44
-
BiroAndras #44 "Hát a terrorveszély-elhárításnál nagy jelentősége nincs, az öngyilok merénylő biometriás személyijét hiába találják meg a WTC romjai között..."
Nem akkor akarják azonosítani, hanem amikor belép az országba. Persze nem fog menni, de ez más kérdés. -
BiroAndras #43 "Aha, érdektelen. Tudod, vannak olyan emberek, akiknek nem az számít, h mi van ráírva, hanem a minőség. Szerintem ez a különbség az eredeti és a gagyi között."
Ezt te nem fogod megállapítani, maximum az illetékes hatóság. Másrészt ez a kütyü pont hogy a "rá van írva" ategória. Attól, hogy valami márkás (és nem hamis), még nem garantált a minőség (sajnos).
"A másik hülyeség meg a "követhető vagy"."
ezt nem én mondom. Én pont azt állítom, hogy nem igaz. -
#42 De tényleg, kit és miért zavar ha, nyomon lehet követni?
Mármint, ha nem akárki fér hozzá, hanem csak páran. Engem speciel nem zavarna. -
lapaleves #41 noigen lehet, hogy benéztem és annyira nem vészes a mérete, csak kisebb kütyük vannak oldalt: http://www.hwsw.hu/kepek/hirek/2004/07/rfid_gate_metro.jpg. mindenesetre egy tipikus elosztási logisztikában nem sok értelme lenne csak a raklapokat azonosítani, így feltételezem képesnek kell lennie a raklapon lévő, tipikusan párszáz rfid mindegyikét leolvasni pakolgatás nélkül. ha nem akkor sokat nem ér, mert a raklap szintű azonosításra elég az sscc pár pozícionált lézeres vonalkódolvasóval. -
BlueGold #40 Egyre közelebb jön a "Szép új világ".
Itt van rola egy cikk: http://www.cryingvoice.com/Endtimes/Mark9_mag.html
Ennyire azért talán még nem komoly a helyzet, de nemsokára ezt is megérhetjük. -
oneman #39 a vonalkódtól mindenestre ezerszer előnyösebb.. biztosan szemtanúi voltatok már annak bármilyen boltba, hogy nem lehetett leolvasni, mert nem jó volt a felület (nem sima, nem jól verte vissza stb), itt pedig bármilyen irányból közelítva ki tudja olvasni a kódot. Amiket említett itt vki hogy órási nagy leolvasó kapu stb... ennek semmi értelme nem lenne. Raklapoknak külön RFID taguk van/lehet (kinél hogy), így ésszerű kezelni. Semmi értelme nincsen lepakolni a raklapról az összes cuccot egyenként leolvasgatni stb. Amikor először rápakolják, akkor jegyzik hogy mi hány db, beírják a raklap id tagjébe, utánna egy egységként lehet kezelni. -
szivar #38 "Azért ne keverjük össze magunkat semmilyen termékkel. A vonalkód is egy elég régi dolog, de sehol nem azonosítanak vele szabadon élő embereket. Pedig már a csecsemőre lehetne tetoválni..."
És miből sejted hogy minket "szabadon élő emberekként" szeretne látni egy adott szerv? Először csak a jobbik oldalát láthatjuk majd a technológiának. Utána meg ha eléggé elterjedt, jöhet a feketeleves. -
szivar #37 Há' akkó tesókám aggyá mán egy ezrest fizetísig!
Ez a mondat is a bizalmon alapul. Ha megbízol a fiátálemberbe és adsz neki egy ezrest, akkor vagy megadja vagy nem.
