Nem foglalkoznak a fiatalok a biztonsággal

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sir Quno Jedi
Perpé 649.115.061 darab (!) IP-t tilt a PeerGuardian2-m és jól teszi... 😄

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Sir Quno Jedi
Ja. Viccen kívül a legjobb megoldás, ha van egy külön PC-d netezni és az semmiféle hálózati kapcsolatban NINCS a munkára használt gépeddel (közvetve sem). Ott van kommunikációra a CD/DVD-író, meg a pendrive/USB HDD és azokat is folyamatosan szkennelni víruskergetõvel (még a remote desktop sem biztonságos, mert az IP háló sem az)!

Ha nem nyomulnék online gammákban (term. csakis direct connect), akkor én is áttelepülnék a másik gépemre.

Legjobb védelem a másfél méteres légréteg a két gép között! 😄

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Sir Quno Jedi
Ha indítasz egy PeerGuardian-t és jól felupdate-eled a tiltólistáit (meg adsz hozzá újakat is) csodákat láthatsz! Bogon, spam, phishing, spyware, ads, van itt minden. A kormányzati és oktatási intézmények kíváncsiskodóiról már nem is beszélve. ÉS ezek mind "átmennek" a tûzfalon, mivel netezés közben "te" fogod kezdeményezni kifelé a kommunikációt, azaz igazából "õk". Jobb résen lenni.

A "nem klikkelgetni" részt én BOLD-al és pirossal szedtemvolna.

Nincs abban semmi trükk, aki nagyban játssza az adatgyûjtést, az simán vesz egy bazinagy adatbázist (lásd iwiw) 😊

Sir Quno Jedi
A gyártók pedig sokkal trükkösebb módokat találnak az adataid megszerzésére és a rendszeredre installált dolgok kifürkészésére, mint a sima vírusírogató kiscsókák.

Sir Quno Jedi
Ha tudnék én sem járnék olyan helyekre, gondolhatod. Biztonságos(nak) ítélt helyeken is lehetnek olyan reklámok/flash-ek/linkek amik már meg vannak fertõzve stb. Soxor egy gúgli képkeresõbe kattintgatva is bekapatsz bármit szinte. Xar ügy.

Amúgy meg a vírusok nagy része ellen jó a vírus kergetõ, de van amik ellen az sem véd, mert elvileg nem vírusok, vagy nem ismertek és kárt sem okoznak látszólag. Sokan minden fertõzést vírusnak hisznek, pedig csak egy töredékrészük az.

Sir Quno Jedi
Visszatérve az alaptémára, én ezután is azt mondom a júzernek:

NOD32+BlackIce,PeerGuardian,Ad-Aware

JÓL bekonfigolva (bízza profira, ha mást nem), megtanulva mi mire jó és mi ellen véd ÉS továbbra is figyelni (Process Explorer,TcpView stb.), nem klikkelgetni, tanulni, résen lenni...

Ok, de ez esetben mondj már pls egy címet, ahova ha kattintok jön rám egybõl a vírus. Megállíthatatlanul, feltöltõdik a gépemre, és települ anélkül, hogy tudnék róla.

sysinternals

Sir Quno Jedi
Pl. Process Explorer. Helyes válasz.

Sir Quno Jedi
Ha elegendõ lenne, mi sem költenénk 100milliókat tûzfal szerverekre és szoftokra. Milyen kényelmes is lenne, a domain admin minden csoport XP tûzfalát jól felkonfigurálná és hallelujja. DE NEM ELÉG!

nem task managerrel, de azzal is szoktam, van erre külön jó kis progi, ami sokkal részletesebb. Írja mi honnan fut, milyen paraméterekkel mikor let indítva. stb stb.

nah, annak idején, még sima xp-vel, 2002-ben, IRCneten teszteltük XP-t. DoS-oltak és leestem a netrõl

ISDN 64-em volt akkoriban. akárhányszor néztük, leestem. Majd bekapcsoltam a SIMA XP-s tûzfalat, ami még közel sem volt olyan fejlett, mint az SP2-é. Na akkor már nem estem le az internetrõl. Érdekes, nem? Igaz, kurvára lassú lett a chat is, de nem szakadt meg. Pedg csak az akkori XP-s tûzfal volt, nem is az SP2 szintû.

SP2 alap tûzfala teljesen elgendõ. aki meg hiperhülye, annak meg mindegy hogy mi van neki.

Sir Quno Jedi
Nem kell warez oldalakra "tévedni", ha erre gondolsz, sõt!

Sir Quno Jedi
Processeket mivel nézed, gondolom nem a task manager-el?!

nekem így is van. nem tudod értelmezni a mondatokat?

