116
  • Sir Ny
    #116
    Ömm. Nem. Ez egy kicsit bonyolultabb. Konzolt az ember sok időre vesz. (akár 6-7 év). És az ember azért veszi a konzolt, hogy játsszon. Nyílvánvalóan azt a konzolt akarja megvenni, amin több játék lesz, és szebbek lesznek (jobban optimalizálnak). Azon a konzolon lesz több és szebb játék, amelyiktől a kiadó több eladott játékot remél. Attól a konzoltól remél több eladott játékot, amelyik konzolból többet vettek. Nagy vonalakban erről van szó. Ehhez még hozzájön a használtjáték-kereskedelem is, vagyis a népszerű konzolon futó játékokat olcsóbban tudja használtan beszerezni. Még hozzájön az is, hogy az ember olyat vesz, amilyet az ismerettségi köre, szintén a használt játék cserebere miatt, illetve a multi miatt. És még mindig hozzájön az a gondolat is, hogy a tömeg tudja mit csinál - gyak. a divat, vagyis az ember azt hiszi, hogy a tömegnek igaza van, ezért azt akarja tenni, ami a tömeg.

    Körülbelül általában igaz az, hogy azt a konzolt érdemes venni, amit eddig a legtöbben vettek. Ezért volt zseniális a Microsoft részéről, hogy egy évvel előtte kidobta a boxot, még akkor is, ha az khmm. finoman szólva nem rendelkezett túl jó meghibásodási aránnyal.
  • Mike65
    #115
    ez a számológépre is igaz...
  • Mike65
    #114
    de nektek olyan jól esik le számítógépezni az xboxot (ez nem csak neked megy, dzson barátodat is simán melléd állítom meg a többieket is) :D nagyon nevetségesek vagytok, ilyenekkel most saját magatokat égetitek, nem is kell senki hozzá, amikor arról van szó akkor le pc-zitek (vagy nevezheted számítógépnek is :D) az xboxot, meg nem igazi konzol ugye? és most ilyenekkel jössz jajj de röhögök :D
  • Mike65
    #113
    jajj hát ez de sz*r volt :D fanboy!!!!!!! vak szellemi károsult
  • dez
    #112
    "nem csak grafikára jó" -> inkább így fogalmazok: "majd' minden számítási feladatra jó". Nem pedig egy igen szűk körére, mint írod.

    Igen, valamivel nehezebb programozni, de nem ez a kérdés.
  • BiroAndras
    #111
    "Na, de attól, hogy ez itt nem CPU, hanem (programozható) GPU, még nem csak grafikára jó. Erről van szó."

    Hol mondtam, hogy csak grafikára jó?

    "Hagyjál már a szövegszerkesztővel! Már 1000x el lett mondva, hogy számítási feladatokról van szó."

    Jó, kivételesen én néztem el.
    Igazából itt arról volt szó, hogy a GPU alapvetően grafikára lett kifejlesztve, és mellékesen alkalmas másra is. De jelenleg még nehezebb a programozása.
  • dez
    #110
    "Természetesen. De általában az ember a CPU-t programozza, így az a viszonyítási alap."

    Na, de attól, hogy ez itt nem CPU, hanem (programozható) GPU, még nem csak grafikára jó. Erről van szó.

    "Hát, ezek nekem nem tűnnek túl látalánosnak. Mind potnosan az a fajta számítási feladat, amir valóban alkalmasak a GPU-k."

    Nézz már körül egy kicsit a gpgpu.org-on, ez csak egy pár dolog volt azok közül.

    "De pl. szövegszerkesztőt nem látok köztük."

    Hagyjál már a szövegszerkesztővel! Már 1000x el lett mondva, hogy számítási feladatokról van szó.

    "És ettől bővebb lesz az utasításkészlet?"

    A kijelentés nem erre vonatkozott, de egyébként végülis igen, van egy pár az önállóságot szolgáló utasítás is.

    "Tehát a minden másra, az mégse minden másra. Ez kicsit olyan marketing szagú fogalmazás. Itt a "computation" akkor konkrétan számítási feladatot jelent, és nem bármilyen feladatot (tágabb értelemben minden "computation", amit a számítógép csinál)."

    Szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy itt főleg matematikai számítási feladatokról van szó, nem általános számítógépi feladatokról. Ha mégsem lenne egyesek számára az, a bevezető eligazítja őket:
    "GPGPU stands for General-Purpose computation on GPUs. With the increasing programmability of commodity graphics processing units (GPUs), these chips are capable of performing more than the specific graphics computations for which they were designed. They are now capable coprocessors, and their high speed makes them useful for a variety of applications. The goal of this page is to catalog the current and historical use of GPUs for general-purpose computation."
  • BiroAndras
    #109
    "Azt úgy kell érteni, hogy a CPU-hoz képest."

    Természetesen. De általában az ember a CPU-t programozza, így az a viszonyítási alap.

    "- Advanced Rendering: Global Illumination, Image-based Modeling
    - Computational Geometry
    - Computer Vision
    - Image And Volume Processing
    - Scientific Computing: physically-based simulation, linear system solution, PDEs
    - Stream Processing
    - Database queries
    - Monte Carlo Methods"

    Hát, ezek nekem nem tűnnek túl látalánosnak. Mind potnosan az a fajta számítási feladat, amir valóban alkalmasak a GPU-k. De pl. szövegszerkesztőt nem látok köztük. Az adatbázisos dolog is ha jól tudom csak egy kis részét jelenti a teljes adatbázis motornak.

    "A shader egységek önállóan is működhetnek."

    És ettől bővebb lesz az utasításkészlet?

    "Azt a "minden másra"-t úgy kell érteni, hogy minden (pontosabban, oké, sok-sok) más számítási feladatra. Hence "general-purpose computation"."

    Tehát a minden másra, az mégse minden másra. Ez kicsit olyan marketing szagú fogalmazás. Itt a "computation" akkor konkrétan számítási feladatot jelent, és nem bármilyen feladatot (tágabb értelemben minden "computation", amit a számítógép csinál).
  • dez
    #108
    Akarom mondani emulátor. :)
  • dez
    #107
    Ilyen nem létezik. Csak olyan, hogy szimulátor, ami az eredeti hw-t próbálja szimulálni (bár xbox esetén nem kell mindent, mert részben pc-s hw), és azon belül futtatni a programot. Nem nagyon tudják igazán játszhatóan futtatni így...
  • dez
    #106
    Azt úgy kell érteni, hogy a CPU-hoz képest. Azon belül is a szokásos kódhoz képest, ellentétben az egy ideje a CPU-nál is meglévő SIMD kóddal, amire szintén igaz, hogy unusual és tightly constrained... Sőt, még azt is, hogy leginkább streamelt médiafeldolzásra optimális, de azért másra is épp elég jó.

    Egy másik idézet:
    "o The performance and flexibility of GPUs makes them an attractive platform for general-purpose computation
    o Example applications (from www.GPGPU.org)
    - Advanced Rendering: Global Illumination, Image-based Modeling
    - Computational Geometry
    - Computer Vision
    - Image And Volume Processing
    - Scientific Computing: physically-based simulation, linear system solution, PDEs
    - Stream Processing
    - Database queries
    - Monte Carlo Methods"

    Amint látod, elég sokmindenre jó...

    "Hiába a bővebb utasításkészlet, ha a többi rész még nem elég rugalmas. Lásd fent."

    A shader egységek önállóan is működhetnek.

    "Nem alkalmas minden másra. Nem megy rajta pl. a word és az excel."

    Azt a "minden másra"-t úgy kell érteni, hogy minden (pontosabban, oké, sok-sok) más számítási feladatra. Hence "general-purpose computation".
  • jedimarsi
    #105
    Sziasztok! Tud valaki olyan programot mondani amivel a PS2-es vagy X-Box-os játékokat átt lehet formázni PC-re??? előre is köszi!
  • BiroAndras
    #104
    "Most akadt a kezembe véletlenül egy prezentációs anyag az Nvidia (már nem mai) GPGPU (General-Purpose Computation on GPUs) kezdeményezéséről (link)."

    Idézet a te linkedből:

    GPUs are designed for and driven by graphics
    Programming model is unusual & tied to graphics
    Programming enviroment is tightly constrained

    "Pedig itt valójában arról van szó, hogy messze nem csak multimédiára és fizikára optimalizáltak, hanem általános, de sok adat feldolgozását, sok számítást igénylő feladatokra is (a Cell főleg)."

