77
Miért romlik az ember szeme???
  • F1re
    #77
    nalam ugyan ez
  • Sanyix
    #76
    És jópár évvel ezelőtt mivolt he? És nem jópár éve a 120 ezer ft-s 85hz-s crt-nél? Csak 4-5 éve olyan olcsó, és így sem 20 ezer volt hanem inkább 40.
  • Gyocsika
    #75
    Nekem is 1.5 éve romlott el a szemem távolba nem látok de nekem mondta a szemész hogy nincs köze a számíítógéphez gyorsan nöttem meg állitólag és azért az én beállitűsaim is 1024*768 85 HZ! Annyi hogy van egy feles szemüvegem
  • Tinman #74
    Akinek volt pénze PC-re annak valószínűleg tellik egy 20 ezres CRT-re... jó pár éve már nem is nagyon kapni olyan új CRT-t, mely ne tudná a 85 Hz-et.
  • Sanyix
    #73
    Persze megérdemli aki 60hz alatt használja... Mert nincs pénze jobbra, megérdemli, vagy mert még akkor gépezett amikor nem volt jobb, az is megérdemli... szép.
  • Cat #72
    15 évvel ezelőtt, c=64 használt közben egy kistévé előtt ültem, kezdetben egy fekete fehér junoszty csoda, majd egy jobb sanyo. Ez '88 táján volt. Már akkor viták voltak a sugárzásról, és ha jól emlékszem, a fekete-fehér jóval kevésbé sugároz (mindössze 1-2 cmre), míg a szines csodák több méterre lövellnek az ágyujukkal.

    Akkor sokat romlott a szemem valóban (vagy a közelről tévé, vagy az egy pontra nézés vagy más ok miatt). Szóval a lényeg, hogy nem kárhoztatnám azokat akik 85 hz alatt nézik, hogy "megérdemlik", mert régen egyszerüen nem volt más lehetőség, ma meg lehet hogy nincs erre pénze az embernek.

    (persze most egy 19-es LCD-t bámulok, de a korábbi Sony Trinitronom is remek volt, 120 HZen nyomattam :))
  • laliking
    #71
    http://latastrening.hu/
    érdemes olvasgatni.
  • NeoMaN
    #70
    Ígyvan. Attól romlik a szemed, hogy egyhuzamban sokáig egy közeli pontra fókuszál. Dögmindegy hogy TFT vagy CRT kisjunoszty, ugyanúgy meghal a szemed ha nem tornáztatod és nem nézel ki az ablakon a távolba óránként -2 percre...

