42
  • BiroAndras
    #42
    Komolyan nem értem, hogy lehet az, hogy pár embernek minden Maxtor vinyója elpusztul, míg másoknak az összes gond nélkül megy.
  • Morden23
    #41
    A Maxtorok (2 80gigás és egyszer egy 160gigás) nálam egytől egyig meghaltak. Ugyan vannak hűtve a winyók (ahogyan András is mondja, nálam is egy 8cm-es fújja őket oldalról), de a Maxtoroknál tökmindegy volt. Hozzáteszem, hogy régebben (jó régen) meg a Western hagyott cserben (2 850 megás :)).
    A dologhoz hozzátartozik, hogy kb. 7 naponta megtelik és leürül a vinyó, és 24 órában működik, tehát mondhatjuk, hogy igénybe van véve.
    Most két 160G-s SATA van a gépben (egyik Samsung, másik Seagate), és soha semmi bajuk nem volt, az adatcsere meg félelmetes sebességű (46000-50000 kbytes/sec), valamint meglepően kussolnak, és nem is túl melegek.

    Amúgy a betervezett amortizáció az valamilyen szinten nyílt üzleti titok, szóval soha nem ér túlzottan meglepetésként, ha a garanciához képest 2-4 hónapos átfedéssel elszállnak a dolgok, de hát erre való az adatmentés.
    Amúgy jónak tűnik ez a Hitachi dolog, bár én is inkább a kivárás mellett vagyok (ha jó a széria, akkor csak kiforrottabbá válhat, ha meg alapban szar, akkor sokra nem mész vele úgysem).
  • dez
    #40
    (Közben rájöttem, hogy az a 45 fok valójában inkább 55-60 volt. :) Egy Samsunghoz hasonlítottam, aminek mint kiderült, 15-20 fokot csalt lefelé a mérője.)
  • bumbi
    #39
    Nekem 1 hónapja adta meg magát a 40gigás Maxtorom 2és fél év után. Hűtés nem volt rajt, de háttértárnak hálistennek még tudom használni.
    Most 1 80as PATA SAmsungom van, rendes hütéssel, de ahol vettem, ott már csak samsungot hoznak, semmi mást.
    Ja és 3év garit adnak rá :D
  • BiroAndras
    #38
    Az nem lehet véletlen, hogy évek allatt több tucat vinyóból csak 1 halt meg.
    Én eléggé biztos vagyok benne, hogy az elégtelen szellőzés miatt hal meg sok.
  • Zsoltika 007
    #37
    Hát figyelj: Erre mifelénk (nem Csernobilban vagyunk) minden ismerősömnek purcant már ki Maxtor vinyója. Nekem is 2 ráadásul teljesen változó volt a méretük és szériájuk is. Magyarul szarok. Innentől rakjál csak rá ventiket majd meglátod hogy semmit sem érsz vele. (Nekem is volt és sokaknak akiknek ugyanúgy megdöglött)
    Ráadásul már a számtek üzletekben is előre mondják hogy nem ajánlják a Maxtorokat. De ha neked még nem volt ilyen jellegű problémád velük akkor gratula nagyon szerencsés ember vagy.
  • BiroAndras
    #36
    "Viszont volt nálam egy másik, ami pár napig nem túl jól szellőző helyen volt, fel is melegedett úgy 45 fokra"

    Nekem volt olyan, ami hűtés nélkül 10 perc alatt elérte a 70 fokot (másolás közben). 70 fölött meg lefagyott a gép.
  • BiroAndras
    #35
    "Hát ha beteszel egy maxtort akkor tehetsz rá bármilyen hiperfasza kúlert is akkor is kifittyen ugyanúgy."

    Tévedsz. Nekem többségében Maxtor vincsim van (most épp 4 db), és az előző cégemnél is volt vagy 100. Összesen 1 volt ami használat közben meghalt, az is évekkel ezelőtt.

    "Szval nem kéne elhinni mindent."

    Neked sem.
  • BiroAndras
    #34
    "Ez egy szervergép rendszerhűtője volt, épphogy befért a vinyó alá.
    Folyamatosan szobahőmérsékleten tartotta az egész vinyót, és persze jó hangos volt."

