181
  • oszi1113
    #181
    Szép és ékes hozzászólások! Csak azt ne felejtsük el, hogy a mi fiatal demokráciánknak, és a mi magyar szociális hálónknak még nem sok köze van a nyugati demokráciáékhoz! A németeknél olyan erős a szociális háló, hogy nem ösztönzi az embereket a munkára, továbbtranulásra, ert a háló úgyis megfogja! Nyugaton főleg azért tüntetnek a népek oly hevesen, mert attól félnek ,hogy nekik nehezebb lesz, mint volt apáiknak anyáiknak! Ők is ugyanúgy az elmúlt 30-40 évet fizetik meg, ami nekünk a szocializmus volt! És azt ne felejtsük el, hogy idehaza még most is jóval többet melózol, mint nyugaton, lényegesen alacsonyabb szinvonalon élsz, mint odaát, teljesen más miatt agódsz, mint azok! Nálunk egzisztenciák, életek veszhetnek oda, míg kicsit távolabb tőlünk a jólétből kell csak visszavenni! Ne akarjuk magunkat nyugateurópainak képzelni, még nem tartunk ott!
  • NEXUS6
    #180
    "Egy szó, mint száz, nagyon sok mindenben igazad van, de azért nem a tiéd (és persze nem az enyém) a nagy teljes igazság."

    Márpedig pontosan Te leszel az aki reálisan fogja értékelni azt, hogy milyen a mai gazdaság. Ha 30 év múlva azt látod, hogy nem tudnál elmenni monnyuk nem 60 nem 50 hanem 75 évesen(!) nyugdíjba, ha nem mertél gyereket vállani, mert az elszegényedést kockáztattad volna meg, ha nem tudtál kiépíteni olyan egzisztenciát, amit érdemes az utódaidra hagyni, ha ez nem csak veled történik meg, hanem a lakosság nagyrészével, ha mindez úgy történik, hogy közben tömegesen érkeznek az országba bevándorlók, akik egyrészt fogyasztók lennének és másrészt munkások, de senki nem alkalmazza őket, és mindamellett az a felsőtízezer aki pl a jogdíjakból szedi degeszre magát, akkor 100X olyan messze lesz tőled, mint most, vagy épp te vagy ebben a helyzetben a társadalom fennmaradó 90%-ához képest; röviden, ha ma nem elég a jövedelem arra hogy az emberek többsége a munkaerejét újratermelje, akkor tudni fogad, hogy kibaszott nagy baj van!!!

    És nem azért mert az emberek többet akarnak mint apáik (csak ugyan annyit, lásd legutóbbi párizsi diák lázadások), nem azért mert sokkal többen vagyunk (európában egyre kevesebben vagyunk), és nem azért mert az emberek egyre jobban szennyezik a környezetet (európa a világ többi részéhez képest ebben is jobban áll).
  • Fairfax
    #179
    Jah es a piratebay nem suprnova... Annal sokkal tobb
  • Fairfax
    #178
    1: For all the whiners: http://rabbl3rous3r.blogspot.com/2006/06/pirate-bayorgs-war-timeline-review.html

    2. Szereny magyarorszagon az artijus meg az osszes tobbi szervezet = ingyenelo, mihaszna semmirenemjo alszervezet, akiknek csak a beszedett love fontos.

    Vegyetek mar szere hogy itt nem csak a magyar dolgokrol van szo. Vegyetek eszre hogy itt mar nemzetkozi szinten megy a jatek arol hogy nem az usa birtokolja a netet. Ezt nem ertette meg az mpaa sem, a sved kulugyminiszter meg nyalta az usa segget. Es ennyi, ne tovabb.
    A piratebay elkotltozott holland, ukran orosz serverekre, es erosebb mint valaha. So fuck off mpaa! Thats what i call spirit.

