87
-
dez #47 Hát, nézzük. Azt írtad ugyebár, hogy szerinted nem a DirectX miatt van a legtöbb játék Windowson, hanem mert eleve Windows van a legtöbb PC-n. Ez csak kisebb részben igaz. A játékok belső részei nem lennének Windows-függők, azaz könnyű lenne portolni őket más oprendszerre, csakhogy itt jön a DirectX függés, ami már mélyebben érinti a programokat, és DirectX ugyebár nincs máshol. Így valósul meg, amit Sanyix írt, azaz ezzel köti a programok/játékok egy részét a Windowshoz a MS. És ezért írtam, hogy ezzel szemben az OpenGL-es játékok megjelennek máshol is. -
Tiberius B #46 Szerintem ennek a hsz-nek köze sincs ahhoz, amit én írtam. -
dez #45 Ja, a másodikhoz lásd #43. -
dez #44 Na, azért elég korán megjelent egy (vagy inkább 2?) szabvány szoftverkörnyezet hangkártya-kezelésre. Nevekre már nem emlékszem (túl sokáig nem is voltam velük kapcsolatban). Aztán hw szinten is bejött a Creative "szabványa" (mindenki az ő IO-felületükkel kompatibilis kártyákat, chipeket csinált).
A VESA is még bőven a hw-es 3D (gfx) megjelenése előtt jött. Az első 3D-s hw-rel sw-felület is jött: 3dfx és az ő API-juk (neve szintén nem ugrik most be). Gondolom azért nem terjedt el, mert jogdíjat kértek érte, de lehet, hogy nem is adták volna át konkurens hw-gyártóknak.
Utána jött az OpenGL is, csak azt hiszem, mindig volt egy kis csúszás az új hw featúrák támogatásában, illetve jópár dolog a gyártó-függő extensionökön keresztül érhető el.
Végülis kapóra jött a MS-nak, hogy nem volt egy olyan szabványos környezet, ami mindent lefedett volna (már már pl. van OpenAL is audióra). Így létrehozták a DirectX-szet - és persze nem hajlandók más OS-eket támogatni vele. -
dez #43 Nem. Az OpenGL alapú játékoknak van Linuxos, esetleg Mac-es kiadása. -
BiroAndras #42 "Én azt nem értem, hogy miért az MS alkotja ezeket a szabványokat, és hogy alapból miért kellett engedni hogy az MS alkossa."
Azért az MS, mert ő a legerősebb. Egyébként nem baj az, hogy van szabvány, ami folyamatosan fejlődik, és mindenki kénytelen betartani. Sokkal rosszabb volt régen, amikor minden kártyára külön kellett programozni. Az idősebbek még biztos emlékeznek, hogy pl. a hangkártyák körül milyen kavarás volt a DOS-os időkben. A játékokban neked kellett megadni a kártya típusát, és a paramétereit (pl. IRQ, port). És ha a játék nem támogatta a kártyádat, akkor ráb@sztál.
Ugyanez ment a videokártyákkal is, de ott valamivel hamarabb lett szabvány (VESA).
"Mert sajnos ez a fő oka annak, hogy a játékok nagy része csak vindózon megy."
Ennek fő oka, hogy a kiadók és a fejlesztők nagyrészt le se szarják a többi OS-t, mert elenyésző az elterjedtségük. Nem éri meg rájuk fejleszteni.
Viszont konzolokra fejlesztenek, mert annak van piaca, és azok többnyire nem win-ek. -
BiroAndras #41 "errm,kik azok a sokan,akik supportaljak a dx8-as kartyakat?"
Pl. mi. Elég sok DX8 kártya van még, úgyhogy muszály. Persze erősen butítani kell hozzá a grafikát.
Egyébként DX7-en is elindulunk, de nem igazán játszható a game, mivel a DX7 kártyákban már nincs elég kakaó.
