100
  • psishock
    "Sokan vannak, akiknek csak a grafika technikai színvonala, meg hasonlók számítanak, a játékélmény nem. Sajnos a legtöbb játékos ilyen, és egyre több van belőlük, de nem kéne ennek így történnie."

Félreértessz ha azt hiszed nekem a grafika a mindenem :) (De úgyis tudom, hogy ezt nem így gondolod)
    Már régebben is kifejtettem, hogy nekem az összes tulajdonsága variál és azok összességükben alakítják ki bennem a játékélmény.

Az hogy bizonyos embereknek 1-1 dolog számít csak... hát őket akkor könnyebb boldoggá tenni :). Gondolj bele, egy "anyának" akinek az agyalás a fotos vagy egy másik emberkének aki csak a grafon lovagol mennyire jó élménye lesz egy ilyen gammától, biztos lehetsz benne, hogy sokáig élvezni fogja és csomó pozitív élménye lesz tőle.
  • psishock
    "Mondjuk,azert erdekelne,hogy ki tudja bamulni menet kozben az elsimitast meg a shadow filteringet,meg minden egyeb speckot egy fpsben vagy egy autos jatekban...."

Megpróbálo kifejteni

PL az AA nálam az egyik legfontosabb tényező, vegyük a Cry-t, ha már így mexuktuk :), pl ha ránézel a bokrokra, fákra, karakterekre, vagy a kezedbe levő fegyverre mondjuk és aliased vektorokat látok a körvonalak helyett akkor fogdos a szívbaj, mondjuk 4* már kiváló a hatás szerintem.

Az AF-t szintén látod mivel az összes textúra minőségét javítja amit látsz. PL a levelek nem valami mosott zöld színûek, hanem látod az ereket is bennük, a falak és a kavicsok a földön szintén nagyon élekek lesznek ezzel és nem olyan mosottak, mint ennélkük. Mondjuk ez az efektus nem is nagyon gépigényes, szóval alapból bent van mindíg 16*.

A shadow filtering jó, ha bent van, de az AA már ezeket is mossa a többi cuccal szal nem feltétlen szükséges, de maga a shadow egy must. árnyékok nélkül nagyon nem az a játék mind velük együtt. árnyékot minden objektum és karakter vetít és jócskán emeli a hatást, nem beszélve arról az élvezetről amikor bevárod az emberünket a sarokba, szépen látod az árnyékát amikor közeledik és lecsapsz rá a megfelelő időben. Szóval ez is nagyon hasznos.

A dinamikus fények és a HDR érdekes hatást adnak, pl ha egy fényforrás alá mész, akkor te modelled, de vele együtt a fegyvered és a többi cuccod is fényesebb lesz. Vagy ha dolgok , ill. lövedékek robbangatnak körülötted azok is vetítik a fényt szépen minden irányban. Pöpec hatásokat lehet ezzel a tech-el kidolgozni.

A Bump mapping, szintén magáért beszél, nem kell a modelleket millió poligonszámból kidolgozni amit leeszik a karit, hanem egy külön textúraréteggel megadjuk a mélységtérképet, és olyan hatása lesz, a falaknak, modelleknek, mind hogyha minden egyes objektumot modell szinten oldottak meg volna rajtuk a készítők, kiemelkednek 3d-ben is, nem lapulnak oda egy síkban.

..... meguntam sorolni, de elhiheted, hogy minden tech-nek meg van a maga miértje, és folyamatosan látod őket minden helyzetben. Lehet hogy azt hiszed, ha gyorsabban történnek a dolgok akkor nem regisztrálja az ember őket. Well, de igen, ha nem kapcsolom ezeket be akkor direkt érzem, hogy hiányoznak.
  • raingun
    Ez mindenképp pozitív hír hiszen úgy próbálják a technikai fejlődést véghezvinni hogy kompatibilisek maradnak a régi technológiával. Az AMD gyakorlatilag ezzel tört be a piacra, volt mikor 4 évig is ugyanaz az alaplap maradhatott, és mindenki rakhatta bele az új procikat. (mialatt az intel kb. 4 foglalatot cserélt le!)

Szokás szerint sokan megint nem értették meg a cikk lényegét...
  • psishock
    "Ez nem igaz, régebben még így volt, hogy minden ellen volt védelem, de mostmár nem így van. Ja az atomot ki lehet szedni... ráküldesz 8 bombázót, ha szerencséd van útközben nem rejtőzködik egy ellenséges légvédelmi egység se a ködben, és talán a védelmi vonalon átjut mind a 8. Ha 1-et lelőnek, már nem tudják teljesen lerombolni az épületet, a többit meg mind lelövik persze amíg visszakanyarodik hazafelé... Aztán rájösz, hogy nem kis szar védelme van az ellenségnek, és 16 db bombázó kell, de amíg legyártod, jön az atom. Az ilyen szituációkat ismeri az aki néha szokott játszani erős ellenfél ellen."

