123
  • dez
    #123
    (Meg az aromák, meg a... még pár dolog.)
  • G0blin
    #122
    Minden adalékanyagnak van E száma, még a természeteseknek is, és nem minden E káros, itt van példának az E-300, ami az aszkorbinsav, vagyis más néven C vitamin. Az E-s adalékanyagok között amiket leginkább kerülni kell, az a mesterséges tartósítószerek és színezékek.
    Van egy nagyon jó könyv, Tóth Gábor írta, címa, az E-számokról őszintén, elég érdekes dolgok vannak benne, pl, miből készül az eperaroma (egy ausztrál fának a forgácsából...)
  • Aldor
    #121
    A lényeg: Lehetőség/pénz szerint minél többször fogyassz természetes kaját a mű szarok helyett.
    Ha egyszer-kétszer elfogyasztasz vmi mű kaját/italt az még nem nagy hiba...a rendszeresség AZ!
    És persze mozgás/kondizás nem árt. "Ép testben, ép lélek."
    Gondolkodj el rajta, nem szükséges megfogadni egy egyszerű tanácsot.
  • Ma2ska
    #120
    Egyetértek, töltött káposzta, pacalpörkölt , ezeket van értelme enni, mellé egy kis gyümölcs, egy üveg sör, és a szervezet megkapta amire szüksége van.
  • digital
    #119
    Ja, hát ezaz! Lehet enni mindent, húst, fehér szallonnát is stb. meg minden földi jót ami jól esik. Mükajákat kivéve. Az összes természetes kajákról szépen kiderült, hogy mégsem ártalmasak. Sok DR. Okostojás régebben tojás-t szinte kerülendő méregnek hitte. Koleszterin bomba jujjj. A mennyiség a lényeg! A zöldség is
    hizlal, az elefánt is pl. tök vega és mégis milyen jó húsban van.
  • Vieri85
    #118
    Nem tudom valakinek feltűnt-e, hogy a tanulmány 6 éven keresztül zajlott. Sajnos nem tudjuk meg, hogy meddig volt a majmoknak mindennapi(!) eledele a Cheeseburger...
    Ezekkel a tanulmányokkal valóban ki lehet mutatni, hogy "igen, ez valóban elhízást okoz" csak azt felejtik el odatenni a mondta végére, hogy "ha minden nap, hat éven keresztül, rendszeresen..."
  • Zsoldos
    #117
    alatt=nelkul
  • Zsoldos
    #116
    Ne irj ilyeneket, mert meg valaki elolvassa.

    1: Napi 2 etkezes teljesen lelassitja az anyagcseret. Emellett egy alkalommal tobbet is fogsz enni, ami a lassu anyagcsere mellett nem tul elonyos. (pontosan ez az ami, elraktarozasra kesztet) A rendszeresen fellepo hianynak pedig nem csak az izmok, hanem akar az agy is karat lathatja.

    2: Nem tudom tudod-e milyen az a "komolyabb" fizikai munka. Napi 5-6 utosebb etkezes alatt kb 1-2 het alatt osszeomlik a szervezeted.
  • Ma2ska
    #115
    Ami a képen van, jellemző: olajjal áztatott krumpli kecsapba tunkolva, müanyag pohárkában... gusztusos.
  • Ma2ska
    #114
    Azért káros az egézségre a meki féle kaja, mert moslék xar, meg pofátlanul sokat kérnek érte. Ahelyett hogy ugyanannyiért egy étterembe elvinné a családot a paraszt egy normális kaját enni, beülnek a mekdonaldszba mert ott van felfujt gyerekcsuszda. Alternativ ötletem, étterem+játszótér.
  • wbtist
    #113
    Szerintem csak a 3/4 részét kell megenni annak amit eddig ettél, reggelre csak gyümölcs.