El kéne gondolkozni, hogy a 'kis pöcsmag' pl. miért kapcsolja a vindóz default bekapcsolva lévõ tûzfalát és az autoupdate-eket. Akár hiszed, akár nem, az otthoni, home júzer incidensek nagy része erre vezethetõ vissza.

Szóval vagy legyen zsírláma, vagy ne gyengítse a rendszer védelmi funkcióit az áltudományával. És akár tetszik, akár nem, ez is júzer error. Mint ahogy az is júzer error, ha elmegy egy warez v. xxx oldalra, és ész nélkül kattintgat. Bár felteszem a kérdést: kell egyáltalán ilyen oldalakat látogatni...? Mikor a csapból is az folyik, hogy veszélyesek lehetnek...?

Ehh, messzire vezetne ez, ha belemennénk a részletekbe.

Sir Quno Jedi
Amúgy nem kell balféknek lenni ahhoz, hogy emellett amit említél becsússzon valami, errõl pofázodunk itt már egy ideje. Nem feltétlen júzer-error.

Sir Quno Jedi
Te értessz hozzá, tételezzük fel. Tételezzük fel én is. DE az átlagjózsika nem. Õ azt fogja mondani, hogy õ aztán semmi ártalmasat nem csinált és hátradõl, pedig csinált és FOG is! Ne a profikból induljatok ki! A kis pöcsmagoknak is védelmet kell nyújtani! (márha kell)

Sir Quno Jedi
Én nem vagyok ilyen nyugodt/óvatlan. Az én gépemen ne legyen semmi, csak amit ÉN akarok!

Az idézetben legalább 2x szerepel benne a júzer error. Mirõl is beszélünk?

Sir Quno Jedi
"Naprakészen tartott oprendszer, antivírus és tûzfal mellett ugyan hogyan csúszhat át? Ha balfék vagy, és saját kezûleg elindítod akkor... A biztonsági fejben kezdõdik, nem pedig mindenféle csoda programnál.

Nem kell minden hülyeségre rákattintani, elindítani, etc...😊"

Ebbõl az átlagjózsika azt szûri le, hogy neki minden rendben, mert megy a windows szaros tûzfala és van valami vírusírtó a gépén. Pedig nagy bajban van józsika... 😄

"Ebben egyetértünk, DE akkor ne keltsd a biztonság állságos illúzióját a kis hülyékben azzal, hogy elég a vírusírtó+tûzfal, mert nem elég."

Kérlek idézd, hogy hol keltettem hamis illúziót!

nem elég. leginkább TUDÁS kell. én szívesen elvoltam sokáig antivírus progi nélkül is. persze , akkor nem mint a hülye neteztem orrba szájba mindenféle crack oldal, és szedni le a crackeket.

Amúgy tök mindegy NEKEM TELJESEN MINDEGY, hogy ti mit mondtok. Én azt hiszem el, ami már évek óta TAPASZTALOK.

Windows XP-vel (értsd legfrissebb frissítésekkel mindig, azaz rendszeres WUP) és IE-vel, már évek óta boldogan megvagyunk. Se vírus fertõzés, se spyware, se "abnormális viselkedés", se gép lassulás, se instabilitás. a Porcessek közt mindig a megszokott programokat látom, amiket az XP telepítése után közvetlenül látni, + 1-2 amit ÉN direkt akarok futtatni. Internetezem (sok felé a neten), játszok, MSN, és kipróbálok dolgokat.

+XP tûzfal
+NOD32

Ha mégis van vmi vista (vista: virus infections, spyware, trojans, adwares ;-) ) a gépemen, hát abból semmit se érzékelni, megérdemli, hogy ott legyen😊

Sir Quno Jedi
Ebben egyetértünk, DE akkor ne keltsd a biztonság állságos illúzióját a kis hülyékben azzal, hogy elég a vírusírtó+tûzfal, mert nem elég.

Sir Quno Jedi
14 karakteres jelszavaim vannak bent (nagykisbetûszám), mert muszáj és?!

biztos arra gondolt: hogy telepíti az activeX vezérlõt a sex.com-on? igen😄

na és a jleszó lényegességét se felejtsük el.. ne milyen "bela" típusú jelszvakat kell használni. hane mkisNAGYbetûszám kombináció, és olyan 9 karakter.

Jah, és mielõtt a vírusba belekötne vki: értsétek úgy, hogy 'malware'.

El vagy tévedve, bébi. Biztonságtechnika a szakmám, azt hiszem meg tudom védeni a saját és a rám bízott gépeket. Érdekes (vagy értek hozzá?) módon nem volt vírusfertõzésem már 11 éve.

