76
Ki hogyan vélekedik eme egyáltalán nem haszontalan, viszont sokak által károsnak vélt eszközről
  • Mr_no_NaMe
    hümm? ._.
  • Mr_no_NaMe
    Sziasztok! Nem találtam más klímás topikot ezért ide írom. Albérletbe költöztem, és egy nem túl régi beltéri klíma van felszerelve a hálóba. Olvastam, hogy a tisztításra nagyon oda kell figyelni, ezért be sem kapcsoltam amíg ki nem tisztítottam az általam elégségesnek vélt módon.

Namost én vettem egy flakon (200ml) klímatisztító szert, lepattintottam a beltéri egység előlapját, kivettem a két pollenszűrőt, telibefújtam őket mindenhol, telibefújtam az egész belső részt, a bordákat mindent, majd visszatettem a pollenszűrőt, maxra raktam a légkondit és fél óráig kimentem a szobából. Szerintetek ennyi elégséges? Amúgy eléggé tisztának tűnt a légkondi. Szerelőért nem fogok tízezer forintokat fizetni. Szerintetek elég ennyi tisztítás neki?
  • MiloShee
    Csak épp erre jártam :) Megéri szerintem, én egy nagyon régi Dyras Coolioról tudok tapasztalatokat mondani, egy edzésnyi helyet (teszemfel egy kombinált lábkép-fekvenyomópad , megfejelve egy Scott paddal, meg mondjuk még egy csigás géppel :D) tökkéletesen le fog tudni hűteni a cucc!
  • Japep
    Valaki? :D
  • Japep
    Hello!
    Nyáron is szeretném folytatni az otthoni edzést, de mivel lesz vagy 40'C, ezért gondoltam, hogy veszek egy mobilklímát (40-50 HUF).
    Egy szobát kellene lehűteni vele (vagy csak kifejezetten azt a részt, ahol edzek), de látom, hogy ezek általában 18-20 m^2-t képesek lehűteni...

Megéri szerintetek így a mobilklíma?
  • kzsolt88
    Sziasztok!

Egy kis információra lenne szükségem. Megtudjátok mondani hogy a Pad-Cooling-os hűtőket hol lehet beszerezni, és milyen árba vannak?
    (arra a cellulózbol készült vizcsepegős panelre gondolok)
  • rudotel
    Sziasztok,

adjatok tanácsot. Adva van egy új 2 szintes családi ház vakolás előtt. ki kellene választani, hogy milyen klímát vegyünk. a klímás barátom a tetőtéri lépcsőházba egy 5,3 as art coolt javasol , a nappali étkező konyha, ami kb 50 m2 pedig szintén egy 5,3 ast, ami szerintem sok, elég lenne egy 3,6 os. jobb szeretném multisplittel, hogy ne legyen csak 1 kültéri. adjatok tanácsot, milyet érdemes és hogyan. 2 külön klímát, vagy egy duo multisplitet, milyen márkát? érdemes e az invertereset venni, mert az jóval drágább?

