A briteké a leggyorsabb dízel
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
C2D E6600, Asus P5B Deluxe, GeForce 7950GT, 1GB 800MHz, 380GB Sok jo ember kis helyen rossz lesz!
Köszönöm szépen a felvilágosítást! Komolyan.
Akkor maradok egyelõre a dízel felé vezetõ úton. :-)
Prof(esszore)
Kara kánként folytatom tanításom.
Nem a befecskendezéssel van itt a gond, hanem az üzemanyag kezelésével, szállításával, elosztásával és hosszú távú tárolásával. Azt szerencsésen beláttad, hogy a szilárd hajtóanyag zsákutca erre a célra (már hétköznapi személyi közlekedõeszközök hajtására).
Nézzük csak a most általános 95-ös oktánszámú üzemanyagot: ezt ugye a finomító nagy tartájából átfejtik egy átlagos kamion méretû tankerbe. Amikor ebbõl a kút saját tárolójába kerül (teljesen zárt rendszerben), már eleve meglehetõsen robbanásveszélyes a helyzet. És akkor a benzin még tulajdonképpen egy egészen jóindulatú kis anyag. Képzeld el ugyanezt egy, a benzinnél sokszorta instabilabb anyag esetén: szállítási kockázat, az átfejtések kockázata, és akkor jön még a fõ kérdés: ki és hogyan fogja a jármûvek üzemanyagtartájába tölteni? Hogy lehet megoldani a balesetkor gyakran elõforduló szivárgás/kifolyás kérdését?
Csak úgy belegondolva, valóban jobb lenne egy hatékonyabb üzemanyag (bár szerintem inkább hatékonyabb motorok és hatékonyabb erõátvitel/hajtáslánc kellene), de ahhoz, hogy ez széles körben elterjedjen, egy puszta befecskendezõ-rendszernél jóval több kell.
Prof(esszore)
Mesélj csak ezekrõl a káros tulajdonságokról! Mondjuk vegyünk alapul egy átlag városi autóst, aki munkába/munkából jövet, valamint napközben ügyes-bajos dolgait intézendõ rendszeresen masszív 5 km/h átlagú dugókban vánszorog.
Prof
Ja, sor hat. B20 M20 a motorkód.
:-)
Hát persze, ha egy kupacba teszed a TNT, vagy azokat a terroristák által kedvelt folyékony robbanószereket, akkor abból lesz egy nagy bumm. A titok azon lenne, hogy adagold õket. A szilárdakhoz képest a folyékonyak már eleve jobban kezelhetõk, de a gond velük, hogy nagyon instabilak, elég gy kis pöccenés és már repül minden szanaszét.
Valahogy ez van a H2-vel is a Földön, de például kiváló az ûrben, feltéve, hogy nem érintkezik a kabin levegõjével.
Nekem az ösztöneim azt súgják, hogy ezekben a robbanóanyagokban sokkal több erõ van, mint a kõolajszármazékokban, csak nehéz õket megszelidíteni. Annyi elõnyük azonban van, hogy a hidrogénfúzióval szemben nincs szükség többtízmillió fokos hõmérsékletre.
Én mindenesetre el tudom képzelni, hogy lehet olyan befecskendezõ rendszert kitalálni, amely a folyékony robbanószereket biztonságosan adagolja az égéstérbe.
Ezzel a szilárd hajtóanyagú rakétával csak egy galiba van: nem szabályozható. Ezért is fosnak az orbiteren utazó ûrhajósok a fellövést követõ percekben, mert ha ez a két hajtómû megy, akkor nincs bocsánat -- ugye a Challenger katasztrófájánál sem volt sajnos).
A vita egyébként kb. alma-körte összehasonlítás: másra való, pontosabban jellegükbõl adódóan más elõnyös tulajdonságaik vannak.
Én a magam részérõl üzemanyagcella-párti vagyok. Ha az nincs (márpedig egyelõre nincs), akkor marad a kombinált hajtás (hibrid, ilyen van, csak átkozottul drága), aztán kb. azonos súllyal a dízel és a benzines (most S6 2L benzines van).
Ja, egyébként lehet tökéletesen hétköznapi, egyszerû levegõvel is autót hajtani.
Prof(esszore)
Benéztem a www.lada.hu honlapra. Dízelest ott nem látok, de a http://www.lada.hu/lada112.html lapon bemutatott ferdehátú 2.400.000 Ft.-ért nem rossz vétel, ráadásul, ha jól olvastam automata klíma (!) van benne. (Már ha ezt jelenti a "Automata hõfokszabályozós fûtés", feltéve, hogy oda-vissza müxik). Végsebessége 185 km/h, ennyit a Suzuki SX4 erõsebb változata tud csak, és egyes Swiftek. Gondolom az NCAP törésteszten 5 csillagot kapna :-) (Szuzukiék 4-et kaptak).
