14
 • gordonmail
  #14
  Mi a.....
  Kiderül hogy van már rég Csillagkapu, meg Domm3 láz, az Alienekről meg a Predatorokról ne is bezséljünk xD csak álca a felfedezés
 • Thrawn
  #13
  Dehogynem maradna "fent". A Holdnak nincs nagyon ritka felő légköre, mint a Földnek, ezért nem fékeződnek az űrszondák. A Holdon akár 15 kilométer magasságú keringési pálya is lehetséges, csak a hegyek magassága szab határt az alacsony pályáknak. Ebben az esetben üzemanyagra nincs szükség, nem kell korigálni a légkör fékező hatását. Egyszerűen arról van szó, hogy nem kell ott is szaporítani az űrszemetet, pláne, hogy az "eltakarítás" is gyarapíthatja az ismereteinket a kirobbanó törmelék spektrálanalízise révén.
 • kvp
  #12
  "Ilyenkor nem bözörögnek az EU-ban az újrahasznosítás miatt?"

  Csak arrol van szo, hogy megprobaljak a lathato oldalon lehozni, mivel magatol a Hold tuloldalan zuhanna le. Fentmaradni nem fog, mivel fogyoban az uzemanyaga. A tudosoknak meg eszukbe jutott, hogy meg a zuhanasbol is lehet kiserletet csinalni.

  Egy par telemanipulator felkuldese azert tenyleg idoszeru lenne. A Hold eszaki sarkan egy bazist siman ossze lehet hozni es meg urhajosok sem kellenek, a Hold eleg kozel van a sima taviranyitott jarmuvek hasznalatahoz. Ha tobbet kuldenek fel, akkor az egyik kepes megjavitani a masikat, igy viszonylag sokaig (amig van alkatreszutanpotlas) kepesek lennenek dolgozni. A Holdra is olcsobban lehet felszerelest kuldeni, ha nem kell neki returjegy, azaz nem emberes kuldetes megy.
 • firstman
  #11
  alumínium ?
 • nagro
  #10
  Ilyenkor nem bözörögnek az EU-ban az újrahasznosítás miatt?
 • Thrawn
  #9
  Már küldtek, a 70-es évek eljén a szovjet Lonohod-1 és Lunohod-2 automata járművek hónapokig dolgoztak a felszínen, ez utóbbi kb. 37 kilométert tett meg. Hogy miért nem volt több, más? Az amcsiknak nem fért bele az Apollo-programba egy ilyen automata jármű, egyrészt, mert az emberes expedícióra gyúrtak (ahol viszont az utolsó háromnál ott volt a Rover), másrészt az előkészítő szondák (Ranger, Surveyor, Lunar Orbiter sorozat) maradéktalanul elvégezték az előkészítő munkálatokat. A szovjet autók is valószínűleg kényszer szülte megoldások, hiszen az első is 1970. november 17.-én szállt le, tehát Armstrongék után. Talán ezzel akarták demonstrálni, hogy ők nem is akartak emberes expedíciót (na persze), amikor automatákkal is elvégeztethetik a munkát, mint ahogy volt két sikeres mintahozó expedíciójuk is. Mindazonáltal a két Lunohod igen komoly munkát végzett.
  Annak idején még viccelődtek is, hogy az Apollo expedíciók űrhajósai nehogy valami szakadékba borítsák a verdákat. Persze erről szó nem lehetett a valóságban, több száz kilométerre voltak a legközelebbi Apollo leszállóhelyétől is.
 • Sanyix
  #8
  "Vajon milyen vastag lenne most a Föld vízrétege, ha az a becsapódás nem történt volna meg?
  Valószínűleg nem is léteznénk, talán a Föld légköre is a Vénuszéhoz lenne hasonló?"
  Midnegy, mert a fiatal földön nemnagyon volt légkör sem, víz se volt a felszínen, és hasonlíott a felszín a vénusz mostani felszínéhez.
 • Yfel
  #7
  Nezd a jo oldalat... legalabb _valami_ lesz a telkeden :o)

  Y
 • Xantia
  #6
  Vazze, ha eltalálják a telkemet, beperelem az egész bandát. Hogy jönnek ahhoz, hogy mindenfajta ócskavasat szétszórjanak a földemen (bocs: holdamon).
 • sz4bolcs
  #5
  Biztos örültek neki. :))
 • halgatyó
  #4
  Valahol azt olvastam, hogy a szárazföldi élet létrejöttében igen nagy szerepe volt a Holdnak. Azáltal, hogy az árapály (sokkal nagyobb volt, mint ma) sok vizi élőlényt "segített" ki a szárazra :-)
 • halgatyó
  #3
  Igen érdekes kérdést feszegetnek.
  Bár az eredménytől még nem szabd túl sokat várni. Ez egy pici tégla egy hatalmas (tudás)falban. A téglák többsége még hiányzik.

  Vajon milyen vastag lenne most a Föld vízrétege, ha az a becsapódás nem történt volna meg?
  Valószínűleg nem is léteznénk, talán a Föld légköre is a Vénuszéhoz lenne hasonló?
 • sz4bolcs
  #2
  jaja, itt is folyik a vasút leépítése. :(
 • grebber
  #1
  Ide mért nem küldenek fel járműveket?