11580
Europa Universalis III
  • reywind
    Az MMP 2-őt várom, mert ott megcsinálták viszonylag normálisan a domborzatot (azért a Fertő tó-t itt is elqrták...)...

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=391768
  • Solten
    Fasza terkep:

HandDrawn Map by Strannik v2.21 (MMP modhoz)

[URL=http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=385074]HandDrawn Map by Strannik v2.21 ("alapjatekhoz")[/URL]
  • reywind
    Alap változtatás
    ugyanott a provinces könyvtárban a file-okban található egyéb infó is (ha esetleg elkerülné a figyelmedet...)
    citysize (ez a termelés miatt számít), culture (ha az országod kultúrája, akkor nincs adólevonás), religion (ua, mint a culture), hre (Holy Roman Empire tag e), base_tax, trade_goods (erre van infó a common könyvtárban (prices.txt, tradegoods.txt), manpower (katonaság miatt jó, ha magas), ide föl lehet sorolni még, hogy milyen épületek vannak (pl. beírod a sort, hogy university=yes és/vagy marketplace=yes és akkor lesz a provinciában) ha azt akarod, hogy a változások valamikor történjenek, akkor (a lentebb látható) évszám = { ide írod az új értéket}

Ha esetleg a térképen akar valaki változtatni arra is tudok mindenféle ötleteket...
    Vagy, ha eventet, decisiont kell írni abban is tudok esetleg segíteni...
  • LSSAHPAUL
    Most annyi információval gazdagodtam hogy lehet új játékot kellene kezdjek.. :p
  • Neruel
    ha a játékon kívül akarod megnézni, akkor a /history/provinces mappában nyomj egy fájlokon belüli keresést arra, hogy "add_core = BUL" erre ki fogja neked dobni az összes olyan provinciát (pontosabban azokat a fájlokat, amelyekben az érintett provinciát lehet módosítani), amelyre Bulgáriának core-ja van.

az egyes országok hárombetűs kódját pedig a /history/countries almappából tudod kilesni, mert ott például Bulgária úgy szerepel, hogy: "bul - bulgaria.txt"
  • LSSAHPAUL
    Thx! :) Erre nem gondoltam :p pedig láttam hogy felvan tüntetve :p
  • Solten
    Megnezed (pl. Bulgaria eseteben), az adott tartomany "core"-jait. Ha Bulgaria pajzsa ott van, es letrehozod vazalluskent ove lesz a tartomany.
  • LSSAHPAUL
    Akkor én is kérdeznék tőled :)
    Szal honnan tudom meg hogy adott ország milyen country-ból áll?
    Sokat bogarásztam a program file-it, utána néztem vagy 4 oldalon ahol volt leírás, de egyértelmű választ nem kaptam, lehet nincs is..
    példa: Normál játék, normál kezdés (kb 1450), Bulgária nem létezik mert ott a török van!!!!! Viszont ha elfoglalom a töröktől Bulgáriát és Silistrát akkor Bulgária "vazallussá tehető" de érdekes módon Silistra is Bulgáriáé lesz!!!! Amire én rájöttem ott semmilyen hivatkozás nincs Silistrára!!!!
    A lényeg hogy van pl egy órisái birodalom és nem tudom milyen provinciákat kérjek tőle hogy azokat felszabadítva minnél több provinciával alakuljanak meg az új vazallusaim. Sajnos én csak a "fő" provinciát tudtam kilesni a file-okból.. holott ugye Bulgária esetében is több lehetséges!
    Ez azért fontos számomra mert eszem ágában sincs egy távoli provinciát "fentartani" szal csak olyat akarok béke tárgyalásnál elkérni amitől utána gyorsan meg is tudok "szabadulni".
  • Neruel
    én még csak két hete foglalkozom vele, szóval nincs, de hátha tudok segíteni...
  • Vardar
    Valakinek van tapasztalata EU 3 modolással kapcsolatban?
  • reywind
    Én a magna mundi platinum-ot jáccom. Csak csináltam hozzá egy eventet, ami kijavítja a magyar provinciákat (arany, népesség, kultúra).
  • reywind
    Én úgy tudom, hogy az arany bányászat fokozatosan fölfutott 3000kg/év-re (ezeket nagyrészt a Fuggerek szerezték meg), az ezüst bányászat, viszont jelentős 10-15000 kg/év. A bányákat a XIX. század közepe táján zárták be. Viszont most nemrég geológusok megvizsgálták és további aranyat találtak, csak jóval mélyebben (a meglevő arany mennyisége jóval meghaladja azt, amit eddig összesen kibányásztak).
    Megjegyezném, hogy a felvidéki és erdélyi aranybányák csak rövid ideig bővítették a királyi kincstárat. Ez a rövid időszak Mátyás uralkodására esett. Előtte nem volt jelentős a bányászat (azt is a Fuggerek zsebelték be). Utána meg jelentős volt, de az már Habsburg (és a Fuggerek). Tudtommal a felvidéken sosem bányásztak rezet (inkább Erdélyben, de ott sokat, meg sok ezüstöt és némi aranyat (amit még most is bányásznak ott...)).

