95
  • Marlosh
    #95
    "Igen, szüksége lehet. Pl. prezentációkhoz."
    nem,prezentaciok altalaban laptoprol mennek,asztali gepek tulsagosan helyhez kotottek,egyeb pelda?
    "Igen, backup-hoz."
    hmmm mar a 4.7 giga is elegnek tunik ALYALABAN backuphoz,nem hiszem hogy 20-30 giga kellene egy atlagos cegnek (a nagyobbak meg nem gagyi dvd-t,hd-dvd-t fognak hasznalni) szvsz legalabbis:)

    A tobbivel egyetertek,kiveve hogy barmifele erv lenne a valtasra,en sem latom okat miert kellene,foleg hogy meg min 1 ev a megjelenesig,a betaval meg nem probalkoztam mert kicsit sem erdekel hogy egy PROBA verzio hogy muzsikal :P
  • Marlosh
    #94
    Bocsesz,de te mit bamulsz az op rendszereden napi 12+ orat?
  • Caro
    #93
    "azon meg kár vitázni, hogy egy oprendszer megéri-e az árát, mert mivel nincs más választási lehetőség, muszáj azt használni"
    Pontosan ez a baj.
    De azért nem teljesen igaz. Csak ha mást választasz, akkor utána kevesebb szoftver közül válogathatsz.
  • BiroAndras
    #92
    "eddig ez nagyon halovány"

    Ez csak egy példa a sok közül. Ismétlem : "Use the Google Luke!"
  • BiroAndras
    #91
    "miért mindig ez a stílus? ez minek kellett a végére? "Öltözködni azért önállóan szoktál, ugye?" enélkül szerinted nem értem meg amit irsz? vagy ez arra kell, hogy ettől te jó érezd magad?"

    Te mondtad, hogy nem vagy hajlandó minimális szinten sem önállóan tájékozódni. Erre reagáltam. Nem sértésnek szántam, csupán arra kívántam rávilágítani, hogy milyen irracionális ez a hozzáállás.
  • gakoska
    #90
    ha már az xp-t is megvettem volna, akkor megvenném a vistát is. de most inkább ne menjünk bele a legális-illegális vitába, mert annak nem itt van a helye. egyébként bevallom, nem legálisak a programjaim. viszont ha olcsóbb lenne, vagy több pénzem lenne, akkor legális lenne a windowsom minimum. de a mai magyar fizetések és szoftverárak sajnos nincsenek olyan szinten, hogy minden szoftvert megvehessek. ja és asszem van vmi felsőoktatásban tanulóknak nagyon olcsón windows (+talán office is), szóval ha igen, akkor legális lesz a vistám jövőre.

    azon meg kár vitázni, hogy egy oprendszer megéri-e az árát, mert mivel nincs más választási lehetőség, muszáj azt használni (megvenni).
    viszont az lenne az igazi, ha a régi tényleg eredeti 3.1-es windózomat, ami még floppykon van (a mai napig megvan), upgradelni lehetett volna 95-re, aztán 98-ra, majd 2000-re vagy millenniumra, aztán xp-re, és most vistára. viszont mivel ezt nem lehet, legalább normális terméktámogatást kéne nyújtania a MS-nak a régiekhez is, ugyanolyat, mint az épp aktuálishoz.

    persze mondhatod, hogy mit pofázok itt, amikor nekem 3 órába telik a váltás xp-ről vistára (amíg letöltöm) másnak meg 1 hónapnyi kemény munkába... és részbe igazad van ha ezt mondod.
    de én csak annyit mondok neked, hogy használj xp-t addig, amíg akarsz, én váltani fogok, ha jó lesz, akkor használni fogom, ha szar lesz, jöhet vissza az xp még egy évre.
  • Mike
    #89
    eddig ez nagyon halovány
  • Mike
    #88
    és még mindig nem tudom, nekem magánfelhasználónak mitől jobb a Vista mint az XP

    legalább pár dolgot mondjatok, Vista felkent papjai :) (najó ez csak vicc volt)
  • BiroAndras
    #87
    "ha meg magánhasználatról beszélsz, ugyan tedd már meg, hogy megveszed eredetiben a Vistát."

