869
Az augusztus 20-dikai tűzíjátéknak halálos balesete is lett
A POLITIZÁLÓ EMBEREKET BANNOLJUK!
A POLITIZÁLÓ EMBEREKET BANNOLJUK!
-
#247 trópusokon, meg tengeren van ilyen vihar szóval sztem egyértelmű -
JediMaster #246 Akiknek vannak esetleg képei amit ő készített, mutassa meg őket, ha teheti -
#245 Ok no para.... ez legyen most a legkevesebb :S -
Dodo55 #244 Én ott voltam, most értünk haza.
A Budai Várnál voltunk, nagyon durva volt.
Egy ilyen sátorféleség alá meneküldtünk.
Majd nemsokára elmesélem részletesen. -
BomBa #243 bocs, csak igazolni akartalak -
#242 Három halálos áldozata is van a tűzijáték alatt kitört viharnak. Az első hírek szerint a Batthyany téren ledőlt a délután légiversenyre épített médiatribün - ezt a szervező Red Bull szóvivője, Sidló Noémi a Hír Tv-nek később cáfolta, az Index információi szerint egy hangfalállvány felborulása okozhatott tragédiát. A Clark Ádám téren egy fa dőlt a tömegre. Információink szerint mindkét helyszínen egy-egy halálos áldozata és több sebesültje volt a szerencsétlenségeknek. Ugyanakkor információink szerint egy halottja a pesti alsó rakparton is volt a viharnak.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Indexnek éjjel fél tizenkettő után azt mondta: még folyik a mentősök adatinak összegzése, a riasztások nyomán összesen 40-45 kocsival láttak el sérülteket. A jelenlegi információik szerint három halálos áldozatot követelt a vihar. A sebesültek száma 50 felett van, ellátásukba az ügyeletes kórházak mellett az Országos Baleseti Intézet is bekapcsolódott.
Galéria! Képek: MTI
A sérültek között előreláthatólag sokaknak minősül súlyosnak az állapota: az első kórházi hírek szerint a beszállítottak jelentős része fejsérülést szenvedett.
Egy embert eltűnt a vasárnap esti budapesti viharban, amikor két hajó összeütközött a Dunán - közölte az MTI-vel a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyelete. Az ügyeletes beszámolója szerint a Zsófia hercegnő hajó és egy kisebb vízi jármű ütközött, s ennek következtében öt ember a vízbe esett. Négy személyt kimentettek, egyet viszont este tíz óra körül még nem találtak meg. Az eltűnt személyt egyelőre keresik.
Pontosan kilenckor érkezett az orkán
Ahogy a meterológusok megjósolták, pontban a tűzijáték kilenc órás kezdetekor érte el az orkánszerű vihar Budapestet. A hirtelen feltámadó, erős, 80-100 kilométeres óránkénti sebességű szél, majd a nyomában érkező sűrű zápor miatt sokan azonnal hazaindultak volna a tűzijáték-nézőből, de sok sikerrel nem járhattak. A belvárosban, a rakpartokon, a Budai Várban és egyéb kiemelt területeken becslések szerint közel két millióan nézték volna a tűzijátékot.
A tüzijáték elején az eső lezúdúlásakor igazi világvégehangulat és kisebb pánik alakult ki Budán a Margit körúton - jelentette tudósítónk. Szülők kisgyerekekkel futva menekültek haza, miközben a tetőről cserepek estek le, a kitört ablakokból üvegszilánkok zuhogtak a járdára, több helyen megszólaltak az autók riasztói, a hegyről pedig patakokban zúdult le a víz. Az eső a nagy szél miatt vízszintesen esett, így látni egyáltalán nem lehetett. Az Indexen indult tűzijáték-fórumon egy hozzászóló pánikról számol be Pesten is: "mi a Vigadó térnél voltunk ilyen vihart én meg nem láttam. A tömeg elindult neki a kerítésnek, fák dőltek ki. Félelmetes volt! Megpróbáltunk bejutni a téren egy ismerőshöz, de nem lehetett, mert a ház kapuját benyomták és ment a nép befelé".
Most szólt a meterológia
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre figyelmeztetett arra, hogy vihar várható vasárnap este Budapesten - közölte Molnár László, az OMSZ meteorológusa az MTI-vel. A szolgálat prognózisában előzetesen figyelmeztetett arra, hogy kilenc óra körül várhatóan Budapestet eléri a zivatarzóna. Molnár László egy órával korábban maga is nyilatkozott erről a Petőfi Rádióban, a riasztások körülbelül másfél órával a zivatarzóna megérkezése előtt megjelentek a szolgálat internetes honlapján. Napközben rengeteg állampolgár is érdeklődött a várható időjárás felől, s még a tűzijáték előtt közvetlenül is kaptak érdeklődő telefonokat. Molnár László elmondta azt is, hogy a BRFK előzetesen érdeklődött a meteorológiai szolgálatnál, a budapesti tűzijáték szervezői azonban nem. Megjegyezte, hogy Budapest környékén és a Balatonnál 80-100 kilométeres sebességű széllökéseket mértek.
