18
  • matatom
    Lehet nagyon hülye kérdés, de higannyal nem lehetne első körben hűteni? Miért nem használják a higanyt ilyen célra, túl drága megoldás?
  • Garga Pitic #17
    "Egyszerű" dugattyús motorok szelepeit is hűtik nátriummal. A szelep belsejében lötyög föl s alá a folyékony metál, szállítván a hengerfej felé a hőt. Lehet, h a Lada ezeröcsiben nincs ilyen, de II. VH-s vadászrepcsikben már alkalmazták.

Valahol Franciahonban is van egy vidék, ahol egy becsapódás nyomán keletkezett hasonló szerkezetű kőzet egész közel van a felszínhez, a környéken mindenhol fel is használták építkezésekhez. Meg borhoz :)
  • teddybear
    A folyékony(több száz fokos!) nátrium a primer körben kering. A primer kört a reaktor, és a hőcserélő alkotja elsődlegesen, ill. a keringtető szivattyú(k). Ezt forró nátriumot a hőcserélőben a szekunder kör vizének gőzzé alakítására használják, amivel a generátorok turbináit hajtják meg.
  • frontember
    És a folyékony nátrium hűt?? Lehet hogy csak nekem nem áll össze...
  • Tiberius B
    jó kis reklám:-D
  • Shadow_THH
    hiszen a tv-ben is volt... pebl moto :D
  • Tiberius B
    hogy az a!
  • teddybear
    Pedig kísérleteztek vele az angolok is, és az amerikai tengeralattjárósok is. Körülményes kezelhetősége miatt nem vált be, pontosabban a nyomottvizes rendszer jobbnak bizonyult. Az amik 1955-ben a Seawolf tengeralattjáróban eredetileg ilyet alkalmaztak, de kiderült, hogy a folyékony fém kismértékben oldja a csövek anyagát, illetve nagyon tűzveszélyes. Két évvel később inkább kicserélték a máglyát nyomottvizesre.
    Állítólag az orosz Alfákban is folyékonyfémes reaktor működik, mert kisebb, és könnyebb.
  • Tiberius B
    hupsz, igazad van, a cikkben nem tűnt fel semmi, nátrium oszt akkor mi van? Erre ideírt vmit, én meg átsiklottam a néven a fogalmazás miatt
  • juzosch
    Nátrium hűtésről még nem hallottam:)
  • Kaziking
    Lehet hogy ök is ezt gondolják és most nagyban lapátolják a homokot további nyomok után kutatva
  • Szeszmester
    Azt nem tudom, de amíg a világ világ lesz, addig a lesz egy SZ lesz ;)
  • Tiberius B
    szerintem a végén kisül, hogy rossz adatokat tápláltak, be a computerbe a szimuláció alapparamétereiként, egyszerű gépelési hiba miatt, és a hiba javítása után kiderül, hogy az elmélet mégiscsak működhet:-)
  • wanek
    Mekkora vakítás megint!
  • Tripax
    És mi lessz ha ugyan erre az eredményre jönnek rá. Akkor még mindig nincsen megoldás nem?
  • Tiberius B
    gondolom, nem elemi nátriumra gondolnak.
    de pont ez jutott nekem is eszembe először:-)
  • nagro
    Vajon mikor fognak nyakláncot készíteni belőle? Annyi ilyet lehet már látni a piacokon.
  • Xantia
    Urán, nátrium? Ez inkább egy folyékony nátrium hűtésű atomreaktorra jellemző. Nem lehet, hogy egy űrhajó csapódott be földünkbe.