159
 • méry
  #159
  Sziasztok! Ki tudja az augusztus 21-ei programot, hogy hol lesz valami buli ?
 • Peetboy
  #158
  Köszi szépen.Olvastam,hogy küldjem el az e-mail címemet, de aztán nem küldtem el.
  Pont így gondoltam, ha feltöltöd valahová és ide írod a linkjét,akkor mindenki le tudja szedni.
  THX
 • Gyocsika
  #157
  Kisváros zenéi.
 • Gyocsika
  #156
  Csak küldj egy email címet privibe, és küldöm.
 • Peetboy
  #155
  Oké köszi. Nagyon örülnék neki. Egy zenét már találtam. De ami a végén van az kéne nagyon, azt még nem sikerült megszereznem.
 • Gyocsika
  #154
  Megvannak a zenéi, ha gondolod elküldöm neked szívesen.
 • Peetboy
  #153
  Ja sajnos nem gyüjtötték régen,esetleg videókazin. Meg amikor ment a kisváros, még nem is volt net. De engem is érdekelne.

  Vagyis inkább a zenéje érdekelne a sorozatnak. Annyira jóó
 • Gyocsika
  #152
  Nézz körül az mtv videótárában, mer sajnos letölthetőt nem tudok.
 • penczner1
  #151
  Heló mindenkinek! arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a kisváros c. TV sorozat összes részét honnan ehet leszedni? mert hallottam róla, hogy van egy oldal ahonnét ezt meg lehe t teni, de nem találom sehol. Ha valaki esetleg tuddja, ha szépen megkérlek titeket légyszi a [email protected] címre ha el tudnátok küldeni a linket, mert az igazság az, hogynem sűrűn jut időm aórumokat olvasni és így egyszerűbb lenne. köszönöm szépen!!
 • Gyocsika
  #150
  Egy videó Szigetvárról.
 • Gyocsika
  #149
  Nemrég lett helyi rádiónk is! Szigetvár legkedveltebb rádiója Enjoy rádió 98.9!!!!!!!!!!!!
 • Gyocsika
  #148
  Szia CSilla!!!!!!!!
 • Fuchs Feri
  #147
  haho
 • Gyocsika
  #146
  Szasztok mi a hejzet?
 • France men
  #145
 • Gyocsika
  #144
  Sehol senki?
 • Csopi007
  #143
  Hát a tegnap esti szigetvári tuzijátékot hála égnek nem verte el az eso de a Bp it naon! 3 man meg haltak tobben megsebesultek!
 • Gyocsika
  #142
  Na hello mindenkinek ma voltma strandon az jóó volt amikor megjöttem elmentünk le megnézni mi volt itt Szigetváron a campingben de semmi érdekfeszítő nem volt!
 • Csopi007
  #141
  ez évi programok Szigetváron:
  Augusztus 20 Nemzeti ünnep (Ünnepség, kenyérszentelés, gyerekprogramok stb.)

  Augusztus 26 V. Szigetvári Fúvósesztrád (Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar rendezvénye)

  Szeptember 7-10 Zrínyi Napok, Városi kitüntetések átadása

  Október 1 Szigetvár várossá avatásának 40. évfordulója

  Október 6 Aradi vértanúk napja (Kegyeleti megemlékezés)

  Október 23 Nemzeti ünnep

  November 18 Zrínyi Miklós halálának évfordulója, megemlékezés

  December 6 Jön a Mikulás! (Gyerekprogramok)

  December 17 Karácsonyi Hangverseny (Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar rendezvénye)

  December 18-24 Karácsonyváró programok (Kézműves vásár, adventi készülődés, koncertek,
  bábelőadások stb.

 • Csopi007
  #140
  2006 Augusztus 20.
 • Csopi007
  #139
  I. István

  I. (Szent) István király (kb. 975., Esztergom – 1038. augusztus 15., Székesfehérvár) az első keresztény magyar király, a keresztény magyar állam megalapítója és a magyar keresztény egyház megszervezője.

