40
 • dez
  #40
  update :)
  Mint a napokban kiderült, az EE változat 2.93GHz-en megy, bár így már szépen fűt, egy brutális hűtővel még húzható.
 • Tiberius B
  #39
  Akkor is hülye név:-(
 • dez
  #38
  Kétséges, hogy fel tudják-e tornázni az órajelet 3GHz-re. A P-M se nagyon megy 2,1GHz fölé.
 • Zedas
  #37
  Teljesen egyetértek.
 • asysoft
  #36
  AM2-nél már az eredmény, hogy nem lassult a megnövekedett késleltetés miatt. Annyi előnye lesz, hogy olcsóbb lesz a platform, DDR2 memóriák olcsóbbak, mint az előző generációsak.
 • asysoft
  #35
  Hát ja. Talán ha felfut a termelés az új gyárban, igénybe veszik a szerződéses partnert, csökkenni fog az X2 esek ára.
 • Zedas
  #34
  Még csak ennyi:

  "The Socket AM2 generation is certainly not going to outperform comparable Socket 939 (DDR400) processors at DDR2-667 memory speeds-see our benchmarks. This is why AMD decided to wait for DDR2-800 and launch in June."

  Conclusion
 • Zedas
  #33
  "Tényleg kőkemény fan vagy ;)))"

  Hát jó, figyusz, a Celeron 300A-óta csak AMD-t vettem eddig :) Gondolom ez már kőkeménynek számít :)

  De attól még, hogy AMD-s vagyok, hiszek a leírt technológiai különbségeknek és a teszteknek. És azt is látom hogy az AM2 gyakorlatilag nem sok változást hoz.

  "Nem tudni még a futoszalag számot sem(!!!)"
  Nemár, már van blokkvázlat, cache, pipeline, minden adat:
  Mindenféle okosságok

  A többivel teljes mértékben egyetértek. Én nagyon szurkoljok az Core2-nek hogy majd vehessek egy AthlonX2-eset olcsón :)
 • arty
  #32
  AMD azért tartja magasan az árat, mert "annyira keveset" tud csak gyártani, amit ennyiért is el tud adni ... nem versenyezhet a 40ezres 2magosokkal :( Ez amolyan kamu verseny ... a 80/20% piaci részesedés mellett azt mondani, h verseny van, blődség :) Picit nyomul az AMD, de sajnos semmi több.

  "Szintén kőkemény AMD fan vagyok"

  "bár az előzetes teszteket, és az AM2-eseket elnézve én biztosra veszem hogy az Intel átveszi a vezetést mind technológiában (magasan fejlettebb a Core mint a K8) mind fogyasztásban, mind sebességben,"

  Tényleg kőkemény fan vagy ;))) Nem tudni még a futoszalag számot sem(!!!) a core procikrol, de te már temeted az AMD-t. Amikor intel reklámozta a 9 mikronját, akkor is megirtad, h namost majd kifexik az AMD? :)

  Előzetes tesztek a mobil core procikrol vannak, ahol igencsak hasonloak az eredmények mhz by mhz.Sőt, játékban az intel minimalisan le is marad... Ha ebből indulunk ki, akkor ha az intel képes lesz 3ghz vagy afelett kihozni a core-ját, már győzőtt: szimplán a fejlettebb gyártástechnologia (0.065) okán ... ismétlem: a core belsőről még tul kevés az info.

