52
  • Epikurosz
    #52
    "Hát, nem is tudom, hogy a gyömölcsevő főemlősök hogy-hogy nem szenvednek egész életükben gyomorfekélyben."

    Hát, kedves dez, ráadásul még kezet sem mosnak, ugye. Sőt, néha még a döghúst is megeszik, a randák. :-)
  • dez
    #51
    Hát, nem is tudom, hogy a gyömölcsevő főemlősök hogy-hogy nem szenvednek egész életükben gyomorfekélyben... ;)
    Vagy pl. barátnőm, a napi 1-2kg-jával.
    Más oka is van annak! Pl. adott esetben a kávé... :)
    Nem mondanám, hogy elsősorban a tüneteket enyhíti a C-vitamin (erre inkább pl. a paracetamol való az infuenza-gyógyszermixekben), hanem elősegíti az immunitást, több ponton támogatja a szervezetet, és még némi vírus-ellenes hatása is van. (Hogy AIDS ellen önmagában elég lenne, azt nem tudom - esetleg ha még nem alakult ki, némileg gátolhatja a HIV-fertőzés elkapását.)
  • Epikurosz
    #50
    Nem hiszem, hogy a kávétermesztők a c-vitaminra, mint konkurrens termék tekintenének. Mint ahogy a finom sültnek sem konkurrense a sajt, vagy a saláta, ezek kiegészítik egymást.

    Nekem a kávé gyógynövény, és úgy is élek vele: naponta maximum 1x.

    C vitamint pedig a multivitamin pezsgőtablettából szoktam bevinni, a gyümölcsök és zöldségek mellett.
    A C vitamin nem panaceum, még az egyszerű influenzával sem tud elbánni, marokszámra sem. A tüneteket persze enyhítheti, de úgy tüntetni fel, mint alternatívát a HIV vírus elleni gyógyszerekre, egetverő naivitás.

    Megvan az optimális adagja nekije is, mint minden másnak, amely függ természetesen egyéntől, de ugyanazon személy esetében is évszaktól, különböző élethelyzetektől is. Sok gyümölcs mellé felesleges szintetikus C vitamint szedni.
    Ha valakinek bélrendszeri problémája van, és emiatt ajánlott a kevesebb rost, valamint a gyümölcsökben lévő sok sav mellőzése (erről ugye a drágalátos termászetgyógyász mániákusok soha sem beszélnek: hogy ti a sok savas gyümölcs a bélrendszer nyálkahártyáját rendesen szét tudja rágni, és ezzel rengeteg baj okozója lehet!), akkor indokolt lehet a C vitamin szedése (mert így ugye kihagyjuk a savakat, amelyekkel a kozmetikusok arcradírozást csinálnak, magyarán lemaratják a bőr felső rétegeit), amely ráadásul a fekélyes gyomrot, vagy a hurutos beleket is pátyolgatja, lévén a C vitamin sebgyógyító, hámosító hatású!!! [jó hosszú mondat lett :-]

  • dez
    #49
    Esetleg próbáld meg egészben értelmezni a mondatot... ;)
  • Epikurosz
    #48
    "akkor viszont egy ideig inkább álmosítólag hathat]. LOL még az is lehet, hogy a kávétermesztők keltik a C-vitamin rossz hírét - "

    Ez így nem logikus.
    Ha a C-vit. álmosít, akkor a kv termelők érdeke a C-vit. fogyasztás, mert álmos ember inkább nyúl a kv-hoz.
  • szivar
    #47
    Könnyebb mint a dohányzásról :(.
  • dez
    #46
    (Mondjuk ehhez az is kell, hogy eleve ne szokjunk rá a kávéra, azaz koffeinre, mert nem könnyű leszokni.)
  • dez
    #45
    Ja, az említett emberek (és persze sokan mások) nem csak "szorgalomból" szedik a C-vitamint, hanem mert a kávét is elég jól helyettesíti (főleg ha más vitaminokból és ásványi agyagokból sincs hiány) [ha valaki nincs hozzászokva, akkor viszont egy ideig inkább álmosítólag hathat]. LOL még az is lehet, hogy a kávétermesztők keltik a C-vitamin rossz hírét - a kávé-biznisz sem kispályás dolog.
  • dez
    #44
    "A sok C-vitamin valóban okoz vesekövet, sőt húgykövet is, ez nem ijesztgetés."

