56
  • Aramir
    A ZX80 volt elöbb, aztán jött a tömeges ZX81 árusítása. Olcsó volt, volt belőle "csináld magad" készlet, ezt neked kellett otthon osszeszerelni :)
  • Aramir
    Nem belekontárkodott, hanem ők írták a basicet azokra a gépekre. Sok gépre volt MS basic, pl MSX gépekre is, ami inkább Japánban volt elterjedve, európában szinte ismeretlen volt. Commodore +4-en és C64-en is MS basic volt :) Meg volt még pár gépre:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_BASIC
  • Magamis
    Úgy látszik a történelmet olvasva teljesen másképp néz ki, mint megélve, átélve. Az IBM a személyi számítógépet SOHA nem szánta a közembernek, otthonnra. A cél az irodák, nyilvántartások stb. voltak. Úgy, hogy ne nagyon örüljünk.
    Azt, hogy otthonn is van gépünk azt a lejjebb említett Sinclair úrnak köszönhetjük, a zx81 vagy spektrum-nak. Már nem emlékszem melyik volt előbb. Ezután jött a Commodor VIC20, majd a többi. Magyarországon a 286-os 1991 környékén 2-300ezer ft. körül mozgott, a Commodor64 úgy 40-60ezer. A fizetések pedig 6-18ezer. Jól látható, hogy ki mit bírt megvenni. A kisebb gépek sikerét látva lépett be a nagy-kék a családi pc-k piacára.
    Még tudni kell, hogy Graf Sinclair a ZX bevételéből megalapította az első fapados légijáratot, azért, hogy az átlagjövedelmű emberek ne csak számítógépezzenek hanem repülhessenek is. A többiek összefogtak ellene és tönkretették.
    A BASC-ról. A vásárló a gépecskéje mellé kapott egy BASIC könyvet, hogy azt jól forgatva megírja a saját maga számára szükséges programot. Természetesen ez naivítás volt, de sok mai nagysikerű programozó indult el akkor a ZX BASIC-jén vagy a C64 gépikódján. Az első a Commodor +4 volt amely tartalmazott beépített programokat, és kazettát lehetett rádugni gyári programokkal.
    Köszönet Graf Sinclair-nek, hogy ma itt ezt ideírhatom.
  • NEXUS6
    Egy biztos az IBM mikroszámítógépei az első 15 évben nagyok voltak, drágák és nem képviseltek semmiben alapvető újítást. Pl a PC-n a 32 bites rendszeren működő 32 bites megfelelő multitaszkkal rendelkező grafikus OS ideje jó 10 évvel később érkezett el, mint az akkorra kipusztult konkurenciánál.

Az igazi korszakuk olyan 1990 után kezdődött, amikorra a C64-ek, meg hasonlók már végleg kipusztultak az irodákból és lassan az otthonokból is, meg amikorra az Atari az Amiga és mások beadták a kulcsot, az IBM meg kezdte elveszíteni a platform feletti ellenőrzését.

De a gond nem is az hogy az ellenfelek kipusztultak, hanem hogy a PC platform igazi urai nem engednek mást be a piacra, és ezzel megakasztják a fejlődést.

Amúgy, aki Amigán BASIC-et használt, az meg is érdemelte!;)))
  • scnad
    És ezek csak a '87 -ben megjelentek ...
  • scnad
    Azért ( sajnos ) azt is meg kell említeni, hogy A Commodore 128D BASIC 7 -es szoftverébe a M$ is belekontárkodott, nézzetek csak meg egy akár milyen 128 -as emulátort, ott is kiírja bejelentkezéskor ... Amúgy ha nem lett volna ekkora befolyása az IBM -nek, szerintem nem csak két ( illetve már csak egy ) számottevő sabvány lenne a piacon Csak hasonlítsátok össze az 1987 -es gépeket :

Commodore 128D
    Egy IBM PC kompatibilis gép
    Commodore Amiga 2000
    Compaq Portable III ( IBM komp. )

