57
-
dez #57 Egyébként sajnos az USA is valami hasonló felé közelít, mint Kína. A hatalmas, kvázi tervgazdálkodást folytató monopóliumok, amik behálózzák az egész országot, és lassan világot, és az általuk pénzelt (és így enyhén szólva erősen befolyásolt) politika, a bábúikkal (az USA eredeti alapítói ezt éppenhogy elkerülni szándékoztak, de ők hol vannak már) nem sokban különbözik a nagy állami vállalatok + (ugyanúgy meglévő) hatalmi elittől. (Most én is félhetek... Ez elég meleg téma, még most is, sőt egyre inkább. Ki mondta, hogy a történelem megállt...?) -
dez #56 Talán mert egy csöppet a jövővel is kell foglalkozni...? (És a jelen-beli kiegyensúlyozottsággal, és más effélével is.)
Hja, és minnél kevesebben állnak ki, annál nagyobb a büntetés... És persze fordítva is igaz. -
dez #55 "Gondolkodni szabad, és ha tavoltartjak magukat a politikatol nem sok bajuk lehet."
Ez sajnos nem igaz. Ha igaz lenne, kit érdekelne. -
#54 Hofirol meg annyit hogy hiàba mondta el amit elmondott de akkor sem tett senki semmit, mert mindenki tudta hogy szornyu kovetkezményei lennének ( a sok gerinctelen féreg ugye...)
Ebben legalabb egyetertunk.
Nezzunk par szornyu kovetkezmenyt:
X millio ember orszagszerte osszehangoltan egy szep delutanon kihajtanak az autoikkal az orszag legforgalmasabb utjaira, varosi elkerulokbe majd otthagyjak az autoikat es hazamennek. Ket heten belul lemond a kormany.
Kerdes: honnet a p.csabol mozgositanak akkora munkakapacitast aki megtakaritja az utakat? (plane ha mindenki megtagadja)
-
#53 "Olyat halottàl hogy elrettentés?"
Persze, hogy hallottam: Van par milliard beszari birka nyajakba vergodve, meg van par ezer csivava akik neha vakkantanak. Ekkor pedig a nyaj egyhalomra fut es osszeszarja magat. Ez az elrettentes pontos definicioja.
-
#52 "A te szuled is gerinctelenek vagy ok harcoltak a szabadsàgért és mindig minden esetben kiàltak az elveikért?"
Anyam igen, apam meg gerinctelen csuszomaszo volt, leterdelt mindenkinek. Csak azt nem ertem, hogy ez mit szamit.
-
#51 Most nem velem vitatkozol hanem saját magaddal, itt már neked ezzel kapcsolatban elmondtak mindent ami a téma megértéséhez szükséges. Ujat nem tudunk mondani, csak mást. Rossz véleménnyel vagyok az embertársaimról ? Erre előadod hogy legjobb hallgatni és lapitani, mégha embereket ölnek meg , kinoznak is, csak te úszd meg? Szerinted ez alapján milyen véleménnyel kellene lennem akár rólad is ? -
#50 Sajnos ahoz hogy megtudjuk hogy megmerném-e vissza kellene menni az idoben pàr évet. Urambocsàss én orulok annak hogy szuleim nagyszuleim nem rohantak a halàlba az elveikért asszem jobb igy. Eléggé megdobbent hogy ennyire lenézed az embertàrsaid nagyrészét.