    Több ismert személyiség is köztudottan sok C-vitamint fogyaszt(ott), mégsem lett vese-, vagy húgykövük... És mint írtam, állítólag nincs is erre tudományos bizonyíték. De ha mutatsz, elhiszem. Viszont, mint írtam, már rég óta tudott, hogy P-vitamin-komplexel érdemes szedni a C-vitamint, akkor alig ürül ki belőle valami. (És akkor kevesebb is elég, 0,5-2g.)
  • Epikurosz
    #43
    A sok C-vitamin valóban okoz vesekövet, sőt húgykövet is, ez nem ijesztgetés.

    Elhangzott itt sok butaság, csak röviden reagálok:
    Az immunrendszer csak bizonyos határok között tud alkalmazkodni, így butaság a beteges higiénia, de butaság a higiéniai szabályok be nem tartása is. Mert az ugye senkit sem vigasztal, hogy esetleg alkalmazkodik az emberi faj egy betegséghez, de ő maga pár nap alatt elpatkol. Mellesleg, Semmelweis előtt ugye nem mostak kezet a szülészek, lett is belőle jó sok gyermekágyi láz, és elpusztult anya, meg csecsemő.
    Nem beszélve az egyre gyakoribb éttermi, ívóvízhálózati fertőzésekről (Miskolc stb.). Háborús fészkekben meg ugye hamar megjelenik a tífusz, a kolera stb.

    Tehát: ha kérhetném, ne tessék butaságokat írni, hogy nosza fetrengjünk a mocsokban, mert attól nő nagyra az immunrendszerünk.

    Mellékesen: szőrtüszőgyulladásom miatt én is visszafogtam az állandó tusfürdős, samponos zuhanyozásaim, és hetente 1-2-szer használok kemikáliát, a többi napon - mert a nyári melegben naponta legalább 1x kell azért zuhanyozni - csak vizet használok.
    Szóval, mértékkel, mindenben.

    Amúgy, az egyre gyakrabban előforduló magyarországi járványos megbetegedések oka nem az - ó, dehogy! - hogy a magyarok túlzásba vinnék a tisztálkodást. Inkább okolható ezért két tényező:
    1. megnőtt a koslatás, emberek, akár más kontinensekről, más kultúrákból, jönnek-mennek itt
    2. eltrehányodott az ország. Régen ugye volt a szaki, a mester, aki mondjuk egy szocialista nagyvállalat konyhájában az újonc orrát beleverte a kondérba, ha nem sikálta tisztára, vagy a padlóba, ha nem mosta fel rendesen sima hipóval vagy Flóraszepttel. Ma felvesznek mindenféle újoncot, a pozitív diszkrimináció jegyében, mondjuk olyan cigányokat is, akik a cigánytelepen szocializálódtak, nem verték beléjük évszázadokon át egy-egy szakma műveléséhez szükséges fegyelmet, pontosságot, pedantériát, rendszeretetet.
    Én ezt saját bőrömön tapasztaltam egy kórházban, úgyhogy azt mondom: soha többé közkórházba. Épp ezért vagyok a kórházak privatizációja mellett, határozottan.

    Visszatéve a témára: a HIV elleni természetes védelem a legtöbb ember számára ábránd marad, ezért vissza kell térni a földre, és dolgozni kell a felszámolásán, és nem csak ezen, hanem más problémákon is. Felesleges itt is, máshol is, várni a csodát, a messiást, az ufókat, a 12. dimenzió angyalait.

    Kedves fiatalok!
    Nem finnyáskodni, hanem vállalni a munkát, a nehézségeket, a hétszentségit!
  • dez
    #42
    Ez kimaradt: 4kg paradicsom.
  • dez
    #41
    (Persze mielőtt kiürül a nem hasznosuló rész, egy ideig magasabb lesz a vérben a koncentrációja, ami önmagában is hasznos, pl. irtja a vírusokat.)
  • dez
    #40
    Állítólag ez a vesekő dolog csak a gyógyszeripar ilyesztése, kutatási eredmények nem bizonyították...
  • dez
    #39
    Hát igen, a C-vitamin önmagában kevésbé hasznosul, és úgy jó része kiürül. Olyan anyagokkal kiegészített formában bebíve, amik a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökben is vannak (P vitaminok), sokkal jobban hasznosul, és érdekes módon így már 1-2-3 grammból szinte semmi sem ürül ki, felhasználja a szervezet...
    A mai gyümölcsárak mellett nem nagyon lehetne anyagilag bírni azt, amit egy jutányos árú, de jó C+P vitamin tabletta jelent. Nem is nagyon tudunk mi emberek annyit megenni, mint más főemlősök. Egész nap csócsálnunk kellene, mint ők. :) Ráadásul nekik még termelődik is!
    Van is egy táblázatom (offline). 1g C-vitamin ennyi zöldség-gyümölcsben van (egyenként): 1,5kg paprika, vagy 2,5kg citrom/eper, vagy 4 kg 10-12kg meggy v. cseresznye, stb.
  • marcio mela
    #38
    Mellébeszélsz.
  • 0Hanga
    #37
    Sok bajod nem lesz tőle ha nagy mennyiségben eszed mivel vizben oldodó vitamin és a főlősleges kiürül a szervezetetből, esetleg egy kis hasmenésed lesz. Sőt bizonyos rákos megbetegedéseknél kimondotan ajánlják a nagy mennyiséget ezt Szent Györgyi is tanulmányozta. Csak aki hajlamos a vesekő képződésre annak nem ajánlott a nagy mennyiség mert az aszkorbinsavnak van vesekő képzőhatása. De inkább vesekő, ha hatásos a rákkal szemben.
  • JKJ
    #36
    Ha már vitaminok, akkor arról sem feledkezzünk meg, hogy a dobozos vitamin NEM egyenlő a természetes válátozatával.