  Apja, Géza fejedelem, anyja pedig az erdélyi Gyula vezér Sarolta (Sarolt) nevű keresztény leánya volt. István 970 körül született. Születésekor ugyan a pogány Vajk nevet kapta, 972-es megkeresztelésekor azonban az első keresztény vértanú, István nevét adták neki.

  996-ban vette feleségül Henrik bajor herceg leányát, Gizellát, akivel sok hittérítő és lovag jött Bajorországból.

  997-ben, Géza fejedelem halála után választották meg fejedelemnek. Uralkodása elején rokona, Koppány vezér, fegyveresen kelt fel ellene, hogy őt megölje, a trónt elfoglalja, és özvegy édesanyját, Saroltot feleségül vegye. A fiatal István győzelmet aratott a Veszprém melletti csatában és a harcban Vencellin, a sereg német származású vezére megölte Koppányt. István és Koppány harcában nemcsak az forgott kockán, hogy ki lesz a magyar nép uralkodója, hanem nagy valószínűséggel az is, hogy a magyar államiság fennmarad-e egyáltalán. Koppány testét négy részre vágták, és testrészeit hónapokig kifüggesztve tartották az ország négy végvárának kapuja felett, jelezve, hogy mi vár a királynak nem engedelmeskedőkre. Uralkodása éveiben több, központosított állama elleni lázadást is levert (például az erdélyi Gyuláét, aki anyja, Sarolt testvére volt). István fellépett, olykor erővel is a pogányság ellen. (De még évszázadok múlva IV. Béla uralkodása alatt is éltek pogány magyarok az országban.) Később évszázadokon át Magyarország védte Európát a pogányok inváziójától, az egykor pogány magyarság tehát a keresztény Európa védőbástyájává vált.

  Az ezredfordulón, 1000 karácsonyán, (más értelmezések szerint 1001. január 1-én) koronázták királlyá Esztergomban, a feltehetően II. Szilveszter pápa által küldött koronával, ami azt jelentette, hogy a pápa őt független keresztény királynak ismerte el. Ezzel megalakult a kersztény, független Magyar Királyság.

  István a Kárpát-medence magyar törzseit vagy fegyverrel, vagy békés úton hajtotta uralma alá, a lázadásokat pedig leverte. Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből létrehozta az egész Kárpát-medencére kiterjedő keresztény magyar államot. Ennek területén félszáz királyi vármegyét és 10 püspökséget szervezett, falvaiban templomokat építtetett. A 10 egyházmegye a következő: az esztergomi, a veszprémi, a kalocsai, az egri, a győri, a pécsi, a váci, a csanádi, a bihari és az erdélyi.

  István többek között folytatta és befejezte a pannonhalmi bencés apátság építését, megalapította a veszprémvölgyi apácakolostort, a bakonybéli apátságot és a pécsváradi monostort, felépítette az esztergomi és a székesfehérvári székesegyházat és az óbudai Szent Péter és Pál-templomot. Az apátságok, kolostorok keretén belül iskolák működtek, és azok váltak a művelődés szellemi központjaivá. A szerzetesek ezekben az iskolákban az európai keresztény kultúrát tanították, diákjaikból pedig nemcsak a hittérítők, hanem a művelt, írástudó réteg, a király és a vármegyék fő emberei is innen kerültek ki.

  Míg az államalapításig külföldi pénzeket, de leginkább állatpénzt (tinót) használtak, ekkortól már magyar pénzeket is vertek, a fő forgalmi pénz az ezüstdénár lett.

  Átalakította a magyar birtokrendszert, amely addig vérségi kötelékeken nyugvó földközösségként működött. A földek nagy része királyi birtok lett, amelyekből adományokat és ezen felül tisztségeket (ispánságokat) juttatott híveinek. Ezzel magához tudta kapcsolni őket, mert a tisztségeket épp ilyen könnyen el is lehetett veszíteni, így kialakult egy modernebb, területi alapon megszervezett rendszer.

