214
  • dez
    #214
    Hát... 1,5 hónap után már nem is nagyon számítottam rá. :PPP
  • dokar
    #213
    Nem
  • dez
    #212
    Részleteznéd?
  • dokar
    #211
    Hehe, régen olvastam ilyen sok válogatott hülyeséget.
  • [Jakuza]
    #210
    Ignore
  • dez
    #209
    Szóval, elég lett volna annyit írni a #85-re: valóban, de "FSB" helyett írj inkább alap-órajelet, mert hibás és félreérthető. (Azt "mindenki" tudja, hogy K8-on nincs már Front Side Bus, mint olyan.) Ennyi, és akkor meg lehetett volna spórolni egy nap értelmetlen vitát. (De ha valaki még így sem fogja fel az összefüggéseket...)
  • dez
    #208
    cooliq is hihetetlen nagyra volt magával, de arra már nem volt esze, hogy felfogja, hogy én az alap-órajel szinonímájaként használtam az "FSB"-t (hibásan, de ezzel nem vagyok egyedül), mivel korábban az FSB jelentette az alap-órajelet (azaz az FSB órajele volt az alapórajel). Ha ezt felfogja, és így értelmezi a leírtakat, akkor láthatja ő is, hogy a helyén van, amit írok, csak Jakuza akadékoskodik (a tőle megszokott stílusban, amit akkor is használ, ha egyátalán nicns igaza, sőt annál inkább, hogy másoknak úgy tűnjön, mintha...).
  • dez
    #207
    Most már nem tudom eldönteni, hogy te tényleg ennyire gyenge felfogású vagy, vagy ekkora egy gennyláda vagy. :P
    Miután kiderült, hogy én végig az alap-órajel szinonímájaként használtam az "FSB"-t (mint sok esetben mások is), és mégis beteszed a szöveget az aláírásodba, azt mutatja, hogy az utóbbi eset áll fenn.
    Összedőlne a világ, ha egyszer azt írnád: "oké, félreértettük egymást"?

    1.
    "Nem arrol volt szo, hogy mi a vegleges orajel, hanem hogy fix e a processzor szorzoja."

    Miért nem mondasz igazat? De nagyon is ott indult a dolog, hogy mi a végleges órajel. Te írtad:

    "A Venice 3000+nal jo ha a processzorok 2%-a megy 2700MHzen leghutessel (50% overclock).
    A tobbi a 30-40%-os tuning kornyeki eremdmenyt eri el."

    Mire én leírtam, hogy sok esetben miért nem tudják kihozni a procikból, amit bírnának. Igaz, vagy nem igaz?
    --------
    "Az "nem fix" mivel lefele allithato, sot FXnel folfele is."

    Már megint terelsz, mert én nem fixet írtam (azt te írtad), és ezt írtam: "itt szorzólock van". És tényleg van, mert Opteront kivéve (de a Venice nem Opteron) felfelé nem módosítható a cpu szorzó. Azaz felfele lock van rajta: "CPU Multiplier All A64s are at least Half Locked." Akkor most van szorzólock, vagy nincs? Erre válaszolj, ne arra, hogy fix-e, mert azt nem én írtam.
    --------
    "Igy semmi koze ahhoz kerdeshez az orajelnek, hogy "fix" e a processzor szorzoja."

    Nem fix, hanem felfelé locked. És már hogy ne lenne köze a kérdéshez, amikor éppen ezért kell az alap-órajellel és a szorzókkal trükközni, stb.
    --------
    "2.
    Mi koze van a VIA alaplapnak ismet ahhoz, hogy milyen a processzor szorzoja fix vagy sem ? Semmi."

    Nem fix, hanem locked (felfelé). Régebbi VIA lapokon jóval korlátozottabban lehetett alap-órajelet emelni. Így, mivel nem cpu szorzót sem emelni, korlátozottak a tuningolási lehetőségek. Tehát, van köze egymáshoz a két dolognak, vagy nincs (tuning szempontból)? Van.
    ---------
    "A PCI/AGP orajel emelkedesenek megint semmi koze van a "fix" processzor szorzohoz."

    Tuning szempontból (erről beszélünk) van, lásd eggyel feljebb.
    --------
    "Annak megint semmi koze nincs hozza, hogy "HTT szorzót, és/vagy a mem szorzót nem állították be megfelelően", mert kit erdekel, ha elrontanak valamit, az nem a processzor vagy lap hibaja."