Elvileg 60 as években jobban éltek az emberek mint most (hogy milyen àron az màs kérdés) akkor meg minek làzongtak volna? -
#49 Lényegében télleg nem de tori ora az volt meg nagyon sok emberrel beszéltem errol szal tudom miket beszélek attol fuggetleul hogy éltem-e vagy sem. -
Cat #48 szvsz azért kérdezett rá, mert nem éltél még 1990 előtt - magyarországon is diktatura volt. -
#47 Az emberek többsége gyáva, és komformista, szereti a tömeg véleményét szajkózni, és nem mer kiállni az elveiért, sőt vigyáz hogy nehogy véletlenül kilógjon a sorból, ezért elvei sincsenek. Ezért van diktatura, feljelentgetés, irigység és minden ami rossz a világban. Te irigy vagy azokra akik a puszta létüknél többre tartják az igazságot, mert te nem mernéd megtenni amit ők, és megpróbálod ezt igazolni mindenféle kerülő uton. A hősök a temetőben vannak, igen, és nem a gerinces emberek élnek a legjobban általában, ebböl mindenki levonhatja a következtetést. Mindenki elköveti a maga kis létkorrupcióját, árulását nap mint nap, cserében egzisztálhat, ezt ki kell mondani. Ami ezt igazolni, mentegetni próbálja, szánalmas próbálkozás. -
#46 Ez aztàn értelmes hozzàszolàs volt a részedrol, nem teljesen mind1 neked hàny éves vagyok? -
#45 Nem is a sajàtom, de csalàdomét annàl inkàbb féltem. Gyerekeknek nem hasznàl ha az apjuk "népellensége" szerintem.
Hofirol meg annyit hogy hiàba mondta el amit elmondott de akkor sem tett senki semmit, mert mindenki tudta hogy szornyu kovetkezményei lennének ( a sok gerinctelen féreg ugye...) -
#44 Olyat halottàl hogy elrettentés? Az egy kicsit jobban hat az emberekre mint a mosolygos irok. Szu ban szerintem nem bortonbe hanem gulàgba ment volna meghalni. A te szuled is gerinctelenek vagy ok harcoltak a szabadsàgért és mindig minden esetben kiàltak az elveikért? -
#43 Akkor minden kinai minden magyar minden orosz minden szlovàk, cseh stb ember gyàva és gerinctelen szerinted. Leszàmitva az 56 os eseményeket ami nem igazàn ért célt csak legalàbb az egyik férget elkuldték szibériàba. -
#42 Mondta valaki hogy van? -
#41 Ezért mondom hogy itt az urak /Tomalak és tsai/ megalkották a gerinctelenség és gyávaság filozófiáját, minden diktatura az ilyenekre épül. -
#40 "Nálunk se kapott kitűntetést aki az elvtársak ellen lázadt, aki nyugit akart magának, az nem kötözködött a hatalommal, ha megtanultál együtt élni vele, akkor békén hagytak."
Miert erzem en ugy, hogy ti lazadas ellenzok csak a sajat feneketeket feltitek es azt gondoljatok, hogy ezzel mindenki igy van?
Vegyel peldat Hofirol! Kiment a szinpadra, csak azert is elmondta amit akart, majd bebortonoztek. Kovetkezo alkalommal ugyanugy megtette.
Tenyleg azt gondoljatok, hogy az elnyomas ellen a behuzott ful, farok a megoldas? Az mar nem szamit, hogy gyermekeink, unokaink nagyobb rabszolgak lesznek mint mi magunk? Az sem szamit, hogy ertelmetlen kereszteshaborukba rangatnak minket mas orszagok kormanyai es ezaltal a sajat utodainkat is meszarszekre kuldjuk? Csikk a fulbe, hangos zene? Ez a megoldas?
-
fade2black #39 "belathatjatok nem egyszeru egy ekkora nepessegu és hatalmas orszagot megfelelo szinvonalon tartani. Gazdasagi mutato meg igen csak sokat nyom a latban.
jeszus mekkora hülyeségek....
Kínai átlagpolgárnak semmit se érzékel a félelmetes GDP növekedésbő, ugyanúgy éhbérért dolgozik mint 10 vagy 20éve, nincsitt semmféle megfelelő szinvonal.... ez egyfajta modern rabszolgaság. Ezért aztán hol érdekel egy átlag kínait a gazdasági mutató neki abból sok nemjut.
....eközben a Kínai valutatartalék lassan már 1000milliár$ felett van...
(Arról már nemis írok, hogy a világ legtöbb alkalmazottat foglalkoztatott "cége" a Kínai netet, újságot.... nem megengedett gondolatokért pásztázó szervezete. Nevezzük úgy ahogy kell a "gondolatrendőrség".) -
#38 "Magyarorszagon is volt ilyen rendszer tehat az aki nem lazadt meg nem irt biralo konyveket az mind gerinctelen?"