  • oszi1113
    #177
    nekem az a problémám artijus és egyébb jogvédő társaságokkal, hogy egy monopóliumot védenek! ahelyett, hogy a probléma megoldásán törik a fejüket, megpróbálják a technika adta lehetőséggel felvértezett közönséget visszaszorítani a kiskereskedelembe, ahol majd meg fogja venni mindazt, amit eddig letöltött, amit úgy sem fog, mert az hogy letölt valamit, az nem jelenti azt , hogy meg is vette volna!
    észre kéne venni, hogy ezzel a módszerrel, csak a tömegeket fogják magukra haragítani. miért van az, hogy bármely iparágat nézem, a folyamatos versenyt, a fogyasztók kegyeiért (pénztárcájáért) folyó ádáz harcot látok az iparágban teljesítő vállalatok között! autóiparban az alsó, alsóközép kategóriés verdák megkapják mindazta biztonságot és luxust, ami a prémium márkák kizárólagossága volt; számítástechnikában évről évre gyorsabb lesz minden; a szépség iparban konzerválják a huszonévesek kinézetét; és még sorolhatnám, mindenhol fejlődik minden, mindenhol többet kapsz a pénzedért, egymással versengő vállalatok küzdenek Érted, mert belőled élnek. miért látom azt, hogy a zeneipar az elmúlt években összeesn annyit fejlődött, hogy a bakelitről átért a kazettára, majd onnan a CD-re, és ezenkívűl semmi nemű változás nem következett! miért nem küzd Értünk valaki, miért csak ellenünk?! miért nem választhatok, hogy mit akarok, miért a kiadó mondja meg, hogy csak ezt, és csak tőlem veheted!!!!
  • dez
    #176
    Hihi, jah. A másik hasonló (legalábbis hasonlóvá válni szándékozó) a fogyasztói jogvédők, akik helyettünk is tudni vélik, mi a jó nekünk... - ha egy ügyvédet nem vesznek fel az MPAA-ba, bizonyára ide jön. :P
  • dez
    #175
    Hm, én nem beszéltem egyenlősdiről. Az egyenlősdi és a végletesen szélsőséges egyenlőtlenség (ami egy bizonyos szint után már semmi értelmes célt nem szolgál) között azért van még pár fokozat. (És mint írtam, ez még csak a dolog egyik fele, a másik a kihasználás [helyzeté, alul- v. inkább félreinformáltságé, stb.], félrevezetés, károkozás, stb.) Na de mindegy, ez kissé off-topik.
  • Morden23
    #174
    Ebben csak annyi sarkítás van, hogy az Artisjus nem perel be akkor, ha nem védetted le a zenédet.

    Zene, korgatókönyv, regény, satöbbi. Ezek mind szellemi termékek, ahol eléggé nehézkes a jogviszonyok közötti lavírozás.

    Nem kell fizetned az Artisjus-nak, ha írtál egy számot, és a zenekaroddal a garázsban játszod (vagy a helyi kocsmában, vagy a Szigeten a kisszínpadon). Ellenben így bárki lenyúlhatja ezt a termékedet (pl. én arra járok a zenekarommal, ami amúgy nincsen, és úgy megtetszik a számotok, hogy jól lenyúlom, nekem lesz annyi eszem, hogy levédetem, és utána országszerte játszom, ti meg szívhatjátok a fogatokat).
    Szóval azért nem minden arany, ami fénylik.
  • hopp
    #173
    nem arról van szó, hogy ingyen kéne osztogatni a zenét/filmet, de

    1. nem ilyen irreálisan magas áron, aminek a nagy része jogdíj
    2. ezt a jogdíjat egy olyan szervezet követeli rajtad, akinek semmi köze a zenészhez

    volt már olyanról cikkezés, hogy amcsi kiccsávó letöltött pár avril számot, riaa beperelte, avril kanadai kiadója meg a kölyök mellé állt.. így lényegében a jogvédő szervezet azt a kiadót perelte, akinek a jogait védi elméletben.. wtf?!

    itt van nálunk az artis "legális maffia" jus.. ha egy vendéglőd van, és azt akarod, hogy szóljon a rádió, akkor fizetned kell havonta artisjusnak. igen, azért a rádióért, amit bárki foghat, azokért a zenékért, amikért a rádió súlyos pénzeket fizetett. ha készítesz egy zenét, és közzé akarod tenni, akkor szintén fizetned kell, hogy "megvédjék a jogaidat", ha ezt te nem akarod, akkor beperelnek szerzői jogsértésért. kicsit mintha a védelmi pénzre hajazna, nem? :D

    az összes boltban kapható adathordozón ott figyel a matrica, azaz benn van az árában a jogdíj, merhogy te biztos majd jogsértő tartalmat fogsz rajt tárolni.. ez meg olyan mintha a fegyver árában benne lenne az emberölésért lerakandó óvadék, merhogy majd biztos embert fogsz ölni vele..

    az emberek jó része azért lázadozik ezek ellen a "jogvédő" szervezetek ellen, mert kegyetlenül pofátlan módon próbálnak kizsákmányolni mindenkit.
  • Morden23
    #172
    Egyrészt, kurvára igazad van.
    Igazad van abban, hogy a profitmaximalizációra való törekvés torzszülötten magas árakat eredményez.
    Igazad van abban, hogy nem egyenlő eloszlásban kapnak pénzt az alkalmazottak.
    Igazad van abban is, hogy nagyon is megéri a főfőkoponyáknak az üzletük.