  A Kárpát-medencén áthaladó és a Szentföldre tartó zarándokokat fogadta a királyi udvarban, bőségesen ellátta őket és biztosította számukra az országon való biztonságos áthaladást. A Szentföldre ill. Rómába igyekvő magyar zarándokok számára pedig vendégházakat építtetett Konstantinápolyban, Jeruzsálemben, Ravennában, Rómában.

  István a pogány szokásokat új törvényekkel szorította ki és megerősítette a kereszténységet. Bőkezűen adakozott az egyházaknak, gyakran látogatta őket, és személyesen felügyelte javítgatásukat, tatarozásukat. Kálti Márk Képes Krónikája (a magyar történelem egyik fontos dokumentuma, amely 1358–1370 között íródott) szerint ezüst dínárokkal teli erszényt hordott az övén, és mikor szegényt látott, saját maga gondoskodott róla.

  Gellért velencei szerzetes, a későbbi püspök, a pécsváradi monostorban tartotta első igehirdetését. Ezt követően mutatták be a királynak, aki itt marasztalta, és őt választotta fia nevelőjéül is. Gellért honosította meg a Mária-kultuszt és az egyházi reformmozgalom híveként Deliberatio című művében elítélte az erőszakos birtokszerzést és az ágyasságot épp úgy, mint a papi házasságot.

  A korszak legjelentősebb magyar irodalmi alkotása az Istvánnak fiához, a trónörökös Imréhez intézett Admonitiones (Intelmek) című latin nyelvű műve. A szöveget feltehetőleg valamely egyházi személy fogalmazta, azonban gondolati tartalma vélhetően istváni sugalmazású.

  Ebben a katolikus hit megőrzésére (I.), az egyházi rend becsben tartására (II.), a főpapoknak (III.), a főembereknek és vitézeknek tiszteletére (IV.), az igaz ítélet és türelem gyakorlására (V.), az országba beköltözők befogadására és védelmére (VI.), az idősekből álló tanács intelmeinek megfogadására (VII.), az elődök szokásainak (VIII.) és az imádságnak (IX.) megtartására, valamint a kegyesség, irgalmasság és egyéb erények gyakorlására (X.) oktatja fiát [1].

  Imre 1031-ben váratlanul meghalt. Istvánt a gyász megviselte, majd súlyosan meg is betegedett. Így utolsó éveire egyensági örökös nélkül maradt. Utódaként végül unokaöccsét, Orseolo Pétert nevezte meg.

  István király 1038. augusztus 15-én halt meg Székesfehérvárott, ott is temették el. 1083. augusztus 19-én szentté avatták, majd augusztus 20-án emelték oltárra Budán szent ereklyéit; ezzel ő lett az első magyar szent és egyben szent király. Koronázása milleniumán a 2000. évben Bartholomeosz konstantinápolyi ortodox pátriárka is szentté avatta, így a nagy egyházszakadás (1054) óta ő az első, akit mind a keleti, mind a nyugati kereszténység szentként tisztel.

 • Gyocsika
  #138
  Itt nézd meg a horoszkópod iitt
 • Gyocsika
  #137
  Ma Huba, Lajos névnapja van !
 • Gyocsika
  #136
  :D
 • France men
  #135
  Hát kábé. Ha meglátom a tv-be is hányok.
 • Gyocsika
  #134
  ÁÁÁ én ezeknek a koncertjére utálom őket United fújjjj!
 • France men
  #133
  hy.

  Voltatok united koncerten?
  Wázzee én nem voltam de aludni nem bírtammiattuk!!
 • Csopi007
  #132
  Igen aki akar jojjon vagy ah valami baj a a géppel megprobálunk segiteni !!!!
 • Gyocsika
  #131
  Kész a Baranya megye című topik!!!
 • Csopi007
  #130
  Nos igen holnap nagy buli lesz ugyhogy mindenki COME ON!!!!!
 • Gyocsika
  #129
  Holnap augusztus 20 nagyon sok program várja az érdeklődőket itt Szigetváron de gondolom máshol is aki tud jöjjön és látogasson el ide!
 • Gyocsika
  #128
  Jó reggelt mindenkinek ma augusztus 19-ke van szép napos délelött és délután várható!
 • Csopi007
  #127
  Ma Ilona napja van :D
 • Csopi007
  #126
  Szent István napi megyei ünnepség
  2006. augusztus 20.