Kapisgalod. Es tudod is, hogy miert? Mivel hozzajaraul ahhoz, hogy masok is kovessek ezt a peldat ami tomegekben merve lancreakciokent terjed. Bizony, minden ember egyuttesen felelos egy nep szabadsagaert. Vannak akik talpon mennek a halalba, meg vannak akik terden csuszva, a problema pedig az aranyokkal van. Na ezek az irok ezert mennek mosolyogva a bortonbe. Ha mar egy ettol ember talpraallt, akkor megerte!
Olvasmany
---------------
konformitas
*** "A szociálpszichológiában a konformitás annak a mértéke, hogy a csoport tagjai mennyire hajlandóak megváltoztatni viselkedésüket, nézeteiket és attitűdjüket, hogy azok jobban illeszkedjenek a csoportéhoz. A csoport tudatalatti folyamatok és explicit csoportnyomás révén tudja befolyásolni saját tagjait." ***
Az Asch kiserlet -
#37 "Nem, Te minositesz engem ennyi. Alairom hogy "szemétség" de ez van. Annyira azért nem nyomjàk el az embereket csupan az hatalmat kell bekenhagyni. Nem hinném hogy elveszik mindenkinek a nojét stb. éhen azért nem halnak és belathatjatok nem egyszeru egy ekkora nepessegu és hatalmas orszagot megfelelo szinvonalon tartani. Gazdasagi mutato meg igen csak sokat nyom a latban."
A kurva eletbe!
Hany eves vagy? -
#36 "Ezért nagy gáz hogy Kína olyan erős!
Elnyomáson alapul és ezen nem változtat semmilyen jó gazdasági mutató!"
Te ismersz olyan orszagot hol nem? Oda fogok koltozni... -
#35 "Tényleg tudhatta, hogy mik a játékszabályok..."
Es latod megsem erdekelte a sajat sorsa. Kepzeld vannak olyanok akiknek a fontossagi sorrendjukben sajat maguk a lista vegen vannak, mindenki mas pedig elol. Ok hajlandok meghalni is masok szabadsagaert, nem ugy mint egyesek akik ugy rohannak esz nelkul masok utan mint a birkak a legelon, ha a juhasz kutya vakkant egyet.
"ő kereste magának a bajt."
Nem ertem, hogy miert gondolod te azt, hogy o megbanta amit tett. Csak mert te ezt tenned? Egy ilyen tipusu embert az izgatja a legkevesbe, hogy mi fog tortenni vele, leirta amit akart, hogy minnel tobben olvassak es tisztaban legyenek vele, hogy mi zajlik korulottuk es bizony vannak akiknek ez sokat szamit.
"Mindig vannak ilyen újító kedvű emberek..."forradalmárok"
Ha nem lennenek ilyen "ujito kedvu" emberek, akkor most talan egy rabszolgataborban szorakoztathatnad a reszeg hajcsarokat, hogy jatszasibol meddig birod levego nelkul viz alatt...
-
#34 Hát neméppen.. -
#33 Kinai kormàny nem szàmit annak? -
#32 Olvass màr vissza plz -
#31 Micsoda beszari egy gondolkodás, élni, mindegy hogyan, és 75 éves korodban meg lehányod magad és felfordulsz. -
Whir #30 "Batthyány is bevállalta a kivégzést, "
nem vállalta be. a kivégzés előtte éjszakán öngyilkosságot kísérelt meg.
arról nem is beszélve, hogy Batthyányt a király nevezte ki miniszterelnökké, kormánya tehát még ebből a szempontból is legitimnek számított, szóval nem forradalmat csinált, hanem egy jogszerű kormányt vezetett... -
virs lee #29 Jobb lesz tőle... de másoknak, nem nekik. Riszpekt meg minden, de én nem cserélnék velük. Batthyány is bevállalta a kivégzést, emiatt gyakorlatilag szent ember lett, de a franc állna a puskák elé. -
codaco #28 Nem segít.
