3993
Fizika 2006
  • lally
    ... Emlékeim szerint; Egy "belspedesi-"
    -LÓ Teljesítménye is csak (mintegy:)= 0,7 - 0,8 LE (= HorsePower)
    -de a
    fiatalos, és a "női-almákért" is gyorsan nyújtózkodó NEWTONi-fickó, ezen "almás-csajok" határozottan egybehangzó állításai szerint is;

A Póni-Pacik tudásának még csak a felét, sőt azt meg sem közelíti- K !

( Mária-Tercsi néni, tán éppen e féltékenységekér' is utálta át
    BÉCsből -> PESTre, ezen nimfománián-telhetetlen prosti-lánykákat ?!)

Konklúzió:
    Ereje teljében lévő NEWTON-papa teljesítménye,
    egy jó adag túlzással is tehát (; Cirka csak): 0,1 LóErő.

• mikike
    ezt az egészet valaki el tudná magyarázni röviden és érthetően?
    nem nagyon értem, pedig nem bánnám
  • justin
    És a végén még leosztassz 735,5-el akkor megkapod lóerőben a teljesítményt :)
  • Dj Faustus #60
    A Newton az erő mértékegysége, a lóerő meg a teljesítményé.
    Ergó direkt nem.

Ha tudod az F erő (aminek a mértékegysége a Newton) által végzett s utat, abból kiszámolható a munka: W=F*s (mértékegysége Joule, azaz Nm). Ha tudod a munkavégzés idejét, kiszámolható a teljesítmény: P=W/t (mértékegység: Watt).
  • Lambo fan
    sziasztok, valaki hozzáértőbb meg tudná e nekem mondani hogy a Newton átváltható e lóerőbe? Köszi, ádám.
  • nanoscience
    http://www.nanopaprika.eu a nanotudomány virtuális hálózata
  • daver88
    köszönöm szépen...tehát a megoldás 15,65 másodperc...pontosabban 939 másodperc-el 12 óra után...

köszmég1x
  • justin
    Nos: óramutató percenként 0,25 fokot fordul [360/(24*60)], percmutató 6 fokot [360/60]. Tehát ha feltesszük, hogy x perc múlva lesz pont merőleges a két mutató (vagyis 90 fokos szöget zárnak be) akkor a következő egyenletet kapjuk: 6*x=0,25x+90. x-re megoldva kész :)
  • daver88
    és elvileg számítással kellene bizonyítani a dolgot...:S
  • daver88
    üdv!!! lenne egy kérdésem, illetve egy feladatom, amivel nem boldogulok:
    12 óra után hány perccel lesz előszőr merőleges az óramutató a percmutatóra???

ehhez kérném segítségeteket!!!! köszönöm előre is.
  • KissColos
    hali

én is kérdezek :D
    hogy lehet megmondani külömböző gázok nyomását tengerszint feletti magasságon? nagy magasságokra gondolok 20 000 fölöttiekre. előre is köszönöm
  • Zoli007
    Hello! Nem tudja valaki, hogy hogyan hívják azt az aparátust, amivel a fizika órán be szokják bizonyítani a fény nyomását. Az amire rávilágít a fény és elkezd forogni benne a cucc. Köszi.
  • justin
    Hátszélnél hozzáadódik a repülő sebességéhez a szél sebessége, ellenszélnél pedig levonódik. Ezután felírod a v=s/t-t mindkét esetre és megoldod a kétismeretlenes egyenletet.
  • Nyugika
    Hello! Légyszi segítsetek!

Egy repülőgép a 2 kmes útszakaszt hátszéllel 15 mp,ellenszéllel 20 mp alatt teszi meg.Mekkora a repülőgép és a szél sebessége?
  • Dj Faustus #49
    "Miért nem vízzel kísérletezett Torricelli?"
    Mert a higanyoszlopból nem kell akkora "magasságút" csinálni, mint a vízoszlopból.
    Itt olvasd el a A légnyomás mérése részt.
  • Dexxter
    Én nem tudom a megoldást, de nekem a "súlyos" egyenlet a szimpatikusabb, én azzal számolnék. Bár nem tom'. Majd még töprengek rajta.

És lenne nekem is egy kérdésem. Ez nem számitásos. A kérdés ennyi: Miért nem vízzel kísérletezett Torricelli? Ez a házim, egy oldalban kell kifejteni :(. Ajálnhatna valaki egy oldalt ami segít benne. De aki tudja le is írhatná pár mondatban.
  • IStexI
    Neem...

Viszont közben rájöttem, hogy van 1 nagy különbség a kettő között. Az erőkkel történő megoldásnál feltételezzük, hogy nyugalomban a test (ezért is lehet használni 1általán a Newton törvényt). Az energetikai megoldásnál viszont elengedjük a testet ami addig zuhan míg végül meg nem állítja a rugó tehát itt a maximális megnyúlást kapjuk...

