Már dolgoznak a Windows utódján
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mint már írták, a process-ek más-más részét használhatják a fizikai memóriának, így kihasználhatják a 4GB feletti részt.
Másrészt 1 process is tudja lapozni a 4GB feletti részt. Ez ugyan lassabb, mint a direkt memória elérés, de sokkal gyorsabb, mint a vinyó. Pl. adatbázis szervereknél ez jól használható.
Blackmail the Universe
Ha az a kerdes hogy lehet 32bit-es rendszeren tobb mint 4gb mem-et hasznalni akkor igen.
Most sem azt magyaráztam meg, hogy nem azt mondtam. Nyilván nem két teljesen különálló rendszerrõl volt szó, egy lapon. Arra gondoltam, valahogy úgy mehet a dolog, mint a (multiprocis rendszerbe tervezett) Opteronoknál. Azért is gondoltam ezt, mert úgy emlékszem, 2 NB-t is láttam azokon a lapokon (nem az Opteronoson természetesen, még mielõtt valaki ezzel jönne).
Inkább írd le pontosabban, hogy megy a dolog a régi (32 bites) rendszerben. Ahogy Laci73 írta?
Ad plussz-t. 8gb lesz a fizikai memoria:)
Egy program tovabbra sem cimezhet 4gb-nel tobbet mert az fizikai korlatokba utkozik. Viszont a kulonbozo processzek kihasznalhatjak a nagyobb memoriat.
Ezt rosszul latod. A tobb magos procik gyorsabbak. A kulonallo processzorokkal a legfobb problemaja a cache koherencia. Ha egy adat mindket proci cacheben megtalalhato, es az egyik modosit valamit, akkor a masik procinak mar inkonzisztens adat lesz a cacheben. Ennek a szinkronizalasa elegge teljesitmenyigenyes.
Ha egy lapkan van a ket mag akkor lenyegesen gyorsabban megoldhato.
Ha netalantan kozos cacheuk is van akkor pedig meg is oldodik. Egyebkent a kozos cache inkabb csokkenti a miss-t minthogy novelne. Termeszetesen ilyenkor ugy kell megvalasztani a cache meretet hogy az elegendo legyen a ket mag szamara.
Az alaplapon a memoria bankok elhelyezkedesenek semmi koze az architekturalis felepiteshez. Oda epitik ahova eppen jut hely.
Ahogy mar emlitettem, tobbmagos/tobbprocis rendszerek kozos rammal rendelkeznek. Enelkul nagysagrendekkel bonyolultabb es lassabb lenne a kommunikacio a procik kozott.
Latom a memoria kapcsolodasaval kapcsolatban is van nehany homalyos folt: hagyomanyos modon (pl jelenlegi intel procik) az fsb-n keresztul kapcsolodnak egymashoz illetve a ramhoz.
Ezzel szemben pl egy opteron rendszernel minden proci mem vezerlojere van kotve ram (ezt lattad te 'tobb' ramnak). A procik egy ht buszon kozvetlenul kapcsolodnak, es a ramot egy cimternek latjak. Termeszetesen eleresi idoben van kulonbseg a kulonbozo memoria cimek kozott, de ezt a korszeru oprendszerek mind kezelik.
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nõket, A sugaras, a bánatos Õsz-idõket
Írta lentebb valaki hogy többprocesszoros megoldásoknál minden CPU-nak saját operatív tár dukáljon: még csak az kéne, pillanatok alatt holtpontra vágná a futó programot a tár szétszakítása. Ugyanis az egyes CPU-khoz tartozó, külön-külön operatív tárak értelemszerûen elrejtenék a bennük tárolt adatokat egymás elõl, a futtatáshoz gyakorlatilag elõre kéne optimalizálni a programot minden egyes gépre (pontosan megadva hány mag és ehhez tartozóan mekkora memória van az adott gépben - egyszerûen képtelenség)
De hogy ne fossam a szót, és érthetõ is legyek: szvsz. rövidesen megjelennek majd a megfelelõ CPU-k, amelyek számára (helyesebben az oprendszer számára) az optimalizáció nem lesz gond, és elérhetõ lesz egy lényegesen nagyobb teljesítmény többprockós gépeinken. Persze ehhez hatékonyabb RAM felépítés sem ártana, de ezt majd késõbb...