    Tény, hogy 85Hz alatt a CRT kinyírja a szemet, de aki az alatt használja, az szvsz talán meg is érdemli.
  • Tinman #69
    Nálam ez kiesik... eszméletlenül jól látok, leszámítva a mikróbás/fonalférges akármiket :-)
  • PíszLávJuniti
    #68
    Azt hittem az alap, és mindenki látja. Felfénylő, világító foltok, nem?
  • Cat #67
    azt csak a rövidlátók látják. Az nem por. hanem csecsemőkorban a szemről leváló akármi, ami felbomlik. Én nem csak erős fényben, hanem ha koncentrálok, bármikor látom (-1es a szemem, asszem)
  • Hixer
    #66
    A szemromlást pedig a szemet és a szemben a lencsét tartú illetve mozgató izmok elgyegülésének tulajdonítják. Öregedéssel ezek az izmok meggyengülnek a lencséd pedig kb egy folyadékkal töltött formálható valami, amit mindig olyannyira nyújtasz, vagy nyomsz össze, hogyéles képet lássál. Ez reflex, de egy idő után azok a kis izmok amik a lencsét módosítják elgyengülnek és nem tudják mindig megfelelőre állítani csak egy bizonyos mértékig, így bizonyos távolgágokban még az is élesen lát aki szemüveges. De hogyha nem pont ilyen távlatból szeretnél nézelődni akkor szemüveg kell, hogy korrigáld az eltérést. A másik, hogyha a szemgolyót mozgató izmok gyengülnek meg és akkor nem szimmetrikusan nézel, durvább esetek ugye a vígjátékokban fordulnak elő, vagyis falat nézek, közbe a repülőt látom az ablakban. Erről ennyit tudok...
  • Hixer
    #65
    Hát annyit tanultam, hogy a DNS-ed minden egyes osztódáskor megrövidül egy kicsit, ezt vmelyik enzim csinálja, hogy levág részeket, és minden egyes sejtosztódáskor egyre kissebb az a kód ami leírja a sejtet, így egy idő után már kissebb hatásfokkal működik maga a sejt. Ez nem káros, mert DNS megkettőződéskor bizonyos szakaszokat télleg ki kell vágni különben nem értelmezhető, vannak olyan szakaszok, amik csak a másolást segítik, vagy másolás közben jönnek létre, ezeket ki kell vágni és sajnos van egy kis felesleg ami ezzel eggyütt elvész minden egyes osztódáskor. Baktériumokban azt hiszem van olyan enzim ami direkt arra szakosodott, hogy pótolja a levágott részeket, de ez bennünk nincs, sajna túl bonyolult hozzá a DNS-ünk.
    Továbbá hallottam valami hormonról is ami a csecsemőkben iszonyatmagas szinten van és öregedéssel egyre csökken a mennyisége a szervezetben, bizonyos emberek erre is visszavezetik az öregedést, legalábbis a bőr megereszkedését biztosan.
    Az első az biztos, a második az Discovery Channel. Én enyit tudok az öregedésről , de az első engem teljesen kielégít. Ha valaki tudja pontosabban akkor csak nyugodtan tessék írni.
  • 300Dani
    #64
    Elhalt szövet/ideg/akármi, ami úszkál a szemedben lévő folyadékban.
  • Mr Csé
    #63
    szemrák miatt
  • Anubys
    #62
    Az a levegőből összegyüjtött dzsuva szerintem, ami a szemgolyódon landolt (bár ez csak tipp).
  • Aegis
    #61
    én is szoktam látni...még akkor is ha be van csukva a szemem :D
  • Vlala #60
    Azt ne mondd, hogy megszámoltad :)
  • Cat #59
    mert megereszkednek a szemlencsét mozgató izmok.
  • bardocz
    #58
    nekem meg romlik a szemem és még soha nem fájt a gép előtt fejem/szemem
    51. hsz grönholm 12-t pislogot ott ahol még loeb is 90 körül és mégse szemüveges xD
  • Grenzjager
    #57
    NEM VAGYOK DOKI, MÉG IDŐM SINCS DOKIKHOZ JÁRNI...
    ezt így előre azért leszögezem,

    nekem kellett volna hordanom 0.5-est, mondta a doki, hogy mindenféleképpen viseljem mert gyorsan romlani fog a szemem, ez 13 éve volt, azóta se hordok szemüveget és talán jobb vagy ugyanolyan, mert nem emléxem rá konkrétan mert szó szerint egy napig nem volt rajtam soha.

    mondjuk, hogy a szemed romlása egy betegség - még ha nem is az a példa kedvéért tegyük fel -, a szemüveg nem gyógyszer, hanem egy egy kisegítő eszköz, mint a töröttlábúnak a mankó, a mankótól nem fog meggyógyulni mert oda, gyógyszer kell úgymond.

    tény a legrosszabb az egypontba való sokáig fokúszálás, és a régebbi szar monitorok előtti több orányi görnyedthátú ülés és a net bámulása..
    tuti hogy számít a monitor és ha sokat tvzel akkor a tv is.
    + szemtorna

    érzékszervek nevelése
    "Bates doktor szerint a szemüveg nem gyógyítja meg a gyenge látást, hanem inkább rontja a szem állapotát, és amíg valaki szemüveget visel, nincs is lehetősége normális látóképességének visszanyerésére."
  • Tarajos Sül
    #56
    Faterom elég sokat gépezett egy nap,de mondtuk,neki hogy ne,mert szemüveg lessz a vége!
    És sajna igazunk is lett!
    Sajnos azt kell mondjam a saját apámról,hogy néha,tehát nem minden nap,de amióta szemüvege van néha ugyanolyan sokat(nem egész nap :)) a gép előtt ül

    Amugy sztem a szemet szerintem azért terheli a gépezés,mert akaratlanul nem pislogunk olyan sokat,ezáltal nem lessz nedves a szem felülete!
    pár ilyen óra után piros "hajszálerek" is észrevehetők a szemgolyó környékén!
    Ekkor el is kezd fájni a szem,és dörzsölgetéssel enyhithető picit,és nem sok időre enyhül!
    Amugy én is pár órát itt szoktam ülni a gép előtt,de amikor elkezd fájni a szemem,vagy a tükörben észreveszem ezeket az "ereket",akkor pihizek,még el nem tünnek,vagy és/vagy nem enyhül a fájdalom!

