461
Mindenkinek fizetős lesz a felsőoktatás?
  • chemgy
    Na ez szép...
    Mondujuk a BSc-vel mi pont nem szívtunmók, de ezzel duplán...
    Az orvosin nincs értelme külön BSc-zni, meg mesterizni, de ez a 7,5 milla kicsit sok.
    És ha az amerikai sorozatokból leszivárgó burzsoá orvos képe rémlene fel, hagy jegyezzem meg, hogy egy kezdő orvos fizuja 100.000.- (de legalább ebből nem kell még törleszteni) :-)

És a másik buktató: ha tényleg csak akkor kell törleszteni, amikor az évi fizetésed eléri a minimálbér 40-szeresét ( ez havi szinten 3,3-szorosa tehát 200.000.-) a részlet ekkor 3%-át a fizetésednek.
    Ez ugye 6.000.-
    -> 7.5 milla / 6000.- = 1250 hónap, ami kb 104 év :-D
    tök őszintén, ha 34 évesen kapok diplomát, akkor már 128 éves koromra az egészet ki is fizettem

LOL
  • Punker
    amennyi kell? a piac dönti el mennyi kell, sokkal több pl ügyvédet stb képeznek mint amennyire szükség lenne így a diplomájuk értéke csökken mégis folyamatos a túljelentkezés, még mindig nem fogták fel hogy olyan képzést kéne csinálni ami a keresletnek megfelelő munkaerőt oktat.....
  • HD JOHNNIE
    nah jah... jah és az előző hsz-hoz csak annyit, hogyha az állam már visszafizetteti velünk a diploma árának egy részét, akkor legalább teremtsenek annyi munkahelyet amennyi kell és legyen megfizetve az akit meg kell fizetni...
  • CattiBrie
    Szerintem nem lehetne "mindenkinek" megfelelő határt húzni.
  • HD JOHNNIE
    "Az orvosi képzés például 7-7,5 millió" basszus ez még mindig olcsóbb lenne nekem mintha máspddiplomában csinálnám... másoddiplomás képzésként minimum 10 milliót kellene fizetni és ráadásul menet közben... Van benne ráció amit írnak, de azért az durva, hogy kb 4 éve még a másoddiplomát is támogatta az állam, most meg már az első után is fizetni kell, persze, ha eléri a megfelelő keresetet...
  • Punker
    igazából a "fölösleges" divat szakokon kéne csak bevezetni vagy a hiány szakmákat továbbra is ingyenesnek hagyni persze abból megint csak a sírás lesz.
  • CattiBrie
    Köszi!

Jól kezdődik!

"Szinte biztos..."

Tegnap "szinte" egész nap hallgattam a rádiót és reggeltől azt mondták, hogy 2007-től bevezetik.. Délután (17 körül) már nem volt olyan 100%.
  • Zsoltika 007
    Lol! Tényleg! Itt a cikk!
  • CattiBrie
    Ezt a bizonyos cikket nem lehetne még egyszer belinkelni?
    Vagy pl a fejlécbe tenni?

Léci léci! :)
    Köszik!

[csak 13-tól "látja" a kommenteket]
  • Garfield
  • 5w0rdf15h
    nem ezt mind azér kell visszafizetni hogy finanszírozhassák az államadósságot, a sok milliárdot amit felvettek...
  • Garfield
    ez így van, de nem az a megoldás, hogy mostantól csak annak lehet diplomája aki meg bírja fizetni.

Már huszadszorra mondják el, de neked még mindig nem sikerült felfogni a rendszer lényegét. UTÓLAG fizetsz, miután elvégezted az egyetemet és van állásod. Vagyis mindenkinek lehet diplomája, vagyoni helyzettől függetlenül.

Más kérdés, hogy nálunk össznépi sport az adócsalás, így aztán mi van akkor, ha minden pályakezdő diplomás minimálbérre lesz bejelentve?
  • Piedon
    Lehet, hogy igaza van, de ezt egy olyan osztályban benyögni ahol az átlagéletkor 25körül van(én 27 vagyok és 8 éve stabil melóhelyem van) és mindenki dolgozik a főiskola mellett(levelező szak)??
  • praksi
    jah, az meg a másik, h ezzel a diplomával ki lehet törölni, másra nem jó...
    és ennyi erővel nem éri meg egyetemre menni, mert a papír ugyanazt éri, msc-re meg már mindenki jelentkezhet.
  • Shadow_THH
    engem az hogy agysebész, festőművész, programozó, mind mind ugyanazt tanulja az első 3 évben majdnem. De nem baj mert utána kapnak egy Diploma Lightot, ami semmire sem jó, viszont nyomtatva van.
  • praksi
    a bsc-nél az húzott fel, h oké, az állam (párttól függetlenül) spórolni akar. de vajon miért a diákokon? az nem jutott senki eszébe, h talán a minisztereknek nem milliós havi fizetés kéne?
  • Shadow_THH
    Azért jó tudni, hogy egy olyan ember nem létezik a földön, a törvényhozókon kivül akik valamiben is egyetértenének az oktatási rendszer reformjaival, vagy valami pozitívumát is éreznék. Rubik Ernő rakd ki ezt bazzeg
  • Shadow_THH
    de nem elég :) sosem elég

a BSc pedig ténleg kibaszás
  • praksi
    ha ezt tényleg törvényes lesz, rohadt nagy kibaszás lesz a néppel (megjegyzem már a BSc is az...). Egyáltalán mire föl kérik vissza ezt a pénzt? miután diplomával a zsebemben elmegyek dolgozni, az adómból a képzés többszöröse megy vissza az állambácsi zsebébe.
  • Shadow_THH
    nem ne igy legyen