    Amiről te beszélsz az nem teljsen általános feladat, hanem általánosabb, mint a grafika.

    "Korábban, amikor még nem voltak programozható egységek a GPU-kban, akkor tényleg kizárólag grafikára voltak specializáltak, de aztán kiegészültek az általános számítási utasításokkal (alapműveletek, trigonometria, stb.) operáló egységekkel..."

    Hiába a bővebb utasításkészlet, ha a többi rész még nem elég rugalmas. Lásd fent.

    "Ne gyere azzal, hogy a "fizikára is", az valójában azt jelenti, hogy fizikára is, és minden másra..."

    Nem alkalmas minden másra. Nem megy rajta pl. a word és az excel.
  • dez
    #103
    Most akadt a kezembe véletlenül egy prezentációs anyag az Nvidia (már nem mai) GPGPU (General-Purpose Computation on GPUs) kezdeményezéséről (link).
    Néhány fő pont:
    "The GPU has evolved into an extremely flexible and powerful processor"
    "This talk addresses the basics of harnessing the GPU for general-purpose computation"
    "The performance and flexibility of GPUs makes them an attractive platform for general-purpose computation"

    Mint a későbbiekben szerepel, a GPU grafikára (és nem multimédiára) való specializáltságának fő ismérve a párhuzamos feldolgozás (több egység, amik közül az újabb, immár kvázi általánosan [nem csak spec. utasítások] programozható egységek eleve SIMD-esek [lásd vektorprocik!]), illetve a nagy sávszél. Alapvetően: sok adattal való sok számításra. Így a számítás-igényes feladatok közül szinte mindenre. Ezáltal persze multimédiára IS jó.

    Nos, te ilyeneket írkáltál: "vagy lehet egyszerűen optimalizált a HW bizonyos típusú feladatokra, mint pl. a cell.
    A mai VGA-k is elvileg célhardverek, mégis pl. fizikát is tudnak hatékonyan számolni, mert alapvetően hasonló felépítésű mindkét feladat, és elég rugalmasan programozhatók már a kártyák."

    Pedig itt valójában arról van szó, hogy messze nem csak multimédiára és fizikára optimalizáltak, hanem általános, de sok adat feldolgozását, sok számítást igénylő feladatokra is (a Cell főleg).

    Korábban, amikor még nem voltak programozható egységek a GPU-kban, akkor tényleg kizárólag grafikára voltak specializáltak, de aztán kiegészültek az általános számítási utasításokkal (alapműveletek, trigonometria, stb.) operáló egységekkel...

    Ne gyere azzal, hogy a "fizikára is", az valójában azt jelenti, hogy fizikára is, és minden másra... Ne magyarázd már bele egy "is"-be a mondókád ellenkezőjét! ;)
  • dez
    #102
    Nahh, keződik a végtelen ciklus, de inkább kiszállok egy breakkel. :P
  • BiroAndras
    #101
    "Nem, nem azt akarom mondani. Hanem azt akarom mondani, amit mondtam is: a GPU-k programozható shader része nagyszerűen alkalmas általános számítási feladatokra is."

    De ez csak azért van, mert a grafikához is ez kell. Tehát multimédiára van kihegyezve, és mellékesen sok másra is alkalmas.

    "A Cellt sem csak a PS3-ban fogják alkalmazni."

    Mondtam, hogy csak? Azt mondtam, hogy elsősorban a PS3-ban fogják használni. Nyílván emiatt a tervezésnél is fontos szempont volt a multimédia.

    "Azt írtad, azért jó fizikára is, mert alapvetően hasonló felépítéső mindkét feladat (fizika és multimédia)."

    Igen, ezt mondtam. De ha jobban megnézed, nem kizárólagosan fizikát írtam, hanem csupán példaként említettem meg.