De ha esetleg a törvény azt mondja hogy márpedig mijndenképpen behajtjuk és neked odaadjuk, akkor ha neked is van, gondolom adsz neki. De jelenleg ott tartunk, hogy nincs ilyen törvény. És tessék elvonantkoztatni az RFID kacatokra is. Illetve a gazdasági érdekek összefonódását is tessék szem előtt tartani és összekombinálni a technológia fejlődésével, illetve az emberi gyarlósággal. Ezenkívűl ha most besétálsz az áruházba, akkor a vonalkód alapján nem mondják meg hogy rajtad éppen milyen színű, méretű, mintázatú, stb alsógatya van. -
lapaleves #36 gondolom a paranoi-málisok az árcédulát is fityegni hagyják a gatyán vásárlás után. az öt perces leltár meg jól hangzik, de ahogy én eddig néztem elég kicsi a hatótávolsága, szal egy raklap kezelésére alkalmas kapuhoz két bazinagy állványzat volt oldalt egy képen amit láttam. gondolom hasonló a funkiója, mint a bolti lopásgátlóknak a bejáratoknál. szóval nemtom mekkora teljesítmény kell a megfelelő indukcióhoz de nem tűnik olyan lájcosnak mint egy wireless vonalkódolvasó... arról nem is beszélek, hogy csillió forintba kerül az infrastruktúra és ebből adódóan olcsó munkaerő (pl. kis országunk) mellett elég korlátozott a gazdasági realitása (pl. gyógyszerek és egyéb drágaszágok). -
#35 lenyomozhatóvá tesz? akkor a mobilod mivé???? mert a szolgáltatód azt is tudja kivel cseverészel a legtöbbet... nem csak azt, hogy épp hol tartózkodsz, szerintem ez a para egy baromság, viszont a kereskedő és a dolgozói munkáját marhára leegyszerüsítené... a mai 4 órás leltárat kb 15perc alatt lezúztuk volna, ha nem 5p. alatt -
#34 jó nagy a para... nem értem miért... a vonalkódot éppen ideje volna leváltani... szvsz ha ezt a csipet levághatóvá tennék vagy a mosással kiktathatnánk akkor nem lenne para... kúrva sok a problémám a leltárokkal, ezzel az is megoldódna, minden este meglenne az aznapi leltár... -
#33 Hát a terrorveszély-elhárításnál nagy jelentősége nincs, az öngyilok merénylő biometriás személyijét hiába találják meg a WTC romjai között... De ennek az rfidhez semmi köze, no para. Mi van ma, az adatvédelem világnapja? (lásd iwiw kontra t-onlány cikk) -
#32 a CIA-nál sztem már sirva röhögnek a birka fogyasztókon :) kánaán lesz itt előbb-utóbb, meglátjátok - nekik ;) -
dez #31 Egyébként valaha a biometriás személyi is furcsán hangzott, ma már jópár helyen bevezették. Az amcsik kitalálhatnak még pár dolgot a terrorveszély-elhárítás nevében. -
dez #30 "Egy bőr alá ültetett eszköz nagyon nagy lehetőségeket hordoz magában. Pl figyelhetné a véred összetételét, amiből akár rákos elváltozások is kiszírhetők, a kezdeti stádiumban. Nem kellene nyomozni, ha vki bűntényt követ el, egyből el lehet kapni."
Kár, hogy majd jól átírja az azonosítót a tiedre, de talán majd tudod bizonyítani, hogy nem te voltál ott... -
Ashcroft #29 Amúgy vannak aktív RFID csipek, amik valóban tudnak maguktól is sugározni (kb. 10m-ig), meg akár hőmérsékletet is mérni (romlandó árúknál jó), max 5 évig tartó elemmel. Ezek azok, amelyekkel a live raktárkészlet-számontartás is megvalósítható, és ezért szeretik a nagykerek..
Aki mostmár még paranoiásabb lett, az ragadjon fel egy régi vakut, ugyanis ebből lehet olyan EMP-t (Nem vicc!) csinálni, ami fél-egy méteren belül minden RFID csipet kicsinál. Csak repülőn meg pacemaker közelében ne használd.. :)
link:
https://events.ccc.de/congress/2005/wiki/RFID-Zapper(EN)
"Ha ma bemész a tescoba venni egy Hifi lejátszót, akkor most sem ugy fizetsz, hogy végig tolod a kartondobozzal együtt a fizetökassz végéig, az mágneses érzékelöig, hogy megvárd hogy becsippanjon a kapu. Most se igy fizetünk. nem véletlenül."
