11580
Europa Universalis III
  • Darkon
    Inflacio nekem se megy le 20korul van maximum nem megy olyan gyorsan fel most deficites az orszag folyamatosan persze igy is no national idat meg erre pazarolni haat nemtudom inkabb megnovelem a manpowert 50%al
  • I.C.ram
    Elvileg, ha alacsony a reputációd+ a király diplo skillje magas, akkor is nő kis mértékben.
  • I.C.ram
    Hát próbálj terjeszkedni. Jó területeket szerezni. Kolonizálni baromi nehéz, ha kicsi a jövedelmed.

Mikor a kincstárba pakolod a vagyont az azt jelenti, hogy pénzrontánshoz folyamodsz. Ilyenkor ugye azt csinálták, hogy egyre kisebb nemesfém tartalmú pénzeket csináltak a királyok, és így a megmaradt nemesfémet a saját kicnstárukba pakolták. Ezzel azt érték el, hogy rengeteg pénzt halmoztak fel, viszont teljesen elértéktelenedett a pénz.

Szóval, ha a kincstárba havonta megy pénz azt azt jelenti, hogy rontod a pénzt, szóval infláció mindig lesz, ha a havi egyenleged pozitív. Kivéve, ha van nemzeti bankod, ami ezt csökkenti.
  • Cufter
    Be lehet állítani úgy, hogy ne legyen infláció, de az összes bevételemet ne fektesse be?
    1510körül vagyok a spanyolokkal, de semmire nincs pénz, mert csak évi 100 a bevétel amit elvisz a havi -4 meg egy kolonizálás évente, bár 0 az infláció
  • BlackShadow
    eszembejutott egy kérdés.. kapcsolaton javítani diplomáciában csak ajándék küldéssel lehet? - az oké h változik mindig , meg h házasság is javít, de amellett nemtom -
  • I.C.ram
    Ráklikkelsz az adott ország valamelyik területére, tökmindegy, hogy melyikre. Aztán lent középtájon megjelenik pár gomb. Pl declare war, send gift, stb... na ezek a diplomata lehetőségei. Minden egyes gombnyomás 1 diplomatába kerül. Ennél jobban nem tudom elmagyarázni. Ez szvsz a legegyszerűbb része a játéknak.
  • Me Ga
    Köszi a segítséget, de asszem ennyire talán nem vagyok hülye... Segítene, ha leírnád, hogy milyen országoknál (ellenséges, vazallus, szövetséges, vagy mindegy) melyik képernyőről indíthatom ezeket a megbízásokat. Köszi!
  • I.C.ram
    IGazából a megoldás egyedül a nemzeti bank, mint nemzeti eszme hazsnálata.
  • I.C.ram
    diplomata arra jó, hogy diplomáciázz velük :D Őket lehet elküldeni mindenféle megbízásokkal más országokhoz. Szerintem eléggé egyértelmű

Random fedezi fel.
  • Me Ga
    Sziasztok!
    Abszolút kezdő vagyok a játékban, így hirtelen két kérdésben kérném a segítségeteket:
    1. Mire jók a diplomaták? Mikor, mit és hogyan lehet velük csinálni? Nem bírtam rájönni...
    2. Ha egy hajóba bepakolok egy felfedezőt és mondjuk elindulok Afrika partjainál lefelé, akkor az mitől függ, hogy mely területeket "fedezi fel", és melyek maradnak fehérek, elérhetetlenek?
    Előre is köszi a segítséget.
  • BlackShadow
    inflációval mit tudok kezdeni?:) eléggé nő.. azt néztem h a kincstári csúszkát 0-ra állítva nem változik .. de még akkor sem csökken.. ráadásul úgy -1 a havi bevétel :) meg még jó sok idő míg elérem govból a 6-ot v mennyi kell az adóbehajtókhoz.. az csökkentené :)
  • Muki100
    Hát hogy EU3ban hollátod azt nem tudom, de minél nagyobb a BB-d annál kevésbé lesznek hajlamosak veled megegyezni és annál többen támadnak téged be ezzel az indokkal. Attól nő hogy casus belli nélkül "kaszabolsz" és annektálgatsz meg nem nemzeti területeket nyúlsz le.
  • Darkon
    Egyebkent mi az a badboy pont hol lehet ezt megnezni mitol no stb.
    Ujabb orszag kivanta ongyilkossagba kergetni a nepet Brandenburg betamadott ez lett belole. Elkezdtem a magyar gyarmatbirodalom felepiteset most elefantcsontpart kornyeket kaszaboltuk le majd benepesitettuk szittya magyarokkal. Kozbe barom litvanok betamadtak krimiaat majd gyosan white peace-t ajanlottak elfogadtam nemigazan hianyoznak a muzulman vallasu tartomanyok a birodalmamba de azert lehet most a torokok a kaukázusig verem vissza . Csaszarsag-ba pedig vagy 80ev utan bevalasztottak valasztofejedelemnek azthiszem mar ideje volt meg lehet nezni mibol all a csaszarsag 80%a az en teruletem. 80as presztizsel number 1 vagyok.
    1538

