53
-
Cat 02 #53 "miközben egy városi parkban keresett menedéket és a mobiltelefonját használta."
csaknem egy fa alá ált be ? -
Stony #52 Ezt nevezik népeség csökkentö eljárásnak.Csak igy tobább mobilguruk.
-
#51 még szép hogy hír, nem olvasod a kiskegyedet? :D -
G0blin #50 - CSONKA PICI FÁRADTAN ÉBREDT -
ez is hír akkor? -
#49 szerintem rögtön a Nature-be :) -
#48 csakhogy az autóban ülve nem csap beléd a villám -
#47 és a mobil ra még szerel egy 5 méter hosszú antennát is -
#46 egy emberbe belecsapott a villám, egyből meg kell kondítani a vészharangot: nem szabad mobilozni viharban!
viharban mondjuk tehénnek lenni sem szabad -
#45 A következő cikk címe lassan az lesz, hogy Nem tanácsos széllel szemben hugyozni (már bocs) -
#44 Na ez eccer mind igaz!Attol mert egy 15 eves kislany dobot 1 hatast me a villam unta magat es fulon baszta a sok feherkoppenyes akinek jobb dolga nincs azt akarja, h az egyszeru ember taxit se tudjon hivni... -
juzosch #43 Igen, a legkisebbnél, ezt nem vitatom. De gömbölyűnél könnyebben. Asszem mert több töltés tud összegyűlni. -
haxoror #42 Ez már Blikk alatti szint kár volt elolvasnom.
Viharban megbasz a villám ha kint mászkálsz ÚRISTEN MIK VANNAK!
Mobillal a kezedbenmeg 0,0000000001% eséllyel valószínűbb!!
Hat év alatt három eset az egész világon!
Ez a hír totál baromság
-
UnnameD #41 Na annak lehet több köze van a mágnesességhez, esetleg ott éppen befelé mutat a föld mágneses mezeje, de hogy miért brazília.. Passz, de pont a páratartalom nem befolyásolja az ellenállást, régen én sem hittem el, de kipróbáltam, és tényleg nincs hatással rá. Ja, és akkor mi van az adótornyokkal/átjátszóállomásokkal? Ott sokkal sokkal nagyobb térerő van, akkor mindíg oda csapna bele, pedig nem. Egy biztos, ahol esőfelhő van, ott lesz villám, szóval ha telefonálunk, hajítsuk el a telefont jó messzire... :D -
#40 A Lorentz erővel kapcsolatban valószínűleg tévedtem és nem ide tartozik. ( Bármely pont töltésre hat : F=qv×B v sebességgel mozog a töltés, q töltése van, és B az áthaladó helyen a mágneses indukció )
A villám kiszámíthatatlan eléggé azt hiszem, csak elveket tudunk "gyártani" hozzá hogy mi alapján csapott be oda, ahova. Viszont úgy gondolom továbbra is, hogy a mobiltelefon által létrehozott térerősség ( mégha minimális is ), képes lehet befolyásolni a villám becsapódását. Ugyan úgy ahogy a levegő páratartalma..
De ugyanúgy nem tudjuk megmagyarázni, mint ahogy azt sem, hogy Brazíliában miért csap be kétszer annyi villám a területéhez képest, mint a világ többi pontján?! -
UnnameD #39 Hogy mindenki képben legyen :VILLÁM
Első, hogy nem a legmagasabb pontba csapott bele. Második, hogy ha volt a palinál telefon, miért nem belé csapott, és miért nem csapott belé, ha még fényképező is volt nála. Ja és oda lehet képzelni egy embert a villám közepére. -
UnnameD #38 Igaz, de itt arról van szó, hogy egy emberen közel 100kA halad keresztül, és hogy túléli... úgy robbanna szét, mintha dinamittal tömték volna tele! -
Kaadi #37 nem erdemes vitatkozni a fizika reszletein. egyszeruen arrol van szo hogy 7-77 eves korig mar mindenki mobillal maszkal. tehat ha egyaltalan a villam belecsap valakibe akkor annak nagy valoszinuseggel lesz mobilja. azonban annak eselye hogy azt szabad teren hasznalja viharban eleg kicsi, mivel az emberkek nem szeretik aztatni mobiljaijat.