  Igy hát az intelnek valoban esélye van visszatérni, de a piacnak - nekünk - ez nem tesz majd jot. Visszaállna a régi rend: intel nyomul, drágán, amd kompetitiv termék nélkül zuhan, ismét kinéz nekünk egy intel-only világ - hosszutávon! :( Rövidtávon persze vehetünk majd a64 x2-t 20ezerért ... ;)
 • [Jakuza]
  #31
  Igen, csak rosszul fogalmaztam. :P
  Szoval az adott wafferbol tobb chip keszulhet a kisebb meret miatt.
 • asysoft
  #30
  Nekem tetszik a Core Duo/Solo név, de a Core 2 Duo hülyén néz ki sztem.
  Amúgy a teljesítménye sztem nem lesz olyan drámaian magasabb az AM2-es AMD-knél. Az Intel benchmarknál pl olyan alaplapban volt az Athlon, ami nem ismerte fel.
 • asysoft
  #29
  Gondolom magméretre gondoltál Waffer helyett.
 • [Jakuza]
  #28
  Van meg egy fontos tenyezo az atallasnal.
  A kisebb waffermeret miatt, olcsobb lehet az eloallitas es ezaltal tobb lehet az eloallitott mennyiseg.
 • dez
  #27
  Ja, azt se felejtsük el, hogy ezek a chipek 65nm-en tudják, amit tudnak - átlagban nem sokkal többet, mint az A64/X2 -, miközben azok 90-en, és még csak most mennek 65-re, ami fogysztáscsökkenés mellett általában órajelnövelést is eredményez (de legalábbis több cache fér mellé).
 • dez
  #26
  Egyébként ha valakit érdekel, az első Core chipek (amikben többek között még nem volt benne az "EM64T", azaz az AMD64) Mac-ekbe és laptopokba kerültek csak.
 • dez
  #25
  "a korábbi Extreme Edition chipek Core 2 Extreme néven debütálnak."

  Ezt én inkább úgy mondanám, hogy a korábbi EE chipeknek megfelelő...
 • Zedas
  #24
  Azért kell változtatni, mert a Pentium név ma már egyet jelent a melegedő / sokat zabáló / nem a csúcsot képviselő CPU-kkal. A Pentium egy zsákutca volt onnantól kezdve hogy kijött az első P4 és a tervezők felfedezték a szivárgási áram létét.

  A Core pedig szerintem főnyeremény. Ma is a core szót használják sokszor a CPU-k ra angolul -> ingyen reklám. Véleményem szerint zseniális döntés.
 • Tiberius B
  #23
  pápá Pentium! Éljen a verseny!
  Mi a ****-ért kell nevet változtatni?(ez még nem is lenne baj) Vagy inkább miért ilyen ****-ra, miért nem vmi hangzatosabbra, bizalomkeltőbbre, fantáziadúsabbra?
 • Su0my
  #22
  van ott hidd el nekem kicsit pengébb felbontás is
 • Su0my
  #21
  egy fiatal egyetemista, aki tanul, de szeretne játszani és elég sokat utazik;)
 • Su0my
  #20
  igazán hálás vagyok, nagyon sokat segítettél, köszi szépen!!:)
 • M0RN1NGST4R
  #19
  egyszer fent egyszer lent. ez vonatkozik mindkét gyártóra. és ezt elfogultásg nélkül mondom. csak azt kell eldönteni az embernek, hogy melyik évben vesz procit, és akkor épp melyik a nyerő.
 • Chris05
  #18
  Én is látom, hogy ez így nem lesz elég az AMD-nek, de azért amikor kijött a K6-2 szétcsúsztunk, hogy a Quake 2 30%-al javult (30 fps 1024/TNT). Természetesen ezeket a Core Intel processzorokat nagyon nehéz lesz megverni, de azt is vegyük figyelembe, hogy a K8 több mint 3 éves (nem tudom pontosan). Az AMD a K7-nél (Athlon-600 - tól) is azt csinálta, hogy huzamosabb ideig kitolta a termékcsalád élettartamát. Természetesen sokkal jobb "lesz" - "van" az új Intel, de ez nem jelenti azt, hogy az AMD nem dolgozik. Azonban idén valószínű, hogy a teljesítményteszteket az Intel magasan nyerni fogja, ez nem lehet kérdéses. Erre csak azt tudom mondani, hogy örülök, hogy gyorsul az Intel, gyorsul az AMD, ez hosszútávon csak nekünk lesz jó. Dual Core processzor 25e forintért. Ez lenne az én álmom, mindegy, hogy Kék vagy Zöld színben.
 • Vorpal
  #17
  Istenkém, ki az aki, CADra és játékra Nootebookot akar venni,)))

  Ez a két kategória az, ami kétvállra fektet egy asztali gépet is.
  Desktop masinát vegyél, villámgyorsan, kétmagvas AMD 3800 al és bele egy középkategóriás desktop vidkártyát, mert jáccani azért annyira nem akarnál mint dolgozni.