Amit az elõzõ postomban leírtam, az nyilván csak egy része a védelemnek. De azt továbbra is fenntartom, hogy az emberi tényezõ az egyik legfontosabb, aki nem hiszi, mélyedjen el a témában.

mrzed001
Persze hogy fel, mond újat.
Minden neten lévõ gép és rendszer feltörhetõ, mindössze azt tudod a védelemmel elérni hogy minél nehezebb legyen feltörni, minél tovább tartson (így be tudj avatkozni), minél kevesebb (csak a legprofibbak) legyenek képesek feltörni a géped és nem a script gyerkõcök (hacker tool-okkal)

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

Én is láttam más sok mindent. ezt is meg azt is , csodálkoztam is meg nem is.

de pl. hvki tényleg vágja a témát, hogy mit merre meddig hogyan, az be tud cfgolni egy webszervert úgy, hogy az adott pillanatban nem tudjak feltörni. (nincs ismert security exploit)

hm, az mikor is volt???? hány évvel?

ne gyere a francia webszerverrel pls. Majd ha a www.microsoft.com-ot feltörik.

Akkor biztos azt is tudod, hogy pl. linux szervereket is ugyanúgy fel tudnak törni😊

mrzed001
Láttál már banki szervert amit leölt egy vírus? (Védelem 3 szintû)
Mer én má igen ...

Meg pölö a M$ webszerverét is törték már fel ha elfelejtetted volna
Egyetemi szervert is láttam már ami vírusgazdaként/spywareterjesztõként üzemelt

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

mondtam: így se fertzõs meg egy pop up...

mutass már egy oldalt pls. az andr.net meg astalavista-sak kíméljenek, mert eddig az sose jött össze.

Mike
és atomtámadás ellen véd?

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

sok esetben BELÜLrõl fakad a probléma...

Ha VALÓJÁBAN olyan kritikus lenne a helyzet, ahogy ezt mondjátok ,akkor minden szerver is fel lenne törve. Miért ne?! "egyzserû", poénból meg lehetne csinálni.... pl egyetemek, vagy Microsoft.com. stb.

mrzed001
Mekkora sávszéllel vagy-e a neten? Mennyi minden képes letöltõdni a gépedre és beírni magát a reg-be 1 mp-en belül ??

Tudod vannak programok amik NEM VÍRUSOK, így a vírusirtód nem ismeri fel õket. Na ezek által lehetsz te egy botnet kliense

Sir Quno Jedi
Nomeg belülrõl is szépen véd.

ki bízik a vakszerencsében? "bots"

Mike
érdekes, hogy tudsz normális hangvételt is megütni

gondolom, hogy hackerek nap mint nap nézik az SG.hu-t hogy ki adja meg az IP-jét, pléne ha dinamikus. de akkor se mennének vele semmire. han éznik is. hülye vagy.

Sir Quno Jedi
Nos a cégemnél kötelezõ win autoupdate van a gépekre, levédett domain-ek, folytonos jelszómódosítgatási kényszerek, nagyon durva policy-val, epo-s mcaffee, ötszáz tûzfal zónásítva, HTTP-proxy ÉS így is bejönnek néha csúnya dolgok, pedig banki info. Persze lehet okoskodni, hogy az "lehetetlen", vagy lehet óvatosnak lenni és figyelni.

IGAZ! Vannak olyan popup-ok, amiket XPSP2 IE sem tud ALAPBOL blkokkolni, de ha MAGASra állítod a pop up bloclk-ot IE beállításaiban... akkor máris nincs pop up. ez ilyen egyszerû

Másrészt, ha nyílik egy pop-up , alap hogy egybõl X-elni kell, de attol még nem fertõz...

legalábbis én eddig sose néztem "másnap hogy mi van"... 😊

Jah, és Process Viewer progit is szoktam nézegetni nap mint nap többször is. Nem vírus utn kutakodás miatt, hanem csak ellenõrzés (esetleg más progik után, lásd quicktime mindig szereti magát indítani automatikusan, miután elindítod... berakja magát startup-ba)

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy kívûlrõl tudom, hogy egy ALAP XP-n mindek kell futnia és minek nem. (de az is lehet hogy televagyok rootkittel😛 de NOD32 elvileg az ellen VÉD.)

mrzed001
Egy rosszul beállított firewall is jobban véd, mint a semmi (vagy az XP-jé)
Valamint vannak tényleg egyszerûen beállítható firewall-ok (pölö Blackice beállítod, hogy paraniod, és ennyi, semmi egyéb beállítandód nincs alapból)

És ne felejtsük el a PeerGuardian-t, mert ha IP szinten eleve kizárod a "rosszembereket" akkor ugyebár esélyük sincs megtörni a tûzfalad

Mike
szerintem eltakarodthatnál innene
nem biztos, hogy szükségünk van itt ilyen megnyilvánulásokra

Mike
és lány létedre vagy ekkora paraszt, na ez a szép