    Engem nagyon is érdekel, mert ők azt hiszik, hogy a proci hibája, hogy csak 10-20-30%-ot tudtak tuningolni, pedig a proci bírt volna sokkal többet.
    ----------
    "3.
    Aki az FSBrol olyan tetelt ir a buszrendszerrol, hogy 200MHz az ne akarja nekem megmagyarazni, hogy en mit tudok vagy sem.
    Te kb megragadhattal az EV6 buszrendszernel."

    Értelmes ember számára nyilvánvaló, hogy és az alap-órajel szinonímájaként használtam az "FSB"-t (hibásan, de nem vagyok egyedül, aki így használja). Az márpedig 200MHz default K8-nál. Hihetetlen szemét vagy, hogy ezt nem akarod tudomásul venni.
    ---------
    "4.
    ...
    Ezzel a kijelentesemmel kezdtel el vitazni, kb 20 hozzaszolassal.
    Leirnad, melyik megallapitas helytelen benne ?"

    Hát csak az, hogy éppen azért kell a HTT szorzóval (és mással is!!!) trükközni, mert nem lehet emelni a cpu szorzót (tehát felfelé locked)! Igaz, vagy nem igaz???????????

    Ha becsületes ember lennél, válaszolnál az itt feltett kérdésekre.
  • [Jakuza]
    #206
    Megegyszer leirom neked, mert ugy tunik boldogitod magad tovabbra is a marhasaggal.

    1.
    Nem arrol volt szo, hogy mi a vegleges orajel, hanem hogy fix e a processzor szorzoja. Az "nem fix" mivel lefele allithato, sot FXnel folfele is.
    Te ezzel ellenkezot allitottal, ami marhasag.
    Igy semmi koze ahhoz kerdeshez az orajelnek, hogy "fix" e a processzor szorzoja.
    Kb 20 postot irtam a fix elharitasarol, amire 147 tagado hulyeseget irtal, tehat ellenkeztel az allitasssal, ami szinten droidsag.
    Raadasul a szorzohoz parositottad a PCI/AGP orajel valtozasat.Ami eleg nagy csuszatatas, hiszen eleve majdnem mindenhol fuggetlenitheto meg az orajel emelestol is fixalassal.

    2.
    Mi koze van a VIA alaplapnak ismet ahhoz, hogy milyen a processzor szorzoja fix vagy sem ? Semmi.
    A PCI/AGP orajel emelkedesenek megint semmi koze van a "fix" processzor szorzohoz.
    Annak megint semmi koze nincs hozza, hogy "HTT szorzót, és/vagy a mem szorzót nem állították be megfelelően", mert kit erdekel, ha elrontanak valamit, az nem a processzor vagy lap hibaja.

    3.
    Aki az FSBrol olyan tetelt ir a buszrendszerrol, hogy 200MHz az ne akarja nekem megmagyarazni, hogy en mit tudok vagy sem.
    Te kb megragadhattal az EV6 buszrendszernel.

    4.
    En ezt irtam, elso reagalasra a marhasagodra, amire mar egybol egy AGP/PCI orajeles linkkel akartal ellentmondani.Kb olyan megallapitas, mint amikor verigsertve allitgattad, hogy a Samsung BD iro bizony 500$ lesz, aztan megis nekem lett igazam a kozel duplajarol.

    "????
    Athlon 64 eseten kicsit mashogy mukodik a dolog.
    HTT-szorzoval kell trukkozni nincs fix core clock szorzo, szoval nem ertem mirol beszelsz."


    Ezzel a kijelentesemmel kezdtel el vitazni, kb 20 hozzaszolassal.
    Leirnad, melyik megallapitas helytelen benne ?

    De tudod mit beleveszem az alairasomba ezt a 200MHzes tetelt is hagy gyuljon a marhasag.
  • dez
    #205
    Ja, én is tudok tőled idézni.
    Válaszolok is újra, hátha másodjára jobban megérted, miről is beszélek.

    "Elmondanad mi koze is van a processzor fix szorzonak, magahoz az orajelhez ?
    Semmi."