    Magyarul nem mindegy hogyan is visszük be az ajánlott (vagy afölötti) adagot. Én biztos nem szoktam számolni mennyit viszek be pl gyümölccsel, de minden bizonnyal többet mint 60-75 mg...
  • dez
    #35
    Hát igen, 20g az már bizonyára bőven meghaladja egy egészséges, átlagos testalkatú ember napi igényét. De vannak kivételek. Különben alkalom-/kúra-szerűen lehet értelme ennyit fogyasztani, és inkább olyannak, aki amúgy is nagyobb mennyiségekhez van szokva.
  • metaljesus
    #34
    a C vitamin RDA-ja 60mg, de ez szerintem sem ér semmit. én telente nem véletlenül szedek 500mg-os tablettát. viszont a napi 20g az már olyan mintha valaki 2 dobozzal szedne (mínusz az amit alapból megeszik/iszik). hát nem tudom, azért nem vinném túlzásba, mindent csak mértékkel.
  • dez
    #33
    No azért túlerőltetni sem kell az immunrendszert, és krónikus fertőzéseket kialakítani sem. :)
  • dez
    #32
    Vannak, akik ennyit szednek, és semmi bajuk. Szent-Györgyi 5-10g-ot szedett, és mindenkinek ennyit ajánlott. A hivatalosan ajánlott 75mg édeskevés, csak a skorbut megelőzésére elég. Skorbut = vészes C-vitamin hiányos állapot, amikor már több szerv kezdi felmondani a szolgálatot. Ennél valójában sokkal többre van szüksége a szervezetnek az optimális működéshez. Az állatok többségének szervezete képes a C-vitamin előállítására, termettől függően akár többtíz grammot is előállítanak. Az ember és a tengerimalac egy mutáció miatt nem képes rá... Hogy miért nem beszélnek erről többet a hatóságok, orvosok: kérdezd tőlük, de nem fognak válaszolni.
  • JTBM
    #31
    Szerinted neked mekkora lenne a várható élettartamod ősemberi körülmények között???
  • marcio mela
    #30
    Mennyi volt az ősember várható élettartama?
  • JTBM
    #29
    Azoknak az embereknek erős az immunrendszere, akik mindenféle betegségeket megkapnak folyamatosan. Pl. aki koszban, piszokban él, gyakran eszik mosatlan gyümölcsöt, félig romlott ételt.

    Pl. az Indiaiaknak sokkal erősebb immunrendszere van, mint nekünk és a középkori embereknek is az volt.

    Jómagam pl. direkt mosatlanul eszem a gyümölcsöt, nehogy elpuhuljak. Néha kapok egy kis hasmenést, de ha majd egyszer tényleg baj lesz, jobb esélyekkel indulok. ;-)))
  • metaljesus
    #28
    napi 20 gramm? asszem hamar a toxikológián kötnél ki vagy valami hasonló helyen :D
  • Tetsuo
    #27
    Napi 20g C-vitamin.. meg atöbbit se kéne hanyagolni. :)
  • marcio mela
    #26
    Az nem tudom mi ellen véd a Sarlós-sejtes vérszegénység de súlyosabb formájában erős fájdalommal jár.Az az ismeretterjesztő film ami erről szólt ezt a problémát járta körül.Sok egészségügyi dolgozó nem ismeri a betegséget és amikor megérkezik a beteg a kórházba akkor mondjuk leültetik a váróban és nem értik miért ingerült.Sérülése nincs.
  • halgatyó
    #25
    Ja, azt elfelejtettem beleírni hogy a vörösvértestek átalakulásáról van szó. A malária kórokozója pedig egysejtű.
  • halgatyó
    #24
    A sarlósejtes vérszegénység a malária kórokozója (ez egy parányi élősködő, nem vírus) ellen védelmet nyújtó genetikai tulajdonság szerencsétlen formája. Ha csak egyik szülőtől kapja az eltérő gént, akkor csak a malária támadása esetén alakul ki a sarlósejtes forma, ami a kózokozókkal szemben ellenálló.