sajnáljuk az államot, hogy ilyn szar helyzetbe van, hogy el kell vennie mindenhonnan a pénzt, hogy nekünk végre jó legyen. szegény állam bácsi ilyen egy patt helyzetet, pedig nem venné el a pénzt csak hát annyira de annyira muszáj. a levegő adó meg jó ötlet hiszen azt mindannyian szívjuk és ingyért
  • Sadist
    Akkor hogy legyen? Mondja azt állambácsi, hogy mostantól csak feleannyi diákot lehet fölvenni az egyetemre? Akkor mégjobban egekbe szöknének a ponthatárok és azért menne a sírás.
  • Shadow_THH
    azok még jó idők voltak, akkor még tisztelték a öregeket a büdös kölkök! Hozzuk vissza ezeket az időket
  • sz4bolcs
    gondolatok jönnek-mennek... 5 éve is tök mást gondoltam a világról. Az előző pillanatban is. Ehhez legyen valaki következetes...
  • Zsoltika 007
    Én is baromi nehezen és lassan tanulok de amit 1x megtanulok azt nem nagyon felejtem el.
  • sz4bolcs
    Én nem tudok semmit, de azt legalább stabilan.
  • sz4bolcs
    Régen is csak az tanulhatott, akinek nem kellett napszámba mennie a földekre..
  • Zsoltika 007
    Jah ez tökre így megy.
  • sz4bolcs
    ...tisztelet a kivételnek, -az ismerősöknek, barátoknak, hozzátartozóknak, és mindenkinek akivel iwiwen kapcsolatba kerülhetek.
  • sz4bolcs
    mindig mesélik, hogy tanulnak vizsgaidőszakban éjjel nappal, de főleg éjjel, beszednek minden serkentőt, megcsinálják a vizsgát, aztán egyből vizsga után elfelejtik. Mire jó ez???
  • sz4bolcs
    Ma már boldog boldogtalan ész nélkül orrba-szájba egyetemista/diplomás..
  • Zsoltika 007
    "Amikor azt hiszed, hogy ennél nagyobb szart nem lehet keverni rájössz, hogy mégis ezek képesek rá, oldaltól függetlenül :D"
    Ez nagyon jó!
  • Shadow_THH
    ez így van, de nem az a megoldás, hogy mostantól csak annak lehet diplomája aki meg bírja fizetni. Nem kell félre érteni én a folyamatosan csökkenő államilag finanszirozott felsőoktatásról és a növő ponthatárokról beszélek.
    Magyarországon két fajta ember tipusra hajaz: gazdag iskolázott, orvosi ellátásban létesülő, illetve az egyéb embertömeg. Amikor azt hiszed, hogy ennél nagyobb szart nem lehet keverni rájössz, hogy mégis ezek képesek rá, oldaltól függetlenül :D
  • fifi
    na te sem tudsz olvasni?
    a felesleges pattogásra írtam, hogy valszeg nem felesleges lámer!
    53-59-61-62
    na bye...
  • Sadist
    Épp ez az, a diploma ma már nem ér annyit, mint 10-15 éve, az egész felhígult, mert mindenki egyetemre akar menni.
  • Shadow_THH
    nem azt mondta hogy felesleges, rengeteg diplomás van munka nélküli, sőt még hajléktalan is. Tőlük azonban már nem vonja le az állam a 3%-ot, ezt azért tudom mert elolvastam. flém off
  • fifi
    igen ezen fogunk...
    mert ha nem vágja mi van, akkor minek kell rögtön okoskodni, drámázni???
  • Trade
    fizettessek csak meg az emberek ezt akartak!
  • Shadow_THH
    "Az idén 62 ezer hallgatót lehet fölvenni államilag támogatott képzésre, 2007-től viszont információink szerint már csak 56 ezer diák tanulmányait finanszírozza meg előre az állam"

JQA, ez már igen! Remélem idén bekerülök.

"Egyrészt: nem igazságos, hogy a diploma nélküliek finanszírozzák adójukból a későbbiekben náluk jobban kereső diplomások képzését"

Az viszont igazságos, hogy a parlamentben a 8 általános feletti iskolázottság már kisebb csoának számít, és az ő bérüket diplomás-diplomástalan egyaránt kifizeti.

"hogy a diákok ne "majd csak lesz valahogy" alapon válasszanak maguknak olyan, az államnak sok pénzébe kerülő képzést, amelynek oklevelével azután nem tudnak elhelyezkedni."

Igen ez eddig is gyakori probléma volt. Rengetegen csak direkt kiszurásból lehúztak éveket, elmentek agysebésznek, közben felvettek pár nukleáris erőforrásokkal foglalkozó szakot ahol reaktorokra van szükség csak azért hogy utána jól kiröhögjék az államot! Végre! Most megállítjuk azokat a szemeteket akik direkt azért tanulnak tök egyszerü dolgokat évekig, hogy az államnak sokba kerüljön és utána direkt mennek el a TESCO-ba minimálbérért napi 16 órában dolgozni.

"alig néhány héttel a választások után tandíjfizetésről nyilatkoznak az Oktatási Minisztérium egyes vezetői, miközben a voksolást megelőzően az MSZP és az SZDSZ politikusai több alkalommal is tagadták ezt."

Most már kikapcsolhatja a számítógépet
  • Zsoltika 007
    Most akkor ezen fogtok lovagolni egész este? Jólvan, elolvasta most már tudja.
  • fifi
    "és ha majd a fene nagy diplomámmal nem találok munkát akkor miből vonnak le pénzt? "

biztos vagy benne, hogy felesleges?