    De én is teszek akkor egy-két megjegyzést.

    A bankok kellenek. Szükség van rájuk.
    A milliomos/milliárdos is ember. És mint már mondtam, nem mindenki "beleszületik" a húdenagyjóba.
    Még szép, hogy nem egyenlő arányban kapnak fizetést az emberek. Csak pislognék a világra, ha a gyógyszergyárban takarító koma ugyanannyit kapna, mint aki kifejleszti a gyógyszereket.

    Egy szó, mint száz, nagyon sok mindenben igazad van, de azért nem a tiéd (és persze nem az enyém) a nagy teljes igazság.
  • dez
    #171
    Szerinted egy cég szépen egyenlően elosztja a nyereséget a dolgozók között? Hát nem éppen. A vezetők sem járnak rosszul, de a tulajdonosok keresik a legtöbbet. Persze vannak kisrészvényekesek is, de többnyire van 1-2 nagyrészvényes. Hallottál már milliárdosokról? (De mint írtam, nem csak ember lehet tulajdonos, hanem pl. bankok is, vagy más cégek, stb.)

    De a mennyit csak az egyik dolog, a másik a miből. Itt jön az, hogy a társadalom, illetve az emberek számára mennyire hasznos az a dolog. Nem kötelező olyan cégeket építeni, amik többet ártanak, mint használnak, stb.

    +1-2 megjegyzés:
    Az orvos nem "gyógyít", hanem néha megsegíti az öngyógyító folyamatokat (ebben speciel mások jobbak), az esetek többségében meg felír egy tünetileg ható gyógyszert, amiknek mellesleg van egy sor mellékhatásuk. (A mellékhatások miatti elhalálozások benne vannak az első 10 ok között.)
    A legjövedelmezőbb gyógyszerek haszonkulcsa 10000-es nagyságrendű, ezáltal a gyógyszeripar a második legjövedelmezőbb a fegyverek után. De az ott dolgozók nem kapnak számottevően többet, mintha mondjuk a 100. v. 1000. helyen lévő területen dolgoznának.

    Úgyhogy inkább hagyjuk a közhelyeket.
  • Morden23
    #170
    Mindenki mások miatt keres pénzt.

    A kőműves mások tégláit rakja.
    Az orvosok mások bajait gyógyítják.
    A bárpultos másoknak szolgál fel.
    A sörgyárak másoknak gyártanak sört.

    Ha a makrogazdaságot visszafejted egészen pici szeletekig, akkor látni fogod, hogy nem "egy" Microsoftról, hanem soktízezer emberről beszélünk. Ez a soksok emberke pedig mind-mind a saját boldogulásáért küzd. Ebből kinek bicajra, kinek autóra, kinek jachtra telik/fog telni.

    És ha így nézel meg egy gyógyszergyárat, akkor már lehet látni, hogy nem lehetne "ingyér" adni a tablettákat.
    A kutató dolgozik, hogy kifejlessze a cuccot. Pénzt kér, enni kér.
    A laborosok dolgoznak, hogy teszteljék a cuccot. Pénzt kérnek, enni kérnek.
    A gyógyszergyár gyógyszerészei produkálják a cuccot. Pénz, enni.
    A gyógyszergyár titkárnője titkárnősködik. Pénz, enni.
    A gyógyszergyár vezetője (már ha beszélhetnénk EGY konkrét személyről, ami azért ritkán áll fenn) elvitte a cégét idáig, nem a közjó, hanem azért, mert pénzt kér, enni kér.

    Kin akarsz spórolni? Kinek a munkáját tegyük "közhasznúvá", kompenzációk nélkül? Esetleg legyenek az ilyen dolgok állami feladatok? Akkor meg az államnak kell pénz. Az állam pénze az államban lakókból folyik be, akik nagyon nem komálják az adókat.

