Nyílt támadás a transz­zsír­sa­vak ellen

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bandee1987
Mindenki irja itt, hogy mi egészséges meg mit szabad enni, meg mitõl lehet hízni...én szarok rá, azt eszem, amit akarok, heti 2-3-szor lemegyek a konditerembe, és innentõl kezdve nem érdekel, hogy mit eszek: zsíros kenyértõl kezdve mindent...
McD-vel semmi bajom, csak kurva drága...Burger king sztem jobb, ott legalább nincs annyira mû íze a hambinak..

SG HETI KVÍZ 1. SZEZON: BRONZÉREM :P SCHUMI A LEGNAGYOBB!!!! FORZA FERRARI!!!

Igen, ez is igaz.
Minden harmadik negyedik magyar is kövér. sõt, majdnem minden második magyar férfi túlsúlyos, vagyis 5-10 kiló felesleg van rajta. ez már rég nem csak az amcsik problémája. de azért még nem tartunk ott, mint Floridában, az igaz. :)
Az igazi nagy probléma, hogy az általános iskolások testsúlya, étkezési szokásai és sportigénye ilyesztõ statisztikákat mutat. Ha 10-15 év múlva krónikusan beteg fiatal felnõttek lesznek (allergia/cukorbetegség/magas vérnyomás az alapkombó mindenkinél) akkor mi lesz velük 30-40 év múlva?
concrete
Egyszer valaki mondta hogy õ bizony a tyúkból kiesett házi tojást nem fogja hypos vizzel fertõtleníteni, mert az méreg. A tojáshélyon többeközött ott van a szalmonella is.
Lehet választani ... de én nem szeretnék újra infúzióra kerülni mások ökörsége miatt.

ICS 4.0.4 --------------> JB 4.1.0

concrete
Az ásványvíztõl az ásványi anyag miatt mérgezést lehet kapni. folyamatosan ugyanazt a vizet nem szabad fogyasztani, sokat nem szabad inni abból sem. Talán 650 mg/l a határ amitõl már ásványvíz, de egyesek szerint sokkal célszerûbb ennél alacsonyabb ásványi anyag tartalmú vizeket inni.

ICS 4.0.4 --------------> JB 4.1.0

Pluskast
Bocsi, helyesbítek mert munka után hulla fáradt és nincs ereje hozzá.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast
Szerintem meg a mozgás a lényeg. Az emberek nagy többsége azért hízik el mert nem mozog. Vagy azért mert lusta vagy csak azért mert nincs ideje rá, vagy ha van is akkor meg munka után és hulla fáradt. Nem hiába kövér minden harmadik vagy második amerikai ember. Oké nem azt mondom, hogy ha mozogsz akkor bármit meghetsz mert ez nem így van, hisz ha teszem azt egy 3-4 km-es futás után haza mész és jól bezabálsz akkor semmit sem ért az aznapi edzésed. De a mozgás akkor is kell.
Na ennek örömére mentem is a kondi terembe mert már így is elkéstem:)

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pontosan ezért mert még növöl. De ha nem szoksz át másra, már a húszas éveid közepén csúnyán "doformálódhat" a tested, pl hastájékon. :)

Tiszta kajátkat kell enni: fehér húst (fõleg szárnyas és hal), zöldséget, gyümölcsöt. MINDEN TÉSZTA szemét, fehér kenyeret csak is mértékkel. Cukor helyett méz, üdítõ helyett ásványvíz (nem szabad még dobozos gyümilevet sem) és zöld tea.
Olviaolajjal kell sütni csakis, és még lehetne sorolni. Például hogy a fûszerek közül a curryt ajánlott rendszeresen fogyasztani - úgy tûnik miatta ismeretlen Indiában az Altzheimer-kór és még számos más betegség.
Heti egyzser persze becsúszhat kis torta/sült kolbász vagy meki, ez nem gond. Hosszú távon hálálja meg a szervezet a helyes táplálkozást.