    Akkor lehet, hogy a rezgéseket nem szerette.
  • Athlon64
    #33
    Nekem van egy 80Gb-os Hitachi és egy 120Gb-os Seagate Barracuda.
    Mind a kettő már vagy 2-2,5 éves és semmi bajuk!
    A Seagate vinyó halkabb mint a Hitachi, de volt nekem még ezek előtt egy 46Gb-os Maxtor és az 1.5 év után elkezdett adatokat eltüntetni, így aztán azóta is a szekrényem mélyén pihen.

    Amúgy szintén pihen a szekrényemben egy 20Mb-os MFM csatolós Seagate HDD vezérő kártyával és kb.2 éve még jó volt.
    Ebben a vinyóban az tetszik a legjobban, hogy a felpörgési idelye olyan 5mp és a mikor eléri az üzemi sebességét akkor egy kicsit csilingelősen csipog :)
    Mitmondjak jókora darab és van súlya :)
  • GABOR16
    #32
    Csak közelről gépoldalt levéve lehet halani, hogy hangosabb picit (külön-külön nézve).
    Bár a Samsungomnak kicsit ingerlő süvítő hangja van, de ha rajtavan a gép oldala ez nem hallatszik.
  • dez
    #31
    A Maxtort? Nem inkább a WD-t (vagy nem tudom)?
  • dez
    #30
    A korábbi vinyók még golyóscsapágyasak voltak (kivéve a Barracudákat), ami a (kicsi, de meglévő) surlódás miatt még eléggé melegedtek. A mai vinyók nagy része, ha nem az összes, folyadékcsapágyas: kisebb a holtjáték és a surlódás miatti kopás, így pontosabb fejpozicionálást tesz lehetővé, és kevésbé is melegednek. Persze nem szellőzés nélküli szűk helyekre valók.
  • dez
    #29
    Hogy érted, hogy a Seagate hangosabb? Milyen hangot ad ki? Az enyémeimnek semmi hangja nincs, legalábbis fél méterről, rácsokon keresztül már nem hallható (más se zajong, nem csak elnyomja). Se fej, se motor.

    Viszont volt nálam egy másik, ami pár napig nem túl jól szellőző helyen volt, fel is melegedett úgy 45 fokra, és lassan elkezdett halkan sziszegni. (De ezt is csak közelről lehetett hallani.)

    Van egy 2 éves Samsung is, az is halk, de remeg és mély hangon búg, és rázza is az egész gépet, nem is használom aktívan, hagyom, hogy kikapcsoljon.
  • Darth Sith
    #28
    nem 10 fokos, de 20-25nél nem nagyon melegszik jobban. 3 9cmes venti hűt 3db vincsit. Ezeken kívül van a házban még 2db 12centis venti is pluszba, szval elég kellemes a hőmérséklet.
  • hispan2
    #27
    Hát igen, eddig én is maxtort vettem és még egyik sem szált el (5 darab van, a legrégebbi 5 éves, 20 GB-os, életéből 3 évnyi üzemidőt teljesített eddig és még mindig semmi baja, de a nagyobbakra -80GB és 160GB is nagyjából ez igaz). Azonban mióta megvette a maxtort a seagate, azt mondja mindenki, hogy vegyek samsungot. Legközelebb kipróbálom majd az is.
  • CsabiDuke
    #26
    Nem lehet hogy kicsi a tápod és egyszerűen nem bírja meghajtani a sok cuccot a gépedben? lehet elég volt egy plus venti és kész nem kapott annyi áramot amennyit kért volna. Régen az én vinyóm kattogott néha, meg megfagyasztotta a rendszerem.
    Amióta thermaltake soprano házam van 550 wattal, és a winyók előtt a ház elején egy 12 centis szívó ventivel (hátulján is 12-es, oldalán 8as) semmi gondom vele, hipp-hopp megjavult.
    Vagy megfőt a régi házikóban vagy 300 watt kevés volt neki.
  • GABOR16
    #25
    Nehezen tudom elképzelni, hogy az én 200GB-os Samsungom (P120 as széria) léghűtéssel 10°C-on üzemeljen, mert most hűtés nélkül alapból 30°C, 1 órányi másolással 35-36°C.
    A 160GB-os Seagatem (7200.7-es széria) alapból nagyából 10, terhelten 12°C al megy magasabb hőmérsékleten.
    Mind 2 vinyó 2 tányéros, 7200-as fordulatszámú.
    A Samsung halkabb, gyorsabb, hűvösebb (persze a Seagateem már nem tökéletes).
  • Yv@n
    #24
    30 fok az leginkább normális. 60 fok körül kezdenek el jönni a problémák. Nekem van olyan winyóm ami venti nélkül 10perc aktív használat után letilt.
  • Zsoltika 007
    #23
    Hát ha beteszel egy maxtort akkor tehetsz rá bármilyen hiperfasza kúlert is akkor is kifittyen ugyanúgy. Szval nem kéne elhinni mindent. Egy széria vagy jó vagy nem. De rossz példányok mindíg vannak. A legnagyobb baj pedig hogy egyre több és több ilyen van.
  • szombi
    #22
    Ez egy szervergép rendszerhűtője volt, épphogy befért a vinyó alá.
    Folyamatosan szobahőmérsékleten tartotta az egész vinyót, és persze jó hangos volt.
    Amióta levettem, azóta semmi gond nem volt a vinyóval! Venti nélkül kb. 30 fokra melegszik fel.
  • Darth Sith
    #21
    nekem a vinyók mellett 3db Zalman Zm-F2-es venti pörög folyamatosan 2000rpm-en. Nagyon halkak a ventik, szval nem zavaróak és legalább 20 fokkal csökkentik a vinyók hőmérsékletét. Raktam volna a vinyókra még bordákat is, de nem fér el a házban, a kialakítás miatt. De szerintem 1-2 ventit mindenképpen érdemes melléjük pakolni.
  • Yv@n
    #20
    Ezt nevezzük kontakt hibás/zárlatos ventillátornak.
  • BiroAndras
    #19
    "Van 2 db 11-12 éves, 420MB-os Western Digital vincsim még bedszektor sincs rajtuk."

