3993
Fizika 2006
  • Dj Faustus #143
    "Mintha ein Stein vetődött volna a tudomány vizébe, és felkavarta azt..."
    De ettől az általunk tapasztalható klasszikus fizikai jelenségek ugyanúgy működnek. Ezeket nem változtatta meg az egész, csak kiegészítette.

"Ikarosz volt"
    Az autóbuszgyár az ő nevét vette át.

"ha jól emlékszem nem volt diadalos kimenetele reptének"
    Az autóbuszgyáré se.

"A közoktatásra és a médiára fogni ostobaság."
    Mivel csökken a közoktatásra költött költség, csökken a színvonal is.
    Mivel a tudatlan plebset könnyebb beetetni egy valóságshow lagymatagos tartalmával mint egy gondolkodásra késztető természettudományos műsorral, így a médiának eléggé sok köze van az emberi elbutuláshoz.

"Gyarapítani, továbbvinni nem tudnák a tudományt az adott tárgy megtanulásával."
    Furcsa ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk.
    Nem a képzetlen óvodások csinálnak atomreaktort, hanem képzett mérnökök, tudósok - akiknek átadták a tudást, amiken ők továbbgondolkodtak.
  • másikisvan
    Nem a fizika törvényeit siklatta ki, ahhoz azért kevés volt. Mintha ein Stein vetődött volna a tudomány vizébe, és felkavarta azt...

Ikarosz volt, és ha jól emlékszem nem volt diadalos kimenetele reptének, pedig Daidalosz figyelmeztette, ne menjen túl közel a Naphoz.

A közoktatásra és a médiára fogni ostobaság. Az a legjobb esetben is csak annyit tudna adni amennyi már van. Gyarapítani, továbbvinni nem tudnák a tudományt az adott tárgy megtanulásával.

Annyiban lehet a felelősséget az előbbi kettő nyakába varrni hogy a gondolkodás képességét szeretetét és az arra való hajlandóságot igyekszik közelíteni a legkisebb energiabefektetéssel járó állapothoz.
  • Dj Faustus #141
    Kedves exy1,
    tudod már többedére hallom a különböző összeesküvés-elméleteket az "elhallgattatott fizikusokról", a csodatalálmányaikról, a náci ufókról, a fizikai törvények megkérdőjelezhetőségéről - valahogy mind-mind meseszámba mentek. Nincs semmi megcáfolhatatlan bizonyíték, csak mindenféle mendemonnda. Ezek nem információk.

Hallottam már vízautóról, csodálatos mosógolyóról (ami infrasugárzást bocsájt ki, ettől tisztulnak a ruhák), gravomágneses falszárítóról (ugye a gravomágneses tér szárítja a falat...), csatolt ingás kísérletről, aminek számításánál kihagyták a csatolási tényezőt (mert az bonyolítja a számítást), akusztikus kavitáció és szonolumineszcencia jelensége közben tapasztalt neutronsugárzásról (ja előtte besugározzuk neutronforrással, hogy biztos sugározzon) - valahogy egyik sem vált be. Valahogy mindegyikről kiderült a turpisság.

Szóval ha minket porba fingó véglényeknek tetszik tekinteni ("Te elég egyszerű ember lehetsz.", "butuska", "kekeckedő-buta ember") - tessék bizonyítani. Előadást tartani a BME-n, az ELTE-n; a Természet világában, az Élet és tudományban, a New Scientistben publikálni. Ott van a Eötvös Loránd Fizikai Társulat levelezőlistája - őket lehet becsmérelni (aztán nem meglepődni azon, hogy kemény matematikai és fizikai kérdéseket adnak fel).
  • exy1
    http://www.indavideo.hu/video/Kvantumfizika
  • exy1
    "Akkor rajta, nyomás a BME-re előadást tartani"

"Az alma ugyanúgy esik le a fáról (fene a pofáját a gravitációnak)"

Te elég egyszerű ember lehetsz. Nem baj. A baj, hogy nem informálódsz, csak szájalsz. Engem ez a szájkarate nem nyűgöz le. Belinkeltem oldalakat és lám, nem olvastad el. Nincs véleményed velük kapcsolatban, de engem, az érvelés gazdáját már kikezdtél. Szokásos formula. A kekeckedő-buta ember lenyomata. Ez van itt épeszű vitapartner helyett. Sajnálom, de ez nekem kevéske... Szevasz!
  • Dj Faustus #138
    "a fizika nem az amit magad körül tapasztalsz. "
    Az alma ugyanúgy esik le a fáról (fene a pofáját a gravitációnak), a szél ugyanúgy fújja a lányok szoknyáját, a rádióhullámok ugyanúgy terjednek (a rövidhullámok visszapattannak az ionoszféráról, a mikrohullámok elnyelődnek a vízpárában) - ez mind mind fizika - amit a nap 24 órájában tapasztalhatsz magad körül (és a fene bele, ez működik, nem borította fel a kvantumfizika). Hogy ezt tudományágban szerveződik, az részletkérdés.

