44
  • kvp
    #44
    "Igen teljesen ideális e-booknak, hiszen kb A/5 -ös méretű a TFT-je. Az kb egy átlag könyv egy teljes oldala.
    Mennyire szép volna, ha a tanár év elején csak áttöltené a tankönyvet. Nem kellene 17k-ért ( pl) megvásárolni egy középiskolás tankönnycsomagot...:)"

    Valoszinuleg epp ez a baja az intelnek es az ms-nek az egesszel. Ezen az aron mar egy nyugati iskolanak is megeri hasznali. Es ha a gyerek veletlenul ezen tanul meg irni, akkor mar nemigen akar majd atszokni windows-ra. Az alternativ intel-es megoldas legnagyobb baja az, hogy feltetelezi, hogy az emberek megosztoznak egy nagyobb gepen, es felvaltva hasznaljak. Ez viszont egy iskolaban nem opcio, ott nem lehet harom muszakban tartani az orakat, hogy mindenkinek jusson gep.
  • HUmanEmber41st
    #43
    Igen teljesen ideális e-booknak, hiszen kb A/5 -ös méretű a TFT-je. Az kb egy átlag könyv egy teljes oldala.
    Mennyire szép volna, ha a tanár év elején csak áttöltené a tankönyvet. Nem kellene 17k-ért ( pl) megvásárolni egy középiskolás tankönnycsomagot...:)

    Nem is beszélve a papírtakarékosságról dolgozat íráskor..
  • HUmanEmber41st
    #42
    Jah ezen a cuccon nem a legújabb HW zabáló win alkalmazásokat kell futtatni, hanem az okosan optimalizált egyszerű dolgokat.
    Ha világszerte elterjedne, kialakulnának biztosan a fankluppok ( :) :) ) is hozzá.
    Mert meg lehet csinálni a Total Commandert 3MB méretben, meg lehet csinálni ( most pontosan nem emlékszem) 5-600kB-ban is..( PDA edition)
  • strogg
    #41
    Én tuti vennék egyet, és nem eszküszöm meg rá, hogy csak egyet. Millió apró dologhoz lehet egy ilyesmit használni.
    Pl: sokkal alkalmasabb jegyzetelésre, hordozható internetes kliensnek, e-book olvasásra, film nézésre, stb.-re mint bármi más.
    Linux futkos majd tajta, tehát a piaci bevezetés után fél évvel már külön oldalak lesznek letöltendő progikkal hozzája, ami nem is meglepő, hisz gyak:korrekt x86.
    A PDA drága és túl kicsi a kényelmes használathoz. A teljes értékű laptop meg túl nagy és nehéz.

    Én beruháznék pár ilyenbe. Asszonnyal utnánk doksit csere-berélni gond nélkül, adásterveket küldözgetni, bla,bla... szal savanyú a szőlő valóban.

    ráadásul aki rákeres a google képtárában, az elég sok képet talál róla, és rádöbbenhetm ennyire jól átgondolt kis kütyü ez.
  • Laci73
    #40
    Ennek a laptopnak nem a harmadik világban, hanem a világ fejlettebb részén, az oktatásban lenne helye. A hagyományos tankönyveket a Net és az e-books ellenében előbb-utóbb úgyis elfelejthetjük: íme egy remek alternatíva.