    Semmi? Csak annyi, hogy az alap-órajelből a proci-szorzó alapján állítja elő a mag-órajelet... :D
    És ha az utóbbi lockolt (felfelé, vagy teljesen), akkor az alap-órajelet kell emelni, szorzókkal (nem cpu) trükközni, PCI lockot aktiválni, ha nem volt (és lehet). És ezeket sokan elszúrják, nem tudják, mit hogy, vagy eleve nem lehet a lapjukon megoldani. És akkor nem tudnak annyit tuningolni a procin, amennyit az igazából bírna. És jön ez, hogy "az A64-eket nem nagyon lehet tuningolni". Pedig az az ő vagy a lapja bénasága. Erről beszélek az eleje óta.

    "Mi koze is van a VIA alaplapnak, a processzor szorzohoz ?
    Szinten semmi, hiszen az alaplap hibaja, hogy nem lehet a busz orajelemelese nelkul a processzor orajelet emelni."

    Igen, az alaplap hibája, de a következmény akkor is az, hogy nem tudja kihajtani a procit. De ha nem tudja az utolsó részletig, hogy kell csinálni, akkor a procira fogja fogni. Számos példát láttam rá, hogy vagy a HTT szorzót, és/vagy a mem szorzót nem állították be megfelelően, és/vagy a PCI lockot nem aktiválták (vagy nem tudták, hogy az adott lapon nem lehet).

    "Igaz ettol meg a processzor szorzoja nem fix, beteszem egy masik pl Nforce lapba erdekes nem emelkedik a PCI buszfrekvencia, de ennek semmi koze nincs ahhoz, hogy fix e a proci szorzo vagy sem.
    Tehat kb ennek is ennyi koze van a temahoz."

    Ejj, tökéletesen félreérted (vagy talán szándékosan félreértelmezed). Nem a (legalább) felfelé lockolt cpu-szorzótól fog emelkedni a PCI clock, én ilyet egyátalán nem mondtam, te kapcsoltad össze így a dolgokat. Lásd fent (vagy lent, mert párszor már leírtam), mi köze van a kettőnek egymáshoz. Az egyik miatt számít a másik. (Meg a HTT és mem szórzó megfelelő beállítása is.)

    "Ugyanez a helyzet a PCI/AGP orajellel, hiszen te magad is ellentmondasz a sajat megallapitasodnak, miszerint a "fix" szorzo hatarozza meg ennek az orajelet, pedig nem hiszen az orajel emelese miatt emelkedik meg a PCI busz orajele, nem pedig a szorzo miatt."

    Ez megint csak a képzelgésed volt, én nem azt írtam. Az, hogy összefüggés van, nem azt jelenti, hogy az egyikből számolódik a másik. Összetettebb összefüggések is vannak a világon. :P
  • dez
    #204
    Tegyük hozzá, az alap-órajelet hívják pár helyen így, mert korábban az FSB órajele volt az alap-órajel. Innen jön a dolog.
  • fade2black
    #203
    mellé.... elektrot tanltam 4évig elm+gyakorlatban nagyon keményen + infos vagyok szóval meglehetősen jó sejtésem van az órajle generátorok fajtáiról. Speciel anno még csináltam is 2ledes biciklivillogót. (Ami ugye egy órajelgenerátor....)
    Ezen felűl anno dolgoztam mint szervizes abban az időszakban amikor még ki lehetett vagy/és sokszor érdemes is volt egy lapot/hddt...
    Ennyit a személyeskedésedről.


    FSB szerintem is rossz megfogalmazás A64nél ettől még ígyhívják a legtöbb biosban/progiban. Ezvan ígyhívják az "idióta, hozzánemértő, marhák"....
  • dez
    #202
    Na, megnéztem az AMD A64 doksiját, és a 200MHz-es alap-órajelet "processor clock"-nak nevezi (de sehol sem HT clocknak természetesen). Hát ez egy kissé megtévesztő, mert ugye ebből az x GHz-re asszociál az ember. Ezért jobb elnevezés a base-clock.

    Viszont nyilválnavóan egész más ez a "processor clock", és a CPU core clock. Én alant mindenhol az utóbbit írtam, hogy az lockolt felfelé, és ezért kell (a tévesen - nem csak általam - FSB-nek titulált) base-clockkal szórakozni (és ezért kell a többi dologra is odafigyelni, mint HTT szorzó, mem szorzó, és PCI clock lock).
  • dez
    #201
    Amúgy oké, nem nevezem többet az alap-órajelet FSB-nek (már leírtam, miért neveztem annak).
    De a többi áll, amit írtam. Márpedig Jakuza mindent tagadott.
  • dez
    #200
    "Tehát a 200MHz-es külső alap (vagy HT) órajelhez[/b] alapesetben 4x200=800MHz-es HyperTransport sebesség dukál."