    Nincsen hol spórolnod. Azaz lenne, rengeteg helyen, de ilyenkor nem a cég kiált fel, hogy "MORE MONEY!", hanem az egyes emberek, akik benne dolgoznak.
  • dez
    #169
    Én nem szívesen keresnék pénzt mások egészsége, életminősége árán...

    Másrészt ezek a pénzek valószínű nem csak egyes személyek bankszámláját növelik (legalábbis remélem), hanem pl. bankokét (amik aztán kölcsönöket nyújtanak belőle, pénzelnek ezt-azt), illetve az államnak is jut belőle. Ez kb. olyan, mintha a "köz" érdekében dohányoznék.
  • NEXUS6
    #168
    Mi a szabadság? Szerintem nem csak egyszerűen olyan cselekedetek amikkel nem ártunk, hanem annál sokkal több, vagy kevesebb.

    Itt már egyesek céloztak arra, és igazuk is volt, hogy a mostani esemény gyak. arról szólt, hogy az emberek, akik rávannak kattanva ezekre a média termékekre (gyak. elektronikus kábszer függők) nekiálltak hőbörögni, amikor megvonták tőlük a napi adagot, korlátozták az ahhoz való hozzájutást, de legalábbis kilátásba helyezték a hatóságok ezt a korlátozást a TPB bezárásával.

    De mi is a függőség?
    Mindannyian függők vagyunk, ez az ami az identitásunkat meghatározza. A iszlám csákók korán, meg imafüggők, mi médiafüggők vagyunk (minek a legnagyobb előállítója ugye az a bizonyos 3 betűs ország) ez az ami a kultúránk az identitásunk alapja.

    A rabság (antiszbdság) az amikor valaki a függőségedet; azt a szabadságot, ahogy ezeken keresztül az identitásod meghatározod; gazdasági, politikai vagy jogi kontrollal kihazsnálja. Gyak zsarol, olyan dolgot megtételére vesz rá, ami a "függőséggel" nem függ össze közvetlenül.

    Itt a határ, a szabadság az hogy a kultúrádon belül azt tehesd, amit akarsz; ugyan is nincs abaszolút szabadság, és nem is kéne senkinek. De senki nem akar más ember rabszolgája lenni!
    Senki nem akar nap 12 órát azért gürizni, hogy egy kibaszott filmet/cd-t/játékot megvehessen!!!
  • Morden23
    #167
    A munka: üzlet
    Az eladás, kereskedelem: üzlet
    Az élelmiszeripar: üzlet
    Az egészség: üzlet

    Beletartozik a szabadságba, hogy önállóan, alanyi jogon vállalkozhatsz, az ötleteidet felhasználhasd és ha akarsz, te is "nagyúrrá" válhatsz. Ne felejtsd el, hogy a gigavállalatok fejei NEM arisztokraták, hanem bizonyos körülmények között kerültek oda, ahol vannak. Nem mind beleszületett a Rockefeller családba.

    Mellesleg ehetsz reformkaját, étkezhetsz egészségesen, ügyelhetsz mindenre, eljárhatsz sportolni, és gyógyíthatod magadat alternatív gyógymódokkal -> ezzel meg a biokajagyártókat, konditermeket meg varázsdoktorokat pénzeled.

    Te nem vársz el juttatást a munkádért? Ha te lennél az XY Corporation vezetője, nem azért tennéd, mert pénzt keresel vele?
  • dez
    #166
    A másokba beletartoznak a nagyurak is, akiknek ártasz, ha nem dolgozol maximális energiabedobással, és ebből nem veszed meg a szemetüket? Továbbá nem finnyáskodsz a benne lévő egészségkárosító anyagok miatt, hanem szépen annak rendje és módja szerint megbetegszel, hogy megadhasd a gyógyszergyártónak is, ami a gyógyszergyártóé!? :P
  • dez
    #165
    "A meztelen ebéd meg egy elég gyengécske film. Kb annyit ér, mint a pókember második része, csak a pókember írója nem hangoztatta, hogy be volt lőve közben."

