165
Budapest XIV. kerület Zugló
 • Kepek
  #165
  "kertes ingatlannal vagy telekkel rendelkező magánszemélyek, intézmények, nonprofit szervezetek részére pályázatot írnak ki csapadékvíz hasznosítást elősegítő gyűjtőedényekre."

  "A 300 literes esővíztárolók beszerzésére 1,7 millió forint áll rendelkezésre. A beérkezett pályázatokat a Városfejlesztési Bizottság bírálja el. A nyertes pályázóknak 5000 forint önrészt kell fizetni,"

  valakinek van fotója, hogy hogy néz ki egy ilyen esővízgyüjtő?
 • szolnokihorgasz
  #164
  Herminabau újból építkezik. Három hatalmas nagy ház készül az Öv utca 137 sz. alatt:
  http://www.herminabau.hu/default/passzivhaz_?id=1
 • chicco
  #163
  Szia .Nálunk csak az van évek óta.Persze a neve az változó.Nem rossz
 • Galy
  #162
  wassup?
 • Mondeo19
  #161
  Sziasztok! Van itt valaki?
 • Desiderata #160
 • Zero 7th
  #159
  Szerintem az a terület nem a kerületé, hanem a MÁVé, úgyhogy ebben az évezredben én nem várnék ott változást. Aztán lehet, hogy nem az övék, de szerintem gyanús.
 • securefb
  #158
  Sziasztok!

  Tud valaki valami infót a Szőnyi út Rákosrendező közötti területről, hogy a városrendezésnek milyen rövid- illetve középtávú tervei vannak vele?
  Előre is köszi a választ!
  Üdv.:Ákos
 • mue
  #157
  TALKING MOMMY CLUB
  Angol társalgási baba-mama klub Zuglóban / English conversation club
  for mothers & babies in Zugló


  Várunk szeretettel 2013.01.09-én induló angol csoportunkba!
  Ha otthon vagy a gyermekeddel és hiányzik egy kis társaság és az angol nyelvet sem szeretnéd elfelejteni, csatlakozz hozzánk! Miközben babáink közöttünk játszanak, mi angolul beszélgetünk egymással.

  Címünk: Zuglói Ifjúsági Centrum, 1145 Budapest, Uzsoki utca 57.

  Bővebb információ:
  www.facebook.com/talkingmommyclub
 • Desiderata #156
  Hat év után életre kelhet a Bosnyák tér

 • emy182
  #155
  moderálva
 • Desiderata #154
  lehet ingyenes zöld hulladék zsákokat igényelni az önkormányzattól (10db/ház;20db/társasház)
 • Desiderata #153
  NYILVÁNOS ÁRVERÉSEN TÖRTÉNŐ
  ÉRTÉKESÍTÉSRE MEGHIRDETI
  A
  BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA KIZÁRÓLAGOS
  TULAJDONÁT KÉPEZŐ
  BUDAPEST
  XIV. KER. CINKOTAI ÚT 128-140, 31267/108 HRSZ
  ALATT LÉVŐ, 16606 m² TERÜLETŰ, KIVETT, ÉPÍTÉSI TERÜLET MEGNEVEZÉSŰ INGATLANT
  Az ingatlan induló ára: 1.100.000.000,- Ft + ÁFA  mi lesz itt??
 • Desiderata #152
  gerilla kertész akciót szervezek, akit érdekel írjon a gerilla kertész topikba vagy írjon privát üzenetet
 • OPM
  #150
  thx!!
 • Gerzson
  #149
  én is azt javaslom

  ráadásul most rövid a fű, rendezettnek látszik, nyugodt útvonal és este normálisan kivilágítva, mondjuk a hévhez közel már nem annyira kellemes
 • Galy
  #148
  Rákos-patak mentén, bringaúton.
 • OPM
  #147
  sziasztok! nem tudtok valami kellemes helyet kis esti kocogáshoz? örs vezér tere környékén, vagy picit távolabb

  margit szigetig már lusta lennék lezötyögni :)
 • zebretti
  #146
  Asztalos vagyok és zuglói lakos. Amennyiben konyhára, fürdőszoba bútorra, beépített szekrényre van szüksége elérhető áron, hívjon. Ingyenes a felmérés, 3D-s számítógépes látványterv készítése.
  Telefon: 06/20-388-6013
 • seAke
  #145
  Nekem....ne tedd!
 • Gerzson
  #144
  én is új szolgáltatót keresek, t-online nagyon rossz minőségen szolgáltat
  óránként leáll a net, újraindítás, néha akkor se jó
  éjjelre sem érdemes bekapcsolva hagyni mert az éjszaka közepén megszűnik az adatmozgás
  nem tudom melyiket lenne érdemes választani, esetleg kábeltévés net? valakinek van tvnetworkös tapasztalata?
 • seAke
  #143
  Sziasztok!