    A kiemelt rész itt is téves. Alap-órajel (200...400MHz) != HT.
    Eleve értelmetlen, hogy HT*4=HT.
    Egyszer van a procinak egy alap-órajel bemenete és külön egy HT portja.
  • dez
    #199
    Megint tévedsz, mert itt már csak az alap-órajelet és a PCI órajelet generálja az alaplap, a többit a proci generálja. Sőt a CPU órajelet már több generáció óta a CPU generálja magának. (Különben közömbösíthető lenne a cpu órajel lock egy kis alaplapi buherával.)

    Ha nem kevered, akkor miért emelted ki azt a részt a #192-ben...? Meg miért nem fogtad fel egész nap, hogy felfelé lockolva van a cpu szorzó?

    És hányszor írjam még le, hogy itt "FSB" alatt az alap-órajel értendő (nyilvánvalóan)...

    Lehet, hogy helytelen az alap-órajelet FSB-nek mondani, de akkor a BIOS-om gyártója is hülye, meg még jópáran. Pl. nemrég még a CPU-Z-ben is FSB-nek írták az alap-órajelet. (Most meg inkorrekt módon HTT-nek, közben a HTT az alap-órajel * X.)
  • [Jakuza]
    #198
    Te idiota en tudom mi az orajelszorzo, azt is tudom, mi mukodteti az alaplapon, amihez neked fingod nincs, azert is kerulted ki a kerdest, azt is tudom, mi a HTT vagy a RAM frekvencia.
    Es sosem kevertem a rendszerbusz frekvenciajat a magorajellel.
    Te vagy aki hulyesegeket ir.

    http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1150486343#170
    Dez:
    "Figyu, K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb."

    Na viszlat te droid.
  • dez
    #197
    (És mindkettőt az alap-órajelből generálja.)
  • dez
    #196
    Én csak azt a "hibát" követtem el, hogy FSB-nek nevezem az alap-órajelet (ami K8-nál defaultból a 200MHz) (mivel a BIOS-omban is FSB-nek van írva), te viszont mindent keversz össze-vissza.

    Ha fingom sem lenne, akkor nem is tudom, hogy tudtam mindent szépen beállítva 1600MHz-ről 2400-ra tuningolni.
  • [Jakuza]
    #195
    Ja es lehet magyarazkodni, amit en valoszinuleg mar nem olvasok el, mert unom ha olyan akar okosnak latszani, aki ekkora marhasagokat allit, hozzaertes nelkul.
    Tanulmanyozd a leirast es javaslom tanuld meg, ettol talan okosodsz egy kicsit, ahelyett, hogy tovabbra is olyan mellett allnal ki amihez fingod nincs.
  • dez
    #194
    És mégegyszer: nem a HTT-buszt neveztem FSB-nek, hanem a base(alap)-órajelet, mivel pl. a BIOS-om is FSB-nek nevezi.
  • dez
    #193
    Bazdmeg, te kevered a rendszerbusz (HTT) órajelet és szorzót a CPU (mag) órajellel és szorzóval!

    Az előbbiek szabadok, az utóbbi meg felfelé lockolt.

    Sosem mondtam olyat, hogy a mag órajel az FSB órajel, meg ilyen zöldségek.
  • [Jakuza]
    #192
    Javaslok neked egy kis tovabb kepzest.
    http://www.tar.hu/rover623/HT_vs_Netburst.htm

    "Az AMD esetében a rendszerbusz kicsit bonyolultabb működésű: működési frekvenciája az alapórajelből nem fix, hanem változtatható szorzóval áll elő, ráadásul a buszra felfűzött elemek egymás közötti kapcsolata esetén az átviteli csatornák "szélessége" változhat (2-4-8-16-32bit), méghozzá az oda-vissza irányban akár különböző mértékben is!"