Ezért menj biztosra, építs auróra bombereket amik sérthetetlenek, amíg el nem szórják a bombáikat :D, utánna meg kit értdekel ha kiszedik őket, a cél megvolt. Kben én földön szoktam támadni és nem félek az atomtól sem mert nem zsúfolom a bázist hanem szanaszét terítem. A lehető legyorsabban szoktam legyártani az egységeket, minden esetre felkészülök (ha támadna úgyis visszaverem mert gyorsabb vagyok és több pénzem/cuccom van) és rögtön támadok amint egy valamire való csapat létrejött (50-100) tankal és hasonló vehicle-vel csodákat lehet tenni minden védelemmel :). A tech nem olyan lényeges, azt útközbe is lehet fejlesztgetni, ha éppen kell, de addig úgysem tart 1 match. Kben mindég LAN-ozunk az ismerősökkel és nem piskóta egyik ember se. Biztos lehetsz benne, hogy van tapasztalatunk taktikázásból >:)

A crt vs. tft-re meg azt tudom mondani hogy próbáld ki, biztosan látni fogod a színekbe és az élességbe a különbséget, igen impressive és nem a "pontok" nagyságától van. Azonkívül a tft nem sugároz és nem vibrál (szal nem folyik ki a szemed, ha több órát dolgozol rajta), sőt még van wide kiosztásu is ^_^, na meg lapos, s nem fûti a szobát, ha lanparty-ra cipeled a hónad alatt elmegy, a másik kezedben meg a füles doboz, hátadon a táska a kábelekkel meg a többi cuccal. Mit lehet ezen nem szeretni? ^_^ A rezolúciót meg amúgy is fent tartják álltalában, a mostani karik meg eleve nagy res-en vannak optimizálva úgyhogy ez eleve nem kérdés. Igaz, hogy ha nem "native" rez-en használod akkor rosszabb a képminősége, de ha nem így lenne akkor sem látnám értelmét, hogy miért ne használjam ki a teljes kapacitását, ha már fizettem érte. Ezzel az erővel akkor vehettem volna 4-5"-el kisebbet is.
  • Sanyix
    "De nem is mennég bele az emberi fül kapacitására a marketing-re meg a hangképzésbe különösebben mert mondtad, hogy igénytelen vagy ebből is :P"
    Haha ezt nem mondtam :) csak az egy dolgot mondtam ami megváltozott az FPS-ekben az évek alatt ;)
    Amúgy belekötök már egy mp3-ba is hogyha csak 192 kbites, szar minőségű fülhallgatókat nem vagyok hajlandó használni, szóval alaposan mellényúltál.
    Najó összefoglalom.
    FPS-ek, gépigényesek(szépnek nevezik a grafikájukat, néha tényleg szép is), játékélmény pont ugyanaz mindnél mint a wolf3d-nél(ami már sokmindenkinek unalmas egy idő után, mert új élményre vágyik). Rövid játékidőt ígér. Változik a grafika, a hang minősége, a fizika. Ugyan ez igaz a verekedős és hasonló iqlight játékra.
    A többi játéknál is vannak gépigényes cuccok, de legalább változik a játékélmény is nem csak a grafika és a hang, meg a fizika. Ezért itt már fontosabb a játékélmény, és kevésbé fontos a többi, továbbá itt kevésbé érvényesül a hardverpiac nyomása, és a programozók is jobban értik a dolgukat(nem mindíg, pl az ea-nál alig tudnak programozni), így sokszor optimalizált, mégis szép játékokat kapunk, amelyek kinézetének még a valósághoz is van köze, ellenben a szépnek nevezett agyoneffektezett, ocsmány műanyag grafikájú techdemokkal.
    Sokan vannak, akiknek csak a grafika technikai színvonala, meg hasonlók számítanak, a játékélmény nem. Sajnos a legtöbb játékos ilyen, és egyre több van belőlük, de nem kéne ennek így történnie.
  • Sanyix
    Nem mosott a crt, hacsak nem egy sokévet használt roncs az :) csak ha megnézed, egy LCD/TFT-n crt-hez képest rohadtnagy képpontok vannak és nagy közöttük a rés is, ezért látszik élesnek. Amúgy nemtom feltűnt e, de minden LCD-re ráírnak egy optimális felbontást, amin szép a képe. Annál nagyobb felbontást általában nem is tud, de annál kisebbnél ronda a kép. Ez nem élesség miatt van, hanem mert ilyen technológia ;) nem véletlenül utálják sokan.
  • Sanyix
    Nem vagyok igénytelen, mert a grafikát meg mindent maxra teszem, már ameddig lehet. De csak azért, hogy legyen 2 új effekt, nem veszek új videokártyát. Bizonyos játékért simán fejlesztenék gépet, de az agyonhype-olt techdemokért (szinte az összes fps), soha. Márpedig ugye ezekhez kell a hiperszuper gép, merthogy az ezeket fejlesztő programozók, általában nem igazán értik a dolgukat, nem tudnak optimalizálni, egyszóval bénák(vagy pénzt kapnak a hardvergyártóktól, azért hogy jól elcsesszék a kódot, és így a sok birka rohanjon a legújabb cuccokért a boltokba, mer szaggat, meg ez meg az kell hozzá).