Ne feledjétek, hogy ebben az időszakban a Fuggerek befolyása igen jelentős volt Európában. Gondolom a kölcsönök miatt. El tudom képzelni, hogy a magyar trónt megversenyeztették és aki a legtöbbet ígérte nekik (pl aranybánya bányászati jog) azt támogattatták nemzetközi szinten... Szegény II. Lajos is ebbe halt bele, ugyanis odaígérték a pártfogói a bányákat, Lajos viszont rájött, hogy kell neki az a pénz a török elleni harchoz, ezért visszavette... oszt "véletlen" balesetben leesett a lováról és belefulladt a bokáig érő patakba (azé lehet, hogy valaki lenyomta a fejét biztos ami biztos... meg megbögdösték egy picit, ne nagyon mocorogjon...)
  • Gamer KR
    köszi szépen, már megtaláltam, viszont vistán nem igazán tudom működésre bírni, (32 bites), a java-t nem ismeri fel valamiért, pedig van fenn. egy üres mapot betudok hozni, de mentést nem tölt be
  • Neruel
    http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=323219
    itt találod a savegame editort
  • Neruel
    nekem a másik kedvenc kémes dolgom a "Fund Nationalist" - igaz, kicsit költséges, de azonnal létrehoz az adott provinciában egy komolyabb méretű nacionalista lázadó sereget, amelyik egyébként barátként fogad, ha közben megtámadod az ellent! Jók arra, hogy úgy támadj, hogy az ellenség fő serege már harcol, gyengül, és még a terepelőny sem az övé, és még kaptál némi segedelmet is
  • Neruel
    én egyáltalán azt nem értem, hogy mi a fenének vannak ott! én gyorsan megszabadultam legalább az egyiktől! :-) a másik jó arra, hogy magyarországot irányítva gyorsan megszerezzem!
  • Neruel
    ez jó ötlet! :-))) nekem való!
  • Neruel
    mert a "naval supply" tulajdonképpen faanyagot jelent, és leginkább az erdővel borított vidékeken jellemző, ezért...
  • Vardar
    Na majd én is rakok be képet, már igazán hatalmas a birodalmam.
    A magyar nyelvi fájlok hol vannak, mert én nem találom őket:(
  • hollófernyiges
    Nekem 1x volt egy titáni küzdelmem a Közép-Németországtól Kazanyig húzódó Csehországgal, Bizáncként. Alapvető taktikám az volt hogy kell egy kéminfiltráció hogy lásd az egész területét, aztán az első nagy seregének megfutamítása után nagy lovassereggel üldözni amíg elpusztul, aztán a lovasságot 5-6ezres részekre szétszedve egyesével levadászni az újonnan gyártott egységeit. Közben meg a gyalogság 10Ks csapatokban ostromolt. Maradék kémekkel lehet csökkenteni a stabilitását hogy a lázadókkal is gyűljön a bajuk, a békeszerződésnél meg a direkt annexió helyett jobban lehet gyengíteni ha országok felszabadítását kéred.
  • Vardar
    Én meg azt nem, hogy a Partiumban miért naval supply-t gyártanak?
  • LSSAHPAUL
    Nem kell ahoz mod, amelyik "elszabadul" azt támadd meg. Gyártsál 3x10k lovast, elsőnek gyűrd le a főseregét, utána lehet 1-1 kifárdt lovast ott hagyni egy provincián igy pihen is meg közben vesztegzár alá veszi. Minnél hamarabb kb 90% "fórt" szerezni a béketárgyalásokon igy békét kötni- de persze figyeld mikor jár le a truce, már állj ott a határokon :D és támadd addig mig szét nem szeded picire.
  • kamaszaki
    Tuttok valami olyan modot, ami csak a Mi-t korlátozza, hogy ne szabaduljon el?
  • hollófernyiges
    "A XV. században Magyarország adta Európa aranytermelésének 80 %-át."