    Te ennyit fogtál föl belőle...
  • Enlight
    #164
    A szabadság (szerintem) azt jelenti, hogy azt teszel amit akarsz, egészen addig, amíg másoknak akármilyen úton-módon (fizikailag vagy morálisan) nem ártasz vele. SZERINTEM!
    Francia forradalom, Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata: az itt leírtak szerintem nagyjából tükrözik mit jelent szabadnak lenni. (Más kérdés, hogy ez kit mennyire érdekelt anno)
  • Morden23
    #163
    Én szeretek emberek között lenni, bár néha valóban nem egy élmény. De inkább megyek a buszon, mint a dugóban a busz után:) Persze mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, hiszen szabad ország.

    Amúgy ne nekem címezzétek a szabadságértelmezéseket, én csak >>>tinman<<< szövegére reagáltam.
  • sika
    #162
    Nekem speciel nem kimondottan egy élmény tömegközlekedni, inkább kerékpárral teszem ezt.

    A szabad ország azt jelenti, hogy mindent megtehetsz, amíg nem mások érdekeit sérted ezzel:), persze ez így önmagában paradoxon:).
  • Morden23
    #161
    Köszi, hogy megengeded, hogy saját magamba belekössek:)

    Ki az a mindenki? Ilyet csak az mond, aki a tvhez van nőve. Kikapcs, ki a természetbe :)
    Ebben az a poén, hogy gyakorlatilag nincsen TV-m:)
    És a "mindenki" az emberek, akiket hallok beszélgetni. Nincsen autóm, csak és kizárólag tömegközlekedem (megjegyzem, eszembe sem jutna autóra cserélni ezt az élményt:)), valamint sok helyen, sok ember között megfordulok. Nem KIZÁRÓLAG a Gy-shovra kell érteni, értheted bármilyen éppen rendkívül populáris műsorra.
  • irkab1rka
    #160
    Látjátok, tanultak az első világháborúból. Az USA-ból max szakértőt küldenek idegen országokba, hogy segítsék azokat, akik szeretnék növelni az amerikai befolyást... Igy kell ezt csinálni.

    "kicsit paradox", na ez egy paradoxon. Hogyan lehet kicsit önellentmondani? Ha már nagyon bele akarsz kötni a "normális hangnemben írni" -be, akkor írd azt, hogy jobb lenne a "normális hangvételben írni" formula.

    Nexus, ne gyártsá má összeesküvés elméleteket légyszíves, mert beveszlek a heti jelentésembe. A 90-es váltás óta máshova jelentek, de minden maradt a régiben. Még az írógép is a régi :D

    Lele: nyugi, ha nem csak papiron léteztek volna azok a bombák, akkor lennél szarban. De szólok, hogyha a bunkóknak lenne atomja, már érezted volna. Arrafelé amerre gondolod, nem zsidóznak a bunkók, mint nálunk a miép naggyűlésen, hanem lövöldöznek.

    A meztelen ebéd meg egy elég gyengécske film. Kb annyit ér, mint a pókember második része, csak a pókember írója nem hangoztatta, hogy be volt lőve közben.

    "Ez olyan Győzikeshow-effekt: mindenki rühelli, de mindenki nézi, hogy rühellhesse, és mindenki beszél róla, hogy "mennyredemennyiredemennyire" rühelli."
    Ki az a mindenki? Ilyet csak az mond, aki a tvhez van nőve. Kikapcs, ki a természetbe :)
  • Morden23
    #159
    Az a baj, Inquisitor, hogy szerintem engem a lenti koma összekevert mással, és igazából nem nekem kellett volna a hülyeségeit szegeznie.