"A másik, hogy ha minden védelem ellen van támadás, akkor minden támadás ellen is van védelem. :) Az atomot is ki lehet szedni egy kisebb csapat légi egységgel mielőtt baj lenne belőle (utánna persze ideges az ellen ;)"

Ez nem igaz, régebben még így volt, hogy minden ellen volt védelem, de mostmár nem így van. Ja az atomot ki lehet szedni... ráküldesz 8 bombázót, ha szerencséd van útközben nem rejtőzködik egy ellenséges légvédelmi egység se a ködben, és talán a védelmi vonalon átjut mind a 8. Ha 1-et lelőnek, már nem tudják teljesen lerombolni az épületet, a többit meg mind lelövik persze amíg visszakanyarodik hazafelé... Aztán rájösz, hogy nem kis szar védelme van az ellenségnek, és 16 db bombázó kell, de amíg legyártod, jön az atom. Az ilyen szituációkat ismeri az aki néha szokott játszani erős ellenfél ellen.
  • Marlosh
    Ez mondjuk igy van:D Ha nem szamitogepre,akkor baratnore,piara,kajara,cigire,hi-fire,dvdre,akarmire kolt az ember.....
    Mondjuk,azert erdekelne,hogy ki tudja bamulni menet kozben az elsimitast meg a shadow filteringet,meg minden egyeb speckot egy fpsben vagy egy autos jatekban....
    Amugy nem tudom ki hogy van vele,de en nem szeretek 1024x768-nal nagyobb felbontasban jatszani! Ugyanis ha van valami szoveg a jatekokban,az altalaban irgalmatlanul osszemegy (foleg 1600x1200-ban) es nem lehet rendesen latni:)
    (nem crt-m van!)
  • TH448
    Sorry, lehet, hogy tévesen értelmeztem az írásod.
    Viszont ott picit úgy tűnik mintha keveredne pár dolog. Arra gondolok, hogy 44100 Hz, meg az emberi fül hallásának korlátja 20kHz körül az nem ugyanaz. Ugyanis az egyik mintavételezési frekvencia, a másik pedig hangfrekvencia.
    Az igazi hangmániások pedig azzal kezdik, hogy all EQ off, bár itt nem zenéről volt szó.
    És vájt fülűeknek naon ajánlom a 96/24-et, bár nekem nincs jó minőségre keretem, de kiállításon bűntetett.
    Szóval játékra ok minden, tesóm mondta, hogy ha belemerül, akkor már nem érdekli a hang minősége, vagy hogy mekkora monitoron nézi, de zenére már érdemes adni.
  • psishock
    "őőőááá meghalok" 96khz-n 7.1-ben 24 biten

innen kifelejtetted az EAX-ot mert az is sokat viszi a hatást fölfelé. Mondjuk annélkül elég "símák" a hangok. Pl ha fémszobában vagy, esetleg szabad téred, vagy barlangban annak mind más és más hangtorzulása és viszhangképzése van. Szóval minőségben az sokat visz.
    44100 kHz, 5.1 (mondjuk nekem saját készítésû 4.0 van ami nagyon sokmindenre rávérne), 16bit már tökéletesen megfelel a "picky" embereknek is. kben is a 18 de max 20k már nagyon súrolja az emberi fül határait, s ha ilyen szinten fölőtt van egy hang akkor az már nem is ér semmit, nekem speciel ha egy magas hang ezen a határon mozok akkor attól ki akar folyni a fülem és autómatikusan szûrök belőle egy kicsit az Audigy2 EQ-ján. De nem is mennég bele az emberi fül kapacitására a marketing-re meg a hangképzésbe különösebben mert mondtad, hogy igénytelen vagy ebből is :P
  • psishock
    Pl aki egy kicsit is az ekonómiára/tech-re hajt annak már lent vannak az eséllyei azzal szemben aki az elejétől fogva ontja a hadsereget. Erre nem kell sok és erős egység, csak amíg a másik az eko-t/technikát húzza, te ledarálod, mondjuk abból a helyzetből ahonnak nincs védelme, mert ugye mindent úgysem lehet az elején bevédeni úgy, hogy egy kis hadsereg is legyen, ekonómia, meg a tech is fejlődjön. Ne mond már, hogy multiban sohasem alkalmaztad/tapasztaltad ezt a stratégiát :D De csak el kell képzelned, biztosan le fogod vágni, ugyanúgy számít a sebesség ebben a helyzetben. Ha valaki kívülről vágja a shortcut-okat és úgy dolgozik annak nagy sebesség előnye van a kattintókkak és a scrollozókkal szemben. Amíg neked 1-2 egység (vagy védelmi torony) éppen épül, az ellen már veri a többi építményedet, esetleg a pont épülőket a "parasztok"-kal együtt xD

