3
  • shabba
    #3
    Azt azért nem szabad elfelejteni Szingapúr egy városállom, cirka akkora területen mint Budapest, viszont kétszer akkora népsűrűséggel. Azért ha Tíkomnak nem kellene a kevésbé jó megtérülési mutatókkal bíró vidéki, kistelepülési részekre fejletenie, hanem minden forrását a fővárosra költöte volna akkor Bp. fejlettsége is sokkal magasabb szinten lenne mint most, az ADSL2+ már itt is teljesen mindennapos lenne.

    Márpedig ránézve a Singapúri "tíkom" odalára, én nem igazán látok 50Mbps-et. Az oldalukon ADSL2+t használó csomagokat látni:
    512/256kbps $30
    1500/350kbps $43
    3500/350kbps $47
    10/1Mbps $68
    25/1Mbps $128
    link

    Viszont Szingapúrban pont a fenti cikk gondolatmenete szerint képzelik el a jővőt, ezért komoly fejlesztéseket tervez az ÁLLAM. Optikai infrastruktúrát terveznek kiépíteni szerte a városállomban aminek használatát a szolgáltatók között jutányos áron értékesítenék, ezzel kvázi az állam lenne a nagykereskedő, aminek persze az ottani inkubens telekom cég sem tapsol. Ahogy idehaza sem lelkesedne túlzottan Tíkom ha az állam egy hasonló lépéssel kirúná előnyös piaci helyzetéből.

    Persze egy ilyen optikai infrastruktúra kiépítése nem kevés idő lesz és nem is kis pénz. 2 milliárd Szinapúri dollár, az úgy ~250 milliárd forint. Ez azért egy Budapesti büdzsének nagy összeg, úgy a négyes metró büdzséjével összemérhető, ennyi pénzt nem igen fog egyhamar Budapest IT infrastruktúra fejlesztésre elkölteni.

    A majd egyszer kiépülő Szingapúri optikai infrastruktúrán aktív ethernet kialakítása a cél, először 100Mbps-es ethernet végpontokat céloznak meg lakossági fronton, üzletinél gigabitet. Persze az üvegszál igen sokat elbír, később az aktív eszközök lecserélésével mehet ez föl akár lakosságnál is gigabitre.

    De most még ez a project csak az elképzelés szintjén létezik, de még talán idén akár el is végezhetik az első kapavágásokat, persze mire teljesen kiépül az hosszú évekig fog tartani. Addig még ott is az ADSL marad mint elsődleges broadband kapcsolódási forma, ahogy nálunk is.
  • Ecology #2
    Egyetértek! A megabitekben az ázsiai országokhoz képest borzasztóan le vagyunk maradva! Itt nálunk 2megabit már nagyon jónak számít miközben Szingapore-ban már 50nél tartanak.Ráadásúl itthon a megabiteken kívűl nincs is igazán semmi tartalmi szolgáltatás!
  • [HUN]PAStheLoD
    #1
    100 megabitet mindenkinek :D