Londonban fizethetsz úgy tescoban, hogy saját magadnak húzod le a vonalkódot, és bedobod érte a pénzt, mint egy matába. Bár nálunk az ilyesmi kudarcra lenne ítélve 3 gépfegyveres őr nélkül... :( -
oneman #28 ez a "követhetőséges" dolog tényleg marhaság, a másik hogy ezeket az RF id Tageket simán "szét lehet füstölni" (nem szószerint!!!) egy megfelelően nagy energia impulzussal (még mielőtt hülyeségekbe mennének bele egyesek: AZ nem károsítanáa ruhát)... Ezt a módszert akár a kereskedők is használhatnék, és így az adatvédők is nyugodtan hajthatnák álomra fejüket... -
#27 "követhető vagy" ez kész, tiszta paranoia... Gondolom te már most is úgy mész Tescoba hogy kiszúrod az összes ott parkoló kocsi kerekét nehogy követni tudjon bárki. És senki sem mondta hogy ezek a chipek emberek bőre alá lesznek ültetve, hanem bolti cikkek csomagolásán a vonalkód helyett. Ja, hogy neked most is vonalkód van a bőrödön? Akkor mássz vissza a játékbolt polcára a többi plüssmajom közé. -
fflx #26 Ezek rendben vannak (azon tul persze, hogy magatol nem sugaroz, csak kulso magneses terrel gerejsztve, amennyire en tudom)
szoval azert az egy jonagy lepes, kedves macc, hogy rateszik a zsak krumplira, meg hogy kotelezo jelleggel beultetik az emberekbe. :) azert ezt az elmeletedet gondol vegig ujra es vegyel olyan tenyezoket is figyelembe, mint az adoszam, szemelyiszam, bankszamlaszam, bankkartya, mobiltelefon, stb.. amikkel jelenleg is nagyon szepen nyilvantartanak, beazonosithatnak, kovethetnek. szoval elegge szar dolog egy ujabb azonosito dologtol fosni.
nem tehetunk rola, hogy a relacios adatbazisok arra epulnek, hogy van egy egyedi azonosito, aminek segitsegevel megtalalhato a hozza tartozo osszes tobbi adat. azert az eszkoztol sose szabad felni. max a felhasznalasat kell kordaban tartani.
tudod, a kes is egy veszelyes szerszam, azt megse tiltjak be. -
Szeszmester #25 Aha, érdektelen. Tudod, vannak olyan emberek, akiknek nem az számít, h mi van ráírva, hanem a minőség. Szerintem ez a különbség az eredeti és a gagyi között.
A másik hülyeség meg a "követhető vagy". Egy bőr alá ültetett eszköz nagyon nagy lehetőségeket hordoz magában. Pl figyelhetné a véred összetételét, amiből akár rákos elváltozások is kiszírhetők, a kezdeti stádiumban. Nem kellene nyomozni, ha vki bűntényt követ el, egyből el lehet kapni.
Egyébként a mai technológiákkal sem elképzelhetetlen, hogy kövessenek vkit.
A másik, h szerintem ezt nem nem úgy kell elképzelni, hogy valaki ül egy gép előtt, és "követi" a honpolgárokat. Ezt egy számítógépes rendszer csinálná (vagy csinálja), amit nem érdekel, hogy XY mikor mit csinál. De ha vmi olyan történik, akkor azt egyből kiszűri. -
#24 Azért ne keverjük össze magunkat semmilyen termékkel. A vonalkód is egy elég régi dolog, de sehol nem azonosítanak vele szabadon élő embereket. Pedig már a csecsemőre lehetne tetoválni... -
#23 Ez a csip (akárcsak a vonalkód) az árú termelési és kereskedelmi láncon való áthaladása közben érdekes. Utána nem. Kidobható, ahogyan a vonalkód is.