A japánok sokkal stresszesebb életet élnek mint mi, napi 10 órát dolgoznak, aztán bepiálnak és nyomják a cigit, illetve alig alszanak. És perverz bolond is mind, vagyis rég nincs meg a lelki egészségük mégis: a nõk átlagéletkora 85 (!) a férfiaké 79 év.
Úgy tûnik ezt a világszinten kiugróan magas átlagéletkort arra lehet fogni, mit esznek: rengetek tengeri kajákat, rizst fogyasztanak teával. Szóval a hosszú elt egyik legfontosabb része az étkezés lehet.
No meg rendszeres sport.
rigidus
"hogy ezek az elemiszerlancok"

helyett: "hogy ezek az etteremlancok"

rigidus
"kösz hogy tudatlan, de honnan tudnám miben sütik? és miért sütik ilyen szar olajban? miért nem sütik sima napraforgó olajban, esetleg oliva olajban? nem értem..."

Igazabol nincsen ebben semmi furcsa. Az elelmiszer boltok dugig vannak tomve szintetikus szarokkal, a szupermarketek ugy szinten. Mivel ezeket a szarokat olcsobb eloallitani mint a termeszetes taplalekot megtermelni, igy ezekkel keszitik.

Ezek a szintetikus szarok javareszt hosszutavon maradando nyomokat hagynak az emberi szervezetben, az evek soran felhalmozodnak es javareszt a legyengult, esvagy az idoskorhoz kozeledo emberi szervezetben elvaltozasokat okoznak.

Na most azt tudni kell, hogy ezek a mesterseges etelek tobb eves vizsgalaton esnek keresztul, mielott a vasarloi forgalomba kerulnek. Ezek a tesztek elegsegesek ahhoz, hogy a viszonylag rovid intervallum alatt egeszsegkarosodast okozo elelmiszereket kiszurjek, de arra alkalmatlanok, hogy 30-40 ev mulva kialakulo infarktusokat, cukorbetegsegeket, stb okozo elelmiszereket kiszurjek. Ezek bizonyitasara kemeny evtizedek kellenek.

A kiszurest viszont nagyban hatraltatja, hogy ezek az elemiszerlancok, szupermarketek, elelmiszergyartok elkovetnek mindent, hogy megakadalyozzak, hatraltassak, meghamisitsak az esetleges karos hatast bzionyito kutatasokat, igy egy fentihez hasonlo bizonyitas is csak csodaval hataros modon szokott napvilagra kerulni. Azonban nem lepne meg ha nehany honapon belul kapnank egy ujabb hirt az ellenkezojet allitva, nehany elelmiszergyarto tamogatasaval.

Az egyeduli arhato ut, hogy megbizonyosodjunk arrol, hogy egeszsegesen taplalkozunk-e, annak az egyeduli modja, ha magunk keszitjuk el azt amit fogyasztunk olyan alapanyagokbol amelyeknek az eredetet ismerjuk. (termeszetesen nem habkenyer, agyonpermetezett szupermarketparadicsom, sapadttojas, meg suteskor 2/3 resz vizetfolyato hus)

Lunki88
Szerintem ez a téma már "enyhén" lerágott csont, mit együnk mit nem, mindenki azt eszik amit akar, ez már kezd unalmassá válni...
azt nem látod a véredben mennyi "zsír" van s h az artériáid fala milyen állapotban van
régebben(legyen 20 éve) a szívinfartkus 50-55 év körüli férifak betegsége volt,ma már 10 évvel fiatalabbaké
Jah és ma is voltam Mekdöncibe :P
Hát nem tom... nekem naponta lagalább 1-2 chips beesik, meg valami csoki, sûrün járok kínaiba, meg gyorsbüfébe, mégis 75 kil vagyok 187 centi "magasan" még növök <#beka2> Régen nagyon dagatt voltam, de akkor nem ettem szinte semmit egy egész nyáriszüneten át és lefogytam... bár a hízás azért, volt, mert abbahagytam az edzéseket...
kösz hogy tudatlan, de honnan tudnám miben sütik? és miért sütik ilyen szar olajban? miért nem sütik sima napraforgó olajban, esetleg oliva olajban? nem értem...

ha lángost veszek, vagy a büfében kolbász az jobb? a mekiben higiéniai stb szempontból még mindig 100x jobban megbízok mint az egyéb kifõzdékben, itt az irodaházban múltkor amit ettem attól 2 napig beteg voltam, helyi ételhordós helyben meg olyan minõségû volt hogy nem lehetett megrágni

Az elavultat úgy értettem hogy a szervezetünk még nem állt át arra hogy nem kell tárolni a kaját ökör módjára, mert ma már gyakorlatilag mindenki minden nap tud enni.(legalábbis erre a fejlettebb részen).

