48
-
utility #48 no én nemtom :DD -
En3r6y #47 A kérdésem nyilván arra vonatkozott, hogy a hangsebesség átlépésétől mekkora sebességig beszélünk szuperszonikus sebességről. Minden a hangsebességnél nagyobb sebességet szuperszonikusnak nevezünk? -
utility #46 Erre válaszoltam...LOL2
"Azt tudja valaki, hogy a szuperszonikus sebesséh az meddig tart? " -
mrzool #45 Te miről beszélsz? Szerinted a Voyagereket még mindig üzemanyaggal hajtják?:) LOL. -
utility #44 Ameddig ki nem fogy az üzemanyag... -
The Termentor #43 a szubszonikus ahhoz kepest szubszonikus amihez kepest eddig mertek a sebesseget.
"...évente 3,6 CSE-t tesz meg. A Voyager 2 évente 3,3 CSE-t tesz meg"
ez is sebesseg, nem? -
En3r6y #42 Azt tudja valaki, hogy a szuperszonikus sebesséh az meddig tart? Mert ugye itt az van írva hogy szuperszonikusról szubszonikusra lassul. Ez lehet akár 200000km/s ról 10km/h való lassulás is :).
Gondolom a naphoz van viszonyítva. -
turul16 #41 Mach szám itt igy jöhet szóba: haladási és a zavarterjesési sebbeség aránya. (Napszél-sebesség) / (Alfvén-sebesség). (haladási / zavar) -
plamex #40 előző ezzel kapcsolatos cikk:
"A vita arról folyik, hogy a Voyager 1 elhagyta-e a határoló lökésfrontot (termination shock), ahol a Nap által kibocsátott szuperszonikus sebességgel száguldó részecskék beleütköznek a csillagközi plazmába és szubszonikusra lassulnak." -
teddybear #39 A világűrben nincs hangsebesség. Hang sincs. Ahol éppen haladnak, olyan vákum van, amit nálunk csak laborban tudnak megközelíteni, valamelyest.
Különben is, mihez képest mérnéd? A Naphoz? Valamelyik bolygóhoz képest? Esetleg magához a Voyagerekhez? Melyikhez?
Piszok pongyolán fogalmazol! -
#38 A földfelszíni hangsebesség alatti sebességnél mit lehet mást érteni a szubszonikus szónál? :D De olvassad el a hozzászólásokat és a cikket, akkor megérted mire vonatkozik. -
teddybear #37 Egyébként a cikkben meg sem említették a Mach-értéket. Sanyix írt valami homályt, említette a szubszónikus kifejezést, de fogalmam sincs, hogy ezen mit értett. -
teddybear #36 Az 1 Mach, az adott közegben terjedő hang sebessége.
Levegőben, tengerszinten, egy atmoszférán és 0°c-on, ez 1240 km/ó, nagyobb magasságon (20km, -50°c) 1070 km/ó.
Hogy itt mit értenek ezen, azt nem tudom. -
teddybear #35 Azt hiszem kevered valami mással. Abban az időben keményen szemben álltunk az USA-val, annyira, hogy '76-ban a repülőgép-műszerész tanulóknak még az angol nyelv iskolai oktatását sem engdélyezte a minisztérium. Indok: A MALÉV szovjet tervezésű, és építésű repülőgépeket használ, ezért felesleges.
-
atys2 #34 No és hány ilyen burok van még mint a miénk? -
Tiberius B #33 jaja, a Mach egy standard -
#32 A hangsebességet általában 343 m/s körül határozzák meg, tökmindegy hogy hol van, gondolom ez ezt a sebességet jelenti mindíg... Amikor egy űrhajó belép a légkörbe arra is szokták mondani, hogy mach 28-al halad, pedig amikor ennyivel megy még nemnagyon van hangsebesség. -
pimplike #29 "Azért minden elismerésem a szondák tervezői felé, mert majd harminc év után is működnek, és még most is küldenek olyan adatokat, amik újak a tudósainknak."
Magyar tervezésű és kivitelezésű modul is van rajta. Láttam egy példányát, brutálisan néz ki mai szemmel, de működik! -
pimplike #28 "1/tíz a mínusz 23-ik on az esélye," Az 100*10^23 %.
De azért értem mit akartál mondani.
-
Prof William #25 Máris jobban indul a napom most hogy ezt már tudom... -
Cat #24 éppenséggel küldhetne, csak nincs miről... A két voyagertől származnak a külső bolygók évtizedekig legcsodálatosabb képei, sőt, az uránuszról, neptunuszról azota se tudunk sokkal többet. -
#23 Képeket nem küld, csak minimális adatmennyiséget, azt is jó ritkán. -
Cat #22 meglepő módon: rádión, ahogy az összes, beleértve a legújabbakat is. -
Aakos #21 Nemnagyon foglalkoztam még ezzel a témával, de hogyan küld adatokat és képeket egy ilyen szonda? (Csak mert a távolság eszméletlen nagy...) -
#20 Tudom, csak valaki kérdezte. -
lyesmith #19 ahhol a napszél nyomása kisebbé válik, mint a csillagközi tér nyomása ott a napszél összetorlódik és felmelegszik. A Voyagerek elvileg azt érzékelték hogy a nagyobb sűrűség miatt lassul a sebességük. -
csibra #18 A napnak épp úgy mint a földnek van mágneses tere, azaz egyszerűen meghatározható az északi meg a déli pólus. A naprendszer pólusai gondolom ugyanazok, mint a napéi. -
csibra #17 Mit értesz azon, hogy szubszonikus? Definiálva van a hang terjedési sebessége a világűrben? Amennyire tudom nincs, hiszen vákuumban nem terjed a hang... -
#16 Ja, kiléptek. -
#15 a voyagerek kiléptek az ekliptika síkjából?mert akkor érthető az észak és dél jelentése, észak a sík fölött, dél meg alatta -
teddybear #14 Azért minden elismerésem a szondák tervezői felé, mert majd harminc év után is működnek, és még most is küldenek olyan adatokat, amik újak a tudósainknak. -
Tiberius B #13 pl?:-) -
Emmegki #12 Érdekes, még nem jött senki a szokásos startrekes hülyeségekkel. -
#11 Na elvileg a termination shock ahol a napszél részecskéi szubszonikus sebességre lassulnak, összesűrüsödnek, és hő termelődik.
A bow shock a csillagközi anyag, amit a nap mágneses tere "tol" maga előtt. Itt már elvileg egyáltalán nincsenek napszél részecskék. -
#10 Ezek a távolságok és üres terek egyszerűen hihetetlenek és alig felfoghatóak.
Ha véletlenszerűen kiválasztasz egy pontot az eddig ismert univerzumban akkor 1/tíz a mínusz 23-ik on az esélye, hogy ott van valami. Elképesztő.. -
#9 Itt a termination shock-ról van szó, nem a bow shock-ról, az még jóval kintebb van. -
#8 Vajon hová megy, merre tart... mi lesz ha odaér? :) -
Runo #7 -
#6 Az a vöröses izé a galaxis csillagközi anyaga akar lenni.
It vannak képek, ahol jobban látszik -
#5 sztem ezt csak ugy viszonyitásnak használják. (észak dél, hogy irányt lehessen meghatározni. gondolom) a baloldali vöröses dolgot én sem értem (bow shock???) :)