3987
Fizika 2006
 • Csucsu1111
  #3987
  Sziasztok! Tegnap elővettem egy általam méltatlanul hanyagolt, régi kérdést újra és érdekes dologra bukkantam.
  Ismeriteg a Gouy balance kísérletet? Mond nektek valamit az a kifejezés:szuszceptibilitás?
 • Bnum2
  #3986
  A reszelőn kívüli fizikával. :-)
 • Bnum2
  #3985
  Sheldonnal valószínű előbb találkoztam mint te.
  kb. 45 éve.
  Bár az egy másik volt. :-)
 • biomage
  #3984
  mindjárt beírja sheldon cooper fizika :D

  Kinek van kedve játszani Kő, papír, olló, gyík, Spock ot? :D
  Utoljára szerkesztette: biomage, 2019.10.01. 13:10:59
 • hiper fizikus
  #3983
  igen
  te a fizika mely részéve foglalkozol ?
 • Bnum2
  #3982
  Itt fizika helyett zabot hegyeztek? :-)
 • hiper fizikus
  #3981
  Karborundum vágólapot is használhatsz marrásra . Van kis és van nagy lap-korong is .
  Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2019.09.03. 12:39:15
 • hiper fizikus
  #3980
  Hát ha már enyire megy a [ reszelészet ], akkor próbáld ki a következő trükköt, tetszik - nem tetszik a sk. Csoltói cigányoktól tanultam. Ha a sűrű kis fogas fűrész fogait kombinátfogóval megritkítod, akkor jobban tudsz marni vele . Ted ezt valamelyik közepes fogú reszelőddel is : srégan-ferdén köszörülj ki rajta a finomszemcsejű keskeny köszörűkővel barázdákat szemre szabályosan - optimálisan . Aztán már olajozottan is marnia kéne neked, hacsak nem egészen tompa már, de először szárazon próbáld ki . Ajánlom az új reszelőt megspékelni, egyet feláldozhatsz rá . Ne felejzsd el ide megírni az eredményét, kíváncsiak vagyunk rá . A köszörülésnél vigyáz, mert a reszelő edzett acél, borzasztóan cikrázni fog, szórni fogja a vas szemcséket . Ne hadd felhevülni, mert azonnal kilágyul : a kezeddel tapintsad .

  Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2019.09.02. 16:42:17
 • mrzed001
  #3979
  Te nyertél ! Ekkora őrültségre még mi se gondoltunk :D

  Amúgy a legnagyobb kitolás a reszelőzsírozás volt. Magyarán bármi kenőanyagtól a reszelő használhatatlanná vált. Csak nyomta, nyomta ... és nem szedett le semmit se :D
 • hiper fizikus
  #3978
  És ha kilágyítod magadnak, amikor nem lát a mester ?
 • mrzed001
  #3977
  Valójában nem.
  Mivel mindkettő igen kemény, edzett felület, ezért el fognak pattogni egymáson.
  Ahhoz, hogy komoly kárt tudj tenni bennük (egymásban) igen komoly nyomóerőt kell kifejtened (vagy minimális érintkezéssel igen gyors mozgás, de az a köszörű kategória, nem a reszelő).

  Szóval igen, próbáltuk :D
  Amikor az a szakmai gyakorlat, hogy egy éven át csak reszelned kell (minden péntek 12-16:00-ig) levélnehezéket, akkor bizony elég gyorsan beleunsz és kezdesz el hülyéskedni a kezed ügyébe kerülő tárgyakkal. Pl a 400 és 500mm-es NAGY reszelők :D
 • hiper fizikus
  #3976
  Hogyan jut ilyesmi az eszedbe ? Engem a csikogásától kiráz a hideg .
 • Sequoyah
  #3975
  Attol fugg. Szimmetrikusan, a fogakkal fogakat egymasnak nyomva reszeled? Mert akkor szimmetrikusan fognak reszelodni is.
  De ha pl a fulenel kezded, akkor a reszelo reszelesre tervezett reszevel reszeled a reszelo nem reszelesre tervezett reszet, tehat a reszelt reszelo fog reszelodni.
 • Palinko
  #3974
  A puhább anyag :D de biztos molekuláris szinten mindkettő csak a puhább látványosan.
 • ZilogR
  #3973
  Ha egy reszelőt egy reszelővel reszelünk, akkor a reszelt vagy a reszelő reszelő fog reszelődni...?!
 • h_zoli
  #3972
  Ez a vezérlés nagyon jó ötlet. A B ági zárószelepet tulajdonképpen el lehet hagyni mert a dolog jellegéből adódóan nincs olyan, hogy több legyen a forrás, mint a hidrofor kapacitása. Utóbbi a csap rendeltetésszerű, mindennapos használata során pedig bőven kiürül, hiszen prioritása van.