  A megúszós variáns az Intel D805 öse - lásd : tuningbajnok.

  Nootebook - neviccelj - 1024x768 pixeles monitor? CADra? - gagyi
  Nagyobb felbontás? - dráága - 2 desktop gép kijön belőle amit hálózatbakötve használhatsz renderre.

  Ebből következik : ha wireless netezésre vennél nootebookot - vegyél velépü szintüt, és egy desktopot mellé.
 • virs lee
  #16
  Az x1400 egy gyenge kártya, kb az x300-as szintjén mozog, SM3.0-val felturbózva (ez nem tudom minek kellett, mert nincs elég erő benne hogy ki is tudja képregény üzemmód nélkül használni). CAD-ra, játékra DTR (desktop replacement = asztali gép helyettesítő) notebookot érdemes venni. Ez annyit jelent, hogy nem az akkumulátoros üzemre gyúrtak rá, hanem a komoly (video)teljesítményre. A kettő kizárja egymást, a teljesítményhez erő kell, magyarán áramfogyasztás, a legtöbbet pedig a videokártya fogyaszt, ne is keress olyan notit amelyik FEAR-t meg Obliviont futtat, közben meg 4 órát megy aksiról, mert ilyen nincs. Ebből adódik hogy aksiról nem is fogod használni, tehát az energiatakarékos (proci)funkciók feleslegesek is neked, tehát nyugodtan vehetsz Celeron-M-es gépet is. Ez egyébként az asztali változat hagyományaival ellentétben egész jó, gyakorlatilag a Banias magos Pentium-M energiatakarékos funkciók nélkül, de 90 helyett 65 nm-es technológiával készítve (ugyanúgy 1MB cache van benne). DTR gép lévén videokártyával se kell spórolni (aksiról úgyse használod), x700 és gf6600 szerű középszintű megoldások helyett inkább gf6800, vagy méginkább gf7800 (ebből van SLI-s is, pl. a Clevo M590K notebookban) kell neked, ha már 3D-re gyúrsz, legalább abban legyen jó, lehetőleg minél tovább, mert asztali géppel ellentétben, itt gyakorlatilag nem lehet bővíteni. Elméletileg a nem integrált PCI-Express videokarik cserélhető foglalatban kerülnek beépítédre a notikba, de ilyet nem lehet kapni, ha lehetne is, k. drága lenne (notiban minden legalább duplaannyi mint asztali változatban). Azt még el kell döntened hogy játék vagy CAD a célterületed. Játékra a szokásos asztali videokártyák mobil változatai a megfelelők, 3D-s tervezésre pedig a professzionális kártyák: Nvidia Quadro, ATI FireGL. Ilyennel szerelt notik is léteznek, a játékgépekkel ellentétben inkább a márkás gyártók kínálatában (HP, IBM, Dell, Fujitsu-Siemens Lifebookok). Ezek a gépek jóval megbízhatóbbak mint a konzumer kategória (Acer, Clevo, ASUS, Gericom, ECS, Compal, FUSI Amilo sorozat, stb.), viszont ennek forintban mért kemény ára is van. Amennyiben munkára (is) használod, és az valóban munkát jelent, nemcsak CAD progik tanulását, akkor mégis megéri az extra kiadás, mivel többet bukhatsz azon ha a havonta a szervízben áll a géped, és emiatt nem készülsz el a munkával (netán el is veszik). Sok sikert hozzá! :)
 • Zedas
  #15
  "azok nem a verseny hiánya miatt szálltak el"