    Dez: Magyarország nem volt fejlődő ország soha az életben - mert egyrészt nyugati szomszédságának köszönhetően tartani tudta - tartani volt kénytelen - a lépést, másrészt (a rossz nyelvek szerint) sokáig csak fehérek lakták (na de ilyet). A nagyokos közgazdászok is az előkelőbb "feltörekvő" gazdaságként jellemezték/jellemzik hazánkat. De nyugodj meg: húsz év globalizáció, és valóban fejlődő ország leszünk!
  • Hegyikecske
    #39
    nos... nekem ez a "primitív kurblis megoldás" is kéne 2.gépnek, nem mindenhol van 220as csatlakozó, és a drágább árfekvésű gépek miatt, a konkurenciának is jót tenne, ha ilyet szabad forgalomba lehetne kapnoi a csúcsgépek is olcsóbbak lennének...
  • pepe003
    #38
    Osztom a véleményed
  • cyberass
    #37
    Nem csak elmaradott törzsek vannak, de láttam néhány dokumentumfilmet ami ezekről az országokról szólt.
    Sok helyen egy vödör tiszta vízre nagyobb szükségük van mint egy laptopra. (nem mondom azt hogy mindenhol ilyen a helyzet)
  • Zsoldos
    #36
    Amugy meglepodnel mi mindent lehet ezzel a gagyival csinalni. persze manapsag, ha nincs gigatrillioherc meg pixel séder 3 akkor az embere 99% -nak mar ertektelen a cucc.
  • Zsoldos
    #35
    Na vajon miert? Oszd el a 250-300-at 100-al es nezd meg az eredmenyt.

    Es az osszehasonlitas meg igysem lenne fair, mert a 100-ban mar bennevan a kozvetitoi lanc is, es nem a jezuskanak kell atvinnie a cuccot az oceanon.
  • dez
    #34
    Na azért Afrikában sem csak elmaradott törzsek vannak. :P
    Nemrég még M.o. is fejlődő ország volt...
  • cyberass
    #33
    Azokban az országokban ahova ezeket szánják nem tanulnak semmiféle ms termékeket a suliban, mivel az emberek nagyrésze azt sem tudja ott mi az a számítógép vagy mire jó egyátalán, nemhogy közelébe kerülne egynek.

    Szóval szerintem nem fognak a gyerekek ezzel wireless hálót csinálni mert fogalmuk nincs róla mi az max kde játékokat tolnak rajta.
    De ilyen országokban a $100 is iszonyú pénz.
  • TH448
    #32
    Sztem sem a leg életképesebb a projekt, legalábbis a célközönségnek nem. Eleve ha mondjuk a suliban ms termékeket használnak, akkor csak néz a gyerek, mint Rozi a moziban...
    És ha esetleg ott is Red Hat a nyerő, akkor meg ugye hiába akar mindenki minden gyereknek laptopot, hogy érezze magáénak a fejlődést, mi kell a gyereknek, mi fogja meg? Hát a játékok. Valószínűleg ezért nagy durranás 1 évig, aztán nem használja.
    Arról ne is beszéljünk, hogy már most elég gyenge a hardware, mi lesz pár év múlva, ha mondjuk új office formátumban, meg csak legújabb acrobatban nézhető dokumentumok kezdenek terjedni? Meg esetleg új flash, meg java, nagyobb gépigénnyel. Semmire nem lesz jó... Már most kevés egy-két dolog kivételével mindenre, és annyiért már jobb gépet lehet venni használtan, és sztem inkább vegyen 4 család egy agregátort. :D
  • dez
    #31
    "amely azonban már nem marad hű nevéhez, hiszen a tervezettnél némileg drágábban jelenik meg."

    Csak átmenetileg lesz drágább.

    Amúgy: savanyú a szőlő...
  • Epikurosz
    #30
    Nekem volt kurblis rádióm (Conrad), és működött, amíg le nem ejtettem.
    Hát, nem is tudom, talán jobb lene a napelem, vagy rázogatós (magnetoindukciós) aksi (úgyis annyi fiatal néz ma pornóoldalt, a rázogatás ott lenne alapból :-)