Az Árpád-hídnál percek alatt százak gyűltek össze a 26-os busz megállójában, sokan pedig gyalog menekültek. Részben miattuk, részben pedig az átláthatatlan eső miatt átmenetileg az autóforgalom is megállt, a kocsik sorra húzódtak félre elakadásjelzővel - számolt be a helyzetről az Index egyik tudósítója.
A hajókon is pánik tört ki
A tűzijátékot az egyik Dunán álló hajóról néző tudósítónk is kisebb fajta pánikról adott helyzetjelentést: a hajót az erős szél himbálta, az asztalok csúszkáltak, dőltek, a poharak estek, törtek. Mindennek tetejébe még össze is koccantak egy másik hajóval.
Többen azt jelezték, hogy a mobiltelefonok használhatatlanná váltak a viharzónában, nyilván a nagy tömeg okozta leterheltség miatt. A tűzijáték a hirtelen érkezett vihar ellenére az eredeti tervek szerint végig kitartott, a félórás műsorban a tv-közvetítés alapján nem okozott komolyabb fennakadást az eső. A közvetítést azonban egyedül az RTL tudta befejezni, a TV2 és az MTV adását is meg kellett szakítani a vihar miatt.
Több villamos is leállt
A HÉV, a metró és a 4-6-os jár, ez biztos - mondták az Indexnek a BKV diszpécserközpontjában este negyed tizenegykor. Ugyanakkor több villamosvonalon is megbénult a közlekedés, erősítették meg, de részletesebb tájékoztatásra nem volt mód. Az Indexen indult tűzijáték-fórumon szereplő egyik hozzászólás szerint ugyanakkor lebénult a szentendrei HÉV is, mivel a Tímár utcánál egy fa dőlt a sínekre. Az Index tudósítója azt jelentette, hogy nem jár az 59-es és a 61-es villamos, mert az Alkotás utcán leszakadt a felső vezeték. Ugyanitt egyébként akadozik az autóforgalom is, óriási a dugó.
Sebesültek mindenütt a városban
Pánikról, kaotikus állapotokról és nagyon sok sérültről adtak hírt Budapest több pontjáról vasárnap este az MTI tudósítói. A pesti alsó rakparton egy ember meghalt, legalább tíz megsebesült a hírügynökségi jelentés szerint. Az Erzsébet-híd pesti hídfője alatt a mentők két sérült külföldit, egy férfit és egy nőt láttak el. A híd budai hídfőjétől legalább öt mentőautó szállította el a sérülteket. Két ember sérült meg a pesti Vigadó teraszán, illetve a Marriott szállodánál, ahol a betört ablakokból kizuhanó üveg sebezte meg a nézőket. Súlyos és könnyebb sérültek vannak Budán, a Sándor-palota környékén is.
Demszky összehívta a védelmi bizottságot
Az Index információi szerint éjjel fél tizenkettőkor megkezdte rendkívüli ülését a fővárosi védelmi bizottság. A testületet Demszky Gábor főpolgármester hívta össze, feladatuk a viharkárok enyhítésének koordinálása lesz.
Az Indexet úgy tájékoztatták a pesti oldalon, a Szabadság híd és az Erzsébet híd között lévő szemtanúk, hogy a vihar hirtelen kitörése után mindenki kapualjakba próbált menekülni. Először sokan egy olyan épület alá akartak bújni, amiről később cserepek hullottak le. A tömeg egy része más kapualjakhoz rohant, ahol még nagyobb volt a zsúúfoltság. A vihar elvonulása után a legtöbben gyalog hagyták el a helyszínt. Tudósítóink és a fórumos beszámolók szerint is a város több pontján aluljárókban keresett volna menedéket a tömeg. A Ferenciek terén és az Astoriánál is az aluljáróba menekültek az emberek, a Szabad sajtó úton és Kossuth Lajos utcán vagy tucatnyi mentő állt, elsősegélyt nyújtva apróbb sérülésekhez.
