25 éves a PC
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_BASIC
Azt, hogy otthonn is van gépünk azt a lejjebb említett Sinclair úrnak köszönhetjük, a zx81 vagy spektrum-nak. Már nem emlékszem melyik volt elõbb. Ezután jött a Commodor VIC20, majd a többi. Magyarországon a 286-os 1991 környékén 2-300ezer ft. körül mozgott, a Commodor64 úgy 40-60ezer. A fizetések pedig 6-18ezer. Jól látható, hogy ki mit bírt megvenni. A kisebb gépek sikerét látva lépett be a nagy-kék a családi pc-k piacára.
Még tudni kell, hogy Graf Sinclair a ZX bevételébõl megalapította az elsõ fapados légijáratot, azért, hogy az átlagjövedelmû emberek ne csak számítógépezzenek hanem repülhessenek is. A többiek összefogtak ellene és tönkretették.
A BASC-ról. A vásárló a gépecskéje mellé kapott egy BASIC könyvet, hogy azt jól forgatva megírja a saját maga számára szükséges programot. Természetesen ez naivítás volt, de sok mai nagysikerû programozó indult el akkor a ZX BASIC-jén vagy a C64 gépikódján. Az elsõ a Commodor +4 volt amely tartalmazott beépített programokat, és kazettát lehetett rádugni gyári programokkal.
Köszönet Graf Sinclair-nek, hogy ma itt ezt ideírhatom.
Kijutottunk! De honnan és hova?!
Az igazi korszakuk olyan 1990 után kezdõdött, amikorra a C64-ek, meg hasonlók már végleg kipusztultak az irodákból és lassan az otthonokból is, meg amikorra az Atari az Amiga és mások beadták a kulcsot, az IBM meg kezdte elveszíteni a platform feletti ellenõrzését.
De a gond nem is az hogy az ellenfelek kipusztultak, hanem hogy a PC platform igazi urai nem engednek mást be a piacra, és ezzel megakasztják a fejlõdést.
Amúgy, aki Amigán BASIC-et használt, az meg is érdemelte!😉))
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Commodore 128D
Egy IBM PC kompatibilis gép
Commodore Amiga 2000
Compaq Portable III ( IBM komp. )
Ha nem tudnád elõre, hogy ki lessz a nyerõ, kire szavaznál ( ár/érték/techn.fejlettség tekintetében ) ?
Nekem inkább az értekes itt, hogy a Microsoft azért tudott ringbe szállni, és azonnan ki is ütni ellenfelét a QDOS megvásárlásával és továbbadásával az IBM-nek (idáig közismert), mert az a "büdös lusta" Digital Research késett a CP/M x86-os (ill. 8086-os) portolásával... Így került vezetõ szerepbe egy olyan cég, akik mások tollaival ékeskednek, és amikor saját maguk is hozzá próbáltak adni valamit, abból nem sült ki túl sok jó, mert hogy inkább az üzlethez értettek.
olvasd el mit ír pl a dos fejlesztésrõl. és ha tovább olvasol máshol több mindent is találhatsz. volt errõl film a discoverin és dunatévén is.
Nem mondanám hogy teljes bizonyossággal tisztában vagyok azzal, amit mondani akarsz😉))
Nem a nagyvasról beszélek, amiben az IBM mindíg is erõs volt, hanem a kisvasról, amit az IBM talán mindíg is lenézett.
Mindenestere érdemes ezt az oldalt böngészgetni. Van ott egy pár érdekes cuccos.
Ja és többségüknek semmi közük se az IBM-hez se az Apple-hoz se a M$-hez. Sajnos manapság csak ezek a nevek léteznek az Mberek fejében.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
A pc elõtt kik gyártottak szinte minden gépet? MS is töllük nõtt ki, vagyis az õ segítségükkel. Ja és az addigi processzor, memória gyártása terén is õk voltak a vezetõk. PC piac meg amikor kezdõdött szerinted ki volt akkoriban az a cég akihez mindenki segítségül fordult? Csak épp az IBM nem tarotta meg magának a felfedezéseket, hanem licenc után fizettek neki mint ma. Volt errõl sok jó film. Apple és MS is IBM-bõl nõtt ki
Csakhát minekután nem igazán volt ilyen gép elkészítésére hosszútávú fejlesztésük, saját termékük, szabványaik, így mindent mástól vásároltak.
