Ősi aszteroida maradványaira bukkantak

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lehet nagyon hülye kérdés, de higannyal nem lehetne elsõ körben hûteni? Miért nem használják a higanyt ilyen célra, túl drága megoldás? <#wilting>
"Egyszerû" dugattyús motorok szelepeit is hûtik nátriummal. A szelep belsejében lötyög föl s alá a folyékony metál, szállítván a hengerfej felé a hõt. Lehet, h a Lada ezeröcsiben nincs ilyen, de II. VH-s vadászrepcsikben már alkalmazták.

Valahol Franciahonban is van egy vidék, ahol egy becsapódás nyomán keletkezett hasonló szerkezetû kõzet egész közel van a felszínhez, a környéken mindenhol fel is használták építkezésekhez. Meg borhoz 😊

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

A folyékony(több száz fokos!) nátrium a primer körben kering. A primer kört a reaktor, és a hõcserélõ alkotja elsõdlegesen, ill. a keringtetõ szivattyú(k). Ezt forró nátriumot a hõcserélõben a szekunder kör vizének gõzzé alakítására használják, amivel a generátorok turbináit hajtják meg.

És a folyékony nátrium hût?? Lehet hogy csak nekem nem áll össze...<#vigyor5>
jó kis reklám:-D

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

hiszen a tv-ben is volt... pebl moto 😄

http://www.lohere.net - a MagyarChan

hogy az a!

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Pedig kísérleteztek vele az angolok is, és az amerikai tengeralattjárósok is. Körülményes kezelhetõsége miatt nem vált be, pontosabban a nyomottvizes rendszer jobbnak bizonyult. Az amik 1955-ben a Seawolf tengeralattjáróban eredetileg ilyet alkalmaztak, de kiderült, hogy a folyékony fém kismértékben oldja a csövek anyagát, illetve nagyon tûzveszélyes. Két évvel késõbb inkább kicserélték a máglyát nyomottvizesre.
Állítólag az orosz Alfákban is folyékonyfémes reaktor mûködik, mert kisebb, és könnyebb.

hupsz, igazad van, a cikkben nem tûnt fel semmi, nátrium oszt akkor mi van? Erre ideírt vmit, én meg átsiklottam a néven a fogalmazás miatt
<#falbav><#falbav><#falbav><#falbav><#falbav>

Nátrium hûtésrõl még nem hallottam😊

Gracie Barra

Lehet hogy ök is ezt gondolják és most nagyban lapátolják a homokot további nyomok után kutatva<#alien>

Azt nem tudom, de amíg a világ világ lesz, addig a lesz egy SZ lesz 😉

szerintem a végén kisül, hogy rossz adatokat tápláltak, be a computerbe a szimuláció alapparamétereiként, egyszerû gépelési hiba miatt, és a hiba javítása után kiderül, hogy az elmélet mégiscsak mûködhet:-)

Mekkora vakítás megint!
És mi lessz ha ugyan erre az eredményre jönnek rá. Akkor még mindig nincsen megoldás nem?<#kerdes>
gondolom, nem elemi nátriumra gondolnak.
de pont ez jutott nekem is eszembe elõször:-)

Vajon mikor fognak nyakláncot készíteni belõle? Annyi ilyet lehet már látni a piacokon.<#papakacsint>

Előttem áll az élet nem látok tőle semmit

Urán, nátrium? Ez inkább egy folyékony nátrium hûtésû atomreaktorra jellemzõ. Nem lehet, hogy egy ûrhajó csapódott be földünkbe.