  ADSL szolgáltatást akarok rendelni.
  Zuglóban lakom a Kassai térnél, mi errefelé a legmegbízhatóbb szolgáltató?
  Köszi
 • stafford
  #142
  Sziasztok,

  A Furedi lakotelep kornyeken keresek garazst vagy garazsreszt motorkerekpar szamara!

  Udv,

  stafford
 • Lammer
  #141
  durva :C
  na en ezert szeretnek mar kikoltozni nyugodtabb kornyekre(tavasszal remelem megyek is)... itt lakom 7 eves korom ota... 23 esztendo alatt olyan szinten megnott itt is a forgalom/zaj a Nagy Lajoson, mintha belvarosban laknek :C durva, hogy nem merek elindulni du 4kor melohelyre, mert MAR a Nagy Lajos total beallt? :C inkabb korabban elindulok (es igy is pofekelek rendesen azert), hogy utana malmozzak a melohelyen inkabb :C
 • édiedi1
  #140
  Ügyészségi óvás a Hermina Happy Land építkezés ellen! http://hermina-happy-land.tripod.com/
  Klikk a linkre!
 • édiedi1
  #139
  Olvasnivaló a Hermina Happy Land lakótelep Zugló -ról:

  hermina happy land - http://www.geocities.com/zugloimonstrum/

  Klikk a linkre!
 • édiedi1
  #138
  Nyilván így sem teljes a kép, de talán egy kicsit árnyaltabb, mint a Hermina Happy Land reklámokban:

  hermina happy land - http://www.freewebs.com/zugloimonstrum/

  Klikk a linkre!
 • édiedi1
  #137
  Információk a Hermina Happy Land lakóteleppel kapcsolatban:

  hermina happy land - http://zugloimonstrum.tripod.com/

  Klikk a linkre!
 • Belzebub001
  #136
  Sziasztok! Tudnátok ajánlani egy jó uszodát a kerületben vagy valahol a közelben?
 • Papaci
  #135
  Emlékeztek az előzményekre? Nagyon durva!!! Ezt már nem lehet kimagyarázni! A megjelent cikk itt olvasható:

  http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=136743

  Háttér 2007-10-07 23:29

  Iskolai adatgyűjtés balliberális módra
  Léptek a szülők, változatlanul tart a zuglói drogfelméréssel kapcsolatos botrány.

  Ez év májusában a zuglói iskolákban – az önkormányzat fenntartásában működő gimnáziumok, illetve az általános iskolák nyolcadik osztályos tanulói körében – drogprevenciós program köntösébe bújtatott politikai felmérést végeztek. Az ellenzék és az érintett szülők a felelősök megnevezését követelik.

  A kutatási programot a balliberális vezetésű zuglói önkormányzat megbízásából egy külső, szociológiai felmérésekkel foglalkozó cég, az Inex Stúdió készítette. A programot az egészségügyi bizottság mintegy hárommillió forinttal finanszírozta.

  A fiatalok kábítószer-használati szokásainak felmérését szolgáló kérdőívet azonban sem az egészségügyi bizottság, sem a képviselő-testület, sem az iskola vezetői, pedagógusai nem látták. A felmérésnél a pedagógusok nem voltak jelen, az önkormányzat részéről megbízott kérdezőbiztos a kérdőíveket egy iskolai tanóra keretében töltette ki a kiskorúakkal. A harmincnégy oldalas adatlap belső borítóján pedig külön felhívták a kutatásban részt vevő fiatalok figyelmét, hogy az szigorúan titkos, válaszaik nem kerülhetnek tanáraik, szüleik, osztálytársaik, ismerőseik kezébe.
  A kérdőívcsomag a kábítószer-fogyasztási szokások mellett egyebek között a politikai kapcsolataikról, értékrendjükről, a pornográfiáról, a homoszexualitásról, a zsidóságról alkotott véleményükről és a családjuk vagyoni helyzetéről kérdezte a kiskorúakat.

