11580
Europa Universalis III
  • pecaboy
    Azért nem olyan egyszerű azokat a reformokat végigvinni. Elég sok is van, és sorban mindet meg kell csinálni, mire ténylegesen egyesíted a birodalmat, ráadásul az utolsó lépésben az utolsó reformon páran, főleg a nagyobbak (pl. a csehek, Brandenburg, Bajorország) automatikusan neked támadnak. Az egyesítés után nem kapsz mindenhova core-t, csak olyan részekre, melyek a tieid illetve amelyek határosak a(z eredeti) saját területeiddel. Erre van egy trükk: az utolsó reform előtt elfoglalsz pár provinciát itt-ott, hogy minél több szomszédos tartományra kaphass később core-t.

Egyetlen ilyen reform végrehajtásához 50 imperial authority kell, de jobban jársz, ha összegyűjtöd a 100-at, mert akkor többen szavaznak melletted. Minden tag szavazhat, nemcsak a választófejedelmek, és mindenkinek 1-et ér a szavazata. Ha magas az infamyd, ha rossz viszonyban vagy egy országgal, ha nem elég magas az authorityd stb., akkor nem fogja megszavazni a reformot, és ha a tagok több mint fele a reform ellen szavaz, buktad az 50 authorityt, kezdheted elölről.

Nekem szerencsére sikerült az egyesítés Magyarországgal, bár elég sok időbe és energiába került, és a fenti trükköt nem használtam, így a birodalom kb. fele nem lett core és kapásból megkaptam az overextensiont (50% alatti core-arány esetében ugyanis +3 revoltrisk jár mindenhova). Később viszont elindulhattam világhódító utamra :)
  • Pityuládé
    Csúnya dolgokat ;) Többek közt diktatúrát bevezetni és egyesíteni a HRE-t.
  • pecaboy
    Én szívesen segítenék mod ügyben, de 1. nekem sincs időm, 2. én se értek hozzá, 3. előbb végigvinném a jelenlegi játékomat, mert az se 2-3 óra még, és akkor legalább egy játékot végre már befejeznék.
  • Trantorius
    Az jó, akkor már csak megkell várnom hogy meghaljon a bohémia királya és enyém HRE. Nézegettem azokat a reformokat HRE-be de nem nagyon írta hogy mi micsoda, az angol tudásommal meg nem sikerült rájönnöm az elnevezések alapján, ott miket lehet "művelni"?:)
  • Pityuládé
    Igen.
  • Trantorius
    Kösz a válaszokat, lehet a másiknak alapból ilyen szürkés a címere..:P
    Akkor 100 hogy a Vazalusok mindig minden körülmények között rám szavaznak a HRE-nél?:)
  • Pityuládé
    Én csupán két dologhoz nem értek a modolásban. Na, jó három. Najó SOK!
    - Hogyan tudok eventeket készíteni?
    - Hogyan tudok decisionokat készíteni?
    - Hogyan tudok provinciákat készíteni? (leírtátok, de nem értem)
    - Hogyan tudok kultúrákat készíteni?
    - Hogyan tudok modifiereket készíteni?
    - Hogyan tudok új kormányzási formát csinálni?
    Összességében ennyi :P
  • Petiii94
    Neharagudj:(
    DE az tényleg nagyon másmien kérdés volt:(
    Én modolással kapcsolatban kérdezek már ,az meg csak alap dolog nem???:(
    DE ha valakit megbántottam: BOCSÁNAT!!!
  • reywind
    Én tudnék segíteni, csak jelenleg időm nincs. Most is azért gépelek, mert várok arra, hogy lefusson a statisztika egy aprócska 44 millió rekordos táblára...
  • geo91
    leszólsz valakit, hogy mekkora láma és közben elvárod, hogy segítsenek neked? gratulálok...
  • Petiii94
    ???
  • geo91
    katt
  • Petiii94
    Vegyen fel valaki aki tud segíteni
    [email protected] (MSN)
  • Petiii94
    Nem tudom ,de nálam ez az egész térkép el van csúszva:S
    A Budai katonák szolnoknál állnak (nekem a béte 2 ig van felrakva)
    Kicsit kicsinosítottam!ELpusztítottam a szerbeket és szlovákokat és tettem coret meg aranyart ahova kell:)
  • Petiii94
    Én tegnap este szedtem le a modot, de látom már itt páran kipróbálták XD
    Szerintem is nagyon szánalmas...Amúgy közelsem úgy néz ki mint amit legelőszőr linkeltetek:S
    A másik meg ,hogy tényleg kéne egy igazi magyar mod! Megérdemelnénk:)
    Nekem már pár napja forog egy töri atlasz a kezemben:) Egyetlen bajom ,hogy nem értek a map és scenario editorhoz:(
    Ha lenne valaki aki segítene nagyon megköszönném:)
  • kissssss
    1000? szerintem jó lesz az 2000-nek is :-DDDD