A másik, hogy ha minden védelem ellen van támadás, akkor minden támadás ellen is van védelem. :) Az atomot is ki lehet szedni egy kisebb csapat légi egységgel mielőtt baj lenne belőle (utánna persze ideges az ellen ;)

"Ígyvan a hangok ugyanazok, csak minőségben változnak ("őőőááá meghalok" 96khz-n 7.1-ben 24 biten) :D komplexitás sem változik: "Menj azt lőjé minden ellent", ennyi. Ugyanolyan pörgősek. És megint csak a külsőségekkel jöttél, a grafikával meg a fizikával. Ettől még nem lesz jobb a játék..."

óh, hát így állunk :) Látom már, hogy te igénytelen ember vagy minden más tényezőhöz kivéve az agyalást. Az anyám is hasonló ember, csak logikai, esetleg stratégia játékokkal tolat, a hangot kikapcsolja mert minek, a graf nem nagy szám, az se gond ha solitare szintû, nem is veszi észre a különbséget a szintek között, úgy jó neki ahogy van, csak jól lehessen agyalni a játékon, akkor az már bejön neki. Ez az 1 dolog ami számít neki. Nos, ebben az esetben tényleg nem sok értelme a vitának, mert alapból nem tudsz értékelni más tényezőket.
  • psishock
    "Persze igazabol felesleges dolgon vitazunk,ha neked es a tobbi gamernek bejon,hogy 1.5 evente koltson par tizezer forintot a gepre(jo esetben),akkor hajra:)"

Nekem ez igazán nem probléma, van pl aki kocsikat vásárol szórakozásból évente, van aki iszik, cigizik, van olyan ember is aki pl minden este "kijár a városba" és elver egy csomó lóvét. Szóval a szórakozás egy dolog, és hogy ki mire veri el a keresett pénze egy részét az a saját problémája. Ehh, mindíg is útáltam amikor a haverom osztja az észt hogy "öcsém, néz'má mennyi lóvét eeversz arra a masiná'ra", de fő hogy naponta 1-2 doboz cigi vagy este 1-2 sör az ok neki. Az az igazi élet, az kell, meg stb... persze persze :)
  • Marlosh
    Mondjuk teny,hogy a sablonok minden stilusban ott vannak es csak nagyon keves jatek log ki beloluk!
    Amugy az hogy a jovoben kell lonod az ellent vagy egy ismeretlen szigeten vagy eppen egy katonai bazison tokmindegy:)Tehat ezzel:"Igazabol nem latok sok kulonbseget a hajdani sima "lovoldozos"jatekok es a mai FPS jatekok kozott"arra utaltam,hogy a jatek LENYEGE nem valtozik(az hogy a hangok masok,meg az engine az mas(a romantikus filmek sem tok egyformak,csak nagyon hasonlitanak)
    Persze ez vonatkozik a strategiai jatekokra es a tobbi stilusra is(ismetlem,nagyon keves log ki a sorbol)!
    A Far Cry-t talan jobb lett volna ha nem emlited,a tobbit nem nagyon ismerem(az utolso fps amit kiprobaltam az a doom3 volt,kb.2 percig tartott..)
    A Far Cry volt pont az a jatek amit en is nagyon vartam a megjelenese elott,mert a hirek szerint"csucs grafika,szuper A.I.:lopakodva becserkeszheto ember ellenfelek, akik roppant elethuen fognak reagalni,taktikazni",ehhez kepest (szamomra)csak a csucs grafika ami megvalosult,a tobbi eltunt valamerre......(masik bukta doom3 es az elemlampa esete,akkor dontottem ugy hogy eleg az fps jatekokbol)
    Amit az UT kapcsan kiemeltel,a fegyvereken kivul egy 20 evvel ezelotti 2d-s platform jatek is tudta,szoval annyira nem vagyok eldolve tole:)
    Persze,nyilvan az meg egyszerubb volt a 2d miatt.
    Nevezhetsz a multban elonek vagy maradinak aminek akarsz,de a jo oreg regi c64-esen,bizony sokkal jobb aranyban volt a jatekoknal a gepteljesitmenye jatekminosegggel(csak egy pelda:Elite, 38 kB-ban 4 galaxis 100-200 bolygoja,garantalt tobb honapnyi szorakozas)Ja,es nem kell felhozni,hogy azota mennyit fejlodott a technika,tudom,hogy sokat:)