  A botrány szülői megkeresés kapcsán a Lánchíd Rádió közlése nyomán robbant ki. Miután az ügy átlépte az országos média ingerküszöbét, és több médiumban – Klubrádió, Echo Tv, Tv2, RTL Klub, Magyar Nemzet, Népszabadság, Magyar Demokrata és jó néhány internetes portál – nyilvánosságra került, a zuglói ellenzék, a Fidesz–KDNP–Fidelitas-frakció interpellációt nyújtott be az alpolgármesternek.

  Egy másik vonalon a szülők egy csoportja beadvánnyal fordult Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz.

  Somogyváry Ákos, azon szülők egyike, akiknek gyermeke nyolcadik osztályos tanulóként, a kiskorúság és a korlátozott cselekvőképesség határán tizennégy évesen megírta a Külső-belső tényezők a szerhasználati szokások kialakulásában munkacímet viselő, háromszáztizenhat kérdést tartalmazó felmérést, lapunknak elmondta, hogy miután szülőtársaival együtt csak utólag értesült a történtekről, nem kevés utánjárással jutottak hozzá a kérdőív egy példányához. Ennek ismeretében – a "szolgálati utat" betartva – meghallgatást kezdeményeztek Halász Iván alpolgármesternél Bánáti Ferenc szociológus, az Inex Stúdió cégvezetője részvételével. Ez május 30-án a Zeg-Zugban megtörtént. A meghallgatáson a szülők ismertették aggályaikat. A kérdőívek tartalmával kapcsolatosan kifogásolták az előzetes szülői engedély hiányát, a megcélzott gyermekek életkorát, az érintett témák és a feltett kérdések mennyiségét, a politikai preferencia mérésére alkalmas kérdéseket. Ez utóbbiak – megítélésük szerint – vonatkoztathatók a családra is.

  "A közoktatási törvény értelmében politikával és pártokkal kapcsolatos kérdések eleve nem vihetők az iskola falai közé – mondta el az érintett szülő –; kábítószerekkel kapcsolatos, kifejezetten figyelemfelhívó, ráirányító »ötlet- és szinonimabörze« mellett a megbeszélésen a kijelentő módban feltett, tényként kezelő, eleve feltételező kérdéseket, a terelő, befolyásoló, sugalmazó, sulykoló, olykor kifejezetten veszélyes vélemények, kijelentések sorát, szerkesztését, az értékek alfabetikus sorrendre hivatkozó, ám manipulatív sorozatát, valamint az iskola, a gyermek és a család beazonosíthatóságát kértük számon. Bánáti Ferenc lekezelő, kioktató stílusban, a gúnyolódást súrolóan beszélt velünk, arra hivatkozva, hogy az »általunk át nem látható szociológiai összefüggések miatt nem szakmabeliekkel nem áll le vitatkozni«. Egyébként pedig badarság a politikai preferencia mérhetőségét még felvetni is, mert – mint azt ismételgette – minden törvényes volt. Cinikusan még fogadást is ajánlott, ha ennek ellenkezőjéről bármilyen bizonyítékkal tudnánk szolgálni."

  Halász Iván a meghallgatás után ígéretet tett arra, hogy lehetőség szerint még azon a héten, de legkésőbb néhány napon belül kézhez kapják a megbeszélés jegyzőkönyvét e-mailen vagy postai úton.

  "A jegyzőkönyvet ennek ellenére több mint másfél hónappal később, egy zuglói újságcikk nyomán nézhettük meg. A Zártkörű megbeszélés címet viselő irat tartalmát kizárólag az önkormányzat épületében tekinthettük át, véleményezhettük és írhattuk volna alá – utóbbira azonban nem került sor. Két csoportban, különböző időpontokban elolvasva azt, egymást semmilyen módon nem befolyásolva döntöttünk úgy mi, szülőtársak, hogy a jegyzőkönyvet nem írjuk alá, mert az elnagyolt, pontatlan, hiányos, és éppen a lényegét nem adja vissza az elhangzottaknak" – mondta Somogyváry Ákos.