Ebből viszont adódik még 1 kérdés pontosabban lenne 1 másik. Bizonyos magasságból eső testek becsapódásának "erejét" mérem kb úgy mint a bungee jumping... Fonállal hozzákötöm a testet a rugóhoz ami megrántja a rugót amikor befeszül... Energiával kiszámolom a rugó max megnyúlását:
    mg(h+x)=1\2Dx2 (h = a magasság ahonnan ejtem max 2xeres fonálhossz)
    Dx=F pedig azt az erőt adja ami max megnyújtáshoz kell... Ez stimmel?
  • Aquir
    lehet az hogy a különbségük bennevan a hibahatárban?:)
  • IStexI
    Hali! Nemtom miről szoktatok itt értekezni de lenne 1 kérdésem.

Adott 1 rugó amire rárakok 1 testet. Összenyomódik, ki akarom számolni az összenyomódás mérékét. 2 megoldást gondoltam ki rá.

1 energiamegmaradással: a test helyzeti energiája annyival változik meg amekkora lesz az ebből fakadó rugóenergia -> m*g*x = 1\2Dx·2

2 erőkkel: súlyerő egyenlő a rugóerővel -> mg = Dx

Ezek elméletileg jók több helyen is láttam mindkét megoldást viszont a 2 1enlet nem ugyanazt a végeredményt adja x-re.
  • justin
    Persze így utánnagondolva a felhajtóerő az inkább 0,04N és akkor lehetne újraszámolni, de most meló van :D
  • justin
    Hmm, hát fizikából nem voltam jó, de én így próbáltam:
    levegőben G = m*g -> m = 0,009 kg
    petróleumban Ffel = Vt * rhof * g -> Vt = 6,25E-06 m3
    tehát a sűrűsége rho = m/V = 1440 kg/m3 tehát üreges
    az üreg térfogata szintén a fenti képletből V = 3,461E-06 m3
  • LaciMaci
    Köszönöm szépen!Közben kijött nekem egy másik számítással, de leírom ezt is úgy még jobb!Köszi!Másik feladat esetleg!?
  • justin
    1., a,
    A=48,4 m2 = 2*a*a + 4*b*a
    a*a = 1/2*b*a -> 2a = b,
    visszahelyettesítve az elsőbe kapjuk: a = 2,2m; b = 4,4m
    Hidrosztatikus nyomás:
    p = rho*g*h (ha külső nyomás is hat akkor p = p0*rho*g*h)
    innen h = 3,5m -> 16,94m3
  • LaciMaci
    Bocsi a sok feladatért, de kellene segítség:

1., Zárt négyzetes hasáb alakú víztartály felszíne 48, 4 m2. Az alaplap területe az oldallap területének 1/2 része.A víz sűrűsége 1000 kg/m3.

a, hány m3 térfogatú vizet lehet a tartályba betölteni, ha az alaplapja 35kPa nyomást bír el?

b, Milyen magasan állhat a tartályban a víz. ha a vízállás mutató a maximális értéket mutatja?

2., Egy színes üvegglyó levegőben mért súlya 0,09 N. Ha petróleumba merítjük, akkor a rúgos erőmérő csak 0,05 N nagyságú erőt jelez. A petróleum sűrűsége 800 kg/m3, az üvegé pedig 2600 kg/m3.

a, Üreges-e vagy tömör-e az üveggolyó?Igazold számítással!
    b, Abban az esetben, ha üreges, mekkora az üreg térfogata!

Segítségeteket előre is köszönöm és pontos számításokat is várok!

Köszönöm még 1x!
  • manwe
    LÉGYSZI SEGÍTSETEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • manwe
    4.:Egy síkkondenzátor fegyverzeteinek területe 20-20 négyzetdm, egymástól való távolságuk 2mm.A kondenzátoron 10 a -6.-on C töltés van.Mekkora munkavégzés árán tudjuk a lemezeket egymáshoz közelíteni,hogy távolságuk 1mm legyen?
  • manwe
    3.:Mekkora a térerősség egy 1cm sugarú csúcs körül a felületétől 1mm-re?(Képzeljük ugyanekkora sugarú gömbnek a csúcsot!) A gömb töltése 10 a -10.-en C.
  • manwe
    2.:Mekkora a tömege annak az 1cm sugarú, +10 a -10.en C töltéső gömbnek,amely egy 3cm sugarú, +10 a -6.on C töltésű gömb felett lebeg,ha a két gömb felszínének távolsága 4cm?
  • manwe
    Ezekben még tudnátok segíteni???

1.:A +q és -2q töltésű kicsiny golyók 0,2m távolságra vannak egymástól.Hol van az a pont, ahol zérus a két töltés eredő térerőssége?
  • manwe
    kösz szépen
  • Dj Faustus #33
    Hm, nem kellene egy kicsit tanulni? 3-os Fizika tankönyvet kinyitni? ;)

"4.: Melyik igaz? Két egyforma kondenzátort kapcsolunk össze sorosan,majd párhuzamosan."
    Ha sorosan kapcsolunk össze kondenzátorakat, akkor az eredő kapacitás:
    Ce=1/C1+1/C2+...+1/Cn lesz, vagyis a kondenzátorok kapacitásainak reciprokának összege lesz.