    De ha már itt tartunk, akkor pl. jártam jópár éve Abu Dhabiban, ahol, ha eldobsz az utcán egy csikket, jön is a közeg, és horribilis összekegre megbüntet. DE egy büdös szemét nincsen az egész városban. Ez csak egy sarkított példa.
    Az, hogy pl. USÁban abszolút lottómentalitás uralkodik, és mindenért mindenki perelhet, ez tény.
  • Inquisitor
    #158
    Azért nem egyszerű a szitu, elég sokat hallottam "kintről" jött emberektől a marhanagy szabadság országáról. Egyszer volt riport sorozat kint dolgozó babysitterekről, és panaszkodtak, hogy olyan sok mindent kell betartaniuk, hogy sose tudják miért veszik őket elő a hatóságok.
    Kint élt ismerősöktől meg olyanokat hallok, hogy ha letérsz egy főútról, akár gyalog, 2 perc múlva ott van pár rendőr/ranger/erdőőr és már is érdeklődnek, hogy ugyan milyáratban arrafelé ...
    Meg miként lehet szabadon élni olyan országban, ahol minden marhaságért beperelhetnek, és be is perelnek?
  • Morden23
    #157
    Igen, de nem akkor, amikor én:)
  • Zsoldos
    #156
    Dune-t en megvettem a tescoban, 990-ert :)
  • Morden23
    #155
    Ha a "Szabadság csak álca" megjegyzésemre kommenteltél, akkor elég okos egy koma vagy, mert azt mástól idéztem, és éppen ezen megjegyzés ellen szóltam. Máskor olvass figyelmesebben, és kevesebb offenzivitással nyiss. Csak egy javaslat.
  • Morden23
    #154
    "normális hangnemben írni" = kicsit paradox
  • Morden23
    #153
    Először is, ha 18 vagy, már ihatsz sört (mondjuk USAban nem).
    Nem tudom, mit zenélsz itt nekem, és próbálod előadni, hogy valami nagyon méretes intelligenciával rendelkezel.
    Örülnék, ha azonnal leírnád, hogy te mivel is értesz/nem értesz egyet. Neked mi a szabadság? Hogy 14 évesen ihass sört?
    Gondolkodj legközelebb, mielőtt ilyen magas lóról beszélsz, öreg. Ha nem tudsz normális hangnemben írni, akkor menj le a helyi kocsmába, és ott kötekedj.
  • Csuki101
    #152
    fergeteges amit írtál :-)))
  • NEXUS6
    #151
    Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy ország.

    Ebben az országban ugyan úgy, mint akkoriban bármelyik rendes orszgban, a nőknek nem volt választási joga.
    Aztán eccercsak adtak nekik és bizonyos politikusok, akik talán maguk sem számítottak a következményekre felhergelték őket, hogy akadályozzák meg férjeik elveszítését azzal, hogy általánosan betiltják az alkoholt.
    A választások után tehát alkohol tilalom lépett érvénybe.
    Ennek eredményeképpen viszont azok a csúnya rossz bácsik, akik eddig kis pitiáner bűncselekményeket folytattak, marhára meggazdgodtak, és már egyáltalán nem voltak pitiánerek. Ráadásul mint most már rendes üzletemberek elkezdtek a politika felé kacsingatni. A politikába jól be is szivárogtak, hiszen adtak rendesen ők is az üzletbe, pl a szakszervezeteket jól pofánvágták.
    Az alkohol fogyasztást ugyan engedélyezték, de szerencsére át tudtak térni olyan anyagokra, aminek előállítási költsége, szükséges bevivendő mennyisége töredéke az alkoholénak, ergó nagyobb árréssel kisebb lebukási kockázattal satöbbivel lehet az országba és a szervezetbe történő bevitelt biztosítani.
    Ezeknek az anyagoknak a tilalma továbbra is fennáll, söt szigorodik, és ezzel azoknak a köröknek kik vállják, hogy a társadalom perifériáján is fenntartják a "rendet", megfelelő megélhetést biztosítanak.

    Ennek az országnak a külpolitikájában is nagy szerepe van ennek a kérdésnek, hiszen hívatalosan tűzzel vassal harcol a dolog ellen, miközben az összes érdekszférájába eső szegényebb országban olyan politikai vezetést tart fenn, ahol vállalják az anyag utánpótlásának biztosítását. Legutóbb elfoglalták a legnagyobb kábszer termelő középázsiai országot, ami a "rendszerváltozás" után továbbra is a legnagyobb kábszer termelő ország.

    Így tehát megvalósul a totális kontrol a társadalom teljes vertikumában, a periférián és a legális szférában élő embereket is ugyan az a rendszer ellenőrzi. Nem kell félni immár semmiféle "szélsőséges" jobb vagy baloldali erő, vagy párt megerősödésétől. És ez az elv nem új, vagy nem különleges, pl a japán Yakuza is ennek megfelelően működik.
    És aztán ezt a rendszert igyekeznek kiterjeszteni a Világra is.
    Az elv adott, azokban az országokban ahol más a tiltott és engedélyezett anyagok vannak ott változtatnak a szabályokon, de az elv marad.