  Ennek az egésznek olyannak kell lenni, mint egy objektumnak, amelynek van kompatibilis bemenete és kimenete, azon belül bármi megengedett, de rajta kívül semmit sem szabad változtatni a "kódban".

  Megyek és körülnézek az útválasztó szelepek között. Óriási.
 • h_zoli
  #3971
  Nagyon komoly, köszi!
  Azért mondtam, hogy feladás, mert meglévő rendszerbe kell beilleszteni, ha tetszik, tömegesen.
  Az új csapot nyilván meg kéne venni, új mosdót is hozzá, mesterembert hívni kifuratni az új lukat.
  Ez egy csodálatos titkos dolog de még én sem tudom a részleteket...:)
 • Steel
  #3970
  A #3968 lenne a legegyszerűbb és költséghatékonyabb verzió. Neked mi a fontos, a probléma megoldása, vagy a probléma pénzbe kerülő elegáns megoldása?

  Első körben egy nyitott rendszer (értsd kinyitott csap) forrásait pusztán ökölszabállyal nehéz szabályozni. Keresztmetszettel, csőhosszúsággal és a hidrofor megfelelő kiválasztásával kellene kezdeni. Én ilyenbe akkor fognék bele, ha a megrendelő ragaszkodik ehhez, és persze ha van erre pénze. Nem kis dolog ezeket megfelelően méretezni, kiválasztani.

  A másik megoldást egy vezérelhető útválasztószelep, egy szintén vezérelhető zárószelep és a hidrofor nyomásmérőszenzorának mint jelforráskénti felhasználásában látom. A hidrofor-ban lévő levegő sűrűségét vagy nyomását lehet felhasználni mint vezérlőjel. A B-vezetékre telepíteném a zárószelepet (közvetlen a hidrofor beömlő ága elé), és közvetlen a vízcsap elé az útválasztót. A beömlő ágán lévő szelepet a hidroforban lévő levegő sűrűsége vagy nyomása alapján vezérelném. Bevallom, ehhez nincs sok tapasztalatom. Ha a hidrofor közvetlen erre nem képes, akkor valami egyszerű műveleti erősítővel egy Schmitt-trigger-t kellene hozzá méretezni.
  Ezt a jelet természetesen fel lehet használni a kiömlő ágra szerelt útválasztó szelepen is, akár a meglévő jel negációjaként.

  Ha a hidrofor belső nyomása, vagy a vizmennyiség egy adott határ alá csökkent, akkor B beömlő szelepe kinyit, és a csapon lévő útválasztó egyúttal az A-ágra vált. Ha a teli a hidrofor, tehát egy felső küszöbérték elérésekor, a B-ágon lévő szelep lezárja a hidrofor bementetét, és a vízcsap előtti útválasztó a hidrofor ágára vált.