Késnek a vonatok
Egy-másfél órát késnek a vonatok Budapest fő pályaudvarain, mivel sínre dőlt fák, zárlatos felső vezetékek nehezítik a vonatközlekedést - tájékoztatta az MTI-t Kavalecz Imre a MÁV szóvivője. Nem közlekednek a vonatok a Budapest-Vác vonalon, mert este kilenc óra után a rákosrendezői főépületre és a sínre dőlt egy fa. A balesetben senki nem sérült meg - mondta a szóvivő. Hozzátette: áll a vonatforgalom Rákosrendező és Angyalföld között. Jelentős késésekre kell számítani a Budapest-Esztergom vonalon is - mutatott rá Kavalecz Imre. Fa dőlt a vezetékre Kelenföld és a Déli pályaudvar között, a vonatok csak egy vágányon járnak ezen a szakaszon. A Budapest-Miskolc vonalon Rákos és Pécel között felső vezeték-zárlat miatt nem járnak a vonalon. A Keleti pályaudvaron is problémát okozott a szél: a főbejárat előtti lépcsőre zuhant két nagyméretű ablaktábla. A balesetben senki nem sérült meg, de a rendőrség lezárta a helyszínt - mondta a szóvivő.
-
BomBa #241 sztetek a mostani össze-vissza időjárásnak van köze a globális felmelegedéshez? -
#240 Én se vok egy pánikolós tipus... És esőtől sem féltem. Szakadó esőbe, meg hóba is bicajjal mentem suliba is. De itt ahogy sötét volt, és ömlött a víz az égből, és kemény cseppek vagy inkább jég, nem tom. És hogy szinte semmit nem lehetettett látni, meg hogy sikítozva elkezdtek rohanni mindenki a városba belefele
És ahogy elkezdtünk mi is futni, persze óvatosan hogy nehogy elvesszünk. Hiába próbáltunk felfele nézni, csak homály, meg házak, meg hogy rohan mindenki és valaki sikít, valaki meg nevet... Nem tom, mi is rohantunk. Aztán persze hogy mi is mentünk le a földalattihoz, és nyomtuk fel magunkat, hogy minél hamarabb hazaérjünk, ne kapjunk tüdőgyulladást meg mindent... :/
Tudtuk hogy lesz vihar, mondták. Fel is voltunk készülve, de erre azért mégse. -
#239 Igen ezt mondtam én is. -
#238 Én se hinném el.. Mikor pár hete/hónapja volt ilyen esőzés BP-n és TV-ben láttam, nem hittem, hogy ilyen élőben... Errefele is van néha nagy vihar de ez volt életem legnagyobja... És tényleg! Még közben is robbantak a töltetek, ahogy páran mesélték/olvastam szált feléjük a rakéta ésa törmeléke... Még jó hogy sietni akartunk és nem a Lánc hídnál néztük az egészet... -
BomBa #237 nagyviharban kiszakadt egy ablak suliban 2-ról és nem azokra esett, aki az ablak alatt ültek, hanem arra a szerencsétlen fiúra, aki kb a faltól egy jó 10 méterre volt... egy ekkora szél elviszi bárhova a cserepeket, ha annál a háznál mész, amerről a szél fúj, jó esélyed van megúszni -
#236 igen félre, sok szmájli miatt., azthittem cinikusan érted hogy ott milyen iszonyatos helyzet volt.. -
#235 -
#234 basszus förtelem ilyet olvasni.. :=(( -
#233 Meg úgy alapvetően az egész országban. -
#232 hát igen....a parakovácson is olvasgattam a hszeket, de nem volt türelmem olvasni mert ott meg már politizálnak.... -
#231 Te meg azt érted félre, hogy azért a tv adáson és a mobil szolgáltatáson kívül van élet is, ami lehet már nincs :( -
tomassz82 #230 Húú srácok, hogy mi volt ott! Mi a feleségemmel 20.45-kor értünk a Ferenciek terére, onnan sétáltunk ki a hídhoz. Kb. 200 méterre álltunk a lezárt résztől, szerencsére az oldalkorlát mellett. 21.10 körül feltámadt a szél, aztán 2 mp alatt ömleni kezdett az eső. Mindenki elindult visszafelé, mi maradtunk, nem akartuk a tömegnyomort. Kinyitottuk az esernyőt, de olyan szél volt, hogy ketten fogtuk a peremeit, és kettétört a kezünkben. Itt már nem volt mese, elindultunk mi is a metrólejáró felé.
A szél embereket döntött fel. Úgy szaladtunk, hogy egy kézzel védtem a párom fejét, a másikkal a sajátomat. A lehulló jég mindenkit elvert. Az úton 10 centis víz. Vízszintesen esett. A metróaluljáróban kapásból 3 vérző fejű embert segítettek a rendőrök. A feleségem remegett a félelemtől.
Komolyan mondom, ha nem lettünk volna ott, el sem hiszem hogy ilyen van. -
#229 és fordítva is mily igaz " tömegben az állat olyanlesz mint az ember" lásd majom vagy legyen csak a rókamangusztadinasztiák... -
#228 hat haljatok..csak lesek es olvasok..egyszeruen nem tudok meg mindig mit mondani az egeszre....nem talalok szavakat...hogy megfogalmazzam amit gondolok....mert sorba jonnek a beszamolok es csak felul-es-felul kell biraljam folyamatosan a velemenyem....dobbenet! -
#227 Ha félreértettél volna ezzel arra céloztam a villám szépen belecsapdosott a tornyokba stb.. nem csak emberekben tett kárt/ölt meg().