"Kedves Dj Faustus, te és társaid semmit sem tudtok az egészről. Beszoptátok a propagandát ahogy kell. A matematikához meg nem értetek eleget, hogy rájöjjetek a csalásra."
    Akkor rajta, nyomás a BME-re előadást tartani, a "fizikusok és a mérnökök barmok" című előadás megtartására. Csak készülj fel rendesen...
  • exy1
    Butuska, a fizika nem az amit magad körül tapasztalsz. A fizika egy tudományág és egyben egy tantárgy amit megmásítottak, hogy ne lehessen rajta keresztül újra felfedezni azokat az eszközöket amiket fegyverként már feltaláltak. Az utolsó valódi fizika (kisérleti fizika) Lénárd Fülöp fizikája volt. Olvasd csak:

http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9704/pallo.html

A titkolózás és a zsidó tudósok lefizetése akkor vette igazán kezdetét, amikor ez a kedves fiatalember meghalt:

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/314860/Joseph-P-Kennedy-Jr

Amikor kirabolták Hitler titkos fegyverfejlesztéseit. Ott vesztette életét Pennemünde szigetén. De az UFO-kat és az atombombát elhozták az ő aldozata árán. Ő testesíti meg az amarikai álom fogalmát. Neki köszönhetjük. A lopott fejlesztéseket pedig ő kapta kézhez:

http://209.85.135.104/search?q=cache:KcfAzH_Lv0MJ:www.geographic.hu/index.php%3Fact%3Dnapi%26id%3D11455+n%C3%A9metek+atomot+has%C3%ADtottak&hl=hu&ct=clnk&cd=5&client=opera

Kedves Dj Faustus, te és társaid semmit sem tudtok az egészről. Beszoptátok a propagandát ahogy kell. A matematikához meg nem értetek eleget, hogy rájöjjetek a csalásra. Meg nem is akartok rájönni. Fogadok nem olvasod el amit ide belinkelek nektek. Ítt bizony nehéz valódi vitapartnerekkel találkozni...
  • Dj Faustus #136
    "Amúgy olvastam Govinda blogjában, Védikus leírások alapján építettek Indiában is egy vimánát, még a Wright fivérek előtt."
    Az ókori görögök is építettek repülő szerkezeteket, arra meg a magyarok tették rá a kezüket - lásd Ikarusz. ;)

"Hát valami oka kellett legyen annak, hogy a természettudományok így megfeneklettek"
    Példának okáért a liberális közoktatásreform.
    A csökkenő fizikaórák száma.
    A média butító hatásának növekedése.

"Jött Einsten és tökre kisiklatta a fizikát..."
    Egy fenét.
    Az a fizika amit magad körül tapasztalsz ugyanúgy működik, mint eddig. A gravitáció, a felhajtóerő, a nyomás, a sebesség ugyanúgy működnek mint ahogy megszokhattad.
  • exy1
    "Az angolok aztán rátették a kezüket.."

Hát valami oka kellett legyen annak, hogy a természettudományok így megfeneklettek. Gondolom a titkos fegyvereknek -ilyen az UFO-hajtómű is például-, a természettudományos magyarázata nem kerülhetett nyilvánosságra. Jött Einsten és tökre kisiklatta a fizikát...
  • HUmanEmber41st
    Albertus adott egy jó linket, majd megkeresem. Az impulzus meg nem maradását fejtegeti egy magyar fizikus (nem Egely)..