  Utoljára szerkesztette: Steel, 2019.03.27. 11:35:31
 • h_zoli
  #3969
  Na ja de az gyakorlatilag a feladás. Viszont hadd kérdezzek egy hülyeséget. Egy hidrofor tartállyal el lehet érni nagyobb nyomást, mint a "táp"? Eddig csak szivattyúnál használtam, ott ugye viszonylag egyszerű, a szivattyú akár 5 barral is tolja be, aztán kinyeréskor a nyomás elkezd csökkenni de a locsoláshoz sokáig elég. Itt viszont a max nyomás eleve 1.5 bar. Mekkora nyomás léphet fel a tartályban? MI van ha a tartály eleve nem engedi be a vizet, mert hogy nagyobb a nyomása - akkor az egész koncepció használhatatlan.
 • h_zoli
  #3967
  Nem lehet sajnos kihagyni a buliból mert az adott. A meglévő hálózatra kell ráépíteni az okosságot. Nem nyomáscsökkentés a cél hanem tényleg az, hogy egy alternatív forrásból származó vizet tárolni tudjon (és ürítsen, hogy újra legyen kapacitás, ne legyen pangó víz se)
 • kl24h
  #3966
  Ilyenformán az A vezetéknek nincs értelme, jó lenne, ha ki lene iktatva, mivel csak a B vezetékből folyhat a víz. A B vezetéknek prióritást nem tudsz adni, csak ha kiktatod egészen az A vezetéket. A keresztmetszettel is lehet okoskodni, de akkor is fog jönni víz az A-ból és ha túl kicsit lyukat adsz az A-nak, akkor mikor a B-ből elfogy a víz, akkor csak lassan fog folyni az A-ból, mivel kicsi a keresztmetszete.
  Ha nyomáscsökkenésről van szó, akkor ajánlott tenni a palack elé egy visszacsapó szelepet, hogy a palackból ne tudjon kiürülni a víz a tápláló hálózatba, csak a csap felé.
 • h_zoli
  #3965
  Pontosan, ahogy az első mondatban megfogalmaztad (a második rész nem kell, hogy teljesüljön, ilyen helyzettel nem kell számolni).
 • kl24h
  #3964
  Tehát konkrétan azt akarod megoldani, hogy mikor megnyítod a csapot, akkor mindig a B vezetéken (tárolon keresztül) jöjjön a viz egész addig, ameddig van mi jöjjön, ha már nincs, akkor jöjjön a víz az A veztetéken.
  Ha a B vezetéken megjön a nyomás, akkor kapcsoljon vissza B-re. Legalábbis én így értem a problémádat.
  Utoljára szerkesztette: kl24h, 2019.03.23. 19:18:30
 • h_zoli
  #3963
  Hello
  Áthoztam ide a problémám.
  Az A kör hálózati víznyomással, folyamatos, állandó táp
  A B kör nem folyamatos, de az is ugyanolyan hálózati. Tekintsük úgy, hogy az a szomszéd lakás.
  B-ben ritkán van táp (kinyitja a szomszéd), akkor sem sokáig - viszont az ezalatt érkező vizet tárolni kell, hiszen a mi csapunk ilyenkor akár zárva is lehet. Nyitáskor ez utóbbit kell felhasználni mihamarabb.

  A bonyodalom tehát az, hogy a végén közös a csap, de a nyomás egyforma a két körben. Valahogy prioritást kéne adni B-nek, amikor a csap nyitva van.

  Nem tudom, hogy kell ábrázolni a hidrofor bekötését, szóval ez nem specifikáció a rajzon. A lényeg, hogy valami tárolni tudjon.
  Még az jutott eszembe, hogy a keresztmetszet és a nyomás között van összefüggés, de lehet, hogy közös szakasz esetén ennek nincs jelentősége. Köszi előre is ha van ötlet.

 • hiper fizikus
  #3962
  Sziasztok !
  Újdonság: gömbvillám : aktuális megdumálni :
  Gömbvillám - wikipédia
  Gömbvillám pusztított, közel kétszáz kecske veszett oda
  Így jön be a gömbvillám a lakásba: bárkivel megtörténhet?
  Lefilmeztek egy gömbvillámot

  Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.08.31. 14:45:06
 • overseer-7
  #3960
  Tudom.. mind a kettő országos trollok.

  ebből élnek, hogy mások fejébe próbálják beleültetni a kétsége és másoknak próbálják tönkre tenni az önbizalmukat =)
  micsoda egy szánalmas, patetikus élet az ilyen.

  Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz. - Mark Twain

  Árulónk a kétség: Attól foszt meg, mit könnyedén elérnénk, Ha volna merszünk.
  - William Shakespeare
 • hiper fizikus
  #3958
  Szia !
  A magyar aposztrofokat kitehetnéd !!! Csak a Ctrl+Shift vagy az Alt+Shift gombpárral kell átváltanod a billentyűzet kiszerelését ! Kérlek rá !

  Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.08.17. 10:53:58
 • hiper fizikus
  #3957
  Szia !
  Nem hogy elkeseredel, rebekakocsis és life strange véleménye semmit sem számít, mert csak trolkodnak veled !!! Ignoráld ezt a kettőt, úgy mondják, hogy ne etesd a trolkodókat !
  És neked van igazad: egy prototípus önmagáért beszél, akkor is ha darabokból az interneten szedegetted össze !!! A vadászoknak meg besegíthetnél: Te is rákereshetsz a cégekre !!!
  Amikor én is régen szerelgettem, akkor nagyon jól éreztem magam tőle, csak az volt a bajom, hogy 5 % -nál pontosabban nem tudtam forgácsolni, és így nem sikerültek a fogaskerekeim ! Aztán gyakran, amibe belekezdtem, annak nem jutottam a végére, főleg mert akkor még nem volt internetes shop, és az üzletekben félig felszerelt árúkészletek voltak ! Sajnálom a szüleimet, hogy a pénztárcájukra ment, de már elmúlt és felnőt(ebb) vagyok !
 • Sequoyah
  #3956
  Ja hat mas forumban nem is reagalok ra:D
  De amig valaki kerdez, es/vagy tanulni akar azt probalom nem leszolni, es fuggetlenul kezelni attol hogy mashol miket mond.

  Egy ilyen kiserlet megtanithatja nagyobb alazattal kozeledni a szakertokhoz... Legtobb ember a sajat hibajabol tanul.
  (Ahhoz pedig hogy egy sugarhajtomuvel felrobbantsunk egy garazs, ahhoz kell sok tudas. Mert az a sugarhajtomu ami eleve el sem indul, az felrobbanni se fog, ha nem gyujtod fel a benzintartalyt magat...:))
 • molnibalage83
  #3955
  Az haqyján, de alapvető téren vannak hiányosságai. Nem tudom, hogy ki vadászna őrá. Én inkább csak röhögnék rajta. Hiper fzikus "Látom, hogy te nagyon fel vagy készülve a témából" kommentjén is csak mosolyogtam.

  Én repszim fejlesztésben vettem részt, kutyát nem érdekelte, nem számított.
 • molnibalage83
  #3953
  Nem, csak sokkal több esze van nálad. Ennyi...
  Vérciki, amit előadsz itt mindenféle topikban...
 • Sequoyah
  #3952
  Azt azert vedd figyelembe, hogy ezen ket dolog egyutt szukseges. Diploma nelkul valoszinuleg szoba sem allnak veled, de ha ez megvan akkor egy ilyen haziproject az valoban oriasi versenyelony lehet.
 • Sequoyah
  #3951
  Talan epp errol szol egy ilyen hazi project, hogy a problemak pl a heggesztesnel, anyaghasznalatnal kideruljenek, es tapasztalatot szerezzen rola az ember.

  En mernokkent pontosan tudom, hogy 100x annyit tud tanulni az ember amikor csinalja is a dolgokat, mint akkor amikor csak olvasgat rola. Meg sokan nem is szeretnek veg nelkul olvasgatni, anelkul hogy ki ne probalnak amit olvasnak.

  Szoval tok jo dolog az ilyen haziproject, mert meg akkor is rengeteget tanulunk belole, ha egyebkent elbukunk benne.
 • overseer-7
  #3949
  irasidus 2
 • overseer-7
  #3947
  nekem elég az, hogy működőképes lesz..

  egy ilyen project mire jó?.. az esetek többségében az ilyen házi projectek arra jók, hogy zsíros állásokat szerezzen magának az ember.

  Egy dolog a diploma.. ami azt kommunikálja, hogy tanult és szakképzett vagy.
  Egy másik dolog egy működőképes demo project.
  Az azt kommunikálja, hogy szakértelemmel rendelkezel az adott témában.
  Képes vagy a hatékony és átfogó gondolkodásra, a probléma megoldásra, képes vagy össze szervezni a munkafolyamatokat.. és képes vagy a CSELEKVÉSRE.. a megvalósításra.

  Ez sokkal többet kommunikál mint a diploma.
  Az ilyen fejlesztőkért VADÁSZNAK.. a szakmában a high-tech vállalatok.