Persze igazabol felesleges dolgon vitazunk,ha neked es a tobbi gamernek bejon,hogy 1.5 evente koltson par tizezer forintot a gepre(jo esetben),akkor hajra:)
  • Sanyix
    "Igazad van, hogy is nem vettem észre! A Wolf3D az Unreal Tournament-el és mondjuk FarCry-al TELJESEN egyforma. Storyban , hangmegoldásokban, komplexitásban, 2D és 3D kidolgozásban (ugye régeben sprite-ok voltak az ellenek, térkép stb), pörgésben, fizikában..... hogy mik nem vannak xD"

Ígyvan a hangok ugyanazok, csak minőségben változnak ("őőőááá meghalok" 96khz-n 7.1-ben 24 biten) :D komplexitás sem változik: "Menj azt lőjé minden ellent", ennyi. Ugyanolyan pörgősek. És megint csak a külsőségekkel jöttél, a grafikával meg a fizikával. Ettől még nem lesz jobb a játék...
    "őő, hát ne kelljen már ecsetelnem, hogy ebből a játéktipusból hány 10.000 változatok adtak ki, nagyon ütős graffal, jó hangokkal, háttérzenével, új alakzatokkal"
    Mégis a legtöbb embernek jó az eredeti "szar" sőt az kell, mert nem lesz jobb a játék ezektől.
    Az UT-re ne mondjad hogy bonyolult, mert azért az már tényleg durva lenne :D Haverokkal sokat UT-ztunk lanon, és hát nem igazán izzasztott meg semmit. Jókis önfeledt agyatlan lövöldözés, néha nagyon pici taktikával :)

De hamár itt vagyunk egy stratégiához is mennyire kell egy embernek, hogy észlény legyen. Van 2 megoldás:
    1. Bevéded a bázisodat minden ellen, utánna irdatlan nagy csapatot építessz minden egységből és lerohanod 1 támadással az ellent.
    2. Nem várod meg még levegőt kap az ellen, hanem az elején megpróbálod véresre darálni.

Hát újabban már NEM lehet bevédeni a bázisodat minden ellen. Mert bevéded egy x egység ellen, azokat ki is védi, de jön y amire hatástalan, vagy jön x egység csapatban ami ellen megint csak nem tudsz jól védekezni, mert nem lehet olyan sokfelé lőni hatékonyan. Aztán meg jön az atom, meg a többi tömegpusztító fegyver, az ellen sem tudsz védekezni. Rá vagy kényszerítve a támadásra, még ha nem is elég a hadsereged csak azért, hogy lelassítsd a felég irányuló támadásokat. Elején véresre darálni, meg csak nagyon hülye ellenfelet lehet.
  • psishock
    "Ezt senki sem mondta:)" így lehet, hogy nem de céloztak rá :)

"Valoban,de ezeknel soha nem szamitott es soha nem is fog a grafika szinvonala!Nem azert jatszok pl.az Obliovionnal,mert jo a grafikaja,hanem mert osszetett,csavaros,nonlinearis RPG!Warcraft 3 sem a grafikaja miatt szuper strategia(a csontstrategiakat mar meg sem emlitem,az ujabb RTS-eket,meg nem ismerem:))" , "Most akkor a grafika vagy a komplexitas szamit?"

Hát ez az, Mindkettő! :D De az összes többi összetevő is pl hangok, stb ugyanúgy fontos, hogy jól kilegyegyenek doldolgozva. Ha egy játék nagyon vacakul néz ki, vagy kevésbé komplex, esetleg el vannak cseszve a hangok stb stb akkor az ugyanúgy húzhatja lefelé a hangulatot.

"Amugy pl. a Tetris szerintem minden idok legjobb reakcioido,helyzetelemzes fejleszto jateka es a grafikaja..haaat..elegge "divatjamult" "
    ... őő, hát ne kelljen már ecsetelnem, hogy ebből a játéktipusból hány 10.000 változatok adtak ki, nagyon ütős graffal, jó hangokkal, háttérzenével, új alakzatokkal és puzzle-kkel, +megoldásokkal és trükkökkel. Ezek igen csak sokat fejlődtek hangulatbelileg az "originális"-tól :D
    A tetris kben egy "all times classic" lett, ami sohasem megy ki a divatból xD, a pac, asteroid meg a többi, már közel sem volt ennyire közkedvelt.

"Ahol MUSZAJ hogy usson a grafika az valoban az FPS,TPS kategoria" ..és minden más stílus ami ezt a 2 nézetet használja, pedig azokbók egyre több van a tálcán. ;)

"Igazabol nem latok sok kulonbseget a hajdani sima "lovoldozos"jatekok es a mai FPS jatekok kozott"
    Igazad van, hogy is nem vettem észre! A Wolf3D az Unreal Tournament-el és mondjuk FarCry-al TELJESEN egyforma. Storyban , hangmegoldásokban, komplexitásban, 2D és 3D kidolgozásban (ugye régeben sprite-ok voltak az ellenek, térkép stb), pörgésben, fizikában..... hogy mik nem vannak xD