  Mivel a meghallgatást a szülők eredménytelennek értékelték, Péterfalvi Attilához, és Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmanhoz fordultak. Aáry-Tamás Lajos a Lánchíd Rádió megkeresésére több szempontból is aggályosnak nevezte a kérdőívet, már csak azért is, mert a zárt boríték nélkül kiosztott és átvett adatlapok kitöltetése a kiskorú saját beleegyezése, valamint a szülő jelenléte, illetve hozzájárulása nélkül törvényt sért. A fenntartó az iskolák bizalmával is visszaélt, hiszen az iskoláknak betekintési lehetőséget sem nyújtott a kérdőívek tartalmába. A felelősség kérdéséről az oktatási biztos úgy vélekedett: azt a megrendelőnek és a kutatási program készítőjének kell vállalnia. A 2007. július 22-én postára adott beadványra azonban a mai napig nem érkezett írásos állásfoglalás.

  A zuglói Fidesz–KDNP–Fidelitas-frakció nevében Weinwurm Árpád képviselő június 29-i keltezéssel interpellációt nyújtott be a szocialista alpolgármesternek, Törvénysértő adatgyűjtés vagy drogmegelőzési program Zuglóban címmel. A nehezen minősíthető szakmai kérdések értelmezése és a felelősségvállalás mellett a képviselő a kutatási szerződésben május 25-i határidőre datált zárójelentés hiányát kérte számon.

  Halász Iván válaszában megkérdőjelezte a törvénysértést, a kérdések minősítését félremagyarázásnak, összefüggésekből kiragadottnak tartotta, amelyek sem politikai hovatartozásra, sem vallási elkötelezettségre, sem pedig a nemi identitásra nem vonatkoznak.
  A felelősséget pedig az oktatási intézmények vezetőire hárította akkor, amikor az iskolavezetők lehetőséget sem kaptak arra, hogy megismerkedjenek a felmérés tartalmával.

  A bomba azt követően robbant, hogy a szülők újabb meghallgatást kezdeményeztek az alpolgármesternél, de folyamatban lévő ügyre hivatkozva adminisztratív akadályba ütköztek. Mivel Somogyváry Ákost kérése ellenére sem hívták vissza telefonon, állampolgári meghallgatást kért napirenden kívül az október 2-i képviselő-testületi ülésen.

  Közben a szülők egy angol nyelvű internetes portálon megtalálták a kutatásban szereplő kérdéseket. A www.politicalcompass.org nevű honlapról egyértelműen kiderül, hogy az angol nyelvű teszt szó szerint megegyezik a magyarral, a hazait töltelékkérdésekkel körítették. A honlapon fellelhető tudományos teszt és a hozzá tartozó tájékoztató pedig egyértelműen a politikai beállítottságot méri, mégpedig igen pontosan.

  A tárgyi bizonyítékot Weinek Leonárd zuglói SZDSZ-es polgármester megkapta, olyan kérdések kíséretében, mint meg tudja-e, illetve mikorra tudja megnevezni az ügy felelőseit; milyen konzekvenciái lesznek a droggal kapcsolatos felmérés álruhájába bújtatott politikai felmérésnek, melynek célja nem lehet más, mint feltérképezni, befolyásolni és valamilyen irányba terelni a néhány esztendőn belül választói korba kerülő gyermekeket?

  Cseke Vanda
  ©
 • OPM
  #134
  mármint az örs vezér téri metro megállóra gondolok ofkóz :)
 • OPM
  #133
  én csak azt tudom ajánlani ami közvetlen a metro mellett van: JUMP FITNESS

  oda jártam majd' 1 évig. elég modern és az áraik is teljesen korrektek
 • ryhdeksan
  #132
  jaja pszf
 • BADE
  #131
  gondolom PSZF
  Én is ott lakok mellette az állatorvosi koleszban:)
  Nagy Lajos Király útja közelében tudtok jó konditermet?
 • Garf
  #130
  milyen suli az ami miatt itt kell laknod?
 • ryhdeksan
  #129
  lol van ilyen topic .D

  szeptembertől én is zuglóban fogok lakni a sulim miatt
 • édiedi
  #128
  Frissült a Hermina Happy Land -os oldal.Mindenkinek érdekes lehet, aki lakás vásárláson töri a fejét...

  hermina happy land -el kapcsolatos gondolatok
 • Editthy #127
  És komolyan egy tanár vagy iskolavezetőség sem volt annyira karakán h olyan kérdőívet amit nem hagyott jóvá (nem olvasta el) és egyértelműen lehet tudni h ezáltal a szlők sem hagyhatják jóvá, azt ne tegye a gyerekek elé??? Egy általános iskolás gyereknek nincs is teljeskörű objektív rálátása bizonyos dolgokra! Az meg hogy nem anoním hanem egyértelműen beazonosítható az adott család- az egyenesen vérlázító! Ha elém tennének le egy ilyen kérdőívet az is a felháborodásomat váltaná ki, na de hyogy ennyire hátulról jövően unoritó módon a gyerekeket felhasználva teszik mindezt... nem is írok tovább mert csak jobban felhúzom rajta magam...
 • Lammer
  #126
  hat tolem marcsak ennyi tellik...