Az a baj, hogy te ott ragadsz le, hogy meghal valaki. De hogy miért hal meg, odáig már nem jutsz el. És sem vagyok egy mártír típus, de meg tudom érteni ezeknek az embereknek a motivációját. Ezektől az emberektől (is) lesz jobb a világ. -
virs lee #27 Amit ezek a kínai ellenzékiek tesznek, arról eléggé egyértelműen tudják hogy mi jár érte, és a Teinanmen tér után az is eléggé nyilvánvaló lehet számukra hogy meg is fogják kapni érte. Ott nincsenek jogok, csak "megszoksz vagy megszöksz" van.
Viszont a társadalomnak kötelessége nem elfeledkezni ezekről az emberekről.
Segít ezeken az embereken ha mindig friss virág lesz a sírjukon? -
codaco #26 Szerintem az emberek többsége nem úgy indul lázadni, hogy úgy gondolja, biztos meg fogok halni. Főleg, ha többen vannak. Persze, az egyénnek nem éri meg halott hősként végezni, szeretne élő hős lenni, de ez nem mindig sikerül. Viszont a társadalomnak kötelessége nem elfeledkezni ezekről az emberekről.
Hol volt arról szó, hogy valaki azt mondta a másiknak, hogy haljon meg az elveiért? -
virs lee #25 Megéri-e halott hősnek lenni? Könnyű másnak azt mondani hogy haljon meg az elveiért, te megtennéd? Mondjuk ha most kéne? -
codaco #24 Egyetértek azzal, amit írtál. De azért kaptak a lázadók kitüntetést, csak az elvtársak bukása után. Bár sokuk azt már nem élhette meg.
Viszont azzal nem értek egyet, hogy lehet fikázni a hősöket, csak mert valaki nem úgy tett volna (vagy nem merte megtenni). -
virs lee #23 Nálunk se kapott kitűntetést aki az elvtársak ellen lázadt, aki nyugit akart magának, az nem kötözködött a hatalommal, ha megtanultál együtt élni vele, akkor békén hagytak. Akinek volt esze, az felvette a ritmust, szóban az elvárásoknak megfelelőket nyilatkozta, közben meg megcsinálta a saját kis bizniszét és élt nyugiban, jólétben. Akinek nem megy az együttműködés, az meg a sitten végzi. Ez minden diktatúrában így van, a náciktól kezdve a kommunistákobn át a banánköztársaságokig. Mindenki eldönti hogy mi akar lenni: hősi áldozat vagy együttműködő haszonélvező. Az együttműködő jól fog élni, az áldozat meg be kell érje annyival hogy talán egyszer hősként fogják tisztelni, de neki abból 1 fillér haszna nincsen. Életed pedig csak 1 van. -
codaco #22 Az a probléma, hogy Andris meg Tomalak hülyének nézik, hogy mit ugrál. A nemlázongás és a dehülyehogylázong között nagy a különbség. -
codaco #21 De nem biztos, hogy egy diktatúrában sokáig fogsz tudni szabadon gondolkodni "nem-politikáról". Mert mondjuk azon gondolkodsz, hogy milyen jó dolog kirándulni. Ezt a gondolatodat megosztod másokkal. Ők is egyetértenek, és hévégenként eljártok a hegyekbe. Egy idő múlva egyre többen csatlakoznak hozzátok. Viszont egy diktatúra nem szereti, ha egy helyen több ember van egyszerre, mert akkor nagyobb az esély arra, ahogy a diktatúrával ellentétes gondolatok terjedjenek el. Ezért aztán szépen behívnak (vagy bevisznek) a legközelebi ÁHV központba, és meggyőznek arról, hogy te nem is szeretsz annyira kirándulni. -
virs lee #20 A te szüleid lázongtak a szocializmus ellen? Nem? És még nem okádtad le őket? -
#19 Gondolkodni szabad, és ha tavoltartjak magukat a politikatol nem sok bajuk lehet. Szerintem nem a mersz rol van szo hanem hogy megéri-e, minden ilyen eset csak erositi az allam hatalmat szerintem. -
codaco #18 Egy ország akkor is diktatorikus, ha ugyan nem veszik el a tárgyaidat, de elveszik a szabad gondolkodáshoz való jogodat.
Szerencsére mindig lesznek olyan emberek, akik ki merik mondani, ha valami rossz.