36
  • Tiberius B
    "Mikor érünk már oda???"
    "Ott vagyunk már???"
    De jó is lesz majd öregkoromban elmenni a "Lunar Riviérára"!
  • DanyyX
    Nem Schwarzenegger fogja megmenteni az emberiséget, hanem Chuck Norris. Még ezt sem tudod?
  • Thrawn
    Ahhoz teljesen önellátó bázis kellene, akár évszázados időtartamokra is, mert egy nagy földi katasztrófa bekövetkeztekor nyilván megszűnne az utánpótlási lehetőség is. Bár kétlem, hogy a Holdon született emberekkel be lehetne népesíteni a Földet. A szervezetük alkalmazkodna az 1/6 g-hez, a Földön talán még a csontjaik is összetörnének egy ültő helyükben. Ilyen - és más - szempont alapján a Mars szerencsésebb lenne, már csak azért is, mert egy, a Földön minden életet kipusztító katasztrófa a Holdi bázist is veszélyeztetheti. Például egy nagyobb kisbolygóbecsapódás nyomán kirepülő anyag egy része elérheti a Holdat, erős meteortevékenységet előidézve.
  • AgentKis
    Szerintem jó lenne, ha legalább néhány 100 ember mindíg lenne a Holdon, mert egy nagy földi katasztrófa után újra benépesíthetnék a bolygót.
  • runner78
    Én végre egy olyan képet szeretnék látni, ahogy a holdon állunk, és az égbolton TeliFöld látszik.
    Régebben kerestem, de ahogy láttam, a NASA nem fotozott ilyet. Pedig olvastam valahol hogy látszik onnan Teliföld.
    Remélem csinálnak majd ilyen képet a jővőben...
  • Thrawn
    Pótszemélyzet? Elviszed őket a Holdig, leszállítod, ott állomásoztatod, majd ha szükség van rájuk, visszahozod őket földkörüli pályára az ISS-hez? LOL!
  • dez
    De ezek nem úgy készültek, hogy álltak a Holdon, és a Föld szépen felkelt. A Hold egy adott pontjáról nézve a Föld mindig ugyanott van.
  • Venom1986
    Már látom előre.Valami baleset folytán eltérítik a holdat ami nekicsapódik a Földnek és...jön Schwarzenegger és megmenti az emberiséget...aztán elnökké választják! LOL
  • loga
    megegy kep
  • Cheesy
    Már épp ideje volt valamit kezdeni a Holddal, miután már a Marsra, sőt, még távolabbra is küldünk szondákat. Ezt meg látjuk minden nap, de ismereteink még közel sem nevezhetők teljesnek vele kapcsolatban...
  • loga
    Földfelkelte a Holdról:
    Earthrise
  • Nethyrrea
    mivel a holdnak tulképp semmi légköre nincs, ezért elsőrangú "előretolt" obszervatóriumokat lehetne oda helyezni kutatási célokkal, ideális hely. akár pótszemélyzet állomásoztatására is az ISS-hez.
  • Caro
    "What surprised the researchers even more was the fact that the nanotubes then spontaneously ignited and burned upon photographic flash exposure."

“To the best of our knowledge, no other material emits such a loud sound and ignites spontaneously when exposed to unfocused low-power light; this adds to the long list of unique properties of carbon nanotubes,”

Szerintem ez eléggé egyértelmű.
    Bár nem tudom végül is, hogy ez mekkora gond. Persze biztos lenne néhány állat, aki elkezdené villogtatni. Le kell festeni fehérre :D
  • Pash
    Minek küldtek volna azóta embert oda? Homokozni? :P Ahhoz egy kicsit drága mulatság.
    Egyszer sikerült, ezzel megnyerték a versenyt. Most újra kezd beindulni az űrverseny végre, csak a szereplők változtak meg. Hajrá
  • dez
    Nem tényként van leírva, hanem feltételezésként.
  • pimplike
    Hát én nem vagyok egy szkeptikus fajta, de nézve, hogy milyen régóta meg sem próbáltak embert holdra juttatni, kezdek gyanakodni és is...... Nagyon szomorú lennék, ha kiderülne, hogy csak átverés volt.
  • roliika
    Jaja, na úgy igen...valahogy én is így gondoltam.:D
  • Sanyix
    még 15 évnyi sz@rakodás kell, és utána.
  • tothzozo
    Nagy lesz a forgalom a holdon!