"olyan lovoldozos jatekokat csinaltak,ami az agyat is kemenyen dolgoztatta...ezt sajnos nem igazan lehet elmondani az FPS jatekokrol(a multi az mas)!" Itt a Cry, de a Project IGI amikben több lehetősék közül választhatsz, hogy veszed be a terepet, kit terítessz le hamarabb. Az "AI" csoportokban támad, és taktikázik, úgyhogy igen óvatosnak, és észnék kell, hogy legyél. De itt az egyik nagy kedvenc az UT is, na itt relikeket kell gyüjtögetned amik különböző erőkkel ruháznak fel, csapdákra figyelned a térképen estetleg aktiválni őket, több fegyvert kell kombinálnod a harcoknál a pillanatnyi helyzettől és távolságtól függően, plusz mindegyiknél 2 lövésmódot. Azonkívül vigyáznod kell az energia/lőszer/fegyver tartalékra is. Szerintem ezek igazán meg tudják izzasztani az embert, itt elég sokmindenre kell figyelned...the sorolkatnám őket, sok hasonló gamma van még.

De hamár itt vagyunk egy stratégiához is mennyire kell egy embernek, hogy észlény legyen. Van 2 megoldás:
    1. Bevéded a bázisodat minden ellen, utánna irdatlan nagy csapatot építessz minden egységből és lerohanod 1 támadással az ellent.
    2. Nem várod meg még levegőt kap az ellen, hanem az elején megpróbálod véresre darálni.
    Szóval az én meglátásom szerint a játékok alapvetően szórakozásra lettel tervezve, hogy élvezze őket az ember, és nem követelnek einsteini matematikát, vagy quantum fizika tudást. De nyilván én gondolom rosszul, yea sure ;)
  • Gerygrey
    Marlosh, egyetértek veled, nem a felbontástól lesz egy játék jó (csak a kedves fejlesztők próbálják ezt elhitetni velünk). Én vígan elvagyok egy Radeon9200SE (64 bites!) karival, az újabb játékok is elmennek vele, persze nem fullon, de ha egy játék jó, ez nem is gond. Legfeljebb pár év múlva jó lesz ismét elővenni, az akkori gépemen már full graffal. Most veszek majd egy 7600GT-t, 4-5 évig jó lesz
  • Marlosh
    " egy játék aminek jó a grafikája az autómatikusan rossz."
    Ezt senki sem mondta:)

"Léteznek kiváló grafos stratégiák és RPG-k amik nagyon is ütőssek, és még mennyi fog jönni a közeljövőben."
    Valoban,de ezeknel soha nem szamitott es soha nem is fog a grafika szinvonala!Nem azert jatszok pl.az Obliovionnal,mert jo a grafikaja,hanem mert osszetett,csavaros,nonlinearis RPG!Warcraft 3 sem a grafikaja miatt szuper strategia(a csontstrategiakat mar meg sem emlitem,az ujabb RTS-eket,meg nem ismerem:))

"Egy pac-man, vagy gost'n goblins komplexitású játékkal "
    Most akkor a grafika vagy a komplexitas szamit?

Amugy pl. a Tetris szerintem minden idok legjobb reakcioido,helyzetelemzes fejleszto jateka es a grafikaja..haaat..elegge "divatjamult"

Ahol MUSZAJ hogy usson a grafika az valoban az FPS,TPS kategoria (TPS talan nem annyira-Max Payne 1-2, verhetetlen feeling),mivel sem a story,sem az osszetettseg nem lehet igazan utos( multiban lehet,de ott is csak a tarsasag miatt)!
    Igazabol nem latok sok kulonbseget a hajdani sima "lovoldozos"jatekok es a mai FPS jatekok kozott(valami gagyi story-lodd az ellent-jon piros meg kek,egyszer lattunk zoldet is). Persze a kivitelezes mas,de a lenyeg ugyanaz:)
    Pedig anno,foleg japanban,olyan lovoldozos jatekokat csinaltak,ami az agyat is kemenyen dolgoztatta...ezt sajnos nem igazan lehet elmondani az FPS jatekokrol(a multi az mas)!