Szigorúan nézve tehát egyetlen csip volt a saját szellemi termékük: a BIOS!
A PC sikerét tehát két dolog okozta: az IBM hírneve (annak ellenére, hogy ezen a piacon ugye csak minimális tapasztalattal rendelkezett.) Meg az hogy a nagy kapkodásban nem tudtak olyan hw-t és sw-t összehozni, ami fölött az ellenõrzést jogilag biztosítani tudták volna. Így aztán a PC nagyon sok cégnek eszméletlen üzlet volt, de ebbe az IBM nem tartozott bele.
In a world without walls and fences, we don\'t need windows and gates!
Nekem még mindig megvan, csak a tápja béna egy kicsit, néha meg kell ütögetni<#nevetes1>#nevetes1>
Kicsit feltuningoltam, kivezettem belõle a videójelet, ez tiszta egyszerû volt, csak az UHF modulátor elõtt kellett kivezetni, meg legutoljára úgy töltöttem be rá progikat, hogy netrõl leszedtem az image-et, átkonvertáltam hanggá, majd MP3 lejátszóról adtam be neki 😊
Sajna a régi kaziaim már nem nagyon mûködnek 😞
De neten majdnem minden fenn van.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
No boldog szülinapot te undok PC!
Nem vitatkozom, csak igazam van. (Dunning-Kruger)
Viszont arra is emlékszem, amikor a hercules monitor lecseréltem egy mono VGA monitorra! Azt hittem ennél jobb már jöhet, aztán vettem egy hangkártyát! <#vigyor2>#vigyor2>
Most meg a telefonomnak több a memóriája, mint annó a gépemnek!
Azért én még emlékszem a Primo, Spectrum, C64, C16, C+4-es korszakaimra is! <#wave>#wave>
In a world without walls and fences, we don\'t need windows and gates!
Kiváncsi lennék, pl a Commodore hová fejlõdött volna, meg a Texas Instr. meg a többi otthoniszámgép-gyártó.. ha pl az IBM nem durrant ekkorát.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Elnézést a Sorokért:)
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
😊
Elnézést a Sorokért:)
Élõholtakat generál? Hol beszélnéd meg a dolgokat így mint itt pl az SG-n az országból bárkivel akit érdekel épp a cikk?
A késsel is lehet ölni de kenyeret is lehet vele vágni akkor most jó vagy rossz? Nem az embertõl függ mire használja?
Szerintem a PC volt az informatika motorja az elmúlt 25 évben. Nem vesznek annyi szervert mint asztali gépet.
Az IBM meg okosan évi 8000-nél is több szabadalmat ad be amibõl építik pl az AMD, Intel, Sony(Cell), stb procikat, és sok más mindent. Nem hinném hogy gyártani fog ja)
sepsiszentgyörgy
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
A képen látható konfighoz nagyon hasonló volt az elsõ PC-n. Ha jól emlékszem, 1990-ben vettem, de már nem én voltam az elsõ gazdája. 50K HUF volt az ára, ez akkoriban nagy pénz volt ám. 😊
PSN(US): QuackyHU Silence is golden. Duct tape is silver.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
\"Kinézet hajhászó átlagfelhasználó\" by GyP
Mennyi olyan dolog van ma is amit hulyesegnek tartanak, aztan majd 25 ev mulva nezunk, hogy mennyire nagy hatassal volt a fejlodesre...
#3-#4
hihetetlen izgalmas-.-
Úgy érzem, hogy eléggé beárnyékolja az a tény, hogy az IBM eladta PC-gyártó részlegét a sárgáknak. De ettõl függetlenül az õ nevükhöz fûzõdik az elsõ PC és nem a kínaiakhoz! És csak reménykedhetünk, hogy egyszer majd újra gyártani fog PC-ket az IBM.
Szemétdomb köz 13, Pszudeopolisz, Sto-síkság, A Korongvilág, A Nagy A\'Tuin hátán, A Világegyedem, ür. nr. Még több ür
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
messze nem voltak annyira bonyolultak
nagyobb volt az árrés, drágábbak voltak a cuccok