millió köszönet előre is,

üdv

r
  • kisviku
    Dirket nem olyat vettem én sem, ami fűtésre is alkalmas, mert az baromi drága fűtés lenne.Ott a cirkó, elég lesz azt fizetni...dübörgő gazdaságunk miatt úgyis megemelték már vagy 30 %-al a gáz árát...
  • MiloShee
    Nem is kicsit... :)
  • Match
    árammal fűteni kicsit költséges...
  • MiloShee
    Na most a lista legaljára kerül a topic asszem :S Jön az ősz, kellemes közepes idő! Ámde télen majd kiderül fűtésre mennyire alkalmasak a jószágok! Ám ez még odébb van :D
  • kisviku
    Rá se hederíts az ilyenre!
    Ez a topic -gondolom- azért jött létre, hogy akik ismerik, vannak tapasztalataik klimatizálás terén, azok segítsék egymást.Én azért csatlakoztam, mert egy jó hónapja sikerült nekem is beszerezni, illetve felszereltetni egy ilyen berendezést és elmondtam tapasztalataimat és véleményemet az ügyben.
    Olyanok mindig vannak és lesznek minden fórumtémában, akik nem odaillő dolgokról beszélnek, fikáznak vagy durva dolgokat mondanak.Az ilyeneket jobb figyelmen kívül hagyni.
  • 12346
    háát nem is tudom hányan olvastuk már a hsz-od (pár családtag, barát stb), és azt kell mondjam, nagy droid vagy sry^^ valszeg a családom minden tagja, és az összes ismerősöm, barátom is abba a bizonyos "mekis" dzsenerésönbe tartozik. megjegyzendő; egyikünk se "zsír+zsír+zsír", van köztük aktív sportoló is. asszem ezzel a mentalitással egy bizonyos táborba kéne menned, ha lenne^^ esetleg találkozz ép elméjűekkel is néha, kalandjátékok helyett:D hátha segít;)
    az ész nélküli kondi használat meg nc. emiatt még nem szar se a kondi, se a felhasználók többsége. és ahogy Lacc is mondta, nem mindenki olyan kemény gyerek, hogy vigyorogva összepálljon mindent. ha te bírod a 40 fokokat, akkor örüjjé neki, oszt üjjé le-.-
  • tattaratta
    szvsz inkább split. egy mobil mellett nem hiszem, hogy tudnék aludni, és ez megéri a beszerelési költséget.
    ÉVES SZINTEN a fogyasztás kevesebb, mint egy hűtőszekrénynek - nagyobb áramfelvétel, de ugye nem kell egész évben :)
    autóban szerintem nem célszerű a szélvédőre fújatni. egy kiadós napon parkolás után rohadt forró lehet az üveg, ha erre rányomatod az 5 fokos levegőt...
  • kisviku
    Szerintem nem károsak a mai klímák.Szinte mindet valami spéci szűrővel látják el (persze ez olyan,hogy hinni kell benne), ami(k) kiszűri(k) a felesleges port, baktériumokat, stb-t.
    Pár dolgot azonban érdemes betartani.Nem szabad a lekisebb hőmérsékletre állítani, mert - ha képes is rá a készülék - a nagy különbségek miatt jön a gyors megfázás, felfázás, hidegrázás, fejfájás, stb.Erre figyelni kell.Itt a lényeg úgyis az, hogy kellemes szobahőmérsékletet teremtsen az ember, ami 23-24 fok körül van, nem pedig a 18 fokos hideg szoba a cél.
    Ha egy idő után zavar, hogy nem nyitsz ablakot egész nap, hanem csak ebből jön a "friss" levegő, inkább menj ki pár percre a levegőre, minthogy kiszellőztess, mert sokba kerülhet az újboli lehűtés.
    Régóta nem dohányzom az irodában, amióta klíma van, meg egyáltalán nem.Vannak ilyen illatosítós, meg miegymás szűrős klímák is, de azok felejthetők.
    A másik fontos dolog, hogy ne állj/ülj vagy dolgozz közvetlen a berendezés alatt, tehát nem jó ha közvetlenül rád fújja a hideget.Ugyanez igaz az autóklímára is.Ott is inkább a lábamra fúvatom vagy a szélvédőre.
    Nagyjából ennyi, amire figyelni kell.Én még semmi káros hatását nem látom.

Végülis egy nagyon egyszerű készülék ez, nem más, mint egy fridzsider amin levegőt fújnak át különböző intenzitással és még esetleg keveri is a levegőt.Ennyi.
    Mindjárt befejezem :)
    Nem tudom pár kollégával megértetni ezeket az alapvető dolgokat, amiben én sem vagyok profi, csak utánanéztem pár helyen és elolvastam a kézikönyvet.A legrosszabb, ha valaki nyitott ablak mellett működteti, mert "büdös van,fullad,párás,stb"Ennek így semmi értelme.Persze ezt két nővel megértetni nem kis feladat.Párás azért lehet a szoba, mert a klímaberendezések a belső (meleg) levegőt beszívják és ezt küldik át a hűtőközegen, társítva friss, kinti levegővel.Ez csak a bekapcsolás utáni 2-3 percig van így, utána megszűnik.Ha nyitva az ablak, akkor büdös életben nem fogja párátlanítani, mert az utcát már képtelen elbírni...
    Büdös van? Ki kell tisztítani a szűrőbetéteket időközönként és persze lábat mosni sem árt néha....
    Fullad? Magánügy...menjen ki és szívjon friss levegőt, de a fulladás az kamu.Ha asztmás, ne használja vagy ha igen akkor válasszon.Kellemes hűs levegő egy-két negatívummal vagy szaunaai forróság és ájulás öt percenként...

Na, ennyi mára.
  • kisviku
    Én pontosan ezt tettem.Belőttem egy megfelelő árat.
    Ahogy elnéztem a klímaválasztékot (mármint itt a nevesebbekre gondolok), ez a Samsung nem rossz.Sajnos szerintem még ez is drága, de egy LG vagy Panasonic vagy Fujitsu még drágább.
    Én Panasonic-mániás vagyok, de a klímájukat drágának tartom, mégpedig nagyon.

Teljesítményéről egyelőre annyit tudok elmondani, hogy nem merem 24 foknál lejjebb venni és közepes fokozatnál magasabbra rakni, mert olyan hideget csinál, mint egy hűtőházban.Tehát pont megfelelő.Nem fogyaszt annyit, mert legalább háromszor ekkora területre van tervezve, mint amiben van.De mielőtt megvettem volna, felhívták figyelmemet, hogy próbáljak egy nagyobbat venni, mivel ez két beltérit üzemeltet egy kültéri egységről.Így aztán minimumon megy egész nap és néha ki is kell kapcsolnom, mert nagyon hideg van.
  • Jhon Balu
    én nemtudom,hogy káros-e de ebben a melegben nagyon jó!
  • MiloShee
    Hali! Elmondottak teljesen igazak, de pl.: ismerősömnek van egy Dimarson klímája, amely struktúrailag egy az egyben megegyezik az én Tescos Hausmeisteremmel, és már 4. éve megy hibamentesen. Ellenben a mi LG ArtCoolonkal 1 év után már volt egy kis bibi...szal nem feltétlenül a drágább a jobb azért!
  • 12346
    ez a dolog mindennél így van. az olcsóbb, kevésbé jól menő cuccoknál nem mindig lehet számítani a későbbiekben bármilyen támogatásra. sok példát lehetne fölhozni..:) de e között és az überdrága cumók között azért be lehet lőni, egy aránylag megfelelő árat, minőséget.
  • kisviku
    Ez sajnos tényleg így van.

Amire viszont nem egy szerelő felhívta figyelmemet és később több helyen is utánaolvastam, hogy nem szabad bedőlni az áruházláncokban és barkácsáruházakban "akciós-mega-giga olcsó"-n kapható készülékeknek, mert lehet, hogy azok is fúj(hat)nak hideget, de részben hamar tönkremennek,részben nincs hozzájuk szerviz/alkatrész és nem is adnak rájuk túl sok garanciát.
    Szerintem én nem jártam vele rosszul, bár ezt majd igazán egy év múlva tudom megmondani.Megnéztem az összes márkát, de azok megfizethetetlenül drágák, ráadásul nekem egyszerűek az igényeim.
    Ajánlották ezt az "inverteres" verziót, amiért pont kétszer annyit perkálhattam volna.Namost utánanéztem, mit takar ez.Elvileg ennek kisebb az áramfelvétele és a fogyasztása, de kétszer olyan drága.

Ha egy picit belegondoltok, hogy egy közel negyedmilliós készüléknél ez mégegyszer 250 ezret jelent és kiszámoljátok, hogy ennyi áramot kábé 5-6 év alatt fogyaszt el, akkor elmehetnek a búsba az "energiatakarékos" szarokkal.
    Ezt én úgy hívom nemes egyszerűséggel, hogy "amennyit spórolsz, annyit kifizettetnek veled" á lá Tele2 és más szaros telefonajánlatoknál...