slotával meg nem kell foglalkozni, ez a hülye még a szlovák parlamentet is leköpte és hazaárulónak nevezte(kitekintő.hu olvastam), még a szélsőséges szlovákok is letagadják slotát hogy közülük való lenne.
  • pecaboy
    Slotát mondjuk Szlovákiában is sokan elmeháborodottnak tartják, megalapozottan :) Csak az a baj, hogy Fico se sokkal mérsékeltebb nála.
  • pecaboy
    Ez összefüggésben van azzal a szlovák nézettel, miszerint a magyarok mindig minden kisebbséget elnyomtak, de persze legjobban szegény évezredes kultúrával rendelkező szlovákokat (hüpp-hüpp)... Kérdem én, akkor hogyhogy nem mentek el, és hogyhogy túlélték az "elnyomást"? Hogyhogy egy kósza kísérlet sem történt Trianonig (1920-ig!) a szlovák nemzet egyesítésére? A románok (többségükben pásztorok) miért szivárogtak be egyre többen a Kárpátokon át ide, ha itt olyan cudar életük volt? (Ja, tudom, ők is már előttünk itt voltak... Mindig mindenki itt volt, mi meg csak valahogy idetermettünk )
  • Pityuládé
    Az is vicces egyébként, hogy a szlovákok azt hiszik, hogy ők fogadtak be minket és nem pedig fordítva. Hogy Slota szavait idézzem "Ezek a görbelábú mongoloid népek színlelt békével érkeztek a szlávok otthonába, a Kárpát-medencébe. Mi szívélyes befogadtuk őket, amit ők rabszolgasággal és fosztogatással háláltak meg. stb. stb."
  • Pityuládé
    Te azért vagy beszürkülve, mert te nem diplomáciázhatsz önmagaddal. A másik pedig... Nemtom...
  • pecaboy
    Passz... Háborúzik az emperorral? Nem tudom.
  • pecaboy
    Kiről állítunk mi, magyarok ilyet (kormányzati/állami szinten)? Én Verne Gyulát hoztam példának, neki magyarosítottuk a nevét, ennek oka is volt, de róla tudtommal senki nem hiszi, hogy magyar. A hunok jutottak még hirtelen eszembe, de róluk se sokan gondolják, hogy közük lett volna hozzánk, egyébként meg derítsék ki a történészek, mert addig nem igaz. Romániában és főként Szlovákiában viszont olyan közismerten magyar embereket "románosítanak" és "szlovákosítanak" visszamenőleg, akiknek semmi köze (Hunyadi Mátyás) vagy vajmi kevés köze (Hunyadi János) volt az adott országhoz. De így megy ez a cigányság egy részében is: pl. vannak, akik szerint Elvis Presley is cigány volt A szlovákok számára meg "egyértelmű", hogy aki évszázadokkal ezelőtt a Felvidéken született, az de facto szlovák és nem magyar ; a románok is hasonlóan gondolkodnak: aki erdélyi volt és nagy ember, az biztos román lehetett.
  • pecaboy
    Duchy of Slovakia
  • Trantorius
    HRE ablaknál a Választó Fejedelmeknél mit jelent az ha valamelyik címer be van szürkülve(Én is és az egyik Vazallus Választó fejedelmem is beszürkült)
  • reywind
    Jogos.
    Viszont van egy apró különbség. Nekünk van igazunk.
  • lexlutor
    Minden nemzetnek megvan a maga hobbija. Nekünk például mindenkiről sikerül elöbb-utobb megállapítani h magyar vagy magyar ősökkel rendelkezik :)

Ez legalább ugynaolyan megmosolyogtató szokás.