  De igen. Azért adják ennyiért, mert már előrendelésben fél évre le van foglalva a teljes gyártókapacitásuk, és ha másfélszer ennyiért adnák az Athlonokat, akkor is megvennék mindet. Ha az Intel ismét megjelenik a szutyok P4-esek helyett egy jó (sőt jobb) procival, amit még hatalmas gyártókapacitással meg is támogat, mindjárt el kell kezdeni az AMD merketingrészlegének tekerni hogy megőrizzék a piaci részesedésüket: ezt pedig első körben masszív leárazással fogják elérni.
 • Zedas
  #14
  Szintén kőkemény AMD fan vagyok (mióta kijött, Athlonjaim vannak), de azt kell hogy mondjam hogy igencsak dúrvák a Core procik. Szerintem aki laptopot vesz most, inkább a Core Duo-ra tegye le a voksát: keveset eszik és brutális a teljesítménye. Ha kijönnek júliusban az asztali Core 2 Duo-k, az AMD-nek nagyon kell kapaszkodnia hogy a topon maradjon, bár az előzetes teszteket, és az AM2-eseket elnézve én biztosra veszem hogy az Intel átveszi a vezetést mind technológiában (magasan fejlettebb a Core mint a K8) mind fogyasztásban, mind sebességben, mind árban.

  Intel Core Duo (Yonah) Performance Prev
  Intel Core versus AMD's K8 architecture
 • pentium419
  #13
  am2 nem lesz olyan nagyon ütős... legalábbis amíg 65nm-re nem váltanak, utána nem tudom, lehet, de intel bácsi sem alszik mostmán
 • Chris05
  #12
  Erre nem is lehet egyebet mondani, az AMD az utóbbi 2 évben - akár elismerik az Intelesek, akár nem, letett egy-két dolgot az asztalra. Én AMD fan vagyok, azonban úgy érzem, hogy ezt a kihagyott két évet az Intel is be szeretné pótolni, és nagyon jó lesz az új architektúra. Nem baj, így még nagyobb lesz az AMD sikere, amikor elterjednek az AM2-es processzorok. Go AMD. (Elnézést minden Intelestől).
 • Zsoltika 007
  #11
  Dehogynem! Azért árazták annyira fel mert nem tud konkurenciát adni neki az Intel. Nincs ellenfele.
 • arty
  #10
  azok nem a verseny hiánya miatt szálltak el ... :) sajnos ...
 • arty
  #9
  amit egyedül kerülni kell laptopban, az a Celeron/CeleronM ! Ha butitott mobil proci, akkor már inkább Sempron, abban vannak energiakímélkő funkciok ... ! Ahogyan az Athlon64/Turion/PentiumM/CoreSolo-Duo szériában.

  Videokártyában x700/x1600/gef7xxx Go vonalon érdemes szvsz indulni, ezek jó mobil GPU-k. CAD-re passz ...

  Mobil CPU vs CAD benchmarkokat sem találtam :)
 • Zsoltika 007
  #8
  Remélem ezzel már szivatóra veszik majd az Amd-t mert mióta nincs nagy verseny nagyon elszálltak az X2 proci árak.
 • Picivizipaci
  #7
  Én prociból 1 turion64-est javasolnék, videókareszban meg a csillagos ég a határ. Azt azért próbáljátok ki, hogy milyen a képernyő ( mennyire szellemképes ). Sok sikert
 • Benoke
  #6
  Elég kusza egy elnevezés politika ez. Na mindegy.
 • Tibmanus
  #5
  felém is köszi lenne a laptop-téma :-)
 • Su0my
  #4
  bááá most akarok laptopot venni, de egy éve nem követem a PCs dolgokat, már közöm nincs az egészhez:( mikor jön legközelebbi laptop procik, illetve mit érdemes venni ha játék net tervezés(CAD) a 3 fő szempont?? most márkanévtől független... ja és videokariban? X1400as radeon üt vág?:) köszi, aki válaszol!!
 • VNM
  #3
  Meg aztán persze, "a jelölésben szereplő betű mutatja a várható fogyasztást": Core 2 Duo E6800 = 6800 W...
 • Kaadi
  #2
  Azoknak szól, akik gyógyíthatatlan Intel kórban szenvednek
 • pentium419
  #1
  ilyen balfasz egy nevet... kórkettőduó