• 12346
    ez is igaz, hogy nem a felvett teljesítményt szokták odaírni..:) megnéztem jópár légkondis oldalt az elmúlt napokban, és sajna EGY olyanra emlékszem csak, ahol EGY darab kondinál külön tüntették fel a leadott hűtő/fűtő teljesítményt, és alatta a felvett kw-ot. a többinél ugyanaz a minimálinfó:C
  • kisviku
    Akkor véleményezek én is.
    Én kábé egy hónapja szereltettem be egy Samsung Dual Split-et.Itt, ahol dolgozom, egy tetőtéren vagyok pár tetőablakkal, amiken akkor sem jön be levegő, ha erős szél fúj.A kezdetekben 40-43 (!) fok volt idefenn, így hát nem bírtam tovább és hívtam egy céget, akik pár nap alatt megoldották.Maga a készülék akciósan 240 ezer volt és 104 ezer volt a két beltéri szerelése.
    Azóta mintha megváltozott volna az életem és sokkal nagyobb kedvvel és szívesebben járok be dolgozni.Beállítom 24 fokra (szerintem ez a normális szobahőmérséklet) és kifejezetten kellemes az irodák hőmérséklete.
    igazán akkor lehet érezni, ha kimész és megérzed a min. 10-15 foknyi különbséget.
    Soha nem szabad 18-20 fokra állítani, mert egyrészt nagyon megfázol, másrészt az érzékenyeknek fejfájást okoz.Mivel az egyik beltéri 3,5 kW HŰTŐTELJESÍTMÉNYŰ, a másik 2,1-es ezért mindigh a legkisebb fokozaton hajtom.A gyártó szerint ezek olyan 50-70 m2-es szobára elgendőek, az én irodám csak 23, a másik meg 20 négyzetméter.
    Sajnos nem volt kisebb, ami elfogadható, de így is jó, mert a minimumon megy mindkettő.

Azért írtam nagy betűvel a hűtőteljesítményt, mert sokan azt hiszik, hogy ennyit fogyaszt.Ez nem így van.A felvett teljesítménye ennek a kettőnek együttesen 1,8 kW, de az is csak akkor, ha csutkán megy!Ezt nem szabad elfelejteni!
  • 12346
    loál milyen begyöpösödettek egyesek..:S szvsz, aki megteheti nyugodtan toljon be magának egy légkondit. azt is meg lehet oldani gari vesztés nélkül, hogy ne egyen annyit...
    vagy a másik megoldás a hőszivattyú. viszont az orion és egyéb "léghűtőket" nyugodtan el lehet kerülni. rosszabb, mint egy venti, de legalább ehhez képest iszonyatosan drága, nagy és hangos..:)
  • MiloShee
    Anno én is abban gondolkodtam, de inkább egy Split mellett döntöttem...eddig én sme bántam meg!
  • Tom911
    Hát köszi a választ, nem igazán tudtál segíteni, mert ezeket már én is tudtam a jó barát segítségével , ezen kívül már későn is jött a válasz, mert már megvettem a mobilt (kb. 2 órája :D ).
    Eddigi pár órás tapasztalatom alapján nagyon jó, 82k volt az ára, 3.5kw-os van hozzá távirányító, és elég sokkmindent tud, akár teljesen automatára is lehet állítani (bár manapság szinte mindegyik tud mindent :D ), nagyobb teljesítményen már nem olyan halk, de még nem olyan hangos, hogy kiabálni keljen mellette. Elvileg a szűrővel sincs gond, bár sehol nem olvastam, hogy a mobil klímákkal gond lenne ilyen téren (nem bacitenyésztő a cucc remélhetőleg, + a szűrő is nagyon könnyen cserélhető szakember nélkül).
    Remélem nem csináltam rossz vásárt
  • Xwerson
    Akkor megpróbálok válaszolni.
    A split klima elönyei és hátrányai:
    Ha nem az 50 e FT-ost(orion és társai) választod, hanem a 75-80 e Ft-ost(samsung, indesit stb.) akkor a szoba kellemes hűs levegője mellett az egészséged is megmarad. Ezek már rendelkeznek anti-bakteriális-, pollen-, por szűrővel, ami mondjuk már egy közpes városban elengedhetetlen.
    Nos akkor mi a hátrány? Hiszen árban megegyezik a mobil klimával. Engedély köteles, tehát CSAK szakember kötheti be!!! Ennek több oka is van amit majd legközelebb. Így lesz drágább.
    A mobil klima: müködési elve hasonló de mint te is mondottad(írtad) oda viszed ahova akarod és csak a kb. 40 fokos levegőt kell kivezetned valahol, ellentétben a splittel ahol több de kisebb lyukat kell kialakítani.
    De ez a téma "mélyebb" mint amire itt lehetőség van. Ne feledd a Google jó barát.
    Remélem tudtam segíteni.

