99
-
#59 "Előtte lenne néhány jó percem, amit rajtam kívül még senki sem élt át :)" telleg franko lehet, 300km/h kozeledni a Foldhoz es becsapodni:)) szinte megismetelhetetlen elmeny!:) -
mrzool #58 Ezeket a számokat és egyéb tévedéseket nem tudom, honnan veszed... Katapult eleve csak a Columbián volt, másrészt azt áruld már el, hogy a mid-decken tartózkodók ugyan hogyan tudnának katapultálni...
A Challengernél abszolút nem lehetett tudni, hogy robbanás lesz, egyébként meg lehetett volna játszani egy RTLS-t. De nem ez történt, és nem lehetett volna őket megmenteni semmiképpen sem.
A Columbia közel 19 machnél esett szét, azért ez szerintem elég messze van a 'közel a hangsebességhez' kitételhez. Jóval lassabb sebességen ofcoz használhatták volna a mentőrudat, bár kérdéses, hogy szükség lett-e volna rá, talán simán le tudtak volna szállni, ha megússzák a légkörbelépést.
Egyébként pedig utólag felesleges okoskodni, meghaltak, remélhetőleg tanultunk a hibákból. -
kvp #57 "Ez a faszi tényleg csak a szabadesést fogja érezni, mivel léggömbbel megy fel, de az űrhajós még közben azt is esetleg, hogy a sisak belefolyik a szemébe.
A'la Columbia."
Ha az ursiklokbol nem szedik ki annak idejen a katapultuleseket, hogy tobb mint 5 ember ferjen el rajtuk, akkor mindket megsemmisult siklo szemelyzete elne meg. A Challenger meg nem volt olyan gyors amikor a baleset tortent (ok meg akar kezi nyitasu ernyovel is ugorhattak volna az ajton vagy a kiszakadt burkolaton at), a Columbia pedig mar hangsebesseghez kozel volt, amikor megfelelo felszerelessel mar egy vadaszrepulobol is ki lehet ugrani (ahogy mar tettek is paran Dryden folott).
Urhajosok szamara pedig a sebesseg jelenti a problemat. Ha a mentokapszulaban van egy fekezohajtomu, akkor mar egy ejtoernyo is eleg. Az iss vegul penzhiany miatt meg nem epitett mentocsonakjaban is csak egy sikloernyo lett volna, ugyanis megfeleloen kis sebesseg eseten szarnyakra nincs szukseg. -
#56 62 éves ? mire leér... -
semi #55 100 bar? -
Caro #54 Egyébként nem kell ernyőt használni, szerintem meg lehetne ezt oldani sűrített levegővel is -> Lenne a hátán egy nagynyomású palack, és egy 100-200 m-el a föld felett elkezdené kiengedni a gázt.
Ha 100 bar-on egy másodperc alatt kijön 100 gramm gáz, annak már rendes tolóereje van. -
Caro #53 Az ember a saját testében fellépő erőket képes érezni.
Mivel homogén gravitációs térben van, ezért minden infinitezimálisan kicsi részére ugyanakkora erő hat, ezért az egész teste egyszerre gyorsul, és ezért nem lépnek fel belső erők, és ezért nem érez semmit.
Ha a külső erő nem így hat rá, hanem valamilyen eloszlással, akkor a belső erőknek kell kiegyenlíteni a különbséget, hogy az ember ne szakadjon szét.
Ez van olyankor, mikor valaki áll a földön, vagy gyorsít kocsival. -
#52 cunami:] -
#51 Egyébként nem feltétlenül kell elérnie a szökési sebességet, ha van állandó tolóerő ami állandó sebességet szolgáltat pl Superman a Holdra eljuthat 8e km/s-mal is, csak nem lendületből. :) -
nenad #50 a surubb legkorbe erve lelassul.
fejjel elore 280-300 km/h a max, hason fekve meg ~160-180 km/h.
ugrottam parat BekesCsaban meg a Szolnokon a katonasagnal. -
#49 Szökési sebességet annak a dolognak kell elérnie, ami el akarja hagyni a Föld vonzáskörzetét, ez a sebesség 11,186 km/s. -
valaé valaé ná #48 És ha vízbe esik ? -
gakoska #47 persze attól függ, hova esik, mert ha véletlen betonra, akkor nem valami nagyot...:D ja mélyésgre pedig max fél métert.
ezt mondjuk sivatagi homokban -
gakoska #46 kb. 2m x 1m -est... :D -
#45 Azt sem nagyon, mert a hajtómű az ugyebár acélból van és a gép pedig acél/alu/egyéb szilárd anyagból amik vezetik a rezgést, tehát a hangot is. (Szilárd anyagokban a hangsebesség jóval nagyob, mint levegőben. Acélnál. kb 5000m/s .)
A gázok égéshangját belülről amúgy se nagyon hallani, a többi műszer és a létfenntartó rendszer elnyomja a külső hangokat. -
sonicXX #44 Ha már ennyi számzseni van itt, valaki mondja meg nekem, hogy ha ez a mandró a földre zuhanna, mekkora krátert csinálna? Köszi :) -
nenad #43 semmekorat, az aki atlepi a hangsebesseget csak azt erzekeli hogy pl a hajtomu/szelzaj elcsendesul. -
valaé valaé ná #42 Keringési sebességet írtam, mi ezzel a probléma?
Csak próbálom megétetni, hogy bármilyen űreszköznek el kell érnie a szökési sebességet, ahhoz hogy föld körüli pályára tudjon állni és ne zuhanjon vissza. Teljesen logikus, hogyha vissza akar térni a Földre, akkor vissza kell lassulnia erről a sebességről. Ez a legproblémásabb rész. -
valaé valaé ná #41 Ez a faszi tényleg csak a szabadesést fogja érezni, mivel léggömbbel megy fel, de az űrhajós még közben azt is esetleg, hogy a sisak belefolyik a szemébe.
A'la Columbia. -
Marlosh #40 De te keringest irtal nem pedig gyorsulast!
-
#39 Bátor faszi...
Remélhetőleg nem válik majd le a hőpajzsa hazafelé. :D -
valaé valaé ná #38 Mit is, mit is ?
huszonvalahányezer km/órás sebességre kell gyorsulni ahhoz, hogy stabil föld körüli pályára tudjon állni valami. Ha magasabbra akarnak menni, akkor még nagyobb sebességre. -
csimpok #37 Kb 30-35 ezer Ft-ba kerül egy kb fél perces tandemugrás, nem tudom erre mennyit költhettek összvissz :D -
Marlosh #36 Igaz,jogos,oda a pont,en meg elmegyek a sarokba kukoricara terdepelni (a tobbes szam miatt) -
#35 120 km már sok lenne, túlságosan felgyorsulnál, és meleg lenne a helyzet :) a sűrűbb légrétegekben. -
#34 A Mir, merthogy egy volt, alacsony földkörüli pályán keringett ~300 km-en. A geoszinkron pálya 36142 km magasságú egyenlítői pálya :) Ott inkább műholdak vannak, ember csak a holdutazáskor járt olyan messzire, és messzebbre. -
Garga Pitic #33 A választ megtalálod a South Park fórumban :D -
fourgee #32 Kanada felett 40 km-rel hogy a fenébe tudna elsodródni egy háborús övezetbe? -
fourgee #31 Lopják az ötletemet... Bár én 120 km-es magasságon gondolkodtam. Csak az a kérdés, hogy onnan mennyi idő alatt "ránt vissza" a Föld gravitációja, és hogy arra az időre lehet-e elegendő oxigént vinni. Ha meg nem nyílik ki az ernyő? Na és? Mennyivel jobb 50 év múlva egy kórházi ágyon a saját piszkomban meghalni? Akkor már inkább így, fiatalon. Előtte lenne néhány jó percem, amit rajtam kívül még senki sem élt át :) -
#30 Meg is kell tervezni egy ilyen ugrást. Ha rossz időben ugrik, landolhat az óceán közepén vagy valami háborús övezetben.
Viszont én is kipróbálnám :) -
Marlosh #29 Ejnye,hanem?A mirek min voltak?De legyen neked,akkor muholdak,igy okes? -
Cleawer #28 Az űrhajós az űrben kering ,ott az a x ezer km\h s sebesség az ,statikus,mint ha 100zal mész 1 kocsival.De ha gyorsítasz már nem állandó a rád ható erő. Szerintem az űrhajóban sem éreznek semmit ,és ő is csak a szabadesést fogja érezni,de semmi sz@rkipréselés nem lesz:)( ismét mondom hogy szerintem) -
Caro #27 A sebességet soha sem érzed, csak az erőt.
Ha a Hold felszíne felett lennél 1 km-el, és csak egy helyben állnál, ugyanúgy belefúródnál a talajba, de amíg le nem érsz, semmit sem éreznél.
Mondjuk ez nem teljesen igaz, mert nem teljesen homogén a gravitációs tér, de nem hinném, hogy az eltérés az ember két végpontja között akár a legérzékenyebb műszerekkel is mérhető lenne. -
diabologic #26 miért ne lenne érzékelhető?
ott van, hogy a "Pályamagasság: 185 és 643 km között van". Ebből kis is számíthatod, hogy kb. 1,5 óra alatt egyszer megkerülik a Földet. Ez azért érzékelhető szerintem.
-
#25 Minél ritkább a levegő, annál kisebb a hangsebesség, szóval az a 781 km/h is több mint a hangsebesség, olyan magasságon.
Amúgy énis kipróbálnék egy ilyen ugrást :) nagyon komoly lehet, hogy nincs szél, az ég fekete, nappal látszanak a csillagok, és a legkör nagy része alattad van, látod a föld görbületét, stb. -
#24 Semmilyen űrállomás nincs geoszinkron pályán :) -
Gabest #23 bár a wikipedia-n azt írják hogy az csak kb 781 km/óra -
Gabest #22 föld keringési sebesség meg valami 100e km/óra, és ez csak a nap körül, ott van még a tejút közepe is :) -
Marlosh #21 Az,hogy keringesnel nem erzekeled a sebesseget!
Lasd Geoszinkron palyan levo urallomasok es azok legenysege. -
Riker87 #20 majd elájul aztűán lesheti hogy az automata ejtőernyő megmenti, már ha lesz oylan.