• Muki100
    Igazából a vallási különbségek miatt amúgy se lenne népszerű, szóval amiatt nem kell nagyon aggódnia. Ortodox országok közül nem nagyon lehet válogatni, akikkel megéri szövetségben lenni ha te vagy oroszokkal.
  • terasz
    és gondolom a badboy-pontok miatt európában sem vagy népszerű
    :)
  • I.C.ram
    na végül Muscovy-val kezdtem egyet. A körülöttem lévő kis orthodox 1 tartományos fejdelemeket rögtön az elején magamhoz csatoltam :)

Most viszont nem tudom, merre tovább. Novgorod túl erős lenne még, Litvánia szintén. Valamelyik muzulmán tatár országot kéne, csak az a baj, hogy tele vannak szövetségesekkel. :(
  • I.C.ram
    Közép-amerikai térséget kolonizáld, amilyengyorsan csak tudod, és dőlni fog a pénz.
  • Mnemomic
    Ne úgy értsd, hogy az be is jön plusszba. Hanem megy fejlesztésbe. Én inkább minuszba rakom :) Az inflációm így 1.3 most kb.

Év végén nekem csak 296 jön be jelenleg. Írtam is sajnos az el is megy év elején utána izgulok, hogy ne nagyon támadjanak meg, mert akkor nem lenne pénzem gyors hadmozgósításra :) Nem tudom ezen hogy kellene javítanom. 900-1000 nem semmi remélem én is elérem egyszer :)

Én még annak idején az EU1-et vittem végig akkor is az angolokkal szóval olyan nagy tapasztalatom nics a játékkal vagy elfelejtettem azóta :)
  • I.C.ram
    Havi 72 a bevétel? Képzelem mekkora lehet az inflációd... én a Havi bevételt mindig lenyomom legalább 1,0-7,0/hóra, mert ilyenkor még kezelhető a infláció. Az évvégi bevétel meg 900-1000 között volt így is a spanyolokkal.
  • a.carkey
    Ez történt velem is: White Peacet kötött a buzi szövetségesem.
  • atomanty
    aztékokat is?
    mert irokézek után most huronokban gondolkodom,de aztékok mellett is van már level 2es erődöm, de ha közbeszólnak a creekek akkor megszívhatom szóva inkább csak szép szisztematikusan :)
  • atomanty
    hát a játékban a kereskedelemben van a legtöbb pénz, ha elég nagy a trade efficienty-d akkor csak bejutni nehéz de utána már nem szorít ki senki

én velencével messze vezetem a trade kutatást és 6 vagy 7 kereskedelmi központban van 5 kereskedőm, és csak a monopóliumból szoktak kiszorítani néha. de az 5 az sosem változik (csak nő)

szóval ha nem jó a trade efficienty akkor meg puszícsd a népeket amiknek jobb mert nagyon nagy pénzek vannak benne

nekem már csak a köztársaságok meg theokráciák amikkel versenyben vagyok,és ezek mind 1-2 tartományos államok uhhogy remélem hamarosan elhaláloznak
  • BlackShadow
    skótokkal vagyok ismét.. az írek szigetét már féleg én félig a franciák uralják :) a hüye franciák betámadták a pápát, azt inkább nem tartottam vele, így megszűnt a szövi.. azóta angolokkal kötöttem egyességet (túl nagy seregekkel gyülekezett a határon :D)

ami iszonyúmód idegesít: ha szövi behív háborúba, megyek.. elfoglalok egy területet juhé minden.. erre ahogy elfoglaltam a várost/ostrom végén járok.. békét köt a néppel, és ugrott a városom .. ezt kb 4x eljátszották velem..

merchantolás ér vmit? mert csak küldözgetem küldözgetem.. jó drága .. és kb 1-2 hónapot bírnak ott max
  • terasz
    Sziasztok!

szerintem eu2-ben jobb volt muscowy-val vagy novgoroddal lenni, mert mindkettő 3-4 területes kis országnak indult, amiből még bármi lehetett.
    Ebben (EU3) viszont már Moszkva 5 területtel nyomul kezdetektől, novgorod meg halálra van ítélve, sajna.
    észrevételem szerint bármelyikkel tolja az ember, 1520-ban megalakul Russia, szép naaagy zöööld seregekkel.
    utána jó pár tehetséges cárt kaptam, köztük ugyebár nagy ivánt, akivel fél európát lenyomtam anno. de 3-ban még eddig nem jutottam el időben.
    :)
  • zorrobomber
    oszman torokok?
  • Mnemomic
    Bocs egy-két elírásért.
  • Mnemomic
    Pedig jók az angolok. Én most 1515-ben vagyok és a hadseregem elég fejlett nagyon gyorsan fejlődik a Spanyolok meg a Franciák lemeradtak vhol 3-as szintan nekem meg már 7-es :)

Ja vagy 50 évvel ezelőtt jeleztem egy országnak, hogy igényt tartok a trónjára, erre most megkaptam. Európa elég nagy része az enyém lett. Persze a Franciák rögtön betámadtak, de inkább odaadtam nekik Calais-t hogy hagyjanak most békén :) Majd még kapnak.