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nõket, A sugaras, a bánatos Õsz-idõket
"Azért annak is van elõnye, hogy a két mag egymás mellett van közös cachevel, mert két teljesen különálló procin egy program két szálát nehezebb összehangolni azthiszem."
semmivel nem könnyebb dualcore-on se összehangolni. A gond abból van, hogy mivel a két mag teljesen eltérõ szálakat futtat, de a cache-ük közös, egymás elöl "misselik" be az adatokat és utasitásokat, ami persze a másik magnak semmire nemjó, igy az elkezdi kiszoritani az elsõ mag által behozott cuccokat s.i.t. (persze ez nem ennyire egyszerû, meg igyekeznek ez ellen védekezni, de a teljesitmény különbség a független procikhoz képest erre vezethetõ vissza)
"VIszont ha több 1 szálú program fut, akkor talán mind1."
Ott is ugyanez a probléma, a közös cache hatékonysága alacsony.
Gracie Barra
Multiprocesszoros rendszereknel csak 1 ram van.
Multiszamogepes rendszereknel (pl clusternel) van tobb ram. Egesz mas a ketto.
A tobb procis rendszerekkel szemben a teljesitmeny onnan szarmazik hogy a mar emlitett modon lehet kozos cache-uk, illetve a fizikai kozelseg miatt gyorsabb a kommunikacio a magok kozott.
Ezt nem is igazán lehet pusztán sw (OS) szinten megoldani. Lásd #40, ahol hw szinten van megoldva, és vélhetõen az OS már eleve egy magnak látja ilyenkor.
Tehát az OS nem tud különbséget tenni, és felesleges is lenne.
Én úgy tudom, hogy a többszálú programokat, és szinte minden program többszálú, simán szét tudják osztani a magok között.
Egy szálat meg nem lehet osztani.
Max olyanokkal lehet trükközni, mint annó a pentiumnál a branch-prediction meg a pipeline.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Gondoltam, hogy lesz aki lecsap erre.
Az NT kernel eredetileg több procis gépekhez készült. Mivel akkor olyanok voltak.
Viszont innen a több mag támogatása gyakorlatilag ingyen van. A többmagos procik az OS felé alapvetõen magonként külön prociként látszanak. Némi optimalizáció, meg fõleg licenszelési dolgok miatt persze az OS-*nek tudnia kell, hogy többmagos proci, vagy több külön proci van-e alatta.
Az XP pl. vígan kezeli a multicore CPU-kat (tapasztalat).
"a többmagos támogatás nem egyenlõ a többprocis támogatással!!!"
Amennyire én tudom, nincs túl sok különbség köztük az OS szempontjából. Ha tud több procit kezelni, akkor a többmagosakkal is elbír.
Egyébként ez annyira így van, hogy pl. az Intel kettõ darab külön procit csomagol egybe multicore címén.
Nem kell várnia semeddig. Az NT kernel a kezdetektõl támogatja a többprocis rendszereket. "
(idézettel együtt idéztem)
Nem egészen azt válaszoltad, amit kellett volna: Hiszen többmagos prociról volt szó, te meg rávágtad a többprocis rendszereket.
Úgy látom itt az emberek kevernek 1-2 dolgot: a többmagos támogatás nem egyenlõ a többprocis támogatással!!! <#ejnye1>#ejnye1>
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
hihihihihihihihihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Akit meg érdekel C++-ban játék proramozása (ogre), az meg ír privátban, hogy 'hö', oszt egyeztetjük a koncepciókat. Pénz nincs.
Éljen a sony ps3! Éljen Kenny McCormick!
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
Ezt nem egészen értem. Nem az OS-nek kell kihasználni a több magot, hanem a rajta futó szoftvereknek. Az OS és a fejlesztõeszközök csak támogatást nyújtanak ehhez.
A jelenlegi termékek tervezésekor még nem volt szó több magról, így kissé kezdetleges még a támogatásuk.
"Azért jó, hogy várhat valaki 2010-ig, mire ki tudná használni a többmagos prociját."
Nem kell várnia semeddig. Az NT kernel a kezdetektõl támogatja a többprocis rendszereket. De ez régen a profik játékszere volt, ma meg hirtelen az átlagjúzeré lett. Ez utóbbira nincs felkészülve senki. Más fajta támogatás kell egy szuperszámítógép vagy egy nagy munkaállomás programozásához, és más egy PC-hez.
ONLINE NBA LIGA -> http://nba.net63.net
Ha rosszul van megirva a program, akkor linux - vagy bármi más - alatt is 10%-ot gyorsul ma. (bár ott inkább mégkevesebbet) Amirõl a cikk szól, hogy még az ilyen programokat is szét fogja tudni osztani több proci között a win, amire jelenleg egyetlen oprendszer sem képes.
Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!
itt az látszik, ahogy a windows 2003 szétosztja az sql szerver 17.000 hivás/sec-es terhelését 16 proci között...
Itt meg 32 dualcore-os proci task managerben.
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?