ezek az orvosok csak meguntak a pentek esti szappanoperat meg a kanasztajatszmat es kitalaltak ezt a "utatasi eredmenyt" aminek a statisztikai erteke joval kisebb mint a villamcsapas valoszinusege. -
UnnameD #36 A lorenz törvénynek semmi köze a villámhoz, mert két tekercs között érvényes, és amit leírtál igaz, hogy a sarkoknál a töltések inhomogén eloszlásban vannak, de több száz méteres út megtétele után ne akarja senki bemesélni, hogy a mobiltelefon esetleges 2 centis antennája fogja megszabni, hogy hova csap a villám. Az hogy hova csap be, az az éppen a felhő alatt lévő levegőcsatorna ellenállása határozza meg. Megbocsássatok, de nagyfesszel foglalkozok (nézzetek fel az oldalamra), persze mindent nem tudhatok, de ezt elég bizonyossággal tudom -
#35 csak gondolj bele logikusan, hiába gömbölyű egy felület, akkor is a legkisebb kézagtávolságnál fog átütni, nem kell ahoz hegyesnek lennie -
juzosch #34 Hát ez sajna nem többségi kérdés, hanem tény. Ha tudsz pontos adatot mondani akkor ki vele, de a 'szerintem'-eket mellőzd pls. -
#33 szerintem meg ugyanakkora...
-
juzosch #32 "Ha két legömbölyített felületű tárgy között hozol létre magas potenciál különbséget, az kisebb hézagtávolságnál fog átütni, mintha hegyes tárgyakkal végeznéd el a kísérletet. lál."
De talán gömb esetén nagyobb lesz az a távolság:) -
juzosch #31 Inkább te tudod rosszul. Nézd meg tesla kísérleteiről a képeket, mind gömb. A villámvadászok is fémgömbökket használnak. Megvan a fizikai magyarázat is rá.
A villámhárító meg szerintem azért hegyes, mert nem akarják odavonzani a villámot mindenképpen, csak a közvetlen környékéről(azaz a háztetőről) -
Garga Pitic #30 Egy telcsi néhány mikrovolt/m - milivolt/m térerőt hoz létre, egész közel hozzá. Hogy befolyásolhatna bármit, ami több száz méter levegőn keresztül hajt át 1000 Ampereket?
Inkább társadalmi okai vannak a dolognak, mint azt Basic írta. Több embernek van mobilja, mint akinek nincs, tehát nagyobb eséllyel csap beléjük a villám. Akinek meg nincs, az lemegy a metróba telefonálni, főleg viharban :) -
#29 Nos végigolvasva a hozzászólásokat, szerintem elég sok katyvaszt írtatok le :)
A hegyes sarkoknak van minimális potenciáljuk, gondolj csak az elektromos szél jelenségére, ami szintén azért alakul ki, mert a tárgy sarkánál a töltések eloszlása nem teljesen homogén. Az hogy gömbbe könyebben belecsap a villám, elég téves elképzelés. Ha két legömbölyített felületű tárgy között hozol létre magas potenciál különbséget, az kisebb hézagtávolságnál fog átütni, mintha hegyes tárgyakkal végeznéd el a kísérletet. lál.
Az hogy mobiltelefon használata közben könnyebben csap meg a villám, azért lehetséges, mert a telefon EM hullámokat bocsát ki. Fellép mágneses jelenség, Lorenz erő, ami a villámra esetleg hatással lehet.