    Érdekes film volt a Fordferlén, ua emberke adtal el legálisan és illegálisan is a hanghordozót. Ez a cél világméretekben is. Ezért kel a kis helyi "elosztókat" letörni.

    Szal így kapcsolódik össze a politika, a bűnözés, és a cikk témája.
    Ja és ebben nincs semmi összeesküvéselmélet.
  • lele
    #150
    #89:
    Ne aggodj az ő kezükben is van atom... A ruszkiknak eltűnt 126 kishatótávolságú atombomba, és az a tiszt aki ezt elmondta 3 héttel később meghalt auto balesetben nyilvánvalóó hogy nem europának és nem amerikának adták el...
  • formatuq
    #149
    marha okos vagy.... az ilyeneket kene bannolni a vilagurbe urszemetnek.
    szabad orszag definicioja: szabad orszagban szabad akaratodbol azt csinalsz amit SZABAD.
    Erted a "szabad" szo jelenteset?
    Irok egy peldat: szabad orszagban elsz, 18 eves vagy, lehet feleseged, gyereked, lehetsz katona, meghalhatsz a hazadert ha pl eppen jo marine vagy, pl irakban, vezethetsz millios technikakat, de nem ihatsz legalisan egy sort, mert meg csak 18 vagy.
    Te tenyleg nem latod a "szabadsagot", vagy csak ennyire korlatolt vagy?!
  • Morden23
    #148
    Kösz, avman, amikor lesz rá időm, beleolvasok. Látom, Gibson írta... ő felelős többek között a Johnny Mnemonic-ért is, ha jól tudom.
  • Inquisitor
    #147
    Na az is egy jó film, valami oknál fogva sose sikerült (rajtam kívűlűlló okokból) látnom az utolsó harmadát.
  • avman
    #146
    óhajod parancs. ugyan megvolt valahol, de már nincs. de sztem mintha ez lenne az. ha jól tudom visszaszálltak rá a jogok.
    forgatókönyv
    állítólag Chris Cunningham rendezte volna (egy ultrabrutális aphex twin vidjóklippet láttam tőle, mint önálló munkát, meg asszem pár björk klippet is jegyez többek közt.) de elég sok mindenben belenyúlt.
    Chris Cunningham
  • dez
    #145
    Hihi, erről eszembe jut egy történet. Nekem nem adatott meg, hogy moziban lássam a Meztelen ebédet, de ismerős mesélte, hogy miközben ők "átszellemülten" nézték, a közönség 4/5-e szétszéledt. Végén minden egyes embert ujjal mutatva ők röhögtek ki, aki értetlen ábrázattal, fejét rázva "menekült", vagy inkább oldalgott el. :P De legalább végre csend lett.
  • Enlight
    #144
    "Aztán engem meg kiröhögnek, ha beülök olyan filmre, mint a Bin-Jip vagy az Ameli Csodálatos Élete, vagy bármi olyanra aminek tartalma, értelme és bája van."

    Szard le, én is ezt teszem... Jómagam drámákat nézek leginkább + (bár ez nem filmes téma) hangversenyekre járok.
    Amikor ezt közzé tettem egy társaságban, kb. úgy néztek rám, mintha nem is ember lennék.
    Nem kell ezzel törődni...a tömegigény ilyen alacsony, felszínes, mögöttes gondolatoktól totálisan mentes szinten van... aki kilóg azt strébernek nézik, vagy különcnek...nem kell ezzel foglalkozni szerintem.
  • Morden23
    #143
    Ez alapvető tendencia, asszem, "globális klisé"-nek hívják:(
  • Morden23
    #142
    Babylon 5 valóban laposodott (bár szerintem inkább a végén, mint a közepén, bár megjegyzem, hogy én láttam mind az 5 szériát). A BSG az igazi "jó iparosmunka", nem rossz sorozat, de annyira nem húde. Firefly a Serenity óta valóban eladási csúcs, annyira, hogy a FOX fontolgatja a sorozat újrakezdését (más szereplőkkel, úgyhogy szart sem ér). Space: Above and Beyond egyetlen részét láttam valamikor, valahol. Sajnálom is, sokan mondták, hogy jók.

    Neuromancer forgatókönyvre befizetnék. Egy Lynch érdekes dolgokat művelhetne vele. Azt pedig meg sem értem, hogy Asimovot miért hanyagolják annyira. Az I, Robot szánalmasan gyenge film volt:(