Amúgy olvastam Govinda blogjában, Védikus leírások alapján építettek Indiában is egy vimánát, még a Wright fivérek előtt. Az angolok aztán rátették a kezüket..
  • másikisvan
    Persze ez magától értetődik...
  • exy1
    Ugyan ki foglalkozna abukott embereken való bosszúállással? Elég lesz nekik, hogy onnantól mehetnek kapálni. Hacsak időben köpönyget nem fordít. Úgy tűnik ez kezdődött el most. Neves fizikusok adják hozzá a nevüket a leleplezésekhez. napról napra többen és többen. A leghülyébbek tartanak majd ki a legtovább a dogmáik mellett.....
  • másikisvan
    Egyik a másikból következik majd.
  • exy1
    Nem a leleplezés, hanem a haladás újbóli lehetővé tétele a fontos.
  • másikisvan
    Épp azért kapaszkodnak annyira a dogmáikba, mert a már lefektetett tudományos ismeretek elsajátításával tudókká kiáltották ki magukat, ezzel vívták ki a megbecsülést és a mások általi megbecsülés adja az ő önbecsülésüket. Ha kiderülne hogy tévedtek az kissé visszavetné a társadalmi megbecsülésüket (szerintük) és így az önbecsülésük is oda lenne. Így szégyellenék azt amit mondtak.

A tévedésük leplezésével viszont épp annak az útjában állnak amire feltették az életüket.
  • patiang
    Tenmagad mellett???????
  • exy1
    Vedd már magad észre ember!
  • patiang
    Hát az idézet roppant jó, csak Te vajon jól értelmezed-e?
  • exy1
    Mert a dogmatisták nem képesek betartani az elemi meberi szabályokat sem. Például ezt:

"Élj úgy, hogy soha ne szégyelld, ha a világ megtudja, mit teszel, mit mondasz, még akkor is, ha nem igaz, amit a világ megtudott." /Richard Bach/
  • másikisvan
    Úgy értettem az idézet ideillőségét hogy:

Szóhoz sem lehet jutni, kifogásolhatatlan hogy a mai fizika kifogásolható. Sokakra sokkolóan hat. Jönnek azok az emberek akik elcsicsergik mint a szabadon szálló madarak hogy a mai tudomány mennyire a saját maga köré font csapdában vergődik. Ez egyfajta szellemi harc, szellemi fegyverekkel, az igazság (vagy másként a józan őszinteség) fegyvereivel vívott tudományos forradalommá szélesedik (remélhetőleg) aminek következtében a mai kor haldokló tudományának képviselői hörögve ugyan de kénytelenek újra szabadjára engedni a kutatásokat, képzeletü(n)ket.
  • exy1
    Illik-nemillik, csak megmondom amit gondolok: Az a fizika amit az egyetemen nekünk tanítottak, egy szélhámossághalmaz. Alapjaiban nem stimmel semmi. Lénárd Fülöp fizikája lett volna a jó kiindulóalap a fejlődéshez. Az még valódi hamisítetlan kísérleti fizika volt. Annak a "fizikakönyvnek" még minden sora szintiszta igazság volt. Sajnos bele fog telni egy jó időbe amíg megint minden a helyére kerül. Hacsak nem lesz több akadályozatás. Ki tudja mi lett volna ha Hitler csészeljai nem az amcsik kezébe kerülnek? Én elhiszem, hogy nem publikus az a természettudományos elv ahogyan működnek, hiszen általuk testesült meg az amarikai álom. De egyszer minden álom végetér...
  • másikisvan
    "Szó bennszakad, hang fennakad,
    Lehellet megszegik. -
    Ajtó megől fehér galamb,
    Ősz bárd emelkedik.

Itt van, király, ki tetteidet
    Elzengi, mond az agg;
    S fegyver csörög, haló hörög
    Amint húrjába csap. "

Szerintem ide illik.
  • exy1
    Senki sem olvassa el?
  • exy1
    Érdekes: http://www.nibiru.hu/endofphisics.htm
  • Aquir
    Ott a szótár. :P
    "A Strangelet egy feltételezett dolog amely nagyjából azonos számú "fel"- "le"- és "ritka"- (up, down, strange) kvarkok kötött állapotából áll össze."

pár femtométertől kezdve sokkal nagyobb méretű is lehet. Ha már makroszkópikus méreteket ölt, akkor már inkább kvark-csillagnak nevezik
  • pet0330
    És szerinted egy most ballagott 8-adikosnak melyik nyelvet kéne annyira tudnia hogy egy ilyen szöveget lefordítson?? :)
  • ZilogR

Amúgy nem kötözködni akarok - rég észrevettem már, h a Wikipedia-n jól látható, melyik ország milyen erős vagy meghatározó gazdasággal rendelkezik:

Adott szócikk milyen nyelven érhető el, ebből lehet szűrni...!

Jah és az én aláírásomat is ajánlom figyelmedbe ("Nekem az angol kínai...!")