Ha párhuzamosan kötünk össze kondenzátorokat akkor az eredő kapacitás:
    Ce=C1+C2+...+Cn lesz, vagyis a kondenzátorok kapacitásainak összege lesz.

Ebből következik, hogy az A.: Az eredő kapacitás a párhuzamos esetben nagyobb. válasz a helyes.

"2.:Melyik állítás igaz? Elektromos töltéssel rendelkező fémtesten "
    Csúcshatás (elektromos szél és társai): "B.:a töltéssűrűség a kiemelkedő helyeken nagyobb"

"1.: Két különböző nagyságú töltéssel rendelkező egyforma elektroszkóp fegyverzetét vezetővel összekötjük.Melyik állítás igaz?"
    Az egyiken több töltés van, a másikon kevesebb - logikus hogy megpróbálják kiegyenlíteni egymást...

"5.:Igazak e az alábbi kifjelentések?"
    a.:Elektrosztatikus mezőbe helyezett fém belsejében a potenciál mindig 0.
    Naná!

b.:Ha egy adott Q töltésű síkkondenzátor lemezeinek távolságát felére csökkentjük, a kondenzátorban a térerősség nem változik.
    E=(1/epszilon0)*(Q/A)
    Ahol E a térerősség, epszilon0 a relatív permittivitás, Q a töltés, A a felület.
    Szóval mivel sehol nincs távolság a képletben, nem függ a térerősség a lemezek közti távolságtól.

c.:Ha egy adott U feszültségre kapcsolt síkkondenzátor lemezeinek távolságát kétszeresére növeljük,fele annyi töltést fog tárolni.
    U=(1/epszilon0)*(Q/A)*d
    Ahol U a feszültség, epszilon0 a relatív permittivitás, Q a töltés, A a felület, d a lemezek közti távolság. Szóval a távolság és a feszültség függ egymástól.

"d.:Elektosztatikus mezőben ugyanazon két pont között különböző utakon haladva a mező q töltésen végzett munkája független az úttól."
    A mozgás pályájától független, csak a kezdő és a végpont számít.
  • manwe
    Légyszi segítsetek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Nagggggggggggggggggyon fontos!!!!!
  • manwe
    5.:Igazak e az alábbi kifjelentések?
    a.:Elektrosztatikus mezőbe helyezett fém belsejében a potenciál mindig 0.
    b.:Ha egy adott Q töltésű síkkondenzátor lemezeinek távolságát felére csökkentjük, a kondenzátorban a térerősség nem változik.
    c.:Ha egy adott U feszültségre kapcsolt síkkondenzátor lemezeinek távolságát kétszeresére növeljük,fele annyi töltést fog tárolni.
    d.:Elektosztatikus mezőben ugyanazon két pont között különböző utakon haladva a mező q töltésen végzett munkája független az úttól.
    e.:Ha egy Q töltés elektromos mezejének energiasűrűsége egy adott pontban +5 J/köbm, akkor helyére tett -2Q töltés mezejének energiasűrűsége ugyanabban a pontban +20J/köbm.
  • manwe
    4.: Melyik igaz? Két egyforma kondenzátort kapcsolunk össze sorosan,majd párhuzamosan.
    A.: Az eredő kapacitás a párhuzamos esetben nagyobb.
    B.:Az eredő kapacitás a soros kapcsoláskor nagyobb.
    C.:Ha a kondenzátorok egyformák, az eredő kapacitás minkét kapcsolás esetében ugyanakkora.
  • manwe
    3.:Melyik a hamis? Ha a feltöltött fémvezetőn a töltések nyugalomban vannak, akkor
    A.:A vezető belsejében a térerősség 0.
    B.:a térerősség mindenütt merőleges a fémfelületre.
    C.:a potenciál a vezető belsejében 0.
  • manwe
    2.:Melyik állítás igaz? Elektromos töltéssel rendelkező fémtesten
    A.: a töltések egyenletes sűrűséggel helyezkednek el
    B.:a töltéssűrűség a kiemelkedő helyeken nagyobb
    C.:a nagyobb görbületi sugarú helyeken a töltések közelebb vannak egymáshoz
  • manwe
    1.: Két különböző nagyságú töltéssel rendelkező egyforma elektroszkóp fegyverzetét vezetővel összekötjük.Melyik állítás igaz?
    A.: A töltéskiegyenlítődés után egyenlő lesz a kitérésük.
    B.:Mindkettő töltése negatív lesz.
    C.:Mindkettő töltése semleges lesz.
    D.:Mindkettő töltése pozitív lesz.
  • manwe
    sziasztok
    tudtok segíteni?
    fizikáról lenne szó
  • Aquir
    hogy hívják a régi rendőrséget?
    Oldhatóság :P
  • Albertus