    "Tehát pl. egy AGP Tunnel a proci felé 16/16bit széleségű kapcsolatot használ, de "lefelé" a rendszer többi része felé már csak 8/8bit szélességűek a csatornák.
    A HyperTransport órajele szintén az alapórajelből származik (mások szerint csak a HyperTransport létezik, ennek az alapórajeléből származik minden…) és processzormag verziótól függő szorzóval kalkulálható…
    Az S754-es foglalatú procik esetében ez a szorzó alapesetben pont 4x-es szokott lenni...
    Tehát a 200MHz-es külső alap (vagy HT) órajelhez alapesetben 4x200=800MHz-es HyperTransport sebesség dukál.

    Az S939-es foglalat bevezetésével a HT maximális órajele 1000MHz-re változott, ez 5x200MHz-es beállítást jelent."

    Ezt allitottam vegig, amivel te ellenkezel.
    De sebaj, hiszen te kened vagod a dolgokat.

    raadasul az is kamu amit mondasz, ugyanis nem nevezik az A64 mag orajelet FSB-nek.
    Egyaltalan te tudod mi az FSB ?
    "In computers, the front side bus (FSB) is a term for the physical bi-directional data bus that carries all electronic signal information between the central processing unit (CPU) and other devices within the system such as random access memory (RAM), the system BIOS, AGP video cards, PCI expansion cards, hard disks, etc."
  • dez
    #191
    Akár mit is mondasz, az Athlon64-ek cpu-szorzója felfelé lockolt. Te még ezt is tagadod... Meg azt is, hogy az órajelek összefüggenek. Stb.

    Azt tényleg nem tudom, mi az a PPLFS. De nem inkább PhaseLockedLoopra gondolsz?

    Ettől függetlenül magam is tervezek áramköröket, többek között órajelgenerátort is terveztem már.
  • dez
    #190
    Ha nem esett volna le, én a base-clockot nevezem itt FSB-nek, mint ahogy a BIOS-om is, és az nTune is. Ennek a x-szerese a HTT órajele.
  • dez
    #189
    Csak arra kell vigyázni, hogy K8-nál a base-clock (ami default 200MHz), amit szoktak továbbra is FSB-nek mondani (bár ez nem teljesen korrekt, de akkor is), és a HTT frekvencia nem ugyanaz, hanem a HTT clock = base-clock * HTT-szorzó.
  • [Jakuza]
    #188
    Persze hogy keverek.
    Foleg miutan en tudom a tudosunkkal szemben, hogy a fix az fix, nem fel fix meg negyed fix meg magyarazatok.
    Johettek marhasagokkal, de fogadom meg azt sem tudjatok, mire valo a PPLFS.
    Egyaltalan tudjatok, ha mar ennyire vagjatok ezt a temat ?
    De gondolom egy orajel generatort se ismernetek fel egy alaplapon, de a mukodesi elvehez meg jobban fingotok sincsen.
  • dez
    #187
    Ha azt mondod, "cpu clock", akkor mindenki - érthetően - a mag működési frekvenciára gondol! Esetleg base-clock-nak lehetne hívni.
    Tudom, hogy itt már nem valódi busz az FSB, de azt a bizonyos base-clockot akkor is az egyszerűség kedvéért FSB-nek hívják. Lásd K8 BIOS-os (legalábbis amit eddig láttam), vagy az nVidia nTune nevű AMD-tuner programja (felső csúszka - előugrik, hogy "Front Side Bus").
    De mindegy, ez csak elnevezési kérdés.
    Mint ahogy az is mindegy, hogy osztás v. reciprokkal szorzás.
    Az AGP/PCI-os dolgot magam is írtam.

    Ja, a neten pár helyen HTT-nek írják a base-clockot, ami viszont igencsak téves, mert a HTT az a base-clock ("FSB") * HTT-szorzó.
  • [Jakuza]
    #186
    Juj megint hallotunk egy nagy marhasagot.
    FSB a K8-nal 200MHz. :PP LOL.
    Javaslom olvasgass es tajekozodj, mielott mar a marhasagok tomkeleget gorgeted magad elott.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Front_side_bus

    Athlon 64/FX/Opteron*** FSB:600/800/1000 MHz FSB Type:Hypertransport Theoretical Bandwidth:7500/12800/14400 MB/s

    Athlon 64, FX, and Opteron processors have a memory controller on the CPU die, which replaces the traditional FSB. The bus specifications given here are for the HyperTransport link and memory bandwidth.