  (szanalmas-e?)

  kezd ez az "egesz" hasonlitani par evtizeddel ezelotti "systemre"...
 • Papaci
  #125
  Gyerekek ide is felrakom, mert ez még nálam is kiverte a biztosítékot, pedig elég magas a tűrőképességem ingerküszöbe! A Helyi Théma mostani számában olvasom.

  Adatgyűjtés a zuglói iskolákban
  Értékrendről, politikáról, a család vagyoni helyzetéről faggatták a diákokat

  Ön mit szólna hozzá, ha kiskorú gyermeke egy napon azzal térne haza az iskolából, hogy egy olyan kérdőívcsomagot kellett kitöltenie, amelyben kábítószer-fogyasztási szokásai mellett politikai kapcsolatairól, pornográfiáról, homoszexualitásról vagy akár a zsidóságról alkotott véleményére várnak választ?

  Nem tévedés: mindez zuglói általános és középiskolákban, a liberális polgármester által irányított kerületi önkormányzat megbízásából, a szülők beleegyezése nélkül történt. A felmérés tartalmával - mely a fenntartó utasításának megfelelően kérdezőbiztos irányítása mellett tanórák keretében zajlott - az iskolák vezetősége és pedagógusai sem ismerkedhettek meg. Sőt a kitöltési útmutatóban külön felhívták a diákok figyelmét arra, hogy a kérdőív sem tanárai, sem szülei kezébe semmiképpen nem kerülhet.

  Ombudsman előtt

  Az adatlap jogszerűségét az oktatási jogok országgyűlési biztosa és az adatvédelmi ombudsman vizsgálja.
  Halász Iván alpolgármester szerint a kutatás valójában a fiatalok kábítószer-fogyasztási szokásainak a felmérését célozta meg. A nagyobbik kormányzó párt által delegált alpolgármester aláírásával fémjelzett kérdőívet azonban nemcsak az érintett szülők és pedagógusok, hanem a megbízó önkormányzat illetékes képviselői és bizottságai sem látták. Dr. Iliás Lajosné ellenzéki képviselő, az oktatási és ifjúsági bizottság tagja, közoktatási szakértő szerint egy iskolai drogprevenciós felmérésbe viszont nem kerülhetnek politikai, vallási, származási és nemi irányultságot firtató, a választ önmagában sugalló, manipulatív kérdések. Mindezt ráadásul az önkormányzat kezdeményezte az adófizető állampolgárok pénzén. A kerületi egészségügyi bizottság által drogprevenciós programra megszavazott hárommillió forintos támogatásból készült felmérésben 289 kérdésből mindössze 28 foglalkozik a drogokkal. Az egészségügyi bizottság ülésén Gyügyei Attila ellenzéki alelnök napirenden kívüli felszólalására adott válaszok ugyanakkor megerősítették, hogy a szakbizottság tagjai sem látták a botrányos kérdőívet, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül.
  Az előző ciklusban ifjúsági és családvédelmi tanácsnoki feladatokat is ellátó Gyügyei Attila hozzátette: neki, mint a Kábítószer-ellenes Fórum (KEF) tagjának sem mutatták meg a kérdőívet, azzal most találkozik először.

  Válasz nélkül

  Kérdés, vajon milyen kutatási felmérés készítésére adott megbízást az oktatási ügyekért felelős alpolgármester és vajon kivel egyeztette azokat? Képezhetik-e 90 százalékban részét egy kábítószer-ellenes kérdőívnek más típusú, a családok teljes anyagi hátterét, értékrendjét és ideológiai beállítódását feltérképező kérdések? Szerettük volna megtudakolni mindezt a kutatást végző magáncég vezetőjétől, azonban Bánáti Ferenc szociológus megtagadta a válaszadást, mondván, ne őt, hanem a megbízót kérdezzük.

  Kié a felelősség?