    Nekem van régebbi is. De azoknak az ára is sokszorosa volt a maiaknak, még akkor is, ha darabra számolunk, és nem a gigánkénti árral.
    Meg ugye a nagyob sebesség és az adatsűrűség azonos minőség mellett is jócskán csökkenti az élettartamot.
  • BiroAndras
    #18
    "Nézd!
    Én barom hűtést tettem a 160 gigás Samsung vinyúm alá, és nem bírta sokáig!
    Folyton újraindította a gépet, és sz*r volt!
    Amióta levettem a hűtést, semmi gond..."

    Ott valami nagyon izgalmas történhetett. Nem lehet, hogy egyszerűen szar volt a hűtés, és inkább csak tovább melegítette? Milyen hűtő volt?
    Nem tudom elképzelni, hogy melegebben jobban működött. Az elektronikának és a mechanikának is csak árthat a meleg (mármint a túl meleg, mert azért megfagyasztani se jó).
  • BiroAndras
    #17
    "Aki a legújabbakat veszi, az megszívja, mert még kiforratlan a technológia, emiatt hamarabb tönkremegy."

    ezzel szemben még lehet, hogy nem kínai gyártósoron készül, és nem spórolják ki belőle az anyagot. Szóval néha az első széria a jobb.

    "Egy ma előállított 80-120GB-os vincsi alig fűt valamit, szemben egy 2 évvel ezelőtt gyártott ugyanolyan kapacitású és sebességű társánál."

    Hát én nem ezt tapasztaltam. Mindenféle korú, méretű és fajtájú vinyóm van, és mind fűt mint állat, kivéve a laptop vinyókat.
  • AgentKis
    #16
    Van 2 db 11-12 éves, 420MB-os Western Digital vincsim még bedszektor sincs rajtuk.
  • AgentKis
    #15
    Aki a legújabbakat veszi, az megszívja, mert még kiforratlan a technológia, emiatt hamarabb tönkremegy. Egy ma előállított 80-120GB-os vincsi alig fűt valamit, szemben egy 2 évvel ezelőtt gyártott ugyanolyan kapacitású és sebességű társánál. (Hasonlóan a videókártyáknál. Egy ma vásárolt GF FX5200-as videokártya passzív hűtéssel vígan elvan. Amikor meg kiadták az elsőket, 2 káryahely vastag ventilátorokkal hűtötték őket.)
  • szombi
    #14
    Nézd!
    Én barom hűtést tettem a 160 gigás Samsung vinyúm alá, és nem bírta sokáig!
    Folyton újraindította a gépet, és sz*r volt!
    Amióta levettem a hűtést, semmi gond...
  • GABOR16
    #13
    Most nézem ez 2,5-inch es merevlemez, nem 3,5-ös.
    így már barátibb, bár az ára szerintem még mindig picit magas .
  • GABOR16
    #12
    54 ezer forint a 160GB os winyó?
    Az szerintem egy kicsit sok. Vagy ennyivel biztonságosabbnak gondolják? (ha megbízhatóbb csak megkell várni míg elterjed és nekünk jobblesz).