    "Miért akarod megmagyarázni, hogy nem is ezt mondtad? :)"

    Te akarod megmagyarázni, hogy nem ezt írtam. Csak nem értem miért.
    Ezt írtad : "Nem csak fizikára használják a GPU-kat sem"
    Hol írtam én olyat, hogy csak fizikára használják?
  • dez
    #100
    Szal, ilyen alapon nagyon sokminden "alapvetően hasonló": sokat kell számolni sok adattal. :)
  • dez
    #99
    Nem, nem azt akarom mondani. Hanem azt akarom mondani, amit mondtam is: a GPU-k programozható shader része nagyszerűen alkalmas általános számítási feladatokra is.
    A Cellt sem csak a PS3-ban fogják alkalmazni.
    Az a techdemó meg csak egy volt a jópár közül. Volt fizikai techdemó is.
    Azt írtad, azért jó fizikára is, mert alapvetően hasonló felépítéső mindkét feladat (fizika és multimédia). Miért akarod megmagyarázni, hogy nem is ezt mondtad? :)
  • BiroAndras
    #98
    Azt akarod mondani, hogy a GPU-k nem multimédiára vannak kihegyezve?
    Még a cell esetén lehet vitatkozni, de ott is a fő felhasználás a PS3 (vagyis multimédia). Az anno sokat emlegetett techdemo nem épp multimédiás volt (mpeg2 dekódolás)?
    Azt meg nem mondtam, hogy csak fizikára használják. Mindössze példának írtam.
  • dez
    #97
    Egyszerűen csak számítási teljesítményre kihegyezett mind a Cell, mint a GPU-k programozható shader része. Szal nem csak multimédiára. Nem csak fizikára használják a GPU-kat sem: General-Purpose Computation Using Graphics Hardware
  • BiroAndras
    #96
    "ÁLTALÁNOS célokra (pl rakétaszámításokra) kiválóan alkalmas..."

    A tudományos (és katonai) számítások elég speciálisak ebből a szempontból. Az "általános célt" kétféleképpen lehet érteni:
    Lehet az utasításkészlet korlátozott, mint pl. a régi videokártyáknál, vagy lehet egyszerűen optimalizált a HW bizonyos típusú feladatokra, mint pl. a cell.
    A mai VGA-k is elvileg célhardverek, mégis pl. fizikát is tudnak hatékonyan számolni, mert alapvetően hasonló felépítésű mindkét feladat, és elég rugalmasan programozhatók már a kártyák.
    És történetesen a rakétákhoz is fizikát kell számolni, tehát a multimédiára kihegyezett procik kiválóan alkalmasak ilyen célokra is.
  • Magnificat
    #95
    igen, én is toltam M.A.G.U.S.-t, shadowrun-t, Ars Magica-t, Star Warsot, és Call of C.-t, szóval azt hiszem, tisztában vagyok, hogy mi az az RPG... És nem értem, neked mi nem az az Obliban... A Diablo 2 valóban akció/rpg, de az Obli?... Akkor az MMORPG-k sem azok?
  • archelf
    #94
    Érdekes, hogy amikor a közelkeleti országokba és Észak-koreába a nemzetközi PlayStation embargót kiróták, akkor az volt az indok, hogy azért nem lehet ezekbe az országokba exportálni, mert ÁLTALÁNOS célokra (pl rakétaszámításokra) kiválóan alkalmas...

    AE
  • Marlosh
    #93
    Amugy:A computer is a machine for manipulating data according to a list of instructions known as a program..........
    Smaller computers for individual use, called personal computers, and their portable equivalent, the laptop computer, are ubiquitous information-processing and communication tools and are perhaps what most non-experts think of as "a computer". However, the most common form of computer in use today is the embedded computer, small computers used to control another device. Embedded computers control machines from fighter aircraft to digital cameras.


    A video game console is a dedicated electronic machine designed to play video games. Often the output device is a separate television or a computer monitor. The main input device is a controller.
    The term "video game console" is used to distinguish a machine designed for consumers to buy and use solely for playing video games (Atari 2600, NES, Sega Genesis, SNES, Sony Playstation etc.) from a personal computer, which has many other functions, or arcade games, which are designed for businesses to buy and then charge others to play games.