Nemrég néztünk egy statisztikát, amirt a Valve készített. Az átlag gamer konfig sokkal gyengébb, mint amit gondolna az ember. Pl. 512MB memóriája van még nagyon sok játékosnak. -
Tiberius B #40 Nemtom, én azt hittem azért mert a gépek túlnyomó többségén az van:-) -
#39 A Vista meg 1 zabagép ami megeszi még a felső-közép kategóriás gépeket is!!
Kit érdekel, hogy egy jövőre megjelenő oprendszer hogyan áll a mostani gépekhez? -
#38 Én azt nem értem, hogy miért az MS alkotja ezeket a szabványokat, és hogy alapból miért kellett engedni hogy az MS alkossa. Mert sajnos ez a fő oka annak, hogy a játékok nagy része csak vindózon megy. -
Marlosh #37 Igaz,de csak megemlitettem,mint"erdekesseg",nem celzas akart lenni,bar utolag visszaolvasva erosen ugy nez ki... -
dez #36 (Akkor nem rendeltetés szerűen futott..) -
Marlosh #35 Igen, mondd valamit(aktiv jatekos vagyok aggramaron es bloodscalpon)
Es minimum rendszerkovetelmeny p3 800Mhz:D
Valoban Geforce2+ kell hozza(a dobozon legalabbis ez van)
Ehhez azt tennem hozza,hogy jatszottam a far cry jatekkal ati 7000-esen! A kinezete egy remalom volt,egy kis ido utan meg veszettul szaggatott is,de futott...csak eppen jatszani nem lehetett vele:0 -
muerte2 #34 Sztem mindenki túllihegi a Dx10 és a Vista körüli dogokat. Mire kijön az oprendszer lesz elég dx10-es kari is elérhető áron, többekközött ezért jó hogy már most elkezdik kitolni az új dolgokat.
A istával kapcsolatban sztem meg addig felesleges véleményt alkotni, amíg nincs kint egy teljesen végleges verzió...
-
#33 ...ehmm, nem én is pont ezeket válaszoltam, csak más szavakkal? :)
látod, ezért írtam idézőjelbe a fejlesztést mert az nem hardware-tól vagy valamilyen technikai fejlettségtől/adottságtól alakul ki. Mindég is megvolt a lehetőség jó játékélményt kialakítaniuk. Viszont nem mindíg a programozókan múlik, vannak olyas stílusú gammák (mittomén mmorpg-k, multis FPS-ek) ahol a játékosok vannak el egymással. Ha rossz a társaság akkor lehet rém unalmas is, de ugyanez fordítva is igaz. Sok olyan játék volt ami alapból nem tetszett volna, de csak úgy póbából lenyomtunk egy-két match-et LAN-ba a haverokkal, és máris megváltozott a véleményem róla.
a WoW pl mond neked valamit?
Egyáltalán semmi szivatási szándékom, csak ez a egy részén hátra estem a székről: "Nekem speciel gyorsan feláll" amúgy jó arc vagy és látom, hogy a jó oldalon álsz. -
Marlosh #32 sosem kapcsoltam ossze a kozvetlenul a jatekelmenyt a hardverrel:)az a mondat igy hangzott:
".....ergo az ilyen jatekok (DX10-es) is foleg grafikailag fognak fejlodni -mint ahogy ez mar joforman tendencia az elmult jopar evben- de a jatekelmeny nem nagyon,...."
errm,kik azok a sokan,akik supportaljak a dx8-as kartyakat? -
BiroAndras #31 "A vistáról is elmondható, hogy a felülete gyönyörű, elképesztő efektek, az xp gagyi DOS mellette"
Mielőtt valamit megszakértessz, illene picit tájékozódni. Messze nem a kinézet a legfontosabb újítás a Vistában.
"de nekem kell kb. 8 perc amig fel áll.
Készenlétből meg fagyi van. Nem megy el alatta semmi driwer, semmi dos, semmi."
Mond az neked valamit, hogy béta?
Nekem speciel gyorsan feláll, és nem fagy. Driver meg majd lesz hozzá. Még minimum fél év mire kijön. Az XP-hez is alig volt driver kezdetben.