    Amúgy, minek kellenek ilyen kis gagyik, amikor egy rendes notebook gyártói ára kb. 250-300 dolcsi, a többi a közvetítők sarca? Eliminálni kellene a közvetítői láncokat.
  • Rauchr
    #29
    Na hogyha lehetne itthon is kapni az biztos hogy vennék egyet.
    A kurblis megoldás egyszerűen elképesztően jó. Játékokon meg nagyfelbontású filmeken kívül a legtöbb dologra jó, úgyhogy nekem különösen megérné, jelenleg sem játszom szinte semmilyen pc-s vagy egyéb játékkal, vagy csak nagyon ritkán.
    Hú kéne egy ilyen. Ha lesz, veszek.
  • adam012
    #28
    kínai piacon majd megtalálod:D
  • HUmanEmber41st
    #27
    Úgy tolnám már a fekete macskát wi-fin :) :) :)
  • HUmanEmber41st
    #26
    Jav : 40 k-ért :)
  • xen
    #25
    Mikor lesz már ilyeneeeeeem :(
  • HUmanEmber41st
    #24
    Valahogy "importálni" kellene ezeket a laptopokat kishazánkba. Ezek a vérkorrupt afrikai kormányok biztos jópénzért továbbpasszolják nyugatra.
    De ha lehetne 4k-ért még mindig megérné...
    e-book rulez lenne, mint állat..jó nagy kontrasztos TFT, az kell az e-könyvmolyoknak nyáron vízparton.
    Ha meg merül, majd tekerjük:) ekkora poenos megoldást! Csak gratulálni tudok a fejlesztőknek.
    Bárcsak valahogy hozzá lehetne már jutni.
    Azt se' bánnám, ha winCE menne rajta, csak legyen !
  • k0zi
    #23
    Valszeg az Intelnek és a Microsoftnak az nem tetszik, hogy az Origami (vagy mi a neve az új üdvöskéjüknek) nem ilyen jó :)
    Az $599-999 közötti áron lesz kapható, tény hogy kicsit talán izmosabb HW, de nincs benne kurbli :D
  • Caro
    #22
    Az lenne a jó, ha cserélhető lenne.
    Bár gondolom inkább integrált lesz.
    Azért egy microdrive-ot elviselhetne... Esetleg RAID-ben
    De így se rossz.
  • roliika
    #21
    Hú, milyen jó lehet valami tóparton ücsörögve zenét hallhatni, vagy filmet nézni, vagy 1 padra leülve e-bookot olvasni, web-et fejleszteni, netezni, programozni, és ha kezd lemerülni, csak tekerek rajt párat. :)) Kéneee! :) És nek kéne egész nap ebben a dög meleg szobában bezárva ülnöm. :(( Meg még viszonylag olcsó is.:)
  • kvp
    #20
    A cikkben emlitett rendszer legnagyobb elonye hogy egy barhol hasznalhato, robosztus gep. Ezt nyugodtan oda lehet adni egy gyereknek is, nem esik szet. Mindemelett az alapveto irodai munkakra is jo, tehat egy usb-s dokkolo egyseggel akar teljes erteku irodai gep is lehet, amit a dolgozo egy mozdulattal at tud alakitani tablet-te es mar viheti is egy targyalasra. Az alapveto elektronikus ujsag es konyvolvasasra is tokeletes, nem a reggelit kell a gep melle vinni, hanem ezt a konyhaasztalhoz. Meg azt is kibirja ha leontjuk kaveval. Ugyancsak jo pl. a bevararlolista megirasara a konyhaban allva, amit ezutan a boltban elo lehet venni es megnezni. Mindemellett tokeletes megoldas kepnezegetesre, igy a digitalis fotokat sem kell kinyomtatni, ha a csaladnak meg akarja valaki mutatni. Az ara pedig meg 300 dollar korul is csak 60000 forint, amit azert konnyebb kifizetni, mint egy ezzel kepesegekben megegyezo, csak teljesitmenyben nagyobb lenovo tabletet (150000000). A technologia irant erdeklodoknek pedig hatalmas elony a hogy szabadon barkacsolhato es fejlesztheto a szoftver. Gyakorlatilag a jatekon es a hdtv felbontasu filmnezesen kivul a legtobb mai szamitogepes feladatra tokeletesen megfelelo. Az ebben a kategoriaban versenyzo umpc-k teljesitmenye pedig lehet hogy nagyobb, de a 2 ora uzemido egy mobil gepnel borzasztoan keves, es ott meg tolteni sincs mivel ha eppen nem ulunk konnektor kozeleben (pl. tomegkozlekedesi jarmuvon vagy az iskolapadban).
  • xen
    #19
    Brazília Thaiföld és Egyiptom már jelezte hogy 0,5-1 millió darabot szeretnének venni, az Intel meg azt nyilatkozta, hogy az ilyen korlátozott tudású laptop halálra van ítélve. Egyébként 1Gb flash van benne. Azt nem tudom mire gondoltak amikor azt mondják, hogy alacsony ár okozta korlátozottság, szerintem mindent tud ami elvárható tőle csak kicsiben. Inkább nekik kellene elgondolkodniuk, hogy hogyan csökkentség az energiazabáló processzoraik áramfelvételét, hogy egy óránál tovább is bírja, na ez szerintem korlátozottság.
  • Zsoldos
    #18
    bizony, 100000ft alatt nem talalsz olyan pda-t amivel normalisan lehetne olvasni.
  • k0zi
    #17
    Ha csak azt nézed hogy bármikor bárhol feltölthető, akkor a nyugati országokban is népszerű lehet mint ebook platform.
  • Zsoldos
    #16
    ha jol remlik 1 v. 2GB flash van benne
  • AgentKis
    #15
    "mondván, hogy egy primitív kurblis megoldás nem versenyezhet a teljes értékű PC-vel."