    Erről vki bővebb,és pontosabb infót tudna vki?
    Vagy eleve rossz nyomon járok?
  • moralosan
    #55
    Ez hülyeség...
  • rhinoelekes
    #54
    ilyen nekem is volt kiskoromban. de már nincs. főleg akkor volt, ha fényes kék színt nézünk. pl tiszta időben az ég.
  • Tinman #53
    Na de ez biztos nem természetes dolog nem ? :-(
    Nekem pl csak az egyik szemem ilyen....
  • CSOCSO
    #52
    "igen kis mértékben van mozgatva"

    akkor nalam nem olyan rossz a helyzet, mivel 24 es moncsin eleg sokat kell nezelodni:D
  • Unreal1942
    #51
    Igazán az az egészségtelen a monitor bambulásában, hogy a szem nem tornázik csak bambul és csak igen kis mértékben van mozgatva. Ezen kívűl kevesebbet is pislogunk állítolag ha bámuljuk a képernyőt és ez sem egészséges.
    A monitor csak akkor ront rajta pluszban ha crt és 60Hz körűl vibrál.

  • CSOCSO
    #50
    neha en is latok olyan dolgokat mintha mikroszkop alatt neznek valami bakteriumokat:D
    es meg mozognak is aszem.
    szurke/atlatszo szinuek. De nem eros fenynel szoktam latni, amugy csak nagyon ritkan.
  • Tinman #49
    Kérdés:

    Az mitől van, hogy pl. erősebb fénynél ilyen úszó kis fonalféreg szerűséget lehet látni? Olyan, mintha mikroszkóp alatt néznénk...

    /A poénos válaszoktól, most kíméljetek meg. Köszi./
  • tomo
    #48
    555 ha éppen novesben levo kamasz vagy, akkor sajnos a novekedessel egyutt szem izmai is megnyulhatnak, es rovidlatast okozhatnak.
  • Anubys
    #47
    Mivel a TFT monitor kb. olyan, mint egy lámpa, ajánlott levenni a fényerőt, különben tényleg. A másik, ha sokat nézi az ember a monitort, kevesebbet pislog, ez ellen lehet tenni tudatosan (magyarán figyelsz arra, hogy pislogj), vagy szemcseppel. Ez is okozhat szem-/fejfájást
  • Anubys
    #46
    Már ne is haragudj, de ekkora baromságot régen olvastam... :D
  • bazza
    #45
    gyúrunk vazze?
  • Bandew
    #44
    Pontosan! Ez az egész tévhit! A monitor vibrálása kikészítheti a szemet, de nem attól romlik. Egyszerűen csak ha sokáig ugyanabba a pontba fókuszálsz (TV-t nézel, olvasol, rajzolsz, gépezel) akkor egy idő után elgyengülnek azok az izmok, amik a szem rendes fókuszálását végzik és nem tudsz egy bizonyos távolságba jól látni.
    Ezért találták ki a szemtornát. A lényeg, hogy erősíteni kell ezeket az izmokat úgy, hogy minél nagyon távkülönbésegbe nézel (pl a tenyeredre, aztán a messzi hegyekre) és nem csak nézel, hanem oda is kell (vagy próbálni) fókuszálni. Érezni fogod, hogy egy idő után tényleg elfárad a szemed, ami jó jel, mert erősödik az izom.
  • Vlala #43
    Való igaz. Szemtrénernek hívják, és tényleg használ.
  • Shadow_THH
    #42
    ahogy öregszünk az ember szeme vaeszit a ruganyosságából mint minden ahogy öregszünk a testben és mivel nem olyan rugalmas nem tud ugy fókuszálni és egy idő után nem lkátunk olyan jól thx
  • sz4bolcs
    #41
    amúgy meg ami késik nem múlik lesz ez még így se :D
  • sz4bolcs
    #40
    szintén... de mi nem megyünk ki a napfényre
  • deep
    #39
    Kb 6 éves korom óta rengeteg időt töltök képernyő előtt. Akkor még c64-el TV előtt, aztán Nintendo, szintén TV (50 Hz, 1 méterről kb). Ez ment úgy 10 évig. Utána 14"-os monitor, 60 Hz évekig stb,stb. Ma kb napi 12 órát lesem a monitort (CRT) és jobb a szemem, mint valaha:DDD
    Mázlim van.
  • Shep
    #38
    erről beszélek, ill írok én is :)