Ha nem tudnád előre, hogy ki lessz a nyerő, kire szavaznál ( ár/érték/techn.fejlettség tekintetében ) ?
  • dez
    Ja, meg még annyi, hogy az átlagember szemében ami ~$5000, az biztos nagyon komoly és jó lehet... LOL.
  • dez
    (Meg persze az, mint már írtam, hogy tényleg nagy és befolyásos cég volt.)
  • dez
    Elárulnád, mi köze volt az IBM-nek pl. az Apple I/II/III-hoz, Atari 400/800-hoz, Commodore PET/VIC-20/C-64-hez, Sinclair ZX80/ZX81/Spectrumhoz, és az egyéb kevésbé ismert korábbi, akkori, vagy épp későbbi gépekhez? Ezeket részben jópár cég által gyártott CMOS/NMOS kapu és hasonló kis IC-kből, részben maguk vagy más cégek (nem IBM) által gyártott speciálisabb IC-kből rakták össze. Az egy dolog, hogy az IBM alapkutatásokat is végzett, és sok szabadalma volt, de messze nem ők alapozták meg az egész elektronikát és számtechet! Csak egy voltak egy sor másik cég között, akik hasonló kutatásokat végeztek, IC-ket gyártottak, stb. Mint ahogy a gépük is egy volt a többi között. Még csak nem is volt túl jó. Csak ugye az IBM egy "nagy és komoly" cég volt, és az első "PC" olyan "professzionális" feelingű volt. Leginkább ezek adták el.
  • dez
    + néhány 1-2-3 évvel később kiadott mikroszámítógép/home computer is sokkal gyorsabban vált tömegesen használttá és sikeressé. Közben az IBM gépének karrierje elég nyögvenyelősen indult, ráadásul még drága is volt, pedig annyira nem volt jó, ami ezt indokolta volna. Csak ugye az IBM egy befolyásos cég volt. Végülis a méretével győzte le a kisebb és ügyesebb kicsiket. Érdekes, amikor a dinoszaurusz győzi le a kis emlősöket... Ez világosan mutatja, hogy a számítástechnika természetellenesen fejlődött. :P
  • dez
    Mit is kell ott nézni? Hogy '80-ban elkezték írni a QDOS-t 8086-ra? (Ami egy 8-bites proci volt.) Na és? Néhány mikroszámítógép/home computer akkor már szép sikereket ért el, kvázi tömegesen használták.
    Nekem inkább az értekes itt, hogy a Microsoft azért tudott ringbe szállni, és azonnan ki is ütni ellenfelét a QDOS megvásárlásával és továbbadásával az IBM-nek (idáig közismert), mert az a "büdös lusta" Digital Research késett a CP/M x86-os (ill. 8086-os) portolásával... Így került vezető szerepbe egy olyan cég, akik mások tollaival ékeskednek, és amikor saját maguk is hozzá próbáltak adni valamit, abból nem sült ki túl sok jó, mert hogy inkább az üzlethez értettek.
  • sathinel
    http://hu.wikipedia.org/wiki/X86_DOS_%C3%96sszehasonl%C3%ADt%C3%A1s
    olvasd el mit ír pl a dos fejlesztésről. és ha tovább olvasol máshol több mindent is találhatsz. volt erről film a discoverin és dunatévén is.
  • NEXUS6
    Mega Lol!
    Nem mondanám hogy teljes bizonyossággal tisztában vagyok azzal, amit mondani akarsz;)))

Nem a nagyvasról beszélek, amiben az IBM mindíg is erős volt, hanem a kisvasról, amit az IBM talán mindíg is lenézett.

Mindenestere érdemes ezt az oldalt böngészgetni. Van ott egy pár érdekes cuccos.
    Ja és többségüknek semmi közük se az IBM-hez se az Apple-hoz se a M$-hez. Sajnos manapság csak ezek a nevek léteznek az Mberek fejében.
  • sathinel
    Lol más cégek szerinted az IBM-előtt álltak bármikor is ????
    A pc előtt kik gyártottak szinte minden gépet? MS is töllük nőtt ki, vagyis az ő segítségükkel. Ja és az addigi processzor, memória gyártása terén is ők voltak a vezetők. PC piac meg amikor kezdődött szerinted ki volt akkoriban az a cég akihez mindenki segítségül fordult? Csak épp az IBM nem tarotta meg magának a felfedezéseket, hanem licenc után fizettek neki mint ma. Volt erről sok jó film. Apple és MS is IBM-ből nőtt ki
  • NEXUS6
    Azért nem kell hasraesni az IBM-től, mert minekután már más cégek halálra keresték magukat a "mikroszámítógép" üzleten, "egyből" rájöttek, hogy a "szakértők" elemzésével szemben ez egy gyümölcsöző piac.