    Forras: Wikipedia
  • Marlosh
    #92
    Nos en jatszottam kb. 15 even at es nem tudom mirol beszelsz......
  • Caro
    #91
    Csak arról beszélek, hogy a Diablo óta RPG-nek nevezik azt, amiben a karaktered fejlődőképes.
    Gyakorlatilag.
    Ezért jönnek az ilyen Dungeon Siege, WoW "RPG"-nek nevezett förmedvények.
    Egyébként meg aki játszott papíros RPG-t, az főleg tudja, hogy miről beszélek.
  • Magnificat
    #90
    Attól eltekintve hogy én is imádtam a BG sorozatot, Kotort...stb, nem értem, miért csak ezeket tekinted RPG-nek. A Fallout, Oblivion... ezek is azok, mégpedig remekművek...
  • csomi
    #89
    Oblivion az egyetlen RPG amit hajlando vagyok jatszani, talan vegig is viszem. Mondd mar el nekem is legyszives mi az ami nem RPG Oblivionba?
  • Tinman #88
    Hack&slash?
    Talán nem warriorral kellett volna tolnod... úgy minden RPG hack&slash jelleget ölt.

    Oszd meg már velünk pls, hogy ami megvolt a BG-ben az az Obliban mi nincs meg?
  • Caro
    #87
    Oblivion?
    Az Oblivion nem RPG, hanem hack&slash. Inkább olyan Diablo "RPG".
    Egyik sem az.
    A Baldurs's Gate, Planescape Tornment, KOTOR, ezek RPG-k.
    Ja, és nem vagyok (annyira) Bioware fan :)
  • Marlosh
    #86
    Szvsz egy quad-sli-s kesz konfig 4 7900GTX-vel is celhardver es bizony jatekra,akkor az konzol?
  • Marlosh
    #85
    Nem szep? Vakeger,te megis mit neztel?
  • Magnificat
    #84
    jah... nálam sajna nem szép, mert gyenge hozzá a gépem, de elvem, hogy csak játékért nem fejlesztek gépet (nincs rá tőke, meg a francba, úgysincs időm játszani :D). Viszont content annyi van benne, hogy szánom azokat, akiknek be kellett gépelni a könyveket :D Meg kitalálni :D
  • csomi
    #83
    Aki Oblivionra viszont azt mondja, hogy nem szep, az vagy nem latta vagy nagyon dilettans. Az egyik legnagyobb szabasu es legszebb jatek amit valaha csinaltak. Es HDTV-n vagy projektoron az xbox360-as Oblivion legalabb annyira szep mint PC-n.
  • Magnificat
    #82
    Meg eleve... A grafika le tud kötni egy időre, de a többihez már tartalom, content kell... És ha valami, az van az obliban :D Obli rulz majd nyáron, ha lesz időm játszani vele :D
  • lokko
    #81
    ne szomoríts már el BiroAndras, méghogy az oblivion nem szép? szívem szakad meg ... http://lokko.freeblog.hu/Files/lokkonoril1.jpg
  • Tinman #80
    Ez még mindig egyéni izlés kérdése, hogy valaki él-hal az RPG-ért /ez lennék én/ vagy megelégszik a passziánsszal. Az RPG talán pontosan az a műfaj ahol a szépség nem annyira lényeges... egyébként az Obli kifejzetten szép, persze nem GF 5500-al, 128 MB rammal.
    Pont erről van szó... minek kellene hozzá 400k-s gép amikor egy 80k-s masinán szebben szalad :-)
  • Magnificat
    #79
    Szerintem el kellene rugaszkodni a melyik mit tud és mit nem kategóriától. Szvsz a különbséget itt (mint írták is) a szórakoztató elektronikai cikkek, és a "munkaeszközök" közt kereshetjük... Mert igen, van, aki csak munkára használja a gépét... Persze többen, akik játszanak is rajta... És még többen, akik csak játszanak rajta :S :)
  • BiroAndras
    #78
    "De aki már nem bírja a 150 ezres VGA-kat amin szaggat az Obli max beállításokkal, annak igenis van alternatíva"

    Akinek meg esze van, nem játszik olyan játékkal, ami 400K-s gépen is szaggat.
    Ráadásul még csak nem is szép.
    150K-ért VGA-t venni meg elég felesleges. 30-50 körül is van teljesen jó.
  • REAL_CIÁN
    #77
    "multi céged meg pc vé akarta degradálni ezt a fekete csodagépet"

    Neked inkább olvasni kellene megtanulnod, mielött másokat ócsárolsz. Nem pc-vé, hanem számítógéppé akarták nyilvánítani, nem ugyanaz.