+ nem csak a fővárosban volt nagy vihar hanem a külterületen is! -
#226 mert talán az ember is az , csak önmagát tekinti másnak? -
#225 Jó ez ok, de pl az út közepén menekülőt is eltrafálhatja a cserép... Igazából itt tényleg szerencse/szerencsétlenség kérdése... -
BomBa #224 basszus -
#223 tömegben az emberek olyanok lesznek mint az állatok.... -
#222 :'( -
#221 -
BomBa #220 az még más, de állítólag olyan is volt, aki csak úgy sikítozott a tömegben mert jólesett -
#219 ha ez cinizmus azért remélem észrevetted hogy emberek haltak meg. -
JediMaster #218 Helyszínen éltem át és ráadásúl a Lánchídnál, kaótikus és hollywoody képeket láttam, rohanó és kiabáló, sikitozó gyerek tömeg. De ez van, a cserepek meg elkerültek mert nem a házu tövében kell menni, mert ott tuti, hogy rádesik valami, aluljárókat alapból elkerűlni, mert ha esetleg nagyobb viz jón akkor ott tuti , hogy gém óver. -
#217 feltudnád valahová tölteni? -
#216 Akkor gondolj bele ott mi volt..... -
BomBa #215 ehhez annyit, hogy én se bírom akik ilyenkor (általában nők) sikitóznak, de a legjobb mikor egyhelyben állnak és ordítanak
úgy egyébként meg nem mindenki figyeli az időjárást, sztem legalább be kellett volna mondani vhogy a tömegnek, hogy nagy eső lesz, aki nem bírja menjen haza -
#214 Szemtanú hozzászólása (index.hu-ról)
Most jövök a tűzijátékról. A Lánchíd és a Batyi között voltam félúton. A felső rakpartról azt láttam, hogy testek hevernek mindenfelé. Lementem. Akkor még egy mentő sem volt ott, egy nagyhangú orvos intézkedett egy 12 éves kislány körül, aki agyalapi sérülést szenvedett. Ez a kislány később meghalt. Az apja őrjöngött, majdnem többen kellett foglalkoznunk vele, mint a kislánnyal.
Volt egy fiatal lány, nyaki gerincsérülést szenvedett, csak azt ismételgette, hogy "Istenem, segíts!". Később, amikor neki is jutott egy mentőorvos, Ambu-ballonnal lélegeztették, de vénát nem tudtak szúrni szegényen. Ahogy a fejét mozgatták, hallottam, ahogy crepitál a csontja. Aztán kiabáltak, hogy "újraélesztés, újraélesztés!" Azt hiszem, az a sérült is meghalt. Később a nyaki sérültet intubálták, vákuumágyba tették és elvitték.
Aztán megjöttek a tűzoltók. A III. kerületből a parancsnokhelyettes is ott volt, ugyanúgy dobálta a traverzek roncsait, mint a többi tűzoltó. Megjelent a Roham2 és a Csoport2 is. Utóbbi látszólag céltalanul száguldozott a környéken, lejött az alsó rakpartra is, aztán felment, át a hídon, aztán Pesten láttam villogni a kék-piros lámpáját.
Amikor már volt ott elég mentő, meg tűzoltó, a halott kislány apjával próbáltam foglalkozni, teljesen begőzölt, magát okolta. Akkor elkértem a nevét, címét és visszamentem a mentőhöz, amiben feküdt és egy rendőrnek megadtam az adatokat, hogy legalább azt tudják, ki fekszik a mentőben. Az apjával azt beszéltem meg, hogy utána elkísérem a Délibe, a feleségétől elszakadt, onnan ment a vonatjuk. Amikor visszamentem, nem volt sehol. Remélem, nem tett kárt magában. -
#213 Itt nálunk Érd-en(Budaörs alatt - elvieleg :D ) is isssszonyat zuhi volt. Ömlött a csitiból a víz. A bátor 70Kilós házörző ebünk is bejött a lakásba menedékért :D
Nálunk vmi. iszonyat mi történhetett. Senkinek nincs térerő a telóján(én vodás, szülők pannon) és nincs TV adás sem.(T-CABLE).
Szörnyű mi történt. -
#212 gondolom akkor a pánik döntötte rá a fákat az emberekre -
#211 Akkor a kedves fórumozó felé nem repültek cserepek, meg üvegszilánkok... Jó is a sérthetetleneknek.... -
JediMaster #210 Pontosan, ezért is nem rohangáltunk fejvesztve -
mod #209 Na pá, holnap kíváncsi leszek a fejleményekre...
Nyugodt éjt! -
mod #208 De ez parasztság szvsz.