Amióta Portugáliát bekebeleztem a Spanyolok egyfolytában támadnak, de az egyik békeidőben a hadseregem szintje rohamosan fejlődött, így a legutóbbi háborúnál jól megszívta, elfoglaltam a kereskedelmi központját meg 2 tartományt. Azóta nem piszkált :)

Ja most összesen 72 a bevételem havonta év végén kapok olyan 290-et. Az a baj azt mondig elköltöm év elején aztán csak vagyok :) Olyankor izgulok nehogy betámadjanak. Viszont ezzel a bevételel a fejlesztések még jobban megindultak a többi nagyhatalom egyre jobban lemarad.

Tényleg, az hogy van meghatározva, hogy melyik tartományban lehet agyúkat gyártani? Mert nem mindegyikban enged.
  • I.C.ram
    Kipróbáltam az angolokat is. Skótokat elég hamar le is daráltam. Hiába harcolt az oldalukon Francia meg Norvég is. De nem tetszenek az angolok. :(

Aztán próbáltam olyat is, hogy Burgundyval felszabadítottam Hollandiát, és azzal nyomtam tovább, de teljesen meghülyűlt a játék tőle.

hiába van renegeteg ország, egyszerűen nincs olyan, ami úgy igazán elnyerné a tetszésemet.

Magyarországgal meg az a baj, hogy tök kicsi a lakossága. LEgtöbb területe max pár ezer fős. :(

Ausztriában is gondolkodtam, de némettel nem akarok lenni, mert túl táposak :(
  • Darkon
    Keszulodnek torokok lerohanasara erre a hulye livtavok hadat uzennek kimeranak,arany hordanak meg fel azsianak a sziciliai szovetsegesem meg aragonianak a barmok sok ez igy estere
  • I.C.ram
    Simán megtenném, ha nem kapnának orbitális minuszokat a fejlettségre :(
  • BlackShadow
    vmi afrikai törzset vezess világhatalomra ^^
  • I.C.ram
    Én meg még mindig nem tudtam eldönteni, hogy melyik országgal kezdjek egyet :(
  • I.C.ram
    Az amerikai indiánokat lehet egyből annektálni.
  • atomanty
    nálam meg hirtelen visszatért a római birodalom :) megalakult nagybritannia de külön 1szem taromány magában anglia aki éppen vezeti a birodalmat:)
    most megtámadtam az irokézeket fél év alatt annexeltem őket 0ás land techjük van :) bár nagymedve bátran helytállt
    de ezt most nem értem más vallású népeket lehet annektálni? vagy azért enged 5 mezős országot annektálni mert eszmének választottam azt a deus eseset? vagy csak mert a laksosságuk nem sok? érthetetlen dolgok :)
  • I.C.ram
    Kedvencem az volt, mikor egyszercsak kiírta, hogy az andalúz nem elfogadott kultúra többe, pedig a játék kezdete óta enyém volt Andalusia, és környéke. :D

Meg az is jó volt mikor az Andalúziai center of trade-mben volt 2 indián kereskedő is :D
  • atomanty
    hát van akkor még bug benne rendesen velencénél minden évben ment ez hogy akarom-e hoy tartományaim csatlakozzanak a birodalomhoz,aztán elector lettem de nem tudtam én választani hanem a gép önkényesen berakott 1 országot,amugy most 1540ben járok évi bevétel 330,fejlettséget vezetem,most volt 15ös szintű a goverment uhhogy új ideát választottam,azta más vallást egyből támadhatom(mivel egyre több a protestáns és török meg amerikai népekenek is oda kéne csapnom :) )
    gyarmataim még csak észak afrikában vannak de ott szinte monopól helyzetben
  • I.C.ram
    Nem volt semmi event. Egyszer csak látom, hogy ott van a birodalmi sas a prestige pontom mellett... még csak nem is szólt a játék, hogy megválasztottak. Ráadásul elvileg nem is voltam tagja a birodalomnak.
  • atomanty
    mert spanyolorszáéggal is megkaptad eventnek? mert velence elöbb csak memebershipet kapott majd elector lettem és most megszűnt.... gondolom azért mert eléggé lecsökkentek az országok :)
  • I.C.ram
    Ja jó úgy igen.
  • atomanty
    hát ahol nincs király ott nehezen :D vagy nem?
    mert republic meg a theocracy-s szarok alapból kilőve