    Ismerek olyat akinek bevált. Persze 1 év után adta le a kilókat, nem 2 hét alatt...
  • oszi1113
    #112
    még mindég azt mondom, mozgás mozgás mozgás!
    5 év után elővettem a bringám, most szinte mindenüvé azzal járok! Az első alkalommal 1 perc után maj kidobtam a tüdőmet, most meg élvezem, ha a város egyik végéből át tekerek a másik végébe. ez most persze kicsit kisarkított, de ha tehetem reggelente tekerek bő gél háromnegyed órát! jobban is vagyok napközben!
    de a mesterséges szarokról télleg le kéne szoknia az élelmiszeriparnak, mert már rég nem a tartósításon van a hangsúly, hanem hogy jobban csússzon!
  • savior
    #111
    egyebkent csak jo minsosegu etelekbol erdemes sokszor kajalni, mert aki napi 3 kajalassal hizik, es utana ugyanazokat az eteleket eszi napi 5szor az ugyanugy hizni fog
  • savior
    #110
    napi 2 az nagyon keves
    a szervezet akkor raktaroz, ha erzi hogy nem tudsz allandoan kajahoz hozzajutni, ugyanis ilyenkor igyekszik felkeszulni, hogy egy insegesebb idoszakot is kepes legyen atveszelni, ezert raktaroz mindent
    persze a ritka kajalassal is lehet fogyni, mas kerdes, hogy ilyenkor nagyreszt izomzatot bont le a szervezet
    egyebkent a vizzel is ugyanez a helyzet, minel tobbet iszol annal kevesbe leszel bevizesedve, mert minek tarolodna egy olyan dolog, amihez mindig hozzajutsz?
  • Carser
    #109
    Napi kettő semmiképp nem tanácsos. Én fél év alatt fogytam 40 kilót és meg kell mondjam hogy a napi 5 az kell.Egyébként minden fogyokúra alapja a napi többszöri (értsd 3nál több) Egyébként pont a vércukoszint számít legjobban bele abba hogy miképp viselkedik a szervezeted ha tápanyagot kap. Egyébként tényleg a reggeli a legfontosabb. Amit elfogyaszt az ember azt tuti fel is használja.
  • GABOR16
    #108
    Én úgy gondolom, hogy az esetleg ideális étkezési mennyiség a napi 2, komolyabb fizikai igénybevételű munkánál a napi 3.
    De a legfontosabb, mindig az első reggeli étkezés, mert az adja meg az aznapi energia mennyiségünk alapját, és kezdő "löket"-ét.
    Az ennél többszöri étkezés szerintem felesleges energiabevitelekkel is járhat (megkívántam mos ezt, meg még egy kicsit ebből, stb.), ráadásul szerintem a szervezetet jobban ösztönzi az elraktározásra, mondván: "Itt az újabb adag".
    Az első étkezésnek reggel kell lennie, míg a masodiknak valamikor délután kettő és négy óra között. Ha három étkezés van a másodikat elörébb, a harmadik kicsitt hátrébb érdemes rakni. Persze ez az egész függ a munka idejétől, hogy mettől meddig tart (pl. éjszakai vagy késő délutáni műszakos emberek).

    Egyébbként ha már úgyérzitek, hogy semmit sem ehettek meg, akkor ne legyetek betegek, mert akkor csak még rosszabbra fordul a dolgotok (ügyebár: gyógyszerlobbi) . És az árak ott mégcsak a jobbik tényezők, hogy a gyógyszerek eredetileg mik is voltak, és mi célból készült az alapanyaguk elsőkét az megint más .
  • AgentKis
    #107
    Röviden ezt hívják fejlett piacgazdaságnak.
  • AgentKis
    #106
    Nincsmit csodálkozni a dolgon, az élelmiszeripar (mint bármely más iparág is) a költségek csökkentésén és a profit maximalizálásán dolgozik. A fogyasztók érdekei ezzel sokszor ellentétesek, de erre nagyívben szarnak. Olcsó műanyag szeméttel etetnek minket fogyasztókat, akik magunk is hibásak vagyunk mert megvesszük ezeket a termékeket a marketingesek lelkes félrevezető hadjáratára hallgatva (reklámok), vagy egyszerűen csak gyarlóságunktól vezérelve. Világunk pénzalapú becsülettől (csaknem) teljesen mentes. A legtöbb befektető(csoport) abban látja a fantáziát, hogy a tömegeket átverve szedjék meg magukat, majd meglévő pénzük jó részét még nagyobb tömegek átverésére költsék. Ezen céljuk elérése érdekében semmitől nem riadnak vissza. Itt tartunk ma...
  • Pluskast
    #105
    Mondjak nem a gyümölcsök mert a középkor embere ismerte a mézet (sőt a rómaiak is) és abból készűltek a sütemények. De persze hozzá kell tenni, hogy a méz messze nem hízlal úgy mint a cukor és sokkal természetesebb is.
  • oszi1113
    #104
    http://www.zpok.hu/fogyved/e-szamok/eanyagok.html#Szinezekek
    ha már E adalékok
  • oszi1113
    #103
    A finomliszt illetve a finom cukor, valamint a hántolt rízzsel is egy baj van, hogy szépen finomra örölték, és a rostokban gazdag részét kidobják! Pont azt ami a legfontosabb lenne a szervezet számára!
    Magában az, hogy light cuccot eszel nem garancia arra, hogy nem hízol! Ez csupán arra jó, hogy megveszed a drágábbik rosszat! Nem a zsírt kell megvonni a szervezettől, nem a szénhidrátot! Mindent lehet mértékkel!
    Rengeteg fogyokúra létezik, általában vagy az egyiket, vagy a másikat vonják meg a szervezettől, ez rövidtávon is okozhat problémát állitólag! Update barátunk egyébként nem beszél hülyeséget, a glükimás indexre ha vigyáz az ember, akkor nem zabálja folyamatosan tele magát csokival, meg cukros tésztákkal, azt nem fog hízni! Ha meg mozog az ember, napi 1/2-1 órát, akkor biztos lehet benne, hogy fogyni is fog, ha van feleslege!
    Egyébként a gond a mai fiatalokkal az, hogy általános-középiskolában nagy részük gyógytesis, tehát azt a heti 3X45 percet sem mozogja le, mint amit a többiek! Nem szoknak hozzá a mozgáshoz, és olyan finom kis lufikká válnak, akiknek csontvázán csupán zsír és bőr lesz, seho egy pici izom!
    Én 2 hónap alatt ffogytam 7 kilót, annyi hogy mozogtam, meg megint sokzöldséggyümölcs kevéstésztafehérkenyeret ettem.
    És aki azt mondja, hogy zöldség gyümi drága, annak meeg csak annyit, hogy ne nyáron akarjon banánt, télen pedig görögdinnyét enni. Minden szezonnak megvannak a "tömegtermékei" amikből nem túl nagy pénzekér lehet finomakat venni! Hogy jók e, azt meg a fene se tujja, mi magyarok a paprikát ólmoztuk, kérdés, hogy mások mivel mit!
  • hiba
    #102
    Ezeket az adalekanyagokat erdemes mindenen atnezni amit megvesz az ember, foleg az E200-as kategoriat kell kerulni illtve neten vannak nagyon jo listak es magyarazatok hogy mire ugyeljen az ember. Tipikusan azert hasznaljak a tobbseguket hogy szebben nezzen ki, szinsebb legyen, hosszabb tavon elájjon stb...tobb tucat ilyet zabalunk be nap mint nap es alig lehet ez ellen mit tenni hacsak nem a sajat hazatajan termel/gazdalkodik az ember.
  • hiba
    #101
    En is ezt vallom bar nem tudom megallni de tudom hogy tok foloslegs jol belakmarozni barmit is eszik az ember. Erre nincs szuksege a szervezetnek, ha kipakolunk egy nagy tanyer tesztat es mind bezabaljuk hat idovel tuti rabaszunk. Igazabol a negyedet is elg lenne megenni, csak az osi oszon ott van meg az emberben, hogy egyunk mar ha van mit...