DOS-t nem próbáltam, elvileg mennie kell majd. De ha nem, akkor ott a DosBox. -
BiroAndras #30 ""játékélményen" nincs mit "fejleszteni". Az vagy kialakul vagy nem, esetleg az ember alakítja magának."
Ezzel nagyon nem értek egyet. Igaz, hogy a játékélmény valamennyire szubjektív, de azért a játékon is sok múlik.
Unalmas főleg attól lesz a játék, ha ugyanolyan, mint a korábbiak. És sajnos a kiadóknak pontosan az a stratégiája, hogy a sikeres cuccokat másolják. Persze működik, mert mindíg vannak fiatalok, akiknek minden újdonság. -
BiroAndras #29 "DX10 foleg grafikai fejlodest hoz majd"
Nyílván.
"de a jatekelmeny nem nagyon"
A játékélmény hardver független. Nem önmagában a grafika fejlődése a baj, hanem az, hogy ma már jó grafkával el lehet adni egy játékot, így a játékélmény fejlesztésére kevesebb a motiváció. És mivel a grafika fejlesztése sok erőforrást igényel a fejlesztő cégtől, egyre többen készítenek egy játékot, ami az egyéni kreativitástól a tömegteremlés és a profitorientáltság felé viszi a dolgokat.
"sem pedig megbizhatosag(bugok halomban)."
Ez sajnos a szűk határidők és az egyre komplexszebb rendszerek miatt van. Meg persze attól, hogy mindíg sikerül valakinek új fícsört kitalálnia az utolsó pillanatban.
"Talan igaz,de DX10 ugyebar csak vistaban,nehany ev vagy meg kevesebb es rendszerkovetelmeny a jatekoknal"
Most is sokan szupportálják a DX8-as kártyákat, pedig azok már elég öregecskék. Pár év múlva meg már fillérekért kapsz belépő szintű DX10 kártyát. -
Inquisitor #28 Amúgy úgy veszem észre, hogy megismétlődik a DX8, DX9 vita a Dx10 kapcsán is. Felhívnám rá a figyelmet, hogy a DirectX-ből csak egy picike rész a Direct3D, a DirectX-en keresztül használjuk az egér/billentyűtől kezdve a lapolvasót/webkamerát, egészen a hangkártyáig/hálózatig. Gyakorlatilag mindent. És mert nem annyira látványos, azért NEM csak a 3D fejlődik ám benne. -
Inquisitor #27 Valószínüleg az R580+ se csak egy GPU-s verzióban jön ki. -
Inquisitor #26 "Az Nvidia reményei szerint mintegy hat-nyolc hetes előnyre tesznek szert riválisukkal szemben, amely szintén dolgozik új zászlóshajóján, az R600 chipen."
Miért is? Annak tudatában, hogy az R600 a próbagyártáson már február/március körül átesett??? -
#25 Szerintem Marlosh-nak igaza van. A játékok egfyre laposabbak, míg a látvány nő, egyre szebb. A vistáról is elmondható, hogy a felülete gyönyörű, elképesztő efektek, az xp gagyi DOS mellette, de nekem kell kb. 8 perc amig fel áll. Készenlétből meg fagyi van. Nem megy el alatta semmi driwer, semmi dos, semmi. Csak natur az op! 'Szal ez a jövő? Peg nincs 'kis' gépem... -
Marlosh #24 ehh embere valogatja,en ugy dontottem,nem ohajtok reszt venni a nagy ossznepi cirkuszban, a pc-k vilagaban:)
De megertem,hogy miert nem ert egyet velem a gamerek tobbsege es sok sikert kivanok nekik a tovabbiakban -
#23 hát ha már így gondolkozunk akkor a "játékélményen" nincs mit "fejleszteni". Az vagy kialakul vagy nem, esetleg az ember alakítja magának. Ezt mint mondtam neked kell eldöntened mit tartassz élvezhetőnek. Vannak olyan játékok amelyek szerintem pocsékok de mások ölni tudnának értük, gondolj úgy a dologra mint a "jó" és "rossz" zenére. A halgatótol függ ugye, hogy mi lesz a válasz.