    Ha mind a két szülőtől megkapta a "sarlósejtes" gént, akkor van baj. Ekkor alakul ki a betegség. De arról nem olvastam, hogy különösebb fájdalmakkal járna, a tünetek kifejezetten a súlyos vérszegénységre emlékeztetnek
  • marcio mela
    #23
    Igen.Ha a vérsejt alakja van a felületén található hát nem tudom minek nevezett valamik (úgy szokják leegyszerüsítve elmagyarázni a szakemberek,hogy van a zár és van a kulcs.ha a kulcs nem passzol a zárba mert mutáció miatt megváltozott akkor a kulcs nem nyitja) nem passzolnak akkor a vírus nem tud vele mit kezdeni hiába került a véráramba.
    Ha van itt biológus az jobban is elmagyarázza vagy elő kell venni egy tankönyvet.
  • snorbi
    #22
    hűűűűű, tényleg?!?!?
  • marcio mela
    #21
    Vagy Sarlós-sejtes vérszegénysége van ami szintén védelmet nyújt bizonyos kórokozókkal szemben de azér nem mondanám rájul,hogy erős az immunrendszerük.Ennek a betegségnek a súlyosabb változata egyenessen kibírhatatlanná teszi az életet.Súlyos fájdalmakkal jár.A betegek ingerlékenbyek és kínjukben eltörik csonjaikat,mondjuk a végtaljaikat.
  • cipo000
    #20
    Sztem 20 év múlva megjelenik ugyanez a cikk a madárinfluenzával. :D
  • 0Hanga
    #19
    Egy virus minnél régebb óta van jelen annal valoszinűbb, hogy ki alakul elene a védetseg.Pl:a közép korban volt egy fertöző bél gyulladásos betegség melyben akor nagyon sokan meghaltak ma már kimutathatóan genetikilag immunisak vagyunk ellene föleg az Europai népesség. HIV viszonylag fiatal. Köztödott, hogy voltak olyanok is akik a pestist is túl élték és ez pedig sokkal agreszivebb mint a HIV. Hiszen ha valaki HIV fertözött lazán élhet még évekig, de a pestis sokkal hamarabb elvitte az embereket.
    Nekem orvos tanhalgato mondtak hogy a HIV nek is vannak gyengébb és erőszakosabb változatai. S ha mondjük valaki a gyengébbet kapja meg akor ott kialakulhat a védetség,csak ez elég kockázatos és ezért nem mernek oltást csinálni belőle még mert nem nagyon ismerik ezt a folyamatot.

    Ja és egy értelmes amcsi filmben meg jegyzete a doki csaj "Hogy ugy is tulfogja élni valaki.Már a nagy számok miatt is."
  • marcio mela
    #18
    Elmélete szerint ezek az emberek valamilyen genetikai adottságnak köszönhetően ellenállóak az amúgy még mindig gyógyíthatatlan kórokozóval szemben, ami erősebb immunrendszert biztosít számukra
  • marcio mela
    #17
    Az az érzésem ugyanarról beszélünk.Sajnos nem emlékszem a dok.film címére.Ennyi év távlatából nem csoda.
  • L3zl13
    #16
    "az amúgy még mindig gyógyíthatatlan kórokozóval szemben"

    Miért is kéne meggyógyítani a kórokozókat?
  • L3zl13
    #15
    Persze 50 meg 30. LOL.
    Elég nehéz lenne evolúcióról beszélni, mikor talán egy generációnyi idő telt el a HIV felfedezése óta.
  • nenad
    #14
    sztem ezt nem lehet igu definialni.
    Sok ember eleg gany eletmodot el, es megis, baromi eros szervezetuk mindent eltakarit..
  • JKJ
    #13
    Itt pont hogy nem a genetikai típusú védelemről van szó (a cikk sem erre utal!). Hanem a minden HIV fertőzöttnél tapasztalható természetes immunreakcióról, ami bizonyos embereknél felülkerekedik a víruson, míg a legtöbbnél nem tud.

    A furcsa nekem csak az, hogy arra nem is gondolnak, hogy az immunrendszer mindenkinél képes ezt legyőzni, csak nincs eléggé karbantartva hozzá. Szerintük genetikailag erősebb immunrendszerű emberek, vagy biztos a vírus gyenge. De mi van, ha egyszerűen egészségesebben élnek mint az átlag?