Mobil Klima

Split (telepíett) klima
  • Tom911
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy szerintetek, megéri egy mobil klímát beszerezni egy tetőtéri lakásba? Menyire jobb/rosszabb egy mobil klíma a splithez képest? Eddigi ismereteim alapján elvileg jó lenne, mert tudnám az egyik szobából a másikba rakni de, nem igazán tudom, hogyan kell megoldani a cső kivezetését, elég, ha kiteszem az ablakon (ami így valamennyire nyitva lenne, amit nem igazán szokás klíma mellett kinyitni) vagy készíteni kell neki egy külön lyukat, amitől már nem is lesz olyan jó, mert mindenhova lyukakat kell tenni, ahol használni akarom?
    Egyébként meg azért is lenne jobb a mobil, mert nem kell hozzá engedély.
    Légyszi beszéljetek rá, vagy le a mobil klímáról
  • MiloShee
    Milyen hamar évül a téma :S Jött a vihar és elvitte a hűteni való levegőt :P
  • MiloShee
    Igazából az olcsók is egész jól használhatók szvsz. Az én Tescos HausMeisterem is nagyon jó időt csinál - csak nem épp a szoba dísze, meg hangja is van, viszont ilyen ingyom-bingyom szűrők azok már nincsenek...Ha ezekkel megbékélsz nyugodtan ruházz be!
  • PíszLávJuniti
    Amit az obiban hirdetnek 35-40 körül, az mennyire használható?
  • PíszLávJuniti
    ez hogy jön ide ?
    ez meleg helyzet ?:o
  • Qwerty4
  • Promi #44
    Koszonom, akkor ez felejtos.
  • Dzsega #43
    "Azt én szabályozgatom, ahogy nekem jólesik." a klímát nem lehet beállítani??? Azt is úgy szabályozom ahogy akarom.
  • Marcell
    jav: beépítTetését
  • Marcell
    Mint mar irtam nekem ilyen Orion léghűtőm van. (20e forint volt) Hideg vizet kell bele tolteni (jeget is lehet), aztan a viz folott elfujt levego hut.
    Szoba lehutesere nem alkalmas, ellenben egy sima ventillatornal tobbet er. Mindig magad fele kell forditani, hogy erjen valamit. (Igy viszont vagy a hatamra fujatom, amitol megfazhat(na) a derekem, vagy szembol, de akkor meg a szemet fujja ki. :) Bar ezek a ventikre is igazak.

En inkabb javaslok egy jo ventillatort (az csak kb. 3000Ft), vagy a klima beepitetteset.

(A fűtését még nem próbáltam, de télen jól fog jönni szerintem.)
  • scania
    A vákumszivatyut kölcsönkérték meg a többi szerszámot is.Nem nálunk szereltük én csak segitettem.Az első kicsit nehéz volt felrakni,de a második már könyebben ment.Na meg a kinti egységnek a tartókonzolját is nekünk kellet megcsinálni mert nem lehet hozzá kapni(legalábbis itt mifelénk).Na meg a fallal is voltak gondok.
  • MiloShee
    Hát igen...nálunk "szakember" szerelte, de fene tudja! Kifúrták a falat,majd felpakolták a kültéri tartókonzolt, beltéri tartókonzolt. Belülrők kidugták a csöveket, és ugyanekkor felrakták a falra a beltérit(Szóval ez olyan 10-15 perc volt nekik). De nektek akkor ilyen spéci eszközeitek is vannak mint vákuumszivattyú?
  • Promi #38
    Igen ijen neven fut, kepet nemtudok kuldeni rola.
  • scania
    A baktériumok és virusok ellen is van megoldás:klimatisztito.Nem lesz tele baktériumokkal ha rendszeresen tisztitod(mi kb havonta egyszer tisztitjuk attol függöen hogy mennyit megy)