18
-
matatom #18 Lehet nagyon hülye kérdés, de higannyal nem lehetne első körben hűteni? Miért nem használják a higanyt ilyen célra, túl drága megoldás? -
Garga Pitic #17 "Egyszerű" dugattyús motorok szelepeit is hűtik nátriummal. A szelep belsejében lötyög föl s alá a folyékony metál, szállítván a hengerfej felé a hőt. Lehet, h a Lada ezeröcsiben nincs ilyen, de II. VH-s vadászrepcsikben már alkalmazták.
Valahol Franciahonban is van egy vidék, ahol egy becsapódás nyomán keletkezett hasonló szerkezetű kőzet egész közel van a felszínhez, a környéken mindenhol fel is használták építkezésekhez. Meg borhoz :) -
teddybear #16 A folyékony(több száz fokos!) nátrium a primer körben kering. A primer kört a reaktor, és a hőcserélő alkotja elsődlegesen, ill. a keringtető szivattyú(k). Ezt forró nátriumot a hőcserélőben a szekunder kör vizének gőzzé alakítására használják, amivel a generátorok turbináit hajtják meg.
-
frontember #15 És a folyékony nátrium hűt?? Lehet hogy csak nekem nem áll össze... -
Tiberius B #14 jó kis reklám:-D -
Shadow_THH #13 hiszen a tv-ben is volt... pebl moto :D -
Tiberius B #12 hogy az a! -
teddybear #11 Pedig kísérleteztek vele az angolok is, és az amerikai tengeralattjárósok is. Körülményes kezelhetősége miatt nem vált be, pontosabban a nyomottvizes rendszer jobbnak bizonyult. Az amik 1955-ben a Seawolf tengeralattjáróban eredetileg ilyet alkalmaztak, de kiderült, hogy a folyékony fém kismértékben oldja a csövek anyagát, illetve nagyon tűzveszélyes. Két évvel később inkább kicserélték a máglyát nyomottvizesre.
Állítólag az orosz Alfákban is folyékonyfémes reaktor működik, mert kisebb, és könnyebb. -
Tiberius B #10 hupsz, igazad van, a cikkben nem tűnt fel semmi, nátrium oszt akkor mi van? Erre ideírt vmit, én meg átsiklottam a néven a fogalmazás miatt
-
juzosch #9 Nátrium hűtésről még nem hallottam:) -
Kaziking #8 Lehet hogy ök is ezt gondolják és most nagyban lapátolják a homokot további nyomok után kutatva -
Szeszmester #7 Azt nem tudom, de amíg a világ világ lesz, addig a lesz egy SZ lesz ;) -
Tiberius B #6 szerintem a végén kisül, hogy rossz adatokat tápláltak, be a computerbe a szimuláció alapparamétereiként, egyszerű gépelési hiba miatt, és a hiba javítása után kiderül, hogy az elmélet mégiscsak működhet:-) -
wanek #5 Mekkora vakítás megint! -
Tripax #4 És mi lessz ha ugyan erre az eredményre jönnek rá. Akkor még mindig nincsen megoldás nem? -
Tiberius B #3 gondolom, nem elemi nátriumra gondolnak.
de pont ez jutott nekem is eszembe először:-) -
nagro #2 Vajon mikor fognak nyakláncot készíteni belőle? Annyi ilyet lehet már látni a piacokon. -
Xantia #1 Urán, nátrium? Ez inkább egy folyékony nátrium hűtésű atomreaktorra jellemző. Nem lehet, hogy egy űrhajó csapódott be földünkbe.