  Programok

  10.00-13.00 Kemping Főzőverseny
  Játszóház (A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna
  Egyesület és a Városi Könyvtár
  Gyermekkönyvtárának közös rendezvénye)
  Kézműves kirakodóvásár

  Sóház Galéria Mai magyar grafika kiállítás
  11.00-15.00 Kemping Szórakoztató programok
  Közreműködnek:
  Szigetvári Karate Klub
  Almamelléki Általános Iskola Gyermek-tánccsoportja
  Almamelléki Női Dalkar
  Borostyán Nyugdíjas Csoport
  Mozsgói Őszikék Nyugdíjas Klub
  Bánfai Őszidő Nyugdíjas Klub
  Bánfai Hagyományörző Cigány Táncegyüttes
  Dencsházai Asszonyklub Kórusa
  Nagypeterdi Nyugdíjas Klub Bazsarózsa

  14.00 Kemping Ördögszekér Kompánia bábtársulás
  13.30 Vigadó „46”-Bemutatkozunk-TKT
  Kistérséget bemutató kiállítás megnyitója bor és étel
  kóstolókkal
  14.00 Zrínyi tér A Szigetvár- Dél Zselic Többcélú Kistérségi
  Társulás új irodájának átadása
  14.30 Díszterem Kitűntetés átadás, állófogadás
  15.30 Kemping Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar
  16.00 Kemping Ünnepi műsor:
  Köszöntőt mond Paizs József polgármester és Kékes
  Ferenc a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke
  Ünnepi beszédet mond Gráf József FVM Miniszter
  Közreműködik: IH Euro Dance Stúdió István a király
  17.45 Kemping Híres Pannónia Régizene Együttes
  19.00 Kemping Kenyérszentelés – Az új kenyeret megszenteli
  Csoma Dezső római katolikus esperes
  Közreműködik: a Somogyhárságyi Tánccsoport és
  Kovács Noémi

  19.30 Kemping Bonyár Judit (a Megasztár különdíjasa) és a Neofolk
  20.45 Kemping Tűzijáték
  21.00-24.00 Kemping Bál a Menthol zenekarral

  A program szervezői:

  Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ
  Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület
  Szigetvár - Dél-Zselic Többcélú Kistérségi Társulás • Csopi007
  #125
  Ha valakinek megvan a F1 1998-2002 ig az jojjon a netre multiplayerbe a
  Szigetvár Race-ba vagy csinálja meg a servert :D
 • Csopi007
  #124
 • Csopi007
  #123
  Mint tudjuk Szigetvár Baranya megyében fekszik. És Baranya megye az ország ugymond déli részén fekszik.


  Lehetőségek Szigetváron és környékén:

  Borászatok, pincészetek
  Falusi szálláshelyek, vendégházak
  Gyógy- és termálfürdők
  Horgászat
  Ifjúsági szálláshelyek

  Kempingek
  Látogatható műhellyel rendelkező kézművesek
  Lovaglási lehetőségek
  Múzeumok, műemlékek, látnivalók
  Szabadidő
  Szállodák, panziók, üdülők
  Vendéglátó helyek

  Baranya:

  Területe 4487 négyzetkilométer.
  A lakosság száma több mint 408 ezer.
  Jellegzetesen aprófalvas település, a megye településeinek kb. 67 százaléka olyan kis falu, ahol 500 főnél kevesebben élnek.
  Megyeszékhely: Pécs.

  További városok: Bóly, Harkány, Komló, Mohács,
  Pécsvárad, Sásd, Sellye, Siklós, Szentlőrinc, Szigetvár, Villány.
 • Gyocsika
  #122
  Kicsit király !
 • Csopi007
  #121
  Itt pedig szigetvár müholdas felvétele láthato :
 • Gyocsika
  #120
  Jó csak egy képet nyomnyj be Mo-legjobb legfelszereltebb kórházáról! :D