    Tobbszor es kevesebbet sztem is ez a klucs.
  • hiba
    #100
    Alapbol egy tézis: nem szabad ugy élened hogy elfogadod a korulotted levo vilagot es nem kerdojelezel meg semmit, mert ugy erzed minden ugy jo ahogy van. Aztan kesobb meg jonnek a gondok amiket meg lehett volna elzoni - csakeppen akkor ugye nem mondta senki...leeht pl megezresekre is hagyatkozni nekem neha bejon.
    Régen pl divatt lett egy idoben hogy szojabol keszitettek ilyen huspogácsa utánzatokat, bar most is sokmindenben alkalmaznak szolalecitint, nemreg derul csak ki hogy a szoja pusztitja a himivarsejteket eleg drasztikus modon.
    En mar korabban is utaltam :) de lehet csak veletlen egybeeses is.
  • hiba
    #99
    amig vilag a vilag ez örök téma lesz mert minden elelmiszernek hosszutavu fogyasztasa utan derul ki hogy milyen hatasa van a szervezetre igyaztan mindig bedombnak valami ujta akoztudatba es sokszor kiderul rola hogy megse oylan jo vagy mas mellekahatasa lesz de ez mind csak idovel, igy errol sztem igen is kell es erdemes vitazni, ez margarinfelekkel sztem most "aktualis" is
  • saco
    #98
    Utánanéztem, még 4 E-s volt közülük, csak nem irták rá a dobozra :)
  • saco
    #97
    Most lepődtem meg az előbb. Volt már régebben szó arról valahol - tv talán -, hogy az élelmiszerekben ezek az E-s cuccok mennyire károsak a szervezetre.Megnéztem a Béres kitűnő gyógyszercég C vitaminját, és a kis pirulákban 5 E-s dolog volt felsorolva (rengeteg más nehezen kiejthető mellett), szal most hogy is van ez ?
    Pure aszkorbin-savat a népnek !
  • saco
    #96
    Valami olyasmit olvastam vagy hallottam nemrég, hogy a light kólában is 30 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van :) szal nem jutsz előrébb sztm :)
  • Carser
    #95
    AZért híznak el az emberek, mert nincs rendszeres étkezésük. Naponta 5ször kell enni, lehetőleg 3 óránként. Ez a titka. Ja és persze nem szabad jóllakni sosem. Délután pedig kerülni kell a lisztes cukros dolgokat. Tehát a lényeg az az, hogy nem szabad, hogy a vércuko-szinted hullámozzon. Mert ha lemegy és utána eszel annyit amennyit tudsz akkor a szervezeted el fogja raktározni, mert így készül fel arra, hogy lehet megint koplalás lesz. Ha nem hullámzik a szint, akkor arra számít, hogy biztosan kap táplálékot és nem raktároz. Aztán lehet hülyeségeket írok.
  • troc
    #94
    ez a napokban volt téma a kereskedelmi tévék híradójában - biztos utána lehet keresni. egy kutató eredményi szerint a light ücsik is tartalmazank pár kockányi cukrot + még több szintetikus anyagot az ízérzet miatt. Továbbá benne van az a sok szemét ami a normál ücsikben. Úgyhogy legalább olyan károsak a light üdítők, mint a simák szerinte. Szerintem is. :)
  • GabiWong
    #93
    Aszpartámra(édesítő) alergiásak lehetnek az emberke, új kutatások szerint rákot is okozhat.
    Light kóla és diéta ? ez hogy jön össze.
    Aki diétázni akar (nem nevezném én ezt diétának, inkább egészséges táplálkozásnak, aminek kövekteztében nem halmozódik fel zsir az emberen) az természetben megtalálható dolgokat fogyaszon, kóla/light kóla forrással még nem találkoztam.
  • NitroX
    #92
    köszönöm a választ Rigidus