• Tiberius B
    1-1.5 év? én speciel most vagy 3 év után fejlesztek majd vmikor, vkinek nincs még erre sem vagy még erre is pénze, úgyhogy addig húzza, míg már nem bírja vmi hiányát. Én most fejélesztek egyet idén aztán gyűjtögetek pár évig, hogy vehessek vmi jót:-)
  • psishock
    Szerintem meg ez nem feltétlenül így van. ;) Léteznek kiváló grafos stratégiák és RPG-k amik nagyon is ütőssek, és még mennyi fog jönni a közeljövőben. Egyáltalán hogy a fenébe lehet ilyet kijelenteni, hogy egy játék aminek jó a grafikája az autómatikusan rossz. Ugyebár 2006-ot írunk, egy kicsit a grafra is figyelni kellene már, a többi hozzávalón kívül. Nem C64/AMIGA korban élünk. Igen tudom, hogy valaki szerint azok voltak az igazi játékok, ütőssek, meg fílingesek stb... én is sokat nyomtan hajdanán velük, de azóta már egy kicsit változott a standard. Egy pac-man, vagy gost'n goblins komplexitású játékkal már nem valószínû hogy órák hosszát illetve napokat (esetleg hónapokat) töltenék el. Nem értem, miért lenne érdekes még most is olyan szinten játszani?
  • Marlosh
    Pedig nagyreszt igaza van:)
  • psishock
    Olcsó, mosott kijelzős 15-17" CRT-n lehet hogy még a 640x480 is "nagy élmény", de ezt már régen kinőttük. A TFT-k rettentő élesek a CRT-k hez képest és igen nagyon meglátszik a rez szintek között a különbségek. 800*600 kifejezetten ocsmány pixelesen hat rajta, mivel élesen ad vissza mindent, nem mosottan mint CRT. Csak ámultam amikor először láttal a különbséget a 2 technika között, de mostanra már eléggé standardá vált.
    Ha 1600*1200-ba akarnád tolni akkor 200k-n fölül kellene fizetnek, mert ilyen fölbontásra mondjuk a SLI-s karik képesek csak kultúrált sebesség mellett, + monitor.
    Mint mondtam, a mostani átlagot az 1280*1024 (nálam speciel 1440*900 mert wide-om van, de ez nem változtat a lényegen, ugyanaz csak 16:10 osztásban) jelenti, amire ha graf filtereket is teszel akkor kiváló képet kapsz még nagyon igényes viszonylatban is. A 4xAA 8xAF már kegyetlen minőséges. Ezt egy kultúráltabb kari biztosítani tudja még a + technikákkal együtt is (Shadows,HDR, Bump Mapping...).