Csakhát minekután nem igazán volt ilyen gép elkészítésére hosszútávú fejlesztésük, saját termékük, szabványaik, így mindent mástól vásároltak.
    Szigorúan nézve tehát egyetlen csip volt a saját szellemi termékük: a BIOS!

A PC sikerét tehát két dolog okozta: az IBM hírneve (annak ellenére, hogy ezen a piacon ugye csak minimális tapasztalattal rendelkezett.) Meg az hogy a nagy kapkodásban nem tudtak olyan hw-t és sw-t összehozni, ami fölött az ellenőrzést jogilag biztosítani tudták volna. Így aztán a PC nagyon sok cégnek eszméletlen üzlet volt, de ebbe az IBM nem tartozott bele.
  • Tripax
    Nekem amiga 500+ om volt de rendeltem hozzá egy kiegészítőt amit az oldalába kellet csúsztatni. A kiegészítőbe egy 500 MByt- os SCSI winchester virított. A mai napig hibátlan pedig vagy 8-10 éves masina. Ott kezdtem el az első animációmat gyártani a DPaint-ba...elérzékenyültem.
  • dez
    Hm, én úgy emlékszem, a resetnek eleve nem is kellett törölnie a memóriát (legalábbis C64-en), így pl. reset után lehetett keresgélni egy játék részeit a memóriában, majd szépen kimenteni. Így lehetett törni, zenét menteni, stb.
  • scnad
    Én azért előbb bíznám egy Commodore -ra az életem, mint egy PC -re. A C128D sose fagyott le, bááár igaz, az oldalán lévő RESET nem 100% -ig resetel ( néha maradnak maradványok a memóriában ). Amúgy mindkét Commodore üzemel még itthon. A C64 a kocsiriasztó, a C128D -n pedig a háztartást vezetjük + játék . Tényleg. Nem tudja valaki, mi lett a Commodore One -al ? Rég nem hallani róla.
  • pbanfa
    Emlékeztek még arra, amikor rádión keresztül adtak le C=64-es játékot? Felvetted kazettára és már nyomathattad is a gépen. Már akkor is ment a hálózati terjesztés! Az volt a DC++ őse!
  • Caro
    Primo volt a zIsten! :)
    Nekem még mindig megvan, csak a tápja béna egy kicsit, néha meg kell ütögetni
    Kicsit feltuningoltam, kivezettem belőle a videójelet, ez tiszta egyszerű volt, csak az UHF modulátor előtt kellett kivezetni, meg legutoljára úgy töltöttem be rá progikat, hogy netről leszedtem az image-et, átkonvertáltam hanggá, majd MP3 lejátszóról adtam be neki :)
    Sajna a régi kaziaim már nem nagyon működnek :(
    De neten majdnem minden fenn van.
  • Berber
    Igen, azthiszem tényleg egy lényeges fordulópontról van szó, legalább akkoráról mint a tüz, a kerék, a vas, és az írás(!) megjelenésekor. Régebben beszéltek atomkorról, mielőtt az első reaktorok kipukkantak volna, most inkább információs forradalomról szólnak, sztem ez nem durran el. Nem az a lényeg, hogy mekkora a hardwer, hanem a kapcsolat építés lehetősége.

No boldog szülinapot te undok PC!
  • pbanfa
    Szép időszak volt, amikor az XT-n Hercules monitoron CGA emulátorral nyomtam a Mission Impossible C64 örökséget!
    Viszont arra is emlékszem, amikor a hercules monitor lecseréltem egy mono VGA monitorra! Azt hittem ennél jobb már jöhet, aztán vettem egy hangkártyát!
    Most meg a telefonomnak több a memóriája, mint annó a gépemnek!