Egy rövid ideig amíg ki nem merültek a körmöcbányai telérek. A XVI. sz. elején Fuggerék már inkább csak rezet bányásztak a Felvidéken. Azt viszont tényleg berakhatnák.

"Azt nem ertem hogy Magyarorszagot mi a vernek raktak a keleti tech-be..."

Bizonyos szempontból érthető ha az egész korszakot nézed, Mo-n inkább a keleti típusú hadviselés (könnyűlovas túlsúly, kiképzett gyalogság alig) meg társadalom (jobbágyi viszonyok nehezedése, polgárosodás elmaradása) volt jellemző.
  • Botond #2636
    létszám=lakosság
  • Botond #2635
    Mert az arany direktben adóként jelenik meg, hiszen pénzt csináltak belőle, nem kereskedtek vele, így a kereskedelmi értéke 0, az adóbevétel meg jóval magasabb, mint más, azonos létszámú provinciáknál.
  • Lysandus
    Egyébként minden királyi kincstár szarban volt. Mikor jelentett államcsődöt Spanyolország? Amikor már javában folyt a nemesfémbeáramlás az Újvilág újonnan felfedezett arany- és ezüstbányáiból. A kincstár helyzete és az aranybányászat között elég összetett a kapcsolat. Nincs az a pénz, amit az állam ne lenne képes elverni! :-)))
  • Vardar
    Ha már arany. A Dél osztrák területeken van 2 tartomány aranybányával. Az arany ára 0. Miért?
  • Lysandus
    Két gyors link, de ha körülnézel többet is találsz:

http://arany.network.hu/blog/arany_klub_hirei/a-magyar-aranytermeles-rovid-tortenete

http://www.aranypiac.hu/arany.html

Utóbbi hosszú cikkből egy részlet ("A magyarországi aranytermelés története" alpontból a 8. bekezdés):

"Bölcs királyaink intézkedései egyedülállóan gyors növekedést eredményeztek a magyar aranytermelésben. Ebben az időben, és egészen a XVI. századig az európai aranytermelésben Magyarország volt az első helyen. A XIII. század második felében aranytermelésünket az európai termelés öthatodára, a világtermelés kéthatodára becsülik. Ezüsttermelésünk pedig az európai termelés egynegyedét adta. Ekkor évente körülbelül 1000 kg aranyat és 10 000 kg ezüstöt termeltek a magyar bányák."
  • LSSAHPAUL
    Ha ez igaz lenne akkor miért volt állandóan szarban a királyi kincstár? Miért nem vettünk akkor mégtöbb zsoldosokat hogy 1524ben ne 1:10 arányban kelljen harcolni ( persze ez nem olyan rossz arány, a németek simán hozták ezt a II.vh-ban, csak hát ahoz ész is kellett volna hogy ne egy sík mezőn menjünk nekik hanem okosan valami víz átkelést,stb földrajzi fórt kihasználva )
  • Lysandus
    Ezt nem tudom honnan veszed.