Amúgy meg évente, esetleg másfél évente bőven elég upgradelni karit. A régitől mindég meg lehet szabadulni, mert sokan vannak akiknek még az is isteninek számít, szal monjuk 1-1.5 évente kb +30k azért nagyon nem halálos, azt le lehet szakítani akárhonnan.
  • psishock
    "Akkorsem számít szinte semmit a grafika az fps-eken kívül, ha az számít, akkor az a játék már régen rossz." ... uhh, ebbe most nem mennék bele mert úgy is hosszú lenne :)
  • Sanyix
    Akkorsem számít szinte semmit a grafika az fps-eken kívül, ha az számít, akkor az a játék már régen rossz.
    És 100000-ret kidobni egy videokártyára sem élvezet. Kivéve akinek apuanyu elintézi...
  • Akuma
    Ja és 50-80 csak a VGA-ra lenne pluszban, de ugyebár mivel AGP-sek táborát növelem, így komplett gépcsere kellene... egy 100-as tuti rámenne, szóval ráér az még...
  • Akuma
    800*600-ban is nagyon is játszható és jól néz ki minden feltolt grafikai beállításokkal, az élményből keveset vesztek azzal, hogyha kisebb a felbontás!
    1600*1200-ban akkor sem vitt mindent a kártyám, amikor megvettem, de ha ezt akarnám, akkor félévente rá kellene vernem vagy 50-80ezret!!
    Szóval felejtős
  • psishock
    A FPS-ek a legkifejezettebben persze, de ugyanúgy minden gáma ami 3d-s alapokon fekszik. A szimulációk is, ugyanúgy akár az 1. vagy a 3. személy nézetû RPG-k, kalandjátékok, de némelyik stratégia is.
    Nézz csak rá a pl a Gothic III-ra vagy a Grotesque-re (hogy csak 2 közelebbit említsek). Ezek nagyon nem FPS-ek de kiváló graffal rendelkeznek és igényes játéknak igérkeznek. Na ezek nem fogják szeretni a karidat, és ezeknél ugyanúgy a graf is sok szerepet fog játszani az élményben. De hamár itt vagyunk akkor szeritenm senki sem akar 20-30 fps-el mindent leminimalizálva egy játékot se futtatni. Az már nagyon nem élvezet.
  • Sanyix
    "Nem tudom mi értelme van a minimumon játszani a dolgokat, egyáltalán semmi köze sincs a szánt élményhez" Hát az FPS-eknél igen, mert ott csak a grafika az élmény, más játékstílusnál már nem így van.
  • Sanyix
    Nekem meg 9600pro-m van, (nagyon idegesített is mikor 1 éve 20k-t kiadtam rá, mer az sok videokártyáért), 1 éve még geforce2 mx400-am vót(azt is 22 ért vettem 5 éve :) ), de má volt olyan játék ami nem indult el(ugye a kamu vásárlócsalogató képességek, pl sóder, ami meg ment még az se minimum grafikán, hanem jobbon az újabb játékok is), ezért váltottam. Amúgy elég jól mennek a 9600-al a játékok (amikkel játszom), legtöbbször fullmaxon 1024-ben (lehet hogy mert mindíg kifogom az optimalizált játékokat, nem a fos bugos szarokat, és nemnagyon használok aa-t meg af-et) szóval ennek is van még 3 éve kb :)
    Ugyanis szerintem a pc-re is nagy pénzkidobás költeni, de a videokártyára a legértelmetlenebb. Így 8 év alatt csak 42k ft-t basztam ki az ablakon videokártyára :) Úgyis a jó gép az FPS-ekre kéne, én meg azokkal már nemjátszom, mert mindfosszarunalmas lerágottcsont, csak a grafika változik, aztán meg szeretem a komolyabb játékokat.
  • psishock
    800x600?! Na neee, az évekkel (tizedekkel? ;) ezelőtt volt valami... mostanra már nagyon is igénytelen rezolúciónak számít, a HC gémerek direkt röhögnek rajta :D, a tesztek is minimum 1024*768 on kezdődnek, és felfelé. én 1440*900 on alul nem igazán szeretném leljebb vinni. (az az 1280*1024-esnek a 16:10-es változata) Biztos vagyok benne, hogy az emberünk is hasonló magaslatokon gondolkodik a karijával. A 800*600 maximun a nagyon low-end karikon (9200-9600 megfelelő) lehet mérvadó, vagy azoknak akik egyáltalán el szeretnék hogy fusson a játék (hasonló kategória). Nem tudom mi értelme van a minimumon játszani a dolgokat, egyáltalán semmi köze sincs a szánt élményhez. Egy kultúrált középkategóriás kari ami normális fölbontás és beállítások mellett is eldöcögteg egy-egy játékot, már igen elérhető áron kapható.
  • GABOR16
    Én mit mondjak?
    Ati 9550-esesm van (tuningolhatatlan verzió, de szerencsére 128bit-es), és nemtervezek egy darabig még videókártyavásárlást.
    Ezzel hogyankell játszani? Bár igaz, hogy én hajlandó vagyok a kompromisszumokra, egy TNT2-est cseréletm le 2,5 éve egy FX5200-re (64-bit), és mivel az 3/4 év után meghalt lett ez belőle garanciális cserében.
    Bár igaz nemjátszom sokat, de még a pár éves játékokat sem tudom teljes grafikán élvezni.
    Dehát, ha valaki igénytelen, és a grafika kevéssbé érdekli (bár az újabb játékokat egyre inkább kénytelen vagyok kerülni, vagy reménykedve rakom fel, hogy nem szaggat-e).
  • Akuma
    Sztem tök jól látod a dolgokat, ne hallgass másokra :D
    Amíg 800*600-ban elvisz mindent, addíg nem kell semmilyen csere, márpedig 99%, hogy a DX10-en kívül mindent fog még vinni 2007-ben.. DX10-es játékok meg jó, ha 2007 végén kezdenek elterjedni...
  • Akuma
    2020-ban is jól fogja vinni a 2006-os játékokat ;)
  • Keldor
    Én is azt mondom hogy egy 6800/GT/Ultrával 2007-ben már nehéz dolgod lesz.:)
  • psishock
    a 6800 egy nagyon jó és gyors kari még most is, de már igen kezd lejárni az ideje. Már ősszel is, de tavaszra biztosan jönnek az új generációs játékok amik igazán megfogják izzasztani ezeket a korosodó karikat. Nem azt mondom, hogy nem fogod egyáltalán futtatni őked, hamem hogy csak (nagyobb) kompromisszumok mellett. Szerintem azért 1 év mulva már erősen esedékes az a csere, ha színben akarsz maradni :)
  • k0zi
    Nem tudom mit paráztok, en 2 éve vettem egy AMD 3000+ -t (754-es foglalat) 1GB DDR 6800-as Geforce és ma is tökéletesen megy :)
    Majd ha lecserélem (ha lecserélem) akkor majd nézek egy akkori hi-tech stuffot, de szerintem 2-3 évig még simán ellehetek ezzel a konfiggal :)
  • NeoMaN
    LOL
  • virs lee
    A DDR3 lényege pont a nagyobb MHz kisebb fogyasztás mellett.
  • Gerygrey
    Majd amikor már mindenkinek pci-e karija lesz, akkor jön az "AGP Ultra" nevű új foglalat, aminek persze semmi köze nem lesz az AGP-hez de egy újabb ürügy hogy alaplapot cserélj. Végülis nekem mindegy, én kb 4 évente komplett gépcserét csinálok, ígyis-úgyis új alaplapot vennék.
  • psishock
    hála az égnek, legalább 1 jó pont a nagyoknak ;)
  • Marlosh
    Luckily, you won't have to throw the baby out with the bathwater, because PCIe II will be compatible with PCIe 1.x, using the same power budget and the same clocking architecture. But the silicon cost will be cheaper, and so will the clocks.
    Forras:theinquirer.net