-
Garga Pitic #28 Talán a Vízfejű és Háztetőn járó Brit Mobiltulajdonosok Szövetségéhez :) -
waterman #27 ahhoz, hogy beléd csapjon a villám nem kell hegyes könyök.. sőt:) ha egy szép földelt másfél méteres fémgömböcöt pakolnál fel a háztetőre, akkor valószínüleg abba többször csapna a villám, mint a mellette lévő sima antenna forma villámhárítóba.. mivel a töltések a dolgok felületén öszpontosulnak, egy negatívan töltött felhőnek meg a semleges töltésű gömböc tökéletes:) tehát, igazából nem a telefonba vág a villám, hanem a rövidre vágott és felzselézett hajakba, mivel ott megfelelően nagy felület semlegesítődik.. hova publikáljam ezt a tudományos munkám? -
Garga Pitic #26 Utána gondolva végül is lehet benne valami.
Hogy telefonál az ember? Fogod a kezeddel a telót és a füledhez teszed. A könyököd ettől elemelkedik az oldaladtól és tulajdonképpen egy hegyes villámhárítóvá alakít!
Csoda, h belédvág a villám? Nem. Mégse hülyeség ez a cikk.
Ja, és még egy. Ha közelben csap le, és mindkét füledet befogva próbálsz menekülni a hanghatástól, a következő kétszeres eséllyel csap beléd :) -
#25 Na baz', én a munkahelyen ha nincs meló mert mondjuk eső vagy vihar van, mindig a mobilon nyomom a netet :) -
fourgee #24 Na ja, még WC-re is autóval mennek. :)
Egyébként meg nem értem, hogy mit problémáztok ezen a cikken. Itt SG-n már volt pár hasonló "tudományos" cikk, szóval semmi nem zárja ki, hogy a jövőben is lesz. Sokkal jobb, mintha valami elfogult politikai baromságot kellene olvasni. Médiafigyelőként dolgozom, a főbb újságokat el szoktam olvasni, van amit elvből ki sem nyitok :), szóval nekem felüdülés a reggeli cappuccinom mellett az is, ha valami olyan baromságot olvashatok, ami nem politika. Tudjátok mi a poén? Már eléggé halványak az elektronikai ismereteim, de nekem mindig az volt a furcsa, hogyha egy tudományos cikkben azt írták, hogy "becsap a villám". Mintha a villám az egy gonosz személy lenne... Én mindig is úgy tudtam, hogy bazi nagy feszültség két pont között. Na, jobban járok, ha folytatom a cappuccinot. :) -
#23 a hülye amcsi nem mászik fel a dombra!...Felkocsikázik! a Hummerrel4:D -
Marchus #22 szerintem meg nem hülyeség ez a cikk.
Gondoljatok bele, a hülye amcsik felmásznak a dombra vihar idején, hogy jobb legyen a telefon adása...
-
csimmasz #19 Ja ezek is tiszta hülyék!
Ezek is hülyék valszeg! -
csimmasz #18 Pedig az egyik túlélő egy szervezetet indított azoknak akiket villámcsapás ért,valami leki és egyéb segítségnyujtás.
Aztmondják a bőr külsején halad az elektromosság és ezért élik túl sokan.
De valszeg te jobban tudod,ezért elnézést kérek hogy először nem kértem(ték) ki a véleményedet,erről adologról. -
Yv@n #17 Finn tudósok megálapították, hogy a kóla gerincsérvet okozhat, ha egyszerre két rekesszel cipelünk belőle... -
#16 Volt a spektrumon vagy a discoveryn egy ember, aki valami 20 villámcsapást élt túl... az esélye annak, hogy ilyen történik: kb. 0 -
#15 Következő hír a Híradóban: Villámcsapás végzett egy vihar közeépn telefonáló emberrel Magyarországon!:D -
UnnameD #14 SG-n kéne a cikkekre valami citrom-díj szavazás nem? :) Melyik az év legnagyobb idióta cikke. -
gusztika #13 szakemberek!
azért, itt még ekkora baromságot még nem olvastam -
#12 Bár mondjuk ha kiáll a környéken a legmagasabb hegy csucsára, vagy ott a legmagasabb fa tetejére és ott elekzd telefonálni akkor már lehet van egy kis esélye :D