    Én asszem meg fogom venni. Az OEM verzió nem túl drága. Bár még nem lehet tudni az árakat, de nem lehet sokkal drágább az XP-nél, mert az MS-nek fontos, hogy minél többen minél hamarabb váltsanak.

    "vedd már meg a HD lemezeket eredetiben! Megéri?"

    Majd lesznek azok is 1-2 ezerért, mint most a DVD-k. Akkor majd megéri.

    "Vegyél hozzá HD sztali lejátszót"

    A DVD olvasók ára is gyorsan lement. Ezek se lesznek örökké drágák.

    "az eddigi DVD-idet, amit szintén pénzért vettél és nem másoltad, dobd már ki légyszi"

    Miért kéne kidobni? Csak az veszem meg HD-ben, amit érdemes (ahol a látvány fontos). Sok filmet megvettem DVD-n is, ami megvan DivX-ben, mert általában jobb minőségű, plusz ott vannak az extrák, és még egy szép dobozt is kapok. Persze csak az 1-2 ezres DVD-ket érdemes megvenni. Többet csak akkor adok értük, ha igazán jó filmről van szó.

    "és máig nem mondtatok egyetlen olyan érvet sem, ami miatt indokolt lenne váltani, vagy vmilyen kézzelfogható és hasznos előnyhöz junék az XP-hez képest"

    Már számtalan topikban felsoroltuk. Kezd uncsi lenni.
    Tedd fel a bétát, és nézd meg. És persze használd a google-t.
    De csak a te kedvedért egy példa:
    Van benne egy remek diagnosztikai konzol
    Képek
  • Mike
    #86
    látom a mindenbe belekötő, mindere válastzt tudni vélő, semmiben egy centit nem engedő tipus vagy

    így erre a részre nem is válaszolok


    áttérés:
    majd egy évvel a Vista megjelenése után térjünk erre vissza, de számokra támaszkodva, nem hasikóra csapva
  • Mike
    #85
    ok, hogy ne keverjük bele, de kár hogy eddig szinte csak erről beszéltem
  • Mike
    #84
    ha kellenek, ok, nincs semmi gond
  • Mike
    #83
    miért mindig ez a stílus? ez minek kellett a végére? "Öltözködni azért önállóan szoktál, ugye?" enélkül szerinted nem értem meg amit irsz? vagy ez arra kell, hogy ettől te jó érezd magad?

    így van igénytelen vagyok
    naygon jól megvagyok az új hülyeségek nélkül is
    3d-s bizbasz, egy mappa, indexelés stb

    ha dos-os időkben kezdted (egyébként is) akkor meg nem értem mitől fontos számodra hogy mondjuk a parancssor tetszetősebb mint eddig

    jó válts
    de azt azért ne gondold, hogy a te álláspontod jobb, helyesebb mint másé
  • BiroAndras
    #82
    "szerinted egy átlagos cégnek szüksége van videólejátszásra?"

    Igen, szüksége lehet. Pl. prezentációkhoz.

    "szüksége van HD-DVD meghajtókra, Blue-rayre?"

    Igen, backup-hoz.

    "szerinted egy nyugati cég beleugrik úgy egy beruházásba, hogy abból semmiféle üzleti haszna nincs?"

    Előfordul. De a Vista egyértelműen hasznos. Az új gépeket azzal venni nem plusz kiadás, és így előbb-utóbb automatikusan megtörténik az átállás.