Azért én még emlékszem a Primo, Spectrum, C64, C16, C+4-es korszakaimra is!
  • dez
    A kis sorozat miatt voltak drágák, és főleg a kiegészítők. Sajnos a Commodore (akik megvették az Amiga Inc.-et, és így létrejött a Commodore-Amiga Inc.) ragaszkodott a gépek egyedüli gyártásához, még pénzért sem akartak más cégeknek licencet adni. Meg amúgy is szűkagyú volt a Commodore-féle vezetés, ők inkább csak a C64 utódjának szánták, miközben mérnököknek, rendszerprogramozóknak ennél nagyobb terveik voltak. Érdekes lett volna, ha az Amiga is olyan nyílttá válik, mint az IBM-PC. Egyébként az IBM sem úgy tervezte, hogy majd mindenki nekiáll gyártani a klónokat, csak valami jogi dolog miatt megvolt erre a lehetőség.
  • Aramir
    Amigából ott volt a 2000-es, majd a 3000-es és a 4000-es, ezeket fejleszthetted orvérzésig :D Csak rohadt drágák voltak már akkor is.
  • sathinel
    comodore tényleg jó volt. Sokáig lehetett használni és jó programok jöttek ki rá. Hátránya a fejlesztés volt ami ma sokakat zavar de tény hogy ez vitte a pc-k másik vonalát sokkal gyorsabban mint a comodore-t. Nekem nagyon tetszett a C64 és AMIGA.
  • Psyho06
    Aki az SG-t rendszeresen olvassa az nem lehet szellemileg leépült amúgy engem a PC mindennap felbosszant valamivel,persze ez a kedves vindóz miatt is van,meg néha én is elbénázok vmit.Engem az idegesít hogy ha én vennék 1 alkatrészt a gépemhez akkor gyakorlatilag le kell az egész configot cserélni
  • Luciferke
    Kedves édesapámnak ugyan ilyen van otthon (még működik is), annyi a külömbség, hogy abban már 2 lemezmeghajtó van.
  • Tetsuo
    :DD

Kiváncsi lennék, pl a Commodore hová fejlődött volna, meg a Texas Instr. meg a többi otthoniszámgép-gyártó.. ha pl az IBM nem durrant ekkorát.
  • Aramir
    LOL :D
  • Fenjoy
    És a Kutya is "gépről" ment:)))
  • HUmanEmber41st
    Én olyan öreg winyót láttam, h az olvasófeje már csak fehér bottal és vakvezető kutyával tudott működni :) :) :)
  • brato
    Nekem ma is működik az ugyan ilyen gépem.
  • dez
    Nos akkoriban már elég elterjedtek voltak a home-computerek, és kezdtek érdeklődni az emberek.
  • Fenjoy
    Az emberiség történetében ez nagy forduló pont volt, szinte mindenre lehet használni etc, egyszóval boldog születésnapot!

:)
  • sathinel
    lol akkor CT, és sok más az orvostudományból sem lehetne most ha nincs a pc és az ez miatti fejlődés.Tálibok ekkora marhák meg még egy két kecskebaxxó aki a fejlődést problémaként éli meg. Költözz barlangba.
    Élőholtakat generál? Hol beszélnéd meg a dolgokat így mint itt pl az SG-n az országból bárkivel akit érdekel épp a cikk?
    A késsel is lehet ölni de kenyeret is lehet vele vágni akkor most jó vagy rossz? Nem az embertől függ mire használja?
    Szerintem a PC volt az informatika motorja az elmúlt 25 évben. Nem vesznek annyi szervert mint asztali gépet.
    Az IBM meg okosan évi 8000-nél is több szabadalmat ad be amiből építik pl az AMD, Intel, Sony(Cell), stb procikat, és sok más mindent. Nem hinném hogy gyártani fog ja)
  • gyuri12
    az én pc egy éves
  • LaPalma
    érdekes, hogy a personal computer kifejezést steve jobs használta először az apple // megjelenésekor valamikor '79 környékén. tehát a kifejezés, a "pc" öregebb, mint 25 éves, csak az ibm pc fiatalabb egy csöppet
  • Mike at home
    látom te geyike vagy azoknak, akik félnek a technikától, akár anno régen a géprombolók
  • Trucker39
    Már így el szaladt volna az idő? :)

A képen látható konfighoz nagyon hasonló volt az első PC-n. Ha jól emlékszem, 1990-ben vettem, de már nem én voltam az első gazdája. 50K HUF volt az ára, ez akkoriban nagy pénz volt ám. :)
  • quack
    nem eletre kelt hanem ontudatra ebredt vagymi xD, es az emberiseg sem pusztul el :]