    és az érdekes hozzászólásokat is. A cukormentes dolgokról is szívesen hallgatnék meg véleményeket. Én a fogyókúra miatt áttértem a light kólákra. Van az édesítőszereknek valamilyen káros mellékhatása?
  • blevi
    #91
    Itt egy kis infó a margarinról
    http://csaladinet.hu/index.php?module=news&target=article&type=mindenkinek&category=34&id=1179
  • Griphons
    #90
    Valami okos embertől kérdezem, hogy akkor a margarinok is ilyen tranzzsírsavakból vannak?
  • dez
    #89
    Milyen igazad van...
  • dez
    #88
    2-3-an is írták, hogy utálják a gyümölcsöt. Nos, valójában nem utálják, csak el vannak tőle szokva. A szervezet hosszászokott az évmilliók alatt, hogy az édesebb étkekben sok a vitamin, nyomelem, stb. Régen a gyümölcsök voltak a legédesebbek. Aztán az ember feltalálta kristálycukrot, amiben egy mikrogramm vitamin, stb. sincs... (Más baj is van vele.) Ezen kívül az édesszájúság: az édességek után a gyümölcs nem elég édes. Egyszóval le kell szokni az édességekről (úgyis televannak mindenféle sz@rral), és visszaszokni a gyümölcsökre. (Azért nem feltétlenül a legédesebbekből kell a legtöbbet enni.)

    És miért is írom ezt ide? Mert először az igazi "fekete" rozskenyér egyenesen keserűnek tűnik. Egyszerűen "nem lehet" rögtön arra áttérni. Nekem is évek után sikerült, addig jó volt a világosbarna rozskenyér. (Amúgy 20-féle van belőle, valamelyik jobb, valamelyik kevésbé.)
  • dez
    #87
    Ne csak a dolog jobbik oldaláról beszélj! Sajnos nem csak vad fajtákból ültetnek vissza géneket (mint írta valaki), hanem akár teljesen más fajokból is (növénybe állatból, ill. fordítva is). A permetezés elkerülését leginkább úgy érik el, hogy a növény maga termeli meg ezután a mérget... Továbbá a génmanipuláció egyik legfőbb célja: elérni, hogy olyankor is jól nézzen ki a zöldség, gyümölcs, stb., ha totál kizsigerelt földön termesztik (mit foglalkoznának ők a régen jól bevált vetésforgóval, természetes trágyázással) - az meg kit érdekel, hogy nyomelem-, (szerves kötésű) ásványi anyag-, és vitamin-hiányos lesz szegény... Továbbá: már több kutatás is kimutatta, hogy könnyen "sikerül" így egészségkárosító termékeket létrehozni. Ezek után én azt nem értem, hogy nem érti valaki, hogy mi a baj ezzel.
  • 12346
    #86
    nah ez az a téma, aminél a legtöbben már ellapoznak, és senkit nem érdekel a világon. vagy onlájn esetben teleflémelik:D
  • Rettenthető
    #85
    Ha az ember alaposan körbenéz, akkor rájön arra, hogy semmit nem ehet, ami nem a saját kertjéből való, beleértve a teljeskiörlésű rozskenyeret is (mert azok a rohadt permetszerek pont a korpában maradnak benne, amit persze faszán beleőrölnek) ...stb., stb.

    Jó étvágyat! :-)
  • TarazaMavis
    #84
    Nos, hát igen-igen. angol v. francia ? Mindkét nyelvet szeretem.
    #78-ra