A bugokkal nem volt soha sem különösebb gondom, különben is, álltalában ha nagyobb gondok (crash, lefagyások) voltak a lehető leggyorsabban jöttek a patch-ek. Sajnos szoros a "deathline" és sietni kell a játék kiadásával vagy tolódni fog . (ez most különben is divat lett (de legalább akkor dolgozzák ki rendesen ))
"magyaran fejlesztened KELL,ha jatszani akarsz...."
Nem így áll a helyzet, és azt sohasem mondtam hogy ingyen juthatsz hozzá bármilyen játékhoz, persze hogy az új dolgoknak áruk van, ez is egy üzlet, a legújabb fejlesztések pedig a legdrágábbak értelem szerûen. Ha ezekkel AKARSZ játszani KIMAXOLVA csak akkor kell fejlesztened. De abba is bele kell gondolnod, hogy másképp nem érné meg hardwert fejszeszteni/gyártani és a graf is dekkolna többé kevésbé ami szerentem nem lenne szerencsés mert nekem ez igen is számít a többi összetevővel együtt. Viszont ezt TE döntöd el, hogy mennyit engedhetsz meg magadnak. Senki nem mondja, hogy csak az 1-2 hetes, hónapos játékokkal játsz full-ban. Mostly a régebbi játékok meg egy olcsó integrált rendszeren is elfutnak, de a szeritem játékok nagyrésze az átlag konfigokon kultúráls FPS el és graffal szalad. Az újaknál meg mindíg ott van a lehetőség, hogy az adott játékok nem kifullozva játszod, hanem veszel valamiből egy keveset. Mire viszont a DX10 mondjuk alapból követelmény lenne mindenhova, addigra azok a karik is símán elérhetően lesznek még a csóróbb usernek is. Szóval alapból nem kell minden félévben "bankrupt"-ot csinálnod, csak ha maximalista vagy, de te inkább igényesnek adtad magad, akkor viszont nem tudom hol érzed még mindíg a kényszert? -
Marlosh #22 Affene se tudja:)Az utolso jatek ami nagyon bejott az Oblivion volt elotte meg talan a Morrowind?:)
Komolyra forditva a szot:A DX10 foleg grafikai fejlodest hoz majd (gondolom),ergo az ilyen jatekok (DX10-es) is foleg grafikailag fognak fejlodni -mint ahogy ez mar joforman tendencia az elmult jopar evben- de a jatekelmeny nem nagyon,sem pedig megbizhatosag(bugok halomban).
Ez az ami elkeserit,es ez miatt dobtam a computert mint jatekra alkalmas eszkozt...ha szep computergrafikat akarok latni megnezek egy techdemot,egy jatektrailert vagy egyszeruen egy animacios filmet(Shrek peldaul).
Amugy senki sem eroltet semmit?Talan igaz,de DX10 ugyebar csak vistaban,nehany ev vagy meg kevesebb es rendszerkovetelmeny a jatekoknal(fuggetlenul,hogy tenylegesen kell-e vagy sem)a DX10-et tamogato grafikus kartya,magyaran fejlesztened KELL,ha jatszani akarsz....
Persze lehet,hogy csak en latom rosszul:)
-
#21 "Lehet,tul nagyok az igenyeim......."
Nem hiszem, hogy erről lenne szó, szerintem csak nem vagy elég széleslátókörû a játékok iránt, sokfajta stílus van, és mindegyikben van elég gyöngyszem, az is lehet hogy konzervatív vagy és a régi "stílusúakat" szereted. A nagyon szép és iszonyatosan unalmas játékokra nem kell költeni (persze ha csak nem direkt ezt akarja az ember), ott a DEMO, letöltöd és megngnézed, hogy neked mondjuk bejövős-e dolog. Ha igen akkor megveszed, ha nem akkor meg nem. Hol van ebben a "kötelező" ? Senki nem erőltet semmit. -
Marlosh #20 Ohh en nem bantom/sajnalom a gamereket,vegtere tegnapelottig en is az voltam(hellyel-kozzel:))
De lassuk be az egesz csak arra jo,hogy koltsetek a penzt az esetek 95%-ban olyan jatekokert, amik nagyon szepek es iszonyatosan unalmasak:)
Abszolut szemelyes hozzaallas,de a 2 kezemen meg tudom szamolni,hany jatekkal voltam hajlando leulni jatszani az elmult 5-6 evben:( es egyikkel sem a grafika miatt!