  Szó szerint.. úgynevezett fejvadász cégekkel keresik a legkiválóbb és legtapasztaltabb mérnököket.
 • hiper fizikus
  #3946
  Szia !
  Ez igazán magával ragadó kép ! Látom, hogy te nagyon fel vagy készülve a témából ! De mond csak, mit is akarsz majd csinálni a "kész" sugárhajtóműveddel ???

  Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.08.16. 09:08:21
 • overseer-7
  #3945
  ezek milyen királyak már :

 • overseer-7
  #3944
  Évek óta szeretnék egy saját fejlesztésű "sugárhajtóművet" építeni.
  Alaposan foglalkoztam a témával.
  Vannak ezen a területen újító ötleteim is.
  Ha sikerülne építeni egy hobby motort.. A következő már olyan lenne..amiben a konvencionális ipari alkalmazásoktól eltérően újdonságok is lennének.

  Mostanában foglalkozok az ansys fluent el..a mixed flow impellerek nagyon érdekesek.
  Egyszerű megvalósítás.. nagyobb hatékonyság.
  A mixed flow kompresszorok és turbinák kihasználják a levegő molekuláinak az axiális és centrifugális gyorsulását is.. Egyfajta átmenet a két külön típusú kompresszor között. ..Nagyon egyszerű az elkészítése ugyan úgy mint a centrifugális impellerrek esetében..és legalább olyan nagy a kompresszió aránya.. kicsivel rosszabb az axiálisnál a air mass flow értéke. Viszont mind a kettőnél hatékonyabb.

  Én egy olyan motort képzelek el..ami 5 kompressziós ütemben a levegőt 30 atmoszféra közelébe sűríti.. mixed flow kompresszorokkal.
  Majd a sűrített levegő, bejut egy nagy szeleppel ellátott combustion kamrába... hasonló szelep mint ami a dízelmotorokban is van.. de sokkal nagyobb átmérővel.
  A kamrában injectorokkal megtörténik az üzemanyag befecskendezés.. majd a detonáció.. a detonáció hatására a szelep lezár.. és a nagy nyomású +100 atmoszféra, forró gáz távozik a rotációs dugattyú blokkba.
  Itt ez egy újítás lenne.. a lüktető nyomású gázt nem vezethetjük rá közvetlen egy turbinára.. mert a turbina nagyon érzékeny erre.. úgyértem, hogy a turbinákat optimalizálják a tervezés során a gáz sebességre.. nyomására, és a gáz tömegére.. áramlására. Ha ez változik.. mint ebben az esetben is.. a turbina nagyon rossz hatásfokkal fog üzemelni.

  Tehát más megoldásra van szükség.. Egy rotációs kerék dugattyúra van szükség.
  Erre láttam több megoldást is.. a google patenten több megoldásra is van példa.

  Egy ilyen motor nem brayton ciklusban üzemel.. Ez egy magas kompresszió arányú PDE hajtómű lenne.
  Iszonyú hangja lenne.. robbanások sorozata.. és jóval nagyobb hőhatásfokkal működne és fajlagosan nagyobb teljesítménnyel mint a konvencionális brayton motorok.

 • overseer-7
  #3943
  hát a költséghatékonyság áll az első helyen.

  Amit lehet, készen meg kell venni. Ami túl drága.. és vagy könnyen elkészíthető, azt házilag kell elkészíteni.

  Pl a motor házát, azt lemezekből kell majd összehajtogatni és összeheggeszteni.
  A turbinákat és kompresszorokat meg lehet vásárolni. Talán a diffuzorokat is.
  Majd még jobban körül nézek a neten, hogy milyen alkatrészeket lehet megvenni hozzá.
  A kész alkatrészekhez kell majd megtervezni a hajtóművet.

  Esetleg be is lehetne építeni egy nagyobb repülő modellbe, hogy legyen neki valami haszna is.
  Viszont ehhez elég nagy darab és nagy teljesítményű motor lenne.
  A motorhoz kellene inkább valakinek építenie egy ilyen RC repülőt.
 • hiper fizikus
  #3942
  Szia !
  Vannak alapvető szempontok, amikre figyelned kell !:
  1. maximális biztonság
  2. költséghatékonyság
  3. munkaidő ráfordítás
  4. termék minőség
  5. szomszédok véleménye
  6. törvényesség

  . ...stb.?

  Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.08.15. 13:21:56