    "másrészről minek nyúlnának működő bajáratott, tesztlet rendszerhez, csak azért, hogy lecseréljék vmi újra"

    Mert az új többet tud. Persze nem fognak az első nap rohanni a boltba, de némi tesztelés után elkezdenek átállni. Már lehet kezdeni a felkészülést a bétákkal is. Meg elhet nézni, hogy a kritukus alkalmazások hogyan mennek rajta.
  • BiroAndras
    #81
    "gondolom a Visual Studiot is megvetted
    akkor is, most is"

    A cégnél megvesszük, és ott is át fogunk állni lassan a 2005-re, mert kellenek a fícsörök belőle.
  • gakoska
    #80
    nem mondom hogy nincsen igazad. de azt sem mondtam, hogy rögtön átállnak, ahogy kijött a vista. természetes, hogy várnak amíg az esetleges nagyobb hibákat javítják, tapasztalatokat szereznek stb. a vista sztem biztonságosabb lesz a megjelenése pillanatában, mint az xp volt ugyanakkor, sőt, lehet h az sp2-nél is biztonságosabb lesz, de ebben nem vagyok teljesen biztos, mivel az xp már tényleg egy viszonylag bejáratott, stabil rendszer... ezt nem tudhatjuk, se te, se én.

    és abban is igazad van, hogy egy átlagos cégnek nincs szüksége BR-re meg HDDVD-re, mert nem filmet néznek, hanem dolgoznak. de már hamarabb megmondtam hogy a vállalati felhasználást ne keverjük bele, mert egész más igényeknek kellene megfelelnie a MS-nak ha külön cégeknek csinálna egy oprendszert.
  • BiroAndras
    #79
    "engem nem érdekel a Vista alapvetően
    ha az MS azt akarja, hogy megvegyem, győzzön meg róla, hogy nekem kell ez a termék
    nehogy már a byúl vigye a vadászpuskát
    az MS szolgáltat, én meg vagyok a vevő
    nem fordítva"

    Neked nem az a dolgod, hogy az MS-nek pénzt adj. Neked az a dolgod, hogy a saját céljaidat a lehető leghatékonyabban elérd. Ehhez léteznek különféle eszközök, amiket ismerned kell, hogy jól tudj választani. Ha te lusta vagy akár minimálisan is tájékozódni, az a te bajod. Öltözködni azért önállóan szoktál, ugye?

    "külső: max neked fontosd a külső"

    Ha neked nem fontos, akkor te vagy igénytelen.

    "gondolom akkor egy parancssortól, text állománytól sikítófrászt kapsz"

    Rosszul gondood. Programozó vagyok, szóval egész nap textfájlokat bámulok. És én még a DOS-os korszakban kezdetm, így nem esek kétségbe a konzol ablak láttán. Viszont az Aero-val egy egyszerű konzol ablak is sokkal jobban néz ki.

    "egy oprendszernél a külső másdolagos szempont"

    Én is ezt mondtam. Másodlagos. De attól még szempont.
    Ha a Vista csak XP+Aero lenne, akkor is váltanék, mert jobban tetszik.
  • Mike
    #78
    gondolom a Visual Studiot is megvetted
    akkor is, most is

    a 80%-ot meg nem én találtam ki
  • BiroAndras
    #77
    "egyre csicsásabb egyre böszmébb hardver-/szoftverrel csináljuk ugyanaztz
    úgy hogy a funkciók 80%-át nem is használjuk"

    Szedj elő 10 éves progikat. Villámgyorsak lesznek, az tuti, de közben halálra fognak idegesíteni, olyan fapadosak.
    Én pl. gond nélkül megtehetném, hogy a Visual Studio régebbi változatait használom. Semmi sem láncol az újakhoz. Mégis a legújabbat használom mindíg, mert sokkal többet tud a régebbieknél (és használom is a tudását).
  • Mike
    #76
    ha meg magánhasználatról beszélsz, ugyan tedd már meg, hogy megveszed eredetiben a Vistát. akkor is emgérné az átállás? vedd már meg a HD lemezeket eredetiben! Megéri? Vegyél hozzá HD sztali lejátszót, az eddigi DVD-idet, amit szintén pénzért vettél és nem másoltad, dobd már ki légyszi

    és máig nem mondtatok egyetlen olyan érvet sem, ami miatt indokolt lenne váltani, vagy vmilyen kézzelfogható és hasznos előnyhöz junék az XP-hez képest
  • Mike
    #75
    szerinted egy átlagos cégnek szüksége van videólejátszásra? szüksége van HD-DVD meghajtókra, Blue-rayre? szerinted egy nyugati cég beleugrik úgy egy beruházásba, hogy abból semmiféle üzleti haszna nincs,? hogy nem mérlegelik az átállás költségeit, buktatóit? másrészről minek nyúlnának működő bajáratott, tesztlet rendszerhez, csak azért, hogy lecseréljék vmi újra, aminek a biztonséga kétséges (és itt most nem azt kell érteni, hogy nem biztonságos, hanem hogy nincsenek üzemeltetési tapasztalatai)

    minél nagyobb egy cég annál nehézkesebben mozdul meg
  • Mike
    #74
    már már nem számít semmi
    optimilizáció, stb minek
    behányunk több millió sort, nagy a vincseszter, sok a memória, erős a proci
    és hajdani NASA szintü gépeket arra használjuk, hogy netezzünk, meg szövegeket irkáljunk

    a szoftverek régóta nem használják ki a hardver lehetőségeit
  • gakoska
    #73
    "semelyik országban nem térnek át csak úgy, mert éppen van fölös pénzük elszórni"

    légyszíves figyelmesebben olvasd el a hsz-emet legközelebb. most az egyszer idézem újra:

    "...a fejlettebb országokban nem jelent _AKKORA_ problémát a vállalatoknak az eredeti szoftverek beszerzése." (mint itthon)

    nem mondod komolyan hogy szted fölösleges pazarlás áttérni a vistára...
    a videólejátszásra meg a vistában sem fog kelleni 1 giga ram, de nézd már meg hogy 10 éve mekkora volt egy videó, meg most mekkora... ja és most ugyanannyi ramot kapsz uannyi pénzért, mint 10 éve?
    a küszöbön vannak a BR meg a HDDVD meghajtók, de egy sima dvd is 4,5 (esetleg 9) giga, 6-8 éve egy cd-nyi volt egy film. Még mindig megvan a Vuk eredeti CD-n, a film. Minden nagyobb lesz, és mindennek javul a minősége. a windowsnak ugyanúgy, mint a vinyóknak, internetsávszélnek, játékoknak stb.
  • Mike
    #72
    engem nem érdekel a Vista alapvetően
    ha az MS azt akarja, hogy megvegyem, győzzön meg róla, hogy nekem kell ez a termék
    nehogy már a byúl vigye a vadászpuskát
    az MS szolgáltat, én meg vagyok a vevő
    nem fordítva

    külső: max neked fontosd a külső
    gondolom akkor egy parancssortól, text állománytól sikítófrászt kapsz
    egy oprendszernél a külső másdolagos szempont

  • Caro
    #71
    De azért itt is igaz, hogy nem csak erre!
    Amit a múltkor beszéltünk: hogy egyre magasabb szintű programnyelvekben dolgoznak, és egyre kevésbé jók a programozók.
    Lásd pl.: azt, hogy C#-ben akarták a vista nagy részét megírni.
    Ostobaság. Még jó, hogy rájöttek.
    A C/C++ pontosan olyan szinten van a proci és a programozó közt, hogy még kényelmes használni, de már nem sokat kell fordítani az object kódhoz.
    A 7,5 gigában a linuxal igazad van, de ott azért nem csak az oprendszer van fenn!
    Ez a fővinyóm:
    Fájlrendszer 1K-blokk Foglalt Szabad % Csatl. pont
    /dev/hda1 6728280 5989640 396860 94% /
    Kissé tele van, de csak 6,41 GiB.
    És nem csak az alaprendszer van fenn, hanem ezen van az összes program!
  • BiroAndras
    #70
    "kit érdekel a külső?
    ez egy oprendszer legfonotsabb tulajdonsága?"

    Asszem elég fontos a kinézete annak, amit napi 12-16 (vagy még több) órában bámulsz.
    Nem elsődleges, de azért elég fontos.
  • BiroAndras
    #69
    "még én nézzek utána?
    az MS akarja nekem ezt elsózni"

    És mégis mit csináljon az MS? Küldjön hozzád személyesn egy marketingest, hogy elmagyarázza és megmutassa?
    Miért nem elég az a halom cikk, ami erről szól (persze nem mind foglalkozik a lényegesebb részekkel)?
    És mi olyan rettenetesen bonyolult a google használatában?
  • BiroAndras
    #68
    Bammeg, korán küldtem el...

    Folytatás:

    "- használhatatlan vezérlőpult (welcome center meg egyéb hülyeségek)"

    Szeritnem tök jól használható. Meg kell szokni, de utánna már könnyebb, mert nem ömlesztve van minden. Egyébként meg asszem van sima vezérlőpult is.

    "- 7,5 GB tárhelyigény (mire megy el?)"

    Sokmindenre. Nézz szét benne. Egyébként egy komolyabb linux disztrib is van ennyi.

    "Ha 8 éve tudtak olyan windowst csinálni, ami kijön 32 mega ramból meg 300 MB tárhelyből ma miért nem sikerül?"

    Mert az elvárt szolgáltatások sokkal komplexebbek, és sokkal többen vannak.
    Meg az is sokat számít, hogy az átlag desktop felbontás 640x480 volt, ma meg 1280x1024 (A Vista már 1600x1200-ra van optimalizálva). Ez önmagában tucatnyi módon növeli a memóriaigényt (nagyobb bitmap-ek, nagyobb bufferek, stb.).

    "az oprendszer maradjon háttérben és ne magának foglalja le az erőforrásokat! annak semmi értelme, hogy ugyanazokra a rutinfeladatokra egyre nagyobb teljesítmény kell. néhány év, és egy nyamvadt videólejátszáshoz 1 gb ram kell."

    Azért kell nagyobb teljesítmény, mert extra szolgáltatásokat, és könnyebb kezelhetőséget tesz lehetővé. A mai szoftverek sokkal többet tudnak, mint a régebbi változataik.
    Pl. a Vistában az egyik dolog, ami némi plusz teljesítményt igényel, az az, hogy a GUI rajzolás kikerült a kernelből. Viszont cserébe sokkal stabilabb lesz a rendszer.
  • Mike
    #67
    "az oprendszer maradjon háttérben és ne magának foglalja le az erőforrásokat! annak semmi értelme, hogy ugyanazokra a rutinfeladatokra egyre nagyobb teljesítmény kell."

    teljes mértékben egyetértek
    egyre csicsásabb egyre böszmébb hardver-/szoftverrel csináljuk ugyanaztz
    úgy hogy a funkciók 80%-át nem is használjuk
  • BiroAndras
    #66
    "Nem az aero a mumus, az egész rendszert memóriazabálóra tervezték"

    Nekem ugyanannyi memóriát eszik, mint az XP. Igaz, nekem van bőven (2GB).

    "Nálam az aero normális sebességgel megy, a luna/klasszikus felület meg akadozik (celeron1000, 512 ram, radeon9550)"

    Mivel az Aero-t a GPU számolja a Luna-t, meg a CPU, és nálad a CPU elég gyengécske.

    "Egyébként az aero az xgl-hez képest szinte semmit sem tud. Áttetsző az ablak széle - na és?"

    A fő cél nem giccsparádé, hanem a használhatóság. Mondjuk nem sokat láttam az XGL-ből, de annak jó része inkább csak jól néz ki, de hosszabb távon cask idegesítő. Az Aero mértékkel használ effekteket, így az nem megy a használhatóság rovására, de mégis elegáns.
    Egyébként, nem is biztos, hogy ez lesz a végleges felület.

    #40: a fícsörök közé még:
    - használhatatlan vezérlőpult (welcome center meg egyéb hülyeségek)
    - 7,5 GB tárhelyigény (mire megy el?)

    Ha 8 éve tudtak olyan windowst csinálni, ami kijön 32 mega ramból meg 300 MB tárhelyből ma miért nem sikerül? az oprendszer maradjon háttérben és ne magának foglalja le az erőforrásokat! annak semmi értelme, hogy ugyanazokra a rutinfeladatokra egyre nagyobb teljesítmény kell. néhány év, és egy nyamvadt videólejátszáshoz 1 gb ram kell.

  • Mike
    #65
    kit érdekel a külső?
    ez egy oprendszer legfonotsabb tulajdonsága?
  • Mike
    #64
    még én nézzek utána?
    az MS akarja nekem ezt elsózni
  • BiroAndras
    #63
    "Nabumm, az en szervergepem meg masfel eve (miota megvan) nem lett kikapcsolva-ujrainditva, tobb mint szaz weblapot hostol havi tobbszaz giga adatforgalommal, nagymeretu adattablakkal okorkodik, kb 100 ember levelezik rajta, nameserver, stb. "

    Ugyanezt a win is tudja. Én is üzemeltettem már win szervert cégnél, és otthon is. Egyszer sem kellet egyiket se fagyás, vagy lassulás miatt újraindítani.
  • BiroAndras
    #62
    "Én sose raknák céges gépre Wint. Miért fizetnék azért amit ingyen is megkapok ráadásul jobb?"

    Nem feltétlen jobb a linux. És pláne nem ingyen van. Céges szinten a szoftverek és hardverek ára nem jelentős az alkalmazottak fizetéséhez, és az esetleges kiesések költségéhez képest.
    A win olcsóbban üzemeltethető, mert több a hozzáértő szakember. A stabilitás meg ugyanolyan.
  • BiroAndras
    #61
    "Pl. sokkal tutibb külsőt! Igaz, hogy ellopták mindazt, amit a Mac OSX-e már évek óta tudott, de hát ez van."

    Akkor azt is említsük meg, hogy a linuxosok is "ellopták".
  • BiroAndras
    #60
    "egyébként te tudod miért jó a Vista? mert én nem
    milyen pluszt ad (a directx10-en kivül)?"

    A tudatlanság ma már nem mentség. Tessék utánnanézni. Kismillió cikk van róla mindenütt. De akár az MS hivatalos oldalain is olvashatsz róla.
  • Mike
    #59
    semelyik országban nem térnek át csak úgy, mert éppen van fölös pénzük elszórni
  • gakoska
    #58
    Az oktatás alacsony színvonalú, de a fő probléma az, hogy az embereknek nincs otthon számítógépe, mert nincs rá pénzük, és még ha lenne is annyi, hogy egy gyengébb gépet megvegyenek, sokan nem vesznek, mert nem ismerik az előnyeit. És a számítógép használatát nem lehet csak az iskolában megtanítani, nincs rá idő, egyszerűen az egész tanmenet rossz, minden rossz.

    A windowsok pedig elsősorban otthoni felhasználásra vannak, a vállalatok azért használják, mert nincs jó, kompatibilis alternatíva. Szvsz a vállalati és otthoni felhasználásról nem szabad egy napon beszélni, teljesen más igények... A szervereknél pedig megint más igények vannak, de ott legalább tudnak mást használni.

    És mindegy, hogy hányszázas, hány ezres gépparkra kell oprendszer, ez "csak" pénzkérdés. Magyarországon sajnos ez valós probléma, igen. De erre mondtam/mondom, hogy nézzünk messzebbre, nyugatabbra, az usában, a fejlettebb országokban nem jelent _akkora_ problémát a vállalatoknak az eredeti szoftverek beszerzése. Ott sem 2 fillér, de itthon teljesen mások az arányok.
  • gakoska
    #57
    Nem az oktatáshoz alkalmazkodik a piac, hanem fordítva. Ez mindig így volt, és így is lesz.
  • Mike
    #56
    fogadjunk hogy lesz
    most azt mondják persze, hogy nem lesz
    de lesz
    eltellik fél év, és szép csendben kiadják
    azért mert megjelenik a Vista még az XP supportja nem fog megszűnni