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

devred,szerintem az nem OMG hanem GMO (Gene Modified Organism) gyümölcsök. Vagy inkább GM,ha utána irjuk az organizmust v. gyûjtõnevet. Bár azokat ne szidd, mert csak egyes vad géneket probálnak visszavinni, hogy ellenállóbb legyen, a kártevõkkel szemben, mint a vad fajta. Nagyon helyesen Te is kiemelted a termesztés visszásságait, ezzel egyetértek.

Nos én Ausztriában láttam, milyen a biotermesztés. Az igaz, hogy k**va sok pénzt kell belefektetni. Manapság persze azé olyan drága még mert nem elterjedt. Véleményem szerint egy pár gazda, v. üzem átállna rá, csak vagy nincs pénzük, vagy nem kapnak szakmai támogatást.

Nos az életmód az tényleg fontos, bár inkább sztem a mozgás, nem feltétlenül a kondigép... öregjeink nem hiába mondták, h arra van idõd, amire szánod... "A mozgás minden élet alapja"-mondta anno vki csak nem emlékszem h ki. Aki persze genetikailag hajlamos elhízni, annak ezt az életmód dolgot tényleg komolyabban kell venni, s nem csak a mozgásra gondolok, hanem étkezési szabályzásokra is.
A #18 hozzászóláshoz pedig ez a véleményem :
NEM ELAVULTAK A GÉNJEINK !!!!!! ... NOS CSAK FEJLÕDNEK! UGYANIS VANNAK stresszre termelõdõ STRESSZFEHÉRJÉINK IS, ÉS AZOK AZ EGYIK LEGÕSIBBJEINK. Huh, egy kicsit bántotta a fülemet az elavult szó. Persze az õsemberes rész az igaz. <#falbav><#worship><#worship><#worship>

Spice Everywhere!

szal ha vmilyen autógyárban dolgozok(pl mercédesz) nem akarok olyan autót?:)
rigidus
"Vaj az egészséges mert nem hidrogénezett növényi olajból készült."

A vajat tejszinbol kopulik. A tejszint pedig a tejbol centrifugaljak ki. Masneven tejzsir.

--
Mas. Attol szoktam a falnak menni mikor valaki megnezi a tejes flakonon, hogy hany szazalek zsirt tartalmaz es azt keresgeli, hogy melyikben van a legkevesebb, hogy "nehogy elhizzon".

1. A tejzsir egy egeszseges feherjegazdag taplalek. Barki batran fogyaszthatja.

2. A masik pedig, hogy szarvasmarha szervezeteben faggyu van, nem pedig zsir. Az is zsirfele, de nem sok koze van mondjuk ahhoz a zsirhoz mint ami az emberben vagy a sertesben van. Azonkivul 100%-ban el szoktak tavolitani a marhahusrol is mielott odakerul.

hiba
utbemni = útmenti :D

hiba
Ez sokmidnennel igy van, aki dolgozott utbemni bufeben az nem eszik tobbe fasirtot :)
Aki dolgozott baromfi feldogozoba az nem eszik tobbe parizsit :)
Aki dolgozott az ibm gyarba az nem vesz ibm vinyot :)

:D

JackDaniels
"Ezzel a filmmel csak az a baj, hogy a csávó vega volt elõtte, szóval akármilyen húst stb evett volna ilyen mennyiségben, minek elõtte csak legelt, szét ment volna a mája..."

Jééézusom.:DDDD
Ez nagyon okos volt.:DDDDDDDDDD

\"Never say never!\" W Churchill

hiba
sztem ertelmezestol fugg alapbol mozgas+taplalkozas egyutt ertelmezendo, de van aki csak fintess "menu" kent ertelmezi ezt es tobbet nem tesz. szerintem meg a sport a kulcsszo, ehetsz utana csülkös bablevest is amennyit akarsz, csak mozogj eleget.

hiba
Komolyan te azt hitted hogy amit a mekiben kapsz az egeszseges es semmi bajod nem lesz tole sot semmi negativ hatasa nem lesz az elet"mod"odra?