    Cooliq is leirta neked, hogy hagyomanyosan vett FSB nincs az A64nel, teljesen mas elven mukodik a dolog.
    De nyugodtan eroltesd a hulyeseged, a fix A64 szorzoval, meg a hasonlo baromsagokkal, mint a 200MHzes K8 FSB.
  • fade2black
    #185
    akár FSB-nek nevezzük, akár HyperTransport-nak, mindkét rendszer rendelkezik rendszerbusszal.....

  • fade2black
    #184
    alapafogalmakat keversz Jakuza és elég keményen......
  • cooliq
    #183
    Nna utoljara. A64 nel NINCS fsb. Cpu clock van. K7 majdnem ugyanaz mint K8. ez csak azert tudom mert mind a ketto van. Mind a kettot huztam. Szorzo nincs hanem oszto van memonal. Tudom vegul ugyan az de akkor is rendesen oszonak hivjak es nem szorzonak. Ha szozo lenne igazabol akkor szoroznad osoze vissza a ram orajelet fuggetlenul a cpu frekitol akar. Ezert oszto! Az o lapjan a pci/agp az fix en van amugy huzni sem tudna. A via chipsetesek nem tudjak fixalni a pci/agp-t(K7). A64 nel is vannak lapok amik nem tudjak(a chipset hibajabol). Igen melegen ajanlom a www.prohardver.hu azon belul is az intel vs amd topicot ahol nagy nehezen ki lett vesezve a dolog hogy miert nincs fsb a64 nel. Szerintem nyugottan ragd fel a kerdesed majd valaszolnak ra nalam turelmesebb emberek. Reszemrol ennyi. Baratsagosan lezartam a vitat.
  • dez
    #182
    "A HTT kivételével szinte ugyanazokra a dolgokra kell figyelni tuningkor."

    Na, akkor tudnod kell, hogy számottevő tuninghoz (itt FSB emeléshez) vissza kell venni a ram szorzóját is, különben az már nem 400 (DDR) lesz, hanem annyi %-kal több, amennyivel több az FSB.

    Mondjuk lehet, hogy egyes intelligensebb alaplapokon ez automatikus: adott FSB-hez képest maga állítja be, hogy mindig pl. 400 (DDR) legyen. Amit én próbáltam, azon kézzel kellett állítani, azaz nem vette észre, hogy magasabb az FSB az alapnál, és kisebb szorzó kell pl. a 400-hoz.
  • GABOR16
    #181
    Egyébként az Audigy 4-es kártám rendkívűl érzékeny a PCI frekvenciára. A legkisebb túlhajtása a portoknak rendellenes működést eredményez.
  • dez
    #180
    Persze. De az nagyon hasznos, hogy támogatja a lassabb ramokat is, különben nem lehetne visszavenni a mem-szorzót komolyabb FSB emelésnél, és túl magas freki jönne ki szegény ramnak. :)
  • dez
    #179
    (Itt is itt van a "pl." a szorzószámok előtt. Azaz, több érték közül lehet választani. Illetve a proci esetén az adott procitól függ [max. csak lefelé lehet állítani], kivéve állítólag Opteron.)
  • GABOR16
    #178
    Én nemvettem észre.
    Ugyanarról beszélünk, csak kicsit máshogy próbáljuk magyarázni.
  • GABOR16
    #177
    Figyelmetlen voltam, alapból 400-as ramokkal használja az ember. És ritka, ha annál lassabbat rak bele valaki, egy próba kivetélével.
  • dez
    #176
    Akkor szerintem közöttünk nincs vita. Vagy van?
  • GABOR16
    #175
    "Valószínű nálad (is) az a gond, hogy a PCI freki nem fix 33MHz, hanem az FSB-ből osztja le."
    Nem, nemaz a gond. Ha azt nemkapcsolom be az FSB-m már 215-nél elhalálozik.
    ÉS tudom, hogy a K8-ról van szó, és bár van külömbség, de hasonlóság is van.
    A HTT kivételével szinte ugyanazokra a dolgokra kell figyelni tuningkor. Az újabb lapoknál az 1000MHz-et, a régieknél a 800MHz-et nemértedem túlépni, vagy csak minimálisan ha az alaplap bírja (bár tapasztalataim szerint nembírják).