemtudom>
Mert egy normális 4.7 GB-os lemezt 8 szoros sebességgel KB tíz perc alatt írok meg, de 200 GB-ot?!
Egy negyed nap lesz, mire végez vele?!
<#taps>

CD-n nincs ilyen védõréteg.

Létezik miniCD is. 8cm átmérõjû lemez, asszem 225 mega fér rá.

Véletlenül nem minidisk-et akartál írni? Az még csak véletlenül sem CD, mert megnetooptikai eljárással rögzítenek rá. Pontosabban a rögzítés mágneses, csak a rögzítéshez lézerrel elõmelegítenek, és ezzel elérik a Curie pontot. A tárolás így sokkal biztonságosabb, mert szobahõmérsékleten nem mágnesezõdik át :)
PíszLávJuniti
kis méretû sokkal praktikusabb.
mint ahogy a minicd is az.

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

zoozoo
Igazából jónak hangzik, de csak ha tényleg megbízható tárolás szempontjából.
Nem is tudom, hogy jelen pillanatban melyik az az archíválási módszer, ami olcsó és megbízható.

arty
mert ez praktikus

Forza.

PíszLávJuniti
Védõtok miért ne lenne jó? Nem kéne extra réteg rá, ami úgyis szétmegy rövid idõn belül. CDn sem tökéletes, ekkora adatsûrûség mellett meg pláne nem lesz az.
A másik a mérete. Mi a faszért csinálnak ekkora átmérõjû korongokat?

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

Mardel
<#hehe>

"Timeo Danaos et dona ferentes."

Ki kell hogy ábrándítsalak de a kazetta 15 év alatt ugyanúgy tönkre megy...
Egyszerûen elveszti a mágnesesség az erejét és ez ellen nem is lehet védekezni, míg az optikai adattárolásban lehet olyan anyagokból gyártani a CD/DVD/stb.-t hogy ne menjen tönkre.
A CD írók meg még drágábbak voltak. 400 ezer forint 1995 környékén jóval többet ért mint most, mégis annyiért adták az asztali, nagyméretû írókat... 1x-es sebességgel tudtak égetni. Aztán amikor a haverom gépében megláttam a több mint 100 ezerért vett SCSI-s HP 2x-es íróját, akkor el sem akartam hinni, hogy létezik ilyen "normál méretû" CD író... :) Van egy csomó régi újságom, ha valakinek kell, 1x scannelek egy árlistát.

2 drágaszáág, a HTC P3600 Trinity éés a Dell XPS 1530, természetesen DDR3-as Gf8600GT-vel :)

Nemrég voltam videokamera vásárlás elõtt. Döntenem kellett, hogy DVD-s kamera, vagy miniDV. A DVD-s szimpatikusabb volt, mert egyszerûbb kezelni, nem kell a szalagot tekerni, stb, stb, stb. Aztán végül is a kazettás mellett döntöttem, mert minden felvételt megtartok az eredeti adathordozón. A kazettában lehet bízni, de ki garantálja, hogy a megírt DVD akár 15 év múlva is olvasható lesz? A másik ami meggyõzött, hogy a kazettán tömörítetlenül van, míg a lemezre tömörített formátumban vesz fel a kamera. Meg még volt pár egyéb ok is végül, de így utólag jobb döntés volt a szalagos megoldás. Kényelmetlen, de biztosabb.

2 drágaszáág, a HTC P3600 Trinity éés a Dell XPS 1530, természetesen DDR3-as Gf8600GT-vel :)

adobepremiere
Szerintem jobb mint a Blu-ray!

Légy kreativ..........

adobepremiere
Végre megjelent a HD disc a Ritek-töl

Info:
http://www.ritek.com/p2-pro1-hd.asp

Légy kreativ..........

Nem, a multifilterbõl. :P

IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX

Több terrant pl. egy bunkerbe is el lehet menteni. <#nyes>

IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX

Csak jönnek ott a hibrid meghajtók, majd veszünk 5 év múlva egy mindent kezelõ supermulti-hipermegagigaüber drive-ot, mint most a dvd-knél. :D:D (ugye onnan a supermulti...)
Ha ilyen utemben javulnak a parameterek, akkor a BDR-110-es akar mar erdemes lehet a megvetelre. :)
Jelenleg nem sokat er az egesz,ha meg is jelenik,kb annyiba fog kerulni a 200 gigas lemez,mint egy 200 gigas vinyo.Es akkor meg a megbizhatosag erosen ketseges lesz.Ha olyan lesz mint a dvd-je akkor kitorolhetik vele seguket. :)
Sanyix
Lenne, de nem elég stabil, még amit annak mondanak azsem.

Peti0011
Már végre egy jóhir

Csá

hd-dvd sucks

gameplusz
Az elsõ DVD írómat 130ért vettem nagykerbõl.

Az egészben az a gázos, hogyha elbaszod, és marha drága, akkor nem lesz valami jó biznisz. Remélem gari lesz minden egyes lemezre, mert így ebben nincs ráció.

i7 2600K|ASUS P8P67 EVO|G.Skill Ripjaws 2x4GB 1600 CL7|GAiNWARD GTX 570|SAMSUNG F3 2TB|37PFL7605|E-MU 1212m v2|Harman-Kardon SoundSticks II|Corsair HX650W|CM 690 II Advanced|Alpenföhn Matterhorn

Ja persze az sem árt, ha a lemez anyaga nem esik szét, homályosodik el, stb. Bár ez talán ma sem gond (egy jó ideig).

zzebi jól olvasstad az elsõ dvd iróm csekélyke 130 rugó volt és nem is volt olyan régen....
én inkább arra lennék kiváncsi ez a hordozó réteg mennyire stabil...

A processzorok füsttel mûködnek. Ha kiszáll belõlük a füst, nem mûködnek tovább!

Ha elég stabil lenne az adathordozó réteg, és a lemez sem lenne sérülékeny, akkor nem lenne semmi gond.

Super DANTE
Hát nem tudom,de a szalagos tárolásról valahol olvastam, hogy lassan drága lesz fenntartani az ilyen rendszereket, meg valami olyasmit is írtak, hogy egyre kevesebb az ilyen meghajtó.

www.playb3yond.b13.hu www.mirrorsedge.b13.hu

zzebi
Annak idejen azzal ijesztgettek, hogy a Blu-ray lemezek huuu de nagyon dragak lesznek es meg vedotok is kell majd hozzajuk. Ehhez kepest a Blu-ray media mostmar relative olcsobb (GB/credit), mint a HD-DVD, raadasul tok sem kell hozza es allitolag az extra vedoreteg miatt joval kevesbe serulekeny.

Amugy nem hiszem, hogy orokke ilyen dragak maradnak az uj formatumok. A multkor olvastam, hogy annak idejen, amikor az elso irhato DVD-k megjelentek, akkor mind az iro keszulekek, mind a lemezek dragabbak voltak mint most ezek.

Sanyix
Hát optikai tároló pont nem lesz jó archiválásra soha. Legalábbis hosszútávra nem.

Több Földet? ;)

Oldal 1 / 2Következő →