En komolyan azt hittem hogy csak amerikaban vannak ilyen "tudatlan" -mar bocs- emberek.

hiba
A meki sem olcso, de akinek nem jonnek be ezek a zsiros vackok es árak az ehet kolbaszt + hagymat :D
vagy ottvan az exrendor gyorsetterme (update)
emi kb 3x olyan draga minta meki...

--

masreszt ha bemegyunk egy uzeletbe es megvesszuk az atlag fogyasztasi cikkeket engem sokkal inkabb zavar hogy midnenfel adalekanyagokkal van minden ellatva kezdve s szinezek-puffaszto-formasito-tartosito anyagokkal minthogy meg zsiros is. Megneztetek mar mennyi szarsag van akar egy pick szalamiban? vagy gondoljatok ha dekara veszitek a pult mogul abba nincs semmi humbuk? minden kaja tele van adalekanyagokkal sztem ennek is meglesz majd a hatasa idovel.
szoval nagyapaink szinte egy falat ilyet se ettek amit mi nap mint nap, nem csak a zsirokkal van itt baj, persze azon tul hogy nagyfater a foldeken dolgozott mi meg "forgoszekben" megis mi joval nagyobb stersszel elunk.

amugy meg tenyleg erdekes, osztalytarsaim, haverjaim akik meki+kola eletmodot folytattak eveken at tenyleg sokkal nagyobbak az atlagnal, mind olyan medve tipus lett...

örülök ennek a cikknek érdekes

eddig nem igazán tudtam felfogni hogy a mekivel kinek mi a baja, mi abban az egészségtelen? húspogácsa, friss zsömle, saláta.... errõl a módosított ilyenolyan zsíradékról még soha sem hallottam...döbbenet

kérdés: a sika fehér kenyérnél miért egészségesebb a barna? miért nem javasolt a fehér liszt?

a filmet én is láttam arról meg azt gondolom, hogy ha valaki csak pizzát enne 1 hónapig 3x naponta ugyanolyan beteg lenne nem?

Egyàltalan nem biztos hogy az OMG (génmanipulàlt) , gyorfagyasztott, gàzzal kondicionàlt, zoldég, gyumolcs, nem àrtalmas az egészségre.

Màs :
XY szabvànnyal tanusitott zoldégtermelo uzem Dél-Alfoldon, mely paradicsom- és paprika termsztéssel foglalkozik. A foliàban nem permeteznek hanem pesztiszid grànotot alkalmaznak. Bedobnak kettot-hàrmat, majd lezàrjàk a foliàt. A vegyszerfusttel irtjàk ki a kàrtevo rovarokat, gombakat, méregfustebn àll az egész tobb napig. Bemenni persze életveszélyes.
Nem kellene vakon megbizni ezekben az élelmiszerekben, csak azért mert gyumolcs, zoldség. Halvàny sejtelmunk sincs, nem hogy mas kontinensen, de még Magyarorszàgon se, arrol hogy milyen korulmények kozott folyik a termelés, és hogy milyen korulményeket "adnak a tudtunkra".

Màs2: "nagyapàm ezt evett, eddig élt"....persze csak ha az étel az egyetlen paraméter ami befolyàsolja a leélt,megélt évek szàmàt.....

Màs3: eddig csak azt gondoltam hogy az sg-n csak, csillagàszok, fejlesztomérnokok, fizikusok, kutatok, marketingesek, magas szintu promgramozok, vérbeli jàték-teszterek, biologusok, politikusok, torténészek vannak. Tévedtem: rengeteg a nutricionista is.
Ja igen, akkor nem ilyen egészségesen élek akkor sem mekiben vásárolok mert arra a gatyám rámenne és jól sem laknék. De ettõl még elég sok zsiros, margarinos,cukros stb kaját eszek meg egy nap, és 1-2000 ftal olcsobb mintha gyümölcsöket ennék. Aki meg nem hiszi az menjen be az intersparba esetleg tescóba összel, télen és nézze meg mennyibe kerül egy kiló alma (2-300 ft), 1 kiló naracs (4-500ft), paprika (5-600ft) és igy tovább.