  Halász Iván alpolgármester viszont többszöri megkeresésünk ellenére sem volt hajlandó szóba állni lapunkkal. Mint ahogyan - ígérete ellenére - annak az édesapának sem küldte meg a jegyzőkönyvet, aki magyarázatot várva a történtekre, több szülőtársával együtt még pünkösd előtt felkereste. Érdemi válasz hiányában, emiatt a szülők beadványnyal fordultak Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmanhoz a kérdőívek jogszerűségének kivizsgálására. A szülők meglátása szerint ugyanis a terelő, befolyásoló, sugalmazó-sulykoló kérdések, vélemények, kijelentések, a politikai preferencia- és értékrendek, valamint beállítódások mérése, az iskola, a gyermek és a család beazonosíthatósága jogsértő.
  Az ügyben Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok országgyűlési biztosa is megszólalt. Az oktatási ombudsman több szempontból is aggályosnak tartja a felmérést. A zárt boríték nélkül kiosztott és átvett adatlapok kitöltetése a kiskorú, azaz korlátozottan cselekvőképes gyerek saját beleegyezése, valamint a szülő jelenléte, illetve hozzájárulása nélkül törvényt sért. Már a szociológusnak készülő hallgatók is tudják, hogy még egy utcai felmérés esetében is a gyermek és a mellette lévő szülő hozzájárulása szükséges.
  Az iskolát ugyanakkor könynyű megtalálni. Egyrészt, mert röghöz kötött, másrészt mivel az iskolák vezetői úgy gondolják, hogy a fenntartótól érkező kéréseket kötelesek teljesíteni. Ez esetben a fenntartó az iskolák bizalmával is visszaélt akkor, amikor az iskoláknak betekintési és véleményezési lehetőséget sem nyújtott a kérdőívek tartalmába. A felelősség kérdéséről az oktatási biztos úgy vélekedett: azt a megrendelőnek és a kutatási program készítőjének közösen kell vállalnia.
  Az ügy kivizsgálását és az adatvédelmi biztos állásfoglalását követően, a témára lapunkban visszatérünk.

  Szemelvények a kérdőívből

  Tevékenykedtél egy politikai pártban? Tiltakozó levelet, petíciót írtál vagy aláírtál? Viseltél vagy kihelyeztél választási kampányjelvényeket/jelképeket? Pénzt adtál egy politikai szervezetnek vagy csoportnak?
  Részt vettél törvényes vagy törvénytelen (nem engedélyezett) tiltakozó megmozdulásokon? A szülőhazáját senki sem "önként" választja meg, ezért abszurd dolog büszkének lenni rá... Az egypárt rendszer azért jobb, mint a több pártrendszer, mert elkerüli mindazon vitákat, amelyek késleltetik a haladást egy demokratikus politikai rendszerben...
  Mennyire értesz egyet azzal, hogy... a zsidóknak legalább részben fel kell vállalniuk a felelősséget, az elmúlt 2000 évben történt üldöztetésükért? ... A marihuánát és a hasist legálissá kellene tenni... A stabil, szerető kapcsolatban élő homoszexuális párokat nem szabadna elzárni a gyermek-örökbefogadás lehetőségétől... Az a pornográfia, melynek bemutatását felnőtt emberek önkéntesen vállalják, nyilvánossá/legálissá tehető a felnőtt lakosság körében... A jelentősen mozgássérült embereknek nem szabadna megengedni a gyermekvállalást...
  Személyi adatok: nemed, életkorod, legmagasabb iskolai végzettséged, állandó lakhelyed, hány szobás az a ház (lakás), amiben most laktok, lakásotok nagysága, komfortossága, berendezettsége, felszereltsége, a család kapcsolatai "összeköttetései". Édesapád, édesanyád legmagasabb iskolai végzettsége, jelenlegi foglalkozása.
  Van-e a családotok tulajdonában üdülőtelek, motorkerékpár, segédmotor, hétvégi ház, nyaraló, kerékpár, traktor, teherautó, erőgép, mélyhűtőláda, kempingfelszerelés (sátor, hálózsák stb.), videokamera, videomagnó, hifi-berendezés, horgász-, vadászfelszerelés, színes tv, személyautó, mobiltelefon, személyi számítógép, automata mosógép, parabola antenna vagy kábel tv, csónak, kajak, kenu, szörf, motorcsónak, vitorlás hajó, asztaliteniszasztal, foci, kosár- vagy kézilabda, súlyzókészlet, erősítő gép, tollaslabda, tenisz, asztalitenisz ütő, sífelszerelés, síléc, -öltözet stb., termőföld (.../hold)?