Viszont egy boltban az ellenőr elsőre meg tudja majd mondani, hogy az árú eredeti-e, ha már eladták akkor nem tudja megmondani (feltéve, hogy kiszedték a csipet). -
Mice #22 "Nos, ha nincs benne egyedi azonosító, akkor kézzel kellene számolgatni a göncöket... Úgy nem sok értelme lenne. Azaz vélhetően a név, méret és szín mellett nagyon is ott van az is..."
na és mi van a kézzel számolgatásnál? nem huszassával veszik az emberek a levis gatyákat... ellenben amikor a bénáznak mert nem jó szögben tartják a leolvasót v vmi egyéb ok miatt nem sikerül a vonalkódot beolvastatni olyankor igenis jó lenne a vkód helyett vmi...nekem legalábbis már ki van a hócipőm a kézzel pötyögöm be az azonosítószámot tipusú várkozásokkkal... -
#21 Nem veszitek eszre a fokozatossagot? Eloszor a gatyan, es csak a meret es a sorszam, aztan mar a borod alatt, es mindent tudni fognak rolad. Oruljetek neki! -
Ryuuzaki #20 A "chipek" alapból nem sugároznak! Ez a technológia arra épül, hogy az olvasó egység gyenege elekromágneses sugárzást bocsát ki, ami táplálja a ruhába épített egységet, ami válaszként ad egy jelsorozatot. Ugyan így működik az elektronikus kulcs is, ami voltaképp egy kulcstartóra emlékeztet és csak a zár fölé kell helyezni... A chip csak egy számsort tárol, valamint passzív eszköz, úgyhogy NO PARA! A mobilod sokkal veszélyesebb sugárzik, mint Csernobil + követhető vagy! -
#19 A vonalkód nem sugároz rádiójeleket lol. Attól paráznak, hogy követhetővé válik az alany. Ergo, ha a gatyán hagyod a csipet, minden megfelelően közeli RFID leolvasó "látni fog", és ezzel elvileg követhetővé válsz. Szerintem meg baromság az egész. Ma, amikor a föld másik feléről simán seggbelőnek egy rakétával, vagy egy gagyi mobil szolgáltató pár méterre megmondja hol vagyok, nem fog aggasztani egy pár centiről leolvasható csip, ami nulla személyes adatot tartalmaz. Ez már paranoia szvsz. -
fflx #18
milyen szemelyisegi jogok fajanak itt embereknek, nemertem, hulye vagyok de nem ertem.
ezek a vonalkodokat leszedik a tejeszacskorol miutan megvettek a boltban? vagy mitol felnek?
hihhhetetlen -
#17 nyilván nem fognak olyanba belemenni a fejlesztök, ahol bárminemü visszaélés is következhetbe.
értsd: Ha ma bemész a tescoba venni egy Hifi lejátszót, akkor most sem ugy fizetsz, hogy végig tolod a kartondobozzal együtt a fizetökassz végéig, az mágneses érzékelöig, hogy megvárd hogy becsippanjon a kapu. Most se igy fizetünk. nem véletlenül. -
#16 Nem értem ezt az adatvédelmi cirkuszt az RFID kapcsán. Milyen jó lesz, ha az Auchan-béli nagybevásárláskor csak áttolom a leolvasókapun a kocsit és az azonnal kiírja a végösszeget (hehe szerintem pár hónap és elmés "hekkerek" kitalálják mivel lehet ezeket megzavarni, vagy leárnyékolni a chipeket) és nem kell végig várni míg a kasszás Gizike egyesével lehúzgálja a vonalkódokat. Sztem jó lesz ez. -
#15 20 rongyért Én mostanság nem sok Levi's gatyát vettem. éljenek a plázák. -
dez #14 De ott van még az egyedi azonosító problémája is. (Ha van benne.)
Ez elég olcsó cucc ahhoz, hogy ne érje meg visszagyűjtögetni. Többe kerül egy zárszerkezet, amit csak a személyzet tud nyitni, és így leszedni. És ami meg is védi a tönkretétel ellen. Meg egy kis apróság, amit nehéz úgy elhelyezni a ruhában, hogy ne lehessen tönkretenni. A bizonyíték, hogy nem lopott, ha működik, de át van írva. Bár lehet, hogy ilyen célra nem használják fel. (Legalábbis ezt a gyárit - és a nagyáruházak sajátot raknak rá ilyen célból majd az összes cuccukra.) -
BiroAndras #13 "Nem csak annyival több. Sokkal nehezebb hamisítani."
Persze, de a vásárló szempontjából ez érdektelen.
"Az inaktiválás nem azt jelenti, hogy tönkreteszik, hanem pl. átírják a tartalmát."