A XV. században Magyarország adta Európa aranytermelésének 80 %-át.
  • Gamer KR
    Hi, olyan kérdésem lenne, hogy nem ismertek ilyen progit amivel mentéseket lehet módosítgatni? ilyen scenario készítőre gondolok, pl. olyan finomságokat megcsinálni, hogy 1399-ben az összes olyan nemzettel indulni alapból, amit csak egyesíteni lehet(spanyolország, németország, oroszország, olaszország, nagybritannia stb.)? Nagy segítség lenne, megtudnám oldani (pl. két géppel) de az körülményes és hosszú:D
    köszi szépen
  • reywind
    Nekem több problémám is van a játékkal.
    1, MO-n a XIV. XV. században egyik a játékban a 64 vármegyét magában foglaló provincia területén sem voltak túlsúlyban más nemzetiségek (meg merem kockáztatni, hogy a legnagyobb arány nem érte el a 20% sem).
    2, Ha Mátyás ilyen területeket kap, akkor hogy a p.-ba tudta fönntartani a 170k-s seregét (jó-jó ebben voltak várakat védő katonák is...), de akkor is... ráadásul Mátyás seregében többségben voltak a lovasok (konkrétan magyar és székely lovas íjászok).
    3, Az is vicces (nem tudom később kijavították-e), hogy Hunyadi Jánossal meg lehet támadni a román nevű Hunyadi Jánost.
    4, Senki se feledkezzen meg a felvidéki arany/ezüst bányákról se, amiknek tulajdonjoga ide-oda vándorolt... egyszer a királyé volt a jövedelem nagy része... egyszer meg másoké... ja és volt egy ilyen (bár az inkább ezüstbánya) Erdélyben is.
    5, Egy kicsit igazságtalannak tartom, az urban populációt. Mondjuk a legdurvább az, hogy Buda nevű fővárosunk lélekszámát (most nem jut eszembe a pontos érték), de olyan 4000 környékére becsülik... holott abban az időszakban simán volt 15000 vagy több... Pesttel együtt tuti volt 20000 is. Az egyes generált provinciák pedig mindig legalább 4-5 vármegyét tartalmaznak, egy vármegye megyeszékhelyének lakossága szerintem simán elérte a 3000 főt, de inkább ennek dupláját. Akkor viszont célszerűbb lenne provinciánként az urban populációhoz átlag 15000-et (5x3000) írni, a fő provinciához pedig vagy 50k-t.
  • Solten
    A 15. században?
  • Fasiszta
    Mert a valóságban is fejletlenebb volt Magyarország.
  • LSSAHPAUL
    Nagyon szépen köszönöm!!!! Most már legalább értem hogy miért ekkora.. bár nem tudom mit vártak a játék készítői.. az ember agresszív állat, (tisztelet a kivételnek) még szép hogy ott ütök mindenkit ahol érek :)
    "if your king has 4 diplomacy points, then your BB is decreased by 0.4 per year." - Ezzel meg sokra megyek :D egy év alatt minimum 30 BB pontot összeszedek.. még béke időben is vagy 10-et :D
  • Alal
    A badboyra:
    http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Badboy
  • Solten
    Azt nem ertem hogy Magyarorszagot mi a vernek raktak a keleti tech-be...
  • Gamer KR
    A Nemzeti Decisionoknál van olyan hogy Westernisation ha minden igaz.
  • LSSAHPAUL
    Ja még fontos a hadvezér és az admirális.. ezeken nem szabad spórolni, simán vissza jön az ára ha már 2 hajóval kevesebbet vesztünk.. van rá példám mennyit ér egy közepes hadvezér: a törökökkel összecsaptam kb 1480ban nálam 44 hajó ott 46, hadvezér nélkül simán kikaptam, hadvezérrel meg megnyertem de úgy hogy maradt vagy 30 hajóm :D