;)
  • pet0330
    Jah és nem angolt tanulok :)
  • pet0330
    Tudok róla hogy van olyan h Google meg Wikipédia csak nincsen erről magyarul semmi.
  • ZilogR
    :P

Nem hallottam róla soha, de tudom, h van olyan, h Google, nameg olyan, h Wikipedia

:D
  • pet0330
    Sziasztok!

Csak annyi lenne a kérdésem, hogy hallot már valaki olyan nevű részecskéről hogy STRANGELET??

És ha igen el tudná mondani hogy mi az??

Előre is kösz :)
  • ZilogR
    mivel volt szerencsém épp érettségire felkészíteni, megcsináltunk pár kísérletet, így ha kell segítség, csak bátran (és gyorsan) - mert eléggé a vége felé jár már az érettségi is!

ezek voltak:

- matematikai/fizikai inga és 'g' közelítő mérése
    - tapadási súrlódási tényező kísérleti meghatározása
    - ekvipotenciális vonalak kimérése
    - telep vizsgálata (belső ellenállás és üresjárási feszültség)
    - lézer fényforrás hullámhosszának meghatározása optikai ráccsal (ebben én is kérdeznék, valami nem stimmelt) - de ez nem volt talán benne az elvégzendők között
    - gázhőmérő készítése, gázok hőtágulásának vizsgálata
    - lehűlési folyamat mérése

A többi idő hiányában elmaradt, de nem túl sok erőfeszítéssel házilag összerakható. Ha valakit érdekelnek ezek, akkor HA KÉRDEZ :), pakolok ide cuccokat ezzel kapcsolatban!
  • ZilogR
    csak nyugodtan! :P irány a TOP10!!!!
  • ziipp
    Értem, köszi. Nem bánod, ha még lesz pár kérdésem? (Mert több kísérlettel is gondban vagyok.)
  • ZilogR
    mondjuk lehetne a bimetál helyett a gáz tágulásával is szemléltetni a hőtágulást: pl. termosztátban adott hőfokonként emelve a hőmérsékletet mindíg felírod, mennyit mászik a gázhőmérődben a folyadékcsepp és a térfogatváltozásból határozod meg a gáz köbös hőtágulási együtthatóját. ezt is lehet!
  • ziipp
    > "Adjon meg mérési eljárást a termosztát kalibrálására, adott hőmérséklthez tartozó ki/bekcsaolási értékek meghatározására!"

Az utolsó kérdést visszaszívom. :b :)
  • ziipp
    Kösz a választ. Szerinted az nem gáz, hogy ha a megadott eszközöknek semmi közük nincs az általam/általad megadott mérési eljáráshoz? :) Úgy értem, nem azokból kellene valamit alkotni? Ezenkívül még az nem világos, hogy mihez képest kell beállítani a termosztátot. Pl. mi alapján döntsem el, hogy hány foknál kapcsoljon be/ki? Vagy ez olyan, hogy oké, akkor határozzuk el: a termosztátnak 10°-on kell beindulni, ezzel számolj.
  • ZilogR
    pl.: lombikból csinálol gázhőmérőt (lombik+dugó+hosszú cső+bele vízcsepp) gázhőmérő olyan, h a csepp mászik a csőben, tehát p=áll. esetre tessék felírni gáz állapotváltozás egyenletet (V/T=áll :P ), a mászás hosszából a cső belső átmérőjéből tudsz térfogatváltozást számolni, abból hőmérsékletváltozást.

Ezzel a hőmérőd meg is van(, csak kell tudni az összeszerelési hőmérsékletet).

Ezzel a hőmérővel tudod "kalibrálni" a bimetált.

de lehet nem erre gondolsz, kellene kicsit alaposabb leírás, mondjuk elsőre nekem ez ugrott be, de lehet mást is kitalálni.
  • ziipp
    Hi!

Középszinten fogok szóbelizni és kéne egy kis segítség a kísérletekkel kapcsolatban. (Majdnem minden tételhez van egy.)

[b]Első.[b
    Rendelkezésre álló eszközökkel szemléltesse a hőtágulás jelenségét! Eszközök: lombik, termosztát bimetál kapcsolóval. Adjon meg mérési eljárást a termosztát kalibrálására, adott hőmérséklthez tartozó ki/bekcsaolási értékek meghatározására!

Kicsit el vagyok veszve, hogy kéne ezt csinálnom?
  • Molnibalage
    Ki cseszeget itt kit? Az aki meg azért ír be, hogy oldjuk meg a beadandó feladatát az melyik kategória?