Ha írható, akkor így is lehet. De a legegyszerűbb fizikailag leszedni (akkor ráadásul újrahasznosítható). -
#12 hi...sorry de látom itt még vannnak tagok ébren...tudna vki msn ben segiteni??thx:)) -
dez #11 "Ezek a rádiótechnikás azonosítóchipek ugyanazokat az információkat tartalmazzák, mint a korábban használt vonalkódok, vagyis az adott árucikk nevét, méretét és színét. Ennek a megoldásnak a segítségével a kereskedők az eddiginél jóval könnyebben nyilvántarthatják az árukészletüket."
Nos, ha nincs benne egyedi azonosító, akkor kézzel kellene számolgatni a göncöket... Úgy nem sok értelme lenne. Azaz vélhetően a név, méret és szín mellett nagyon is ott van az is... -
dez #10 Nem csak annyival több. Sokkal nehezebb hamisítani. (Szerintem leginkább ezért akarják alkalmazni.)
Az inaktiválás nem azt jelenti, hogy tönkreteszik, hanem pl. átírják a tartalmát. (Mivel az RFID chip általában tartalmaz egy FLASH ROM területet.) -
Szeszmester #9 Nem a lopásokat akarják kiszűrni. Vagy valahogy így. Bocs a két postért. -
Szeszmester #8 Én egyáltalán nem értem a fenntartásokat.
Szerintem a termékek hamisítását büntetik, de ha megveszed, az miért lenne büntetendő?! Szerintem a hamisítókkal van a gáz, nem azokkal, akik többnek akarnak látszani.
"a rádiótechnikás azonosítóchipeket nagyon egyszerű eltávolítani a ruhadarabokból" Ez a mondat mindenkinek elkerülte a figyelmét? Megvetted a cuccost, leszeded a chipet és ennyi. Ha jól értem, a vonalkódot akarják felváltani, amit szintén nem túl bonyolult eltávolítani. Ezzel nem a lopások gátlását akarják kiszűrni, az ezek után is a kereskedő dolga lesz.
Lehet hogy én gondolom rosszul. Megmagyarázná vki, hogy valójában mi is a probléma ezzel? -
BiroAndras #7 "Egyébbként tök, jó, hogy mosmár a ruháiddal is nyomonkövethető leszel nemcsak mobiltelefonnal."
10-20 cm távolságból lehet csak leolvasni. Aki ezzel képes követni, az másképp is tud (mobil telefon, bankkártya).
"Mert ügye minden csipnek egyedi azonosító kell, nehogy máshol, vagy ugyanott mégegyszer kifizesd."
Egyszerűbb deaktiválni fizetés után, mint ahogy ma is szokás az elektronikus lopásgátlókkal.
"Ráadásul ezeknek a rádiófrekvenciás készülékeknek a mellékhatása mai napig nem ismert vagy bizonyított véglegesen."
A sugárzási teljesítményük elenyésző egy mobiltelefonéhoz képest. Sőt, szerintem csak leolvasáskor sugároznak egyáltalán, mert nincs is bennük áramforrás. -
BiroAndras #6 Ugyanezt megtehetik most is vonalkóddal, hologrammos matricával, miegyébbel. És ma is vannak elektronikus lopásgátló cuccosok minden drágább terméken.
Az RFID annyival több a vonalkódnál, hogy könnyebb leolvasni. És fizetés után valszeg deaktiválni fogják, különben elég problémás lesz megállapítani, hogy melyik termék lopott, és melyik nem. -
GABOR16 #5 Valamelyik európai országban a hamisított "márkás" ruha megvételét is büntetik.
Egyébbként tök, jó, hogy mosmár a ruháiddal is nyomonkövethető leszel nemcsak mobiltelefonnal.
Mert ügye minden csipnek egyedi azonosító kell, nehogy máshol, vagy ugyanott mégegyszer kifizesd.
Ráadásul ezeknek a rádiófrekvenciás készülékeknek a mellékhatása mai napig nem ismert vagy bizonyított véglegesen. Egyszer veszélyesek, egyszer nem (attól függ, hogy ki szponzorál vagy fizet többet).