Lehet,tul nagyok az igenyeim.......
-
#19 Pontosan.
-
waterman #18 én úgy olvastam eddig mindenütt, hogy az unified shader nem feltétele a dx10 kompatibilitásnak. -
Alkarcsont #17 Az Inquirer 32/16 pixel/vertex felállásról tudósít. Úgy tudtam a DX10-hez egységesített shaderek kellenek... -
waterman #16 a hardcore gamer-ek biztos dx9 alatt is profitálnak pár plusz fps-t a plusz futószalagok miatt:)
#4 - turul16 - jaja, jöhetne már újabb verzió, de örüljünk neki, hogy legalább nem kell kűzdeni az nvidiás driverrel linux alatt. személy szerint én besokalltam atiékra, mikor egyszer másfél napom ment rá, hogy felrúgdaljam a grafikus meghajtónak nevezett "valamijüket".. :) -
#15 LOL most nvidia azthiszi ő a király azt 1 magos VGA-val nemtudja legyözni az atit erről ennyit. -
virs lee #14 A 7950 gx2 nagyon brutális, 147k-ért lehet kapni, ennyiért egy sima x1900 xtx-et veszel, ami jó esetben is csak feleannyi teljesítmény. -
#13 minek? kinek? -
#12 Csak tessék, az sohasem árthat , nagyszerû hangulatuk van a Legacy Of Kain szériáknak. :D Nyilván hogy Raziel az egyik kedvenc arcom, viselkedésében sokszor ismertem magamra ;) -
Zsoldos #11 kedvem is szottyant egy soul reaverhez :) -
#10 Az az érdekes hogy a Vista nállam is jobban hasított mint maga az XP, szerintem van is rá oka, meg nyilván egy kicsit jobban meg is van oldva mind a XP. OK a gémek picivel lassabban futottak a testen, de ez szeritem a BETA driverek és az optimizáció miatt van. Majd kialakul ez is.
Marlosh, sajnos a PCI-Express marad még egy ideig, még csak most kezdik csillogtatni az "erejét". (...útközben kiveszem a kést a kezeből...) A bal kezedet csak őrizd fontosabb dolgokra, nem kell részleteznem mi mindent nem lehet vele tenned ;), a régi játékokat sokkal egyszerûbb beszerezni, nagy részük már régen "abandomware" amit símán legálisan letölthetsz a netről és máris élvezheted őket. én is sok ilyen gammát toltam le.
és ne szidd/sajnáld má a gémereket, nekik ez kell (nekem is) xD, akinek meg nem, az meg úgy sem veszi az ilyeneket és (jobb esetben) az olcsó 9200-9600 asokon nyomul. -
#9 Jogos, teljesen Windows és DX barát vagyok, ezzel is dolgozok/fejlesztek, itt is szórakozom. De nekem így is úgy is jó ez a lépés, bár hogy is hiszi a másik "linuxos" csapat. Semmi bajom velük, eccerûen azokra a dolgokra amire én használom a gépet, programokra, játékokra, arra a Windows maximálisan megfelel. OK tisztába vagyok vele hogy persze Windows-ra is van OpenGL, de csak pár gamma használja (legalább is legjobb tudomásom szerint, és HC gamernek is tartom magam ;), de ha azokkal mondjuk nem is játszottam volta túl sokat nem vesztettem volna. De az elkövetkező fél/egy évet biztosan kibírom nélkülük. -
Marlosh #7 A bal kezemet odaadnam egy DirectX -2345-os c64-es jatekert...DX10?pfff a mokuskerek beindult,remelem nem PCI-Express lesz hanem valami uj...akkor aztan uj alaplap is kell majd a gamereknek:D