Ha ezen idegesíted magad, gyomorfekéjt kapsz majd, teljesen feleslegesen.
  • Pityuládé
    Engem az egész az bosszant, hogy a románok még mindig vakul hiszik, hogy ők rómaiak, Erdély mindig is az övéjük volt, Hunyadi Mátyás (vagy ahogy ők mondják: Matei Corvin) a románok legnagyob vajdája, aki később Mo. királya lett, stb. stb. DE! Ha a Magna Mund-ban meg merik azt csinálni, hogy 1443-tól kiírja, hogy Matei I Corvin, és hogy Union under Wallachia, akkor én komolyan mondom, hogy felmegyek Svédországba és vérfürdőt csapok. Vagy nem... Azt is egészen jól viseltem, amikor megkaptam a Crusader Kings-et és megláttam, hogy Duchy of Slovakia. Csak a lemezt törtem darabokra.
  • pecaboy
    Már alig várom azokat a szlovák vagy román értekezéseket, melyek szerint voltaképp Jézus is szlovák/román volt eredetileg :D Jesusová/Jesusescu
  • pecaboy
    Ja, és az is különbség, hogy mi nem mondjuk Vernére, hogy magyar volt :)
  • pecaboy
    Szerintem Bécsből meg Bukarestből nem kell ügyet csinálni (mondjuk a Bécs szó eredetét én sem értem, a Viennához vagy Wienhez nyelvtanilag semmi köze, érdemes lenne utánajárni)... Breslaut pl. mi Boroszlónak hívjuk, Krakowot Krakkónak, Warszavát Varsónak, Venicét Velencének stb., nem hinném, hogy ez mind eredetileg magyar város lett volna :D Inkább csak érintkeztünk velük és kellett rájuk magyarosabb megfelelő. De az is biztos, hogy a szlovákok, románok, déli szlávok is előszeretettel keresztelnek át magyar városokat és településeket, újabban magyar hírességeket is, míg mi csak azokat, akikhez némi közünk is volt (pl. Jules Verne=Verne Gyula, ő elég sokat írt Magyarországról).
  • reywind
    A Magna Mundiban már nincs külön, viszont szerintük románok élnek ott. Bár hozták az aranybányákat... meg a tótokat és a rácokat...
    A legdöbbenetesebb, hogy egyetlen mod sem hoz Magyarországra szászokat és bajorokat... pedig ugye őket is betelepítették igen szép számban, szerintem nagyobb számban, mint amennyi a többi kissebség összessen volt a környező országokat is beleértve.
  • pecaboy
    Szóval valaki tényleg csinálhatna már egy jó magyar modot, szlovákok meg önálló Transylvania meg hasonló baromságok nélkül :) Transylvania core mondjuk lehetne Erdélyben meg a Bánátban (egyszerre magyar core-ral is), így lehetne szimulálni az 1526-os országszakadást. De hogy eleve külön országként szerepeljen, vazallusként, az elég röhejes. (Pedig ez még az eredeti játékban és nem a modban van.) Ennél még az is valósághűbb lenne, ha a horvátok lennének vazallusaink, annak legalább lenne némi alapja is.
  • pecaboy
    Az ilyen modderek egyébként gondolom egy sort se olvastak Magyarország korabeli történelméről, meg az akkori országunkról se igen néztek térképeket... Olyan "ország" se volt 1526 előtt, hogy Transylvania, utána is csak Erdélyi Fejedelemség létezett.
  • reywind
    Abszolute... Éljen kismagyarország... a legkisebb pici incifinci, ahol nem is él magyar csak tótok, rácok, oláhok és horvátok, olyan nincs is, hogy magyar... ja, feltünt nektek, hogy az összes környező ország beépítette a saját kultúrájába (vagy felépítette a saját kultúráját) a magyar kultúrát.
    Amúgy elgondolkodtam azon, hogy Bécset miért hívjuk Bécsnek. Nem rémlik, hogy létezne olyan város, aminek az eredeti neve helyett mi adtunk volna egy másikat. Kérlek javítsatok ki, ha tévedek. Viszont igen számos olyan város van, aminek eredetileg magyar neve volt és kapott egy másikat.
    Árpád idején a magyar határ az enss folyónál húzodott és Bécs szerintem akkor már megvolt, viszont, ha megvolt, akkor magyarok alapították.
    Bukarest-nek is érdekes neve van... ha így szétválasztom.. Buk a rest...
  • pecaboy
    Ja, és délen meg a horvátok függetlenednek. Nagyon "történelmi"
  • pecaboy
    Azt én vágom, de a modban ugye Mo. még "együtt" van. Arra gondoltam, hogy ha innen-onnan betámadják az országot, akkor jöhet az országszakadás a la 1920. Ahhoz meg kell minimum 2 év háborúskodás, de inkább több, és az már a XV. század. Szóval országunk (AI irányítás alatt, de lehet h játékossal is) a mod alapján a XV. századra akkorára zsugorodik, mint amekkora most. Ha meg nem szűnik egyáltalán :) A lázadókról nem is beszélek: mondjuk szlovák meg román nacionalisták bukkannak fel, a kemény 10 ezres sereg meg nem biztos, h leveri őket, úgyhogy kikiáltják Szlovákiát, keleten meg csatlakoznak a tartományok a románokhoz... Ugye ez szerintük teljesen reális a XV. században
  • reywind
    Beírogatnék most is... végül is egy account megszűnést megér...
  • reywind
    Próbáltam, nem tudok. Ez egy ideje játékregisztráláshoz van kötve. Annak idején írogattam, meg anyáztam, hogy idióták.
    Írtam pl, hogy vicces, hogy Hunyadi Jánossal megyek és megtámadon Ionu de Huneodarát (vagy ki a szöszt), aki amúgy nem más, mint Hunyadi János. Erre fickó írta, hogy adjak neki forrást, ami nem magyar és nem wikipédia én meg ezekután javasoltam neki egy két dolgot...
    Ugyanez volt az arannyal kapcsolatban... közölte, hogy Európában nem is bányásztak aranyat... ismét javasoltam neki pár dolgot... ezekután megszünt az accountom...
  • reywind
    1399 még a XIV. század. Sőt egyes elgondolások szerint 1400 is még a XIV. század és 1401 a XV. ...
  • pecaboy
    Beírhatsz így is sztem, csak le fognak hurrogni, hogy regeld a játékot.