    A winyók tartóssága meg problémás, nekem a 7200.7-es 160GB-os Seagat-em szerintem kezd kikopni (szó szerint), mert fele akkora a sebbesége mit amikor vettem és ha forgatom a winyót a tengelye körül akkor "kopog" (ha csak lassan forgatom akkor is (ha megráznám szerintem szét is esne ).
    Most vettem egy 200GB-osat az elöbb említett okokból a biztonság miatt (egyébbként a seagate kicsit több mint másfél éves). Sokat gondolkodtam, hogy melyik lehet a megbízhatóbb, igazán a Hitachi és a Samsung között válogattam, de mivel a Hitachinak a winyója már régi felálású volt, a Samsung meg nemrég újította fel a termékpalettáját, a Samsungot választottam. Nem hallottam még sok meghibásodásról velük kapcsolatban, bár igaz nincsenek nagyon régóta a piacon, de egész jóminőségűeknek tünnek. Hogy mennyire tartós, majd elválik (3év gari).
    De a következő remélem valami legalább 1TB-os szupergyors, szupertartós, szupergaranciás darab lesz.
  • BiroAndras
    #11
    "csakhogy úgyhallom, hogy az újabbak már nem olyan megbízhatóak mint a régiek..."

    Szerintem már elmúlt. Nekem évek óta nem ment tönkre vinyóm, pedig 7 darabot nyúzok saját kezűleg (+1 a cégnél).
    Szerintam az a gond, hogy most már a vinyóknak is kell a hűtés. Rosszul szellőző házban, komolyabb terhelés mellett simán elpusztulhatnak. Érdemes egy 8 centis ventit rakni a vinyók mellé, az akár 20-30 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletüket, ami mindenképp jót tesz az élettartamuknak.
  • bugger
    #10
    Persze. Sajnos ez az iparág is "észrevette", hogy az éri meg nekik, ha épp a garancia végéig működik az eladott termék, nem tovább. Hogy a felhasználó szív? Kit érdekel, ha egyszer még gazdagabb leszel?
  • dez
    #9
    "A merőleges rögzítés elve szerint, a megszokott horizontális tárolás helyett az adatok egymásra függőlegesen helyezkednek el, ami nagyobb adatsűrűséget biztosít ugyanakkora helyen."

    Nem az adatok, és nem egymásra. (Egy helyen ugyanúgy 1 bit van [pontosabban pit-szerű jel].) Hanem egy-egy jel mágneses polaritásának iránya. :)
  • dez
    #8
    Inkább úgy mondanám, az újabbak egyre érzékenyebbek, ahogy az adatsűrűség egyre nagyobb.
  • Zsoltika 007
    #7
    Ne legyetek már ennyire buták! A régi 6-8 éves vinyók még nem voltak szétspórolva. Azokban még volt anyag bőven. A mostaniak már közel sem ilyen jók.
    Silányulnak a vinyók is. Most már a mennyiség kell a minőséget le**arják. Persze részben az is benne volt a pakliban hogy fizikailag is nagyobb igénybevétel jelentkezett ahogy a technika fejlődött.
  • Sanyix
    #6
    Nekem is van 6 éves vinyóm ami simán megy, csakhogy úgyhallom, hogy az újabbak már nem olyan megbízhatóak mint a régiek...
  • Tiberius B
    #5
    nemtom, nekem még a 8(vagy több éves) is működik minden gond nélkül:-)
  • grebber
    #4
    Hát nekem nem kéne akkora ui minden évebn cseráéné a ..szom.Állandóan csak a gond van a vinyokkal akárhányat vettem akármilyen márka folyton csak a szopás van velük.
  • Tiberius B
    #3
    ja, de szerintem ez csak a fényképezés miatt van