Igazából ezek a hírek uncsik, küldjenek inkább embert a holdra! Az már érdekes.
  • Caro
    Volt ott external link is, bár nem negatívumként állították be.
    Azt írták, hogy csak akkor ég, ha van oxigén, de átalakulás mindenképpen végbemegy.
    Ez azért érdekes, mert elvileg a nanocső azért stabil, mert igen nagyok benne a kötési energiák.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Xenon_flash_lamp
    Itt az "Intensity and duration of flash" címszó alatt.
  • Reyes
    :D:D:D:D:D:D:D Hát ez betett...
  • Szefmester
    azért a wikipedia sem mindenttudó.. hiszen bárki javíthatja szerkesztheti. És ha az illető nem ismeria témát csak poénkodik vagy szándékosan kárt akar okozni...
  • zpe
    Na ne már !
    Szerintem ha nagyobb méretekben nézzük akkor nem lessz ilyen kigyulladás. Egy szénszál szövet annyiban nagyon hasonlít egy elméleti nanocsöves szövethez,hogy elemi részei jórészt grafit szerkezetűek igaz nem nanocsövekbe felcsavarodva. Nekem van egy kevéske szénszál szövetem itthon és csak annyit róla,hogy nem gyullad ki sem vakutól sem egy öngyújtó lángjától! Mellesleg a gyémántnak és a nanocsöveknek magasabb az olvadáspontja mint a wolfrámnak persze nem oxigéndús környezetben kell nézni mert ott eléghet már jóval alacsonyabb hőmérsékleten is.
  • Caro
    Hmm...
    Találtam egy érdekes infót:
    lehet egy ideig még nem lesz űrliftünk.
    A wikipedián azt írják, hogy egy sima vakuvillanás hatására a nanocsövek kigyulladnak .
    Bár ez 2002-es infó, és ha azóta nem paráznak tőle, akkor talán van remény.
    De addig nem lesz olcsó űrkutatás, ameddig nincsen űrlift.
  • abelr
    Kit érdekel a hülye hold, csak pásztázzák nyugodtan
  • HUmanEmber41st
    Há' csak aztat nem értem, h mi a ráké' nem kűdik el az Opportuniti tesvérjét? Ha má' ollan jól teljesít a Marson...Tán a Hódat is be tudná járnyi....
  • craesh
    hát énis valami ilyesmire gondoltam...

• Wilddog
    2020 - Első kínai piac a Holdon. :-D
  • Caro
    A Hold kering is és forog is, de a keringési ideje=forgási ideje, ezért mindig 1 oldalát mutatja felénk, vagyis a Hold egy pontjáról nézve a Föld mindig ugyanott van.
    Az megint más, hogy a Föld is forog, ezért a Holdról viszont az egész Föld megfigyelhető, de attól még egy helyben van az égbolton.
  • Mr Csé
    megint studioban veszik fel mint régen
  • Sanyix
    Szted hogy maradna egy műhold pályán ha nem kering?? :D Égeti a rakétákat hogy ellensúlyozza a hold gravitációját? :DDD Ahhoz meg kéne egy "kevés" üzemanyag :)
  • juzosch
    Ez esetben napi 24 órában a felkelő földet fogja mutatni:)
  • roliika
    Vagy nem kering? Á most teljesen megzavartatok! :D
  • roliika
    Akkor szegény Ázsiaiak soha nem láthatnák a Holdat ha így volna! :) Forog az, csak nem a saját tengelye körül.
  • Caro
    Ja, de a szonda a Hold körül kering! :)
  • Amergin
    "A főműholdat ellátták egy televízió kamerával is, mellyel a Földet figyelik a Hold irányából, olyan űrmozikat tárva többek között elénk, mint a horizonton felkelő Föld."
    Lévén hogy a Holdról nézve a Föld áll (nem mozog) az égbolton ez csacsiság volt.