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

Na igen ez igaz. De akkor megint csak ott vagyunk hogy nem a kaja a hibás, hanem az életmód. Csak manapság épp az életmódot nem tudod befolyásolni. Bár sokan állitják hogy egyszerü meg minden meg igy gyümölcs meg úgy gyümölcs, én a saját példámból tudom hogy ahhoz meg baromi sok pénz kell.

Saját magamból kiindulva, kiprobáltam milyen "egészségesen élni".
Egy heti egészséges kaja után levontam a következõket (22 éves fõsulis vagyok):
kajaigényem napi fél kg alma,2-3 banán, 30-40 dkg paradicsom, 3-4 paprika, saláta, rozskenyér,valamilyen sonka, tej. Ezzel ki tudtam küszöbölni hogy ne nassoljak, ne egyek tul sok kenyeret meg zsirt, kólát meg ilyesmit. Csak azzal nem számoltam hogy az eddigi napi 1000-1200 ftos kosztpénz helyett az egészséges koszt 2-3000 ftból jön ki... Szóval lehet számolgatni. Ha még eddzeni is elmegyek az újabb 4-5000 ft havonta

jah, a gyumolcs meg a zoldseg marha draga dolog am... 1 kilo az kb egy bigmac araval vetekszik :)
ezt a hus evos dolgot honnan szedted? erdekes hogy amikor pl a banan kezdett elterjedni akkor a banantol nem ment szet senki maja es sorlhatnam... azert az igen hosszu evolucio alatt torteno alkalmazkodas ellen igen keves az, hogy valaki par evig nem eszik hust :)
az atlagos es rossz genetikaju emberek igen csunyan el tudnak hizni a helytelen taplalkozastol... es a problema az, hogy a legtobb ember keptelen belatni, hogy a hanyag etkezesnek koszonhetoen dagadt, egyszerubb azt mondani, hogy hizekonyak es ezzel marad is minden a regiben
pl szuleim kb 40 eves korukig tok veknyak voltak, utana elkezdodott nekik a bezabalos korszak, es most baromira el vannak hizva. anyam 2szer nehezebb mint 15 eve. persze hiaba hivom fel a figyelmuket, hogy valojaban miket is esznek egyszeruen nem erdekli oket. anyamtol is annyira tellik, hogy neha bevesz egy vizhajtot, hogy a merleg 1-2 kiloval kevesebbet mutasson aznap... szanalmas
És amúgy az egész fitneszõrültség kencefincék blabla nehogy azt higyjétek, az aztán olyan marhára egészséges...

Blackmail the Universe

Mer' aztán a gyorséttermek olyan baromi olcsóak! :-S
Nem teljesen, mert 100 éve szalonnán és kenyeren éltek az emberek-de õk le is mozogták, meg nekik nem volt annyira stresszes az életük sem, mint nekünk-vagy pl evés után mindig volt fél órájuk egy jót szundítani stb

Blackmail the Universe

Azért ennyire nem kell:)

Blackmail the Universe

Ezzel a filmmel csak az a baj, hogy a csávó vega volt elõtte, szóval akármilyen húst stb evett volna ilyen mennyiségben, minek elõtte csak legelt, szét ment volna a mája... Szóval egy elég eltúlzott, ugyanakkor jó kis film, végre felvették a haarcot ezek ellen. Én amúgy a Zsemlekirályba szoktam járni, mostanában sajna egyre gyakrabban és pl utálom a gyümölcsöt, de egyre több olyan hatás ér, hogy csak rá kell szoktatnom magam, ami azért egy pozitív szerintem, lévén amilyen világban élünk-SG-n is sok ökör cikk van, de legalább ilyen is akad

Blackmail the Universe

nem tudni h melyik gyorsétterem lánc szedte ki ezeket?
(igaz csak É-Amerika, de akkor is kiváncsi vok rá)
Szénhidrátnak :rizs,krumpli,zöldségek,zabpehely,puffasztott rizs
Fehérjének:hal,csirke,pulyka,marha,tojás,soványtúró