Ha összekapják magukat, lényegében bármit meg tudnak csinálni, persze csak kis szériában. A tömegek most még igénytelenek. A cári Oroszország óta nem változott semmi, akkor is nyugatról vitték be a know-howt és a komolyabb gyártási technológiát igénylõ termékeket, sõt a kommunizmus csak rontott a helyzeten. Talán újabb 15 év múlva feleszmélnek... Muszáj lesz nekik amúgy, mert a kínaiak, ha nem a közép-ázsiaiak, megeszik õket szõröstõl-bõröstõl.
Az új Ladát élõben nem láttam, csak katalógusban.
OFF
Néhányszor leírtam mér itt az SG-n: hatalmas kereskedelmi többletük van a ruszkiknak, olyan 200 milliárd dollár. Mellényzsebbõl akarják idõ elõtt törleszteni kb. 25 milliárd dolláros külföldi adósságukat, bár a bankok ugye ezt nem nézik jó szemmel. Ha okosak lennének, oktatásba, infrastruktúrába, csúcstechnikába ruháznának be, nem amerikai értékpapírokba, tõzsdei részvényekbe (finanszírozni az USA államadósságát). Putyin egy intelligens, gyakorlatias ember, de mögötte én nem látom a középosztályt, amely ilyen mentalitásváltásra képes lenne. Nehéz lemondani a vodkásüvegrõl. Persze, az amerikaiak sem mondanak le a viszkisüvegrõl vagy a drogokról, de hozzájuk folyamatosan áramlik be az olcsó munkaerõ és a szürkeállomány, így az ottani rendszer hibáit el lehet még palástolni jó ideig.
OFF
könnyebb beindítani egy ottó motorost !
Egyébként a benzines nyomaték és fordulatszám rugalmassága is jobb (önváltó képesség) csak azt nem veszi senki figyelembe hogy a dízelek turbósak egy túrbó benzines ellen labdába sem rughatnak mint ahogy a szívó dízel sem a szívó benzinhez! De tényleg hosszú lenne ez a vita....
na ne már. Oroszországban már ott van nagyon sok nyugati, ázsiai gyártó, akik viszik a know-how-t, nem kell a ruszkiknak maguk kifejleszteniük semmit.
-----
Csepesz:
"a tnt vel hogy fajlagosan drágább mint a szénhidrogének! "
Ezen nem gondolkodtam, de biztos vagyok benne, hogy vannak a kõolajszármazékoknál hatékonyabb anyagok.
Csak mint ötlet: teletankolod a 40 literes tartályt, és elmegy vele 1 évig az ótó. Na, hogy tetszik/-ene?
Akkor miért van az, hogy nálam (az én autóm benzines) 10.000km az elõírt olajcsere míg az új típusú dieseleknél min. 20.000?
"A benzines megbízható gyújtó rendszere még a leg hidegebb idõben is mûködik(nem hiába benzinesek az orosz autók, teher autók)" - igen, ahol nem 300ft a benzin és az orosz technikának még min. 10 év kell az új common rail diesel saját kifejlesztéséhez... de a benzinár sokkal mérvadóbb...
Én más konstrukciójú motorokra gondoltam, amelyek én sem tudom milyenek lennének, gépészek dolga lenne kitalálni õket.
1. problem a szilárd üzem anyagot hogyan juttatnád a hengerbe??
2. A dugattyús motorok hengerterében(más néven égéstér) nem robbanás képzõdik hanem égés mert ha robbanás történik (szaknyelven detonációs égés) károsítja az alkatrészeket!
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Például ez:
http://www.sea-launch.com/sllaunch_vehicle.htm
A siklókon van egy H2 tartály (illetve rakéta) és két SZÜ rakétatartály. Valami rémlik, hogy Al-oxid alapú a SZÜ, de nem vagyok biztos.
Arról meg halvány sejtésem sincs, hogy személygépkocsikban használható lenne-e az SZÜ.
Mert az érdek az lenne, hogy egységnyi tömegre minél nagyobb robbanóerõ jusson, ugye? Nem is értem, hogy miért nem próbálkoznak TNT-vel, vagy az újabban terroristák kedvencévé vált folyékony robbanószerekkel. Gondolom azért, mert több mérgezõanyag keletkezne, jutna a levegõbe, és teljesen más robbanómotorok kellenének, stb.
De ezek már csak mélázgatások.
A legjobb tömeg/energia aránya a hidrogénnek van, csak tárolni nehéz akkora méretben.
És hiába van >120 MJ 1 kg hidrogén elégetésekor, ez 13 körülire csökken az oxigén miatt.
Sajna ez a baj a rakétákkal.
Ha legalább ezt a 13-at 20-30-ra fel lehetne vinni, már sokkal nagyobbak lennének a lehetõségek.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Amúgy, az ûrhajók rakétái ugye nem gázolajat, vagy benzint használnak, ergo nem ezek a leghatékonyabb üzemanyagok.
(végsebesség: 260 km/h, piaci autó, nem versenyautó!)
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
innen
Minnél több időt töltök emberek között , annál jobban szeretem a kutyámat.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem