Széndioxid­ból gyé­mánt kemény­ségû üveg

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egyik vizsgámon pont a viszkozitásmérést húztam.Milyen király lett volna:Mérd meg egy tábla üveg viszkozitását!:D
Amúgy mi az a hûtõtorony?Gondolom hût.
Dehát nem is a hûtõtorony szennyez!
Mellesleg a hûtõtoronyból nem jöhet füst, de igazából gõz sem.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Igen és ez mind azért mert nagyon nagy a viszkozitása. És ilyen eljárással állapítják meg hogy milyen idõs egy üvegtábla... megmérik lent is, fent is.. :)

ASUS P5Q Deluxe; BFG Tech 8800GTS OC 320MB; Intel Core2Duo E4700; GEIL 4Gb DDR2 800 Ultra Kit, 2x500GB SATA WD HDD, Thermaltake Soprano 600Watt; Logitech Wave + MX620 Laser

JÉÉÉÉÉÉÉ!Tényleg!Én meg a porraloltókat néztem hogy mi a francért lennének azok hûtõtornyok!:D<#buck><#vigyor2><#beka2>
"Kicsit off a föoldalon a cikk képe... szal az nem két hûtõ torony?"

De igen. Viszont látványos. Miért, a zöldek nem ezt mutogatják állandóan, amikor a nagy környezetszennyezést akarják érzékeltetni?
Ostobák! <#violent>
Az üveg egyébbként tényleg folyik.Csak lassan.kb 50-100 év alatt az üvegtáblák alja több centiméterrel is vastagabb lehet, míg a teteje hajszálnál is vékonyabbra csökken.(lefolyik:)<#vigyor2>
Egyáltalán nem.
1 m^3 víz cm^3-ekkel összenyomható, néhány ezer bar nyomáson.
Ez nem csak számítógéppel mutatható ki.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Bucser
a föld belseje flé növekszik a nypomás és sokszor a fúrásokat pont ez hiúsítja meg (ugyebár gyámént fúrófejek az olajfeltárásoknál) lehet ez lehetne a következõ.

Anyagkeménységet meg lehet számolni szerkezet alapján szerintem.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Sztem valamilyen haszna csak van ennek a felfedezésnek is mint pl a szupravezetésnek.Gyakorlatilag nem lehet alkalmazni mert borzasztó alacsony hõmérséleten mûködik,de néhány számítástechnikai megoldást lehetõvé tesz.Szóval majd találnak vmi felhasználási módot erre is.(vagy ha nem akkor bikaherepaprikás, és ezt vehetitek fenyegtésnek is:)
Kicsit off a föoldalon a cikk képe... szal az nem két hûtõ torony?

Az élet gyenge kezdés után erõs visszaesés.

Kb annyira lehet összenyomni, mint amennyire az üveg folyékony...
Észrevehetetlen, ezért mondtam, hogy nem lehet, de számítógéppel kimutatható a különbség

Mind1, lényegtelen, nem ez volt a fõ mondanivalóm és egyáltalán nem tévedtem nagyot, hogy azt írtam!

A víz összenyomható.
Csak kis mértékben.

rigidus
"a szén oxigénnel keveredve csupán egy gázt hoz létre, a sokat szidott széndioxidot"

Ezt azert ketlem.
A szendioxid az nem keverek, hanem vegyulet, vagyis ot el kell egetni valamit valamiben... <#smile>

<#mf2>

Ez itt a reklám helye! Ha szeretné, hogy az Ön hirdetése jelenjen meg ITT, nem kell mást tennie, mint küld egy 5000ft-ról kiállított csekket :)

pilóta
Most nem azért, de kellõen alacsony hõmérsékleten egy pár virsli is gyémántkeménységû lesz :)

Lelkem odvában megdöglött a bagoly!

Na erre én is kíváncsi lennék.

Mágneskép amibõl csak akarod! http://egyedihuto.atw.hu

Én ezt az egészet nem tudom elhinni... Mégis hogyan csináltak keménységmérést egy ekkora nyomás alatt lévõ 'üvegen'??? Nos sehogy, mivel a keménységmérés alapja, hogy valami keményebb anyagot belekényszerítenek az anyagba és lemérik, hogy milyen méllyen hatolt be a szerszám és mekkora nyomással!
Tehát ez az egész kamu szagu...
Ennyi erõvel azt is kijelenthetnék, hogy a víz a legkeményebb, mert nem lehet összenyomni!

Ebbõl se lesz soha semmi

Én azt nem értem mitõl olyan kemény?
A gyémánt a kristályrácsának köszönhetõen kemény,viszont ez rendezetlen kristályrácsu.
Szerintem ekkora nyomáson akármilyen anyag k*rva kemény nem?
Nekem ez olyasminek tüûnik, mint holy abszololt nulla fok közelében a co2 kemény lessz.<#wilting><#help>
Azért mert olcsóbb, mint a nanocsõ :)

Nano cucc már elég erõs lehet, minek a-CO2 bele?
"11000 m-en is csak ~1100 bar nyomás van", akkor tényleg nem sok mindenre lehet jó.

Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml

Akkor lehetne a kristályos állapotot fenntartani, ha körülvesszük valami nagyon erõs anyaggal.
Nanocsõ?

:)
Nemtom' de lehet egypár paszkál, mivel a 4000 C-s vas is szilárd benne :D

Hm...a Föld középpontja mekkora nyomású lehet???

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Hmmm, szóljnak, ha nfenn is marad a kristályos állapot, egyébként elõször ittlétem során: a cikkben sok a félreértelmezés...

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Ez egy jó ötlet, csak az a baj, hogy 11000 m-en is csak ~1100 bar nyomás van. Ami pedig ~110 MPa(Mariana-árok)

Max valami mélytengeri, kütyünél lehetne ilyesmit kihasználni...
Ez inkább érdekeség, nem hinném, hogy komoly gyakorlati haszna lesz a közeljövõben.

Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml

Ha 10 év mulva 40-50GPa nyomáson fogsz élni :)

Ket olasz tudos beszelget:
- Teee, Gino. Van valamink a szertarban?
- A, csak CO2.
- Figyi, van itt ez az ipari satu is. Hozd mar ki es nyomjuk ossze!
- Jolvan, majd csak kisul belole valami.

En valahogy igy kepzelem el a dolgot.
PíszLávJuniti
Igen, énis tudom, ezért írtam hogy ekkora energiabefektetéssel.. :)

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

"Ekkora energiával gyémántot és aranyat is tudnak elõállítani.."

Mindkettõt lehet, csak drágább, mint bányászni.

fasza 10 év mulva ilyen ablakom lesz<#idiota><#idiota><#idiota><#idiota>
Eleinte az aluminium elõállítása is rohatt macerás meg drága volt, volt hogy egy aluminium étkészlet többet ért mint ugyanaz aranyból.

Ma meg már szinte filléres.

Majd amikor a kicsi zöld emberek megtalálják a bolygónkat pár ezer év múlva, akkor õk felszippantják a CO2-t, és csinálnak belõle üveget :)
Csak nem gépészmérnök a kollega? :)

A tömbön belüli elemi kristályokat egyébként krisztallitoknak nevezik.

"Sztem kristályos anyag, de nem szabályos kristályok. Ilyen-olyan kristályok egytucatba..."

Ha a tömb ~100%-ig szabályos kristály (legfeljebb rétegzõdési hiba lehet benne), akkor nevezzük egykristálynak. Ilyet használnak pl a félvezetõgyártásban.

Amennyiben már vannak szemcse- és fázishatárok is, akkor polikristályról van szó. De ez is kristályos anyag.

Az amorf állapot és a kristályállapot kizárja egymást (bár tömbön belül elõfordulhat mind a kettõ, de ebben az esetben nem kristályos az anyag).

Az üveg nem kristályos (a cikkben ezt is hibásan említi a szerzõ), azaz nem szilárd halmazállapotû, hanem tulajdonképpen folyadék. Viszont a különleges jellege miatt inkább üvegállapotúnak nevezik (ez viszont nem önálló halmazállapot). Szilárd halmazállapot szükséges feltétele a kristályszerkezet megléte.

"Meg kicsit sugározni fog az az arany. Egyébként ólomból."

Hát sugározni fog az tuti biztos, de az is, hogy nem ólomból lehet csinálni, hanem az aranynál kb. 22 szer drágább platinából.
Pt195+n0->Pt196
Pt196->Béta+Gamma+Au196(instabil)
Au196(instabill)->Gamma+Au196(stabil)

Davidus
a hidegháború alatt volt nagy verseny a szovjetek és az amcsik között hogy ki tud elöbb aranyat csinálni.
a komcsiknak sikerült:)

V9ykn8_TZL0

illetve kurva drága lesz

nem fognak tudni annyi üveget csinálni, hogy érdelme legyen

Evogordon
Legalább lesz valami haszna ennek a gáznak is... IDÕVEL

A sugárzó izotópokat meg tömegspektrométerrel leválasztjuk :)

Nem baj, majd az összes CO2-t benyomjuk egy fúziós reaktorba, és addig meg se állunk, amíg mindbõl vas nem lesz <#nyes>.

Tinman
"40-50 gigapascal"

"sõt egy napon akár hasznos technikai alkalmazásokhoz is elvezethet, melyekkel a környezetet jóval kisebb mértékben szennyezve szabadulhatunk meg a széndioxidtól"

Elõbb teszi az ember a lábát az Európára, mint, hogy a CO2-ból nyomás nélküli "üveget" alkosson... egy picit olyan "adtunk a sz@rnak egy pofont" érzésem van <#wilting>

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Zocsi
Alkímia magasfokon... Csak így tovább!
Sztem kristályos anyag, de nem szabályos kristályok. Ilyen-olyan kristályok egytucatba...

"kristályos alakot vesz fel, amit "amorf széndioxid" (a-CO2) névvel illettek."
Most akkor amorf vagy kristályos, mert vagy ez vagy az.
Meg kicsit sugározni fog az az arany. Egyébként ólomból.

Molnibalage
Nevetni fogsz, már rég meg tudja csinálni az emberiség kis mennyiségû anyaggal, hogy más anyaból csinál pl. aranyat. CSak hát nem éri meg... "Kis" magfizika van a dolog mögött.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

PíszLávJuniti
Ez azért nekem nem tûnik olyan hatalmas találmánynak.. viszont az már nagy szám lenne ha normál nyomás és hõmérsékleti tartományban is tartósan megmaradó állapotot tudnának létrehozni. Ekkora energiával gyémántot és aranyat is tudnak elõállítani..

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

edios
Érdekes.. Még jó sok felfedeznivalója van az embernek!<#email>

My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!