A többi kaja szemét.Ez van!
mintha nagyapám étrendjét látnám magam elõtt, most 75 éves és semmi baja :D
a zsiroknal sokkal rosszabbak a feher lisztek es a cukrok
hal istennek ezek az osszes elterjedt etelben megtalalhatok
amugy meg nem hiszem el, hogy jobban kijon valaki az idovel, ha elkolbaszol egy gyorsetteremig, ott kivarja a sorjat, eszik majd megy vissza a dolgara... ha otthon csinalna maganak egy napra valo kajat akkor sokkal jobban kijonne, arrol nem is beszelve, hogy anyagilag fele annyiba se kerulne
a kola is egy katasztrofa, viz+cukor
a zsirraktarozas meg valoban genetika fuggo, de megis a szar taplalkozas tehet rola
volt olyan hogy valaki szendvicseket zabalva panaszkodott, hogy nem tud fogyni... mi is van a szenyaban? teszta(liszt), valami felvagott(ebben minden beledaralnak, kiveve a hust), sajt(nagyreszt zsir), vaj(szinten sok zsir)
az is hulyeseg hogy az osember hetente egyszer kajalt... annyiszor evett amennyiszer csak lehetosege volt ra, es nem voltak elhizva(nyilvan azert mert sokat mozogtak)
az elelmiszergyartok hogy noveljek a profitot az olcso szar alapanyagokkal megtomik a feldolgozott eteleket, vicces hogy pl a dietasnak tartott joghurtokban magas a szenhidrat tartalom, es mitol is?(cukortol)
Looserke
Az tök jó, hogy eddig a vaj volt a mumus mostantól meg az összes margarin.....
...merthogy az összes margarin hidrogénezett növényi olajból van, beleértve a "szívbarát" Fl*rát is...

...f@sz kivan, a végén már semmit sem lehet enni ezen a Földön...

Blackman
huha.. én sokat ettem mekiben + 150-el hajtok.. akkor holnap megyek keresztet venni :D remélem még a boltik eljutok :D

ha legyúrod nem hízom,hanem erõsödsz,az jó,gyúrni v vmi más sport

de a hízás,ha vki elhízott,az olyan mintha vki cigizne,egészségkárosító
TVelvet
Figy nemgáz ha hízol, de akkor Gyúrd le... többet érsz vele..
Testkontrollban olvastam arról is hogy nem mindegy hogy milyen ételfajtákat társítasz. Például hús és a kenyérféle egy ételként nem ajánlja. Nem egyformán emésztõdik külön-külön és együtt emiatt energiaveszteség lép fel. Nem gyõzi a szervezet egy idõ után a feldolgozást akkor következik be a raktározás. Ezért történik a mekes kajákkal ez az eset mert nem arra van berendezve a szervezetünk hogy egyszerre ennyiféle ételtársításokat emésszen.

azirafael
Ja és mind e mellé kaszálni kell egész nap a réten.

azirafael
Reggel egy pálinka, szalonna+fehérkenyér+hagyma
Délben egy pálinka, húsleves+rántotthús krumplival
Este egy pálinka, meg mégegy :D

És 100 évig fogsz élni :D

Gyümölcs zöldség nem drága. Én néha megeszek 1/2-1 kilót ezekbõl. De rendszeres testmozgás is szükséges hogy az ember ne hízzon el.

az a baj ha 150s tempójú sírkeresztet látsz azt gondolod megérdemelte s elfelejted
ha egy 40est,megjegyzed s lehet láttál 100 db 150es sírkeresztet ,míg 5 40es keresztet,mindig lesznek balesetek,de azt a 100 150est jó lenne elkerüni,ezért van a kressz

mindig fognak cukorbetegség szövõdményeibe,infartusba meghalni,de az kevés,a nagyja elkerülhetõ v késõbbre tolható,a nagyja,sokkal nagyobb nagyja,és erre akarják felhívni a figyelmet,biztosat senki se mondd

legtöbben ezért bizonyos helyeken nem megyünk 150nel,belátjuk h semmi sem biztos,lehet így is balesetet szenvedünk,de csökkentjük a kockázatot
ételeknél,másnál más ezt nagyon kevesen teszik meg
Igen, de általában az ilyen 150es tempójú emberek sirkeresztjével vannak teli az utak. Ugyanakkor rengeteg ember van aki tök egészségtelenül és és mégis simám elél 60-70 évig, más meg hozzájuk képest teljesen egészségesen él és 30-40 évesen feldobja a talpát. Ezért nehéz a kettõt összehozni, mert a gyakorlati tapasztalat sokszor pont az ellenkezõjét bizonyitja mint várnánk.