    Köcsög intál... nyílván nem qwék 4, meg hiróz 5 a legfontosabb azokon a helyeken ahová szánják. Net, e-mail, skipe. Kommunikációra és tanulásra bőven jó. Meg még nagyon sok más dologra is. Nekem is kellene, tudnám hasznát venni.
  • HappyBoy
    #14
    Jahh meg világítani is lehet vele ott ahol áram sincs. :D
  • WGL
    #13
    elfogadnám. nem mintha nem lenne 2 gép otthon, meg itt laptop, de mégiscsak poén :D
    (igen, fogyasztó vagyok. vállalom.és fizetek érte 2x annyit ha ezzel segítem hogy afrikai kissrácnak ne kerüljön kb semmibe...)
  • pemga
    #12
    Külső winyót lehet csatlakoztatni hozzá usb2-n, de szerintem tökjó, hogy winyó helyett flash van benne, ha jól tévedek félgigás. Ütődéseket jobban bírja, ami ilyen környezetben szerintem igen hasznos.
  • Caro
    #11
    Én úgy tudtam, hogy a "gazdag" országokban is kapható lesz, az eredeti ár duplájáért.
  • xen
    #10
    Sajnos nem túl valószínű, hogy eljut kis hazánkba, de én is tuti vennék eggyet, legutóbb azt hiszem 160-180$-ra emelték az árát és csak a felfutó kereslet esetén ígérték az ár 100$-ra való csökkentését. De még így is versenyképes az ár sztem.
  • Zsoldos
    #9
    Marhanagy sikere lenne nalunk is. En vennek egyet, mint a pinty.
  • Caro
    #8
    Én is pontosan ezt akartam írni.
    500 MHz, 128 RAM 5 éve még csúcsgép volt, és én még ma is dolgozok ilyenen.
    És még sokan mások is!
    De én használok egy 300 MHz-es laptopot is, amit ez csak vinyóméretben nem üt.
  • xen
    #7
    Csak kormányzatoknak árulják a magyar kormány 2-szer is megkereste a forgalmazót de nem válaszoltak a levelükre, valószínű csak hátrányos helyzetű pl:Afrikai országokban kapnak belőle. Egyébként meg szerintem is király a cucc, 3-4 éve még elég jó gépnek is számított volna, de annál még jobb is mert van benne wifi ami azért akkor még nem számított tömegcuccnak. Az intelnek meg fáj, hogy nem az ő processzoruk van a gépben, és ilyen alapon minden ember dobja ki az 5 évnél idősebb gépét, mert az akkorra már primitív elavult?
  • mikloss
    #6
    Magyarországon golndolom nem lesz ilyen mi? Melyik országokba lehet kapni? pedig biztos vennék tök jó dolog ez a kurblis cucc!
  • Mike
    #5
    nem MS