Tömegtermékké válik a szuperszámítógép
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"No boom today. Boom tomorrow. There\'s always a boom tomorrow. What? Look, somebody\'s got to have some damn perspective around here. Boom, sooner or later. BOOM!\" -- Lt. Cmd. Ivanova
Ha elolvasod a cikket, akkor rájössz, hogy nem errõl van szó. Nem az igazgatótanácsot cserélik le számítógépre.
Egyrészt a vállalat mûködésével kapcsolatos gigantikus adattömeg elemzésére lehet használni. Pl. a munkafolyamatok optimalizálására lehet jó. Meg készlet kezelés is rettentõ fontos. Ha nincs mibõl dolgozni, az bevételkiesés. Ha túl sok alapanyag van a raktárban, az meg felesleges kiadás. Ha meg valahol szivárog a rendszer (pl. túl sok hulladék, vagy lopás) az is rossz. Az elõzõ cégemnél (faipari cég) egy olyan készlet kezelõ rendszert vezettek be, ami minden egyes fa útját végigköveti a cégen belül. Minden darabon egyedi vonalkód van, amit vonalkódolvasós PDA-val olvasnak le, és WLAN-on keresztül minden mozgás azonnal a központi SQL szeverbe kerül. Az elõzetes számítások szerint 1-2 hónap alatt megtérül a rendszer ára (nem tudom hogy vált be a gyakorlatban, mert közben eljöttem onnan).
A másik felhasználási terület, ahogy a cikk is írja a termékek tervezése, és tesztelése. Sokkal gyorsabb és olcsóbb szimulációkat futtatni, mint egy prototípust legyártani, és tesztelni. Sõt, néhány tesztet a valóságban nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen elvégezni. Pl. hogy egy több százmillió dolláros repülõgép hogyan törik össze.
Valúszínûleg MS-ék azt a kezelhetõséget akarják szuperszámítógép (nem szeretem ezt a szót 😄) szinten megoldani, amit kedvelve utált oprendszerünknél megszoktunk.
Magyarán könnyû kezelhetõséget, egyszerû konfigurálhatóságot, stb. ráadásul mindezt egy workstation-rõl, vagy bárhonnan. Ebben nagy lehet.
Az ilyen gépeken elindítanak valamit, és az órák-hónapok idõtartamban fut!
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Pár év múlva csak azok a nagy cégek maradhatnak versenyképesek, amelyek nem a szuperszámítógépek által készített egyenmodellek alapján készítik az üzleti terveiket, hanem az emberi kreativitásra támaszkodva, az informatikát e téren kiiktatva a versenytársak számára kiszámíthatatlanul tudnak mûködni.
Hogy tetszik? <#alien2>#alien2>
Mégis mikor írtak volna rá bármit, amikor még csak most készült el?
"aki Windows -nélkül nem tud mit kezdeni a géppel az megérdemli."
Az is megérdemli, aki feleslegesen bonyolítja a saját munkáját csak azért, mert win-t használni nem trendi.
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Ez sajnos így van. A felsõoktatási intézményeken nem tanítják a nagyvállalati szuper-számítógép környezetet, pláne nem a kezelésüket. Sok informatikus örül, ha egyátalán 1-2 perce láthat kívülrõl akár egy komolyabb géptermet. Esélye annak van, aki bekerül egy nagyvállalathoz, és vállalaton belül el tud lavírozni a számítóközpontokba dolgozni. De ez az informatikusoknak elég kicsiny százaléka. Én személy szerint egy ilyen "nagyvállalatnál" dolgozom, és üzemeltetünk ha nem is "szuperszámítógépeken" de az átlagos szervereknél jóval erõsebb szervereken. A gond itt is az, hogy mi is csak egy részét fedjük le a rendszernek, tehát átfogó képünk nekünk sincs. Az aki meg az egészet tervezi és üzemelteti, az az egész cégnél 4-5 ember (a cég 500+ kollégával rendelkezik csak itt Magyarországon). Szóval én megértem a szakképzettség miatti problémát.
Sokkal inkább az a szoftver, ami a szimulációkat végzi.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
már most emberek, már most, néhány év múlva már a kisebb (közepes, hogy azért ne vigyem túlzásba) cégek is csak így maradhatnak versenyképessek.
Jelenleg sem nem az alkalmazás a gond, ugyanis sok cég azért kerüli mert a szoftver túl bonyolult és szpeciál szakértelmet követel meg. Különben mit gondoltok, miért is jött a Windows Compute Cluster Edition... az MS komoly profitot szimatol ezen a területen és a terv, hogy a szuperszámitógépek elérhetõek legyenek a desktopról 2-3 klikkel... persze addig még sok viz elfolyik, de a szuperszámítógép az ami a jövõben jelenti majd az elõnyt, hiszen átlagos számítógép már mindenkinek van ezért lassan nem jelent elõnyt.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan