3992
Fizika 2006
  • strepsils
    #3992
    Ezer köszönet ˘!
  • PrasCo
    #3991


    Elneveztem a függőleges befogót y-nak, a vízszinteset x-nek.
    A függőleges befogót lehúzva körátlónak, majd az így megcsípett alsó kvadránspontból áthúzva egy egyenest az eredeti hsz. jobb oldali pontjába tkp. kaptál egy Thalész-háromszöget. A két alfa szög pedig azonos, mivel merőleges szárú szögek. Látod tehát, hogy a kis-, és a nagy háromszög hasonlóak.
    Ebből kifolyólag az oldalarányuk ekvivalens (vagy - mivel derékszögű háromszögek, tangenssel kijön, lsd. bal felül), amit pedig ismert x-y-okkal ki tudsz fejezni az ismeretlen R-re.

    Gondolom, van ennél sokkal elegánsabb levezetés is, de így este tízkor ezt szültem meg. Azért ellenőrizd, hátha.
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2023.09.16. 22:00:09
  • strepsils
    #3990
    Valaki tudná hogyan kell kiszámolni egy olyan körnek a sugarát ami egy ilyen háromszög átfogóján fekszik és csak a két befogót ismerem és ezt az elhelyezkedési rendszert .
    Utoljára szerkesztette: strepsils, 2023.09.16. 21:12:56
  • Renata100
    #3989
  • kevindean105 #3988
    Nice topic
  • Csucsu1111
    #3987
    Sziasztok! Tegnap elővettem egy általam méltatlanul hanyagolt, régi kérdést újra és érdekes dologra bukkantam.
    Ismeriteg a Gouy balance kísérletet? Mond nektek valamit az a kifejezés:szuszceptibilitás?
  • Bnum2
    #3986
    A reszelőn kívüli fizikával. :-)
  • Bnum2
    #3985
    Sheldonnal valószínű előbb találkoztam mint te.
    kb. 45 éve.
    Bár az egy másik volt. :-)
  • biomage
    #3984
    mindjárt beírja sheldon cooper fizika :D

    Kinek van kedve játszani Kő, papír, olló, gyík, Spock ot? :D
    Utoljára szerkesztette: biomage, 2019.10.01. 13:10:59
  • hiper fizikus
    #3983
    igen
    te a fizika mely részéve foglalkozol ?
  • Bnum2
    #3982
    Itt fizika helyett zabot hegyeztek? :-)
  • hiper fizikus
    #3981
    Karborundum vágólapot is használhatsz marrásra . Van kis és van nagy lap-korong is .
    Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2019.09.03. 12:39:15
  • hiper fizikus
    #3980
    Hát ha már enyire megy a [ reszelészet ], akkor próbáld ki a következő trükköt, tetszik - nem tetszik a sk. Csoltói cigányoktól tanultam. Ha a sűrű kis fogas fűrész fogait kombinátfogóval megritkítod, akkor jobban tudsz marni vele . Ted ezt valamelyik közepes fogú reszelőddel is : srégan-ferdén köszörülj ki rajta a finomszemcsejű keskeny köszörűkővel barázdákat szemre szabályosan - optimálisan . Aztán már olajozottan is marnia kéne neked, hacsak nem egészen tompa már, de először szárazon próbáld ki . Ajánlom az új reszelőt megspékelni, egyet feláldozhatsz rá . Ne felejzsd el ide megírni az eredményét, kíváncsiak vagyunk rá . A köszörülésnél vigyáz, mert a reszelő edzett acél, borzasztóan cikrázni fog, szórni fogja a vas szemcséket . Ne hadd felhevülni, mert azonnal kilágyul : a kezeddel tapintsad .

    Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2019.09.02. 16:42:17
  • mrzed001
    #3979
    Te nyertél ! Ekkora őrültségre még mi se gondoltunk :D

    Amúgy a legnagyobb kitolás a reszelőzsírozás volt. Magyarán bármi kenőanyagtól a reszelő használhatatlanná vált. Csak nyomta, nyomta ... és nem szedett le semmit se :D
  • hiper fizikus
    #3978
    És ha kilágyítod magadnak, amikor nem lát a mester ?
  • mrzed001
    #3977
    Valójában nem.
    Mivel mindkettő igen kemény, edzett felület, ezért el fognak pattogni egymáson.
    Ahhoz, hogy komoly kárt tudj tenni bennük (egymásban) igen komoly nyomóerőt kell kifejtened (vagy minimális érintkezéssel igen gyors mozgás, de az a köszörű kategória, nem a reszelő).

    Szóval igen, próbáltuk :D
    Amikor az a szakmai gyakorlat, hogy egy éven át csak reszelned kell (minden péntek 12-16:00-ig) levélnehezéket, akkor bizony elég gyorsan beleunsz és kezdesz el hülyéskedni a kezed ügyébe kerülő tárgyakkal. Pl a 400 és 500mm-es NAGY reszelők :D
  • hiper fizikus
    #3976
    Hogyan jut ilyesmi az eszedbe ? Engem a csikogásától kiráz a hideg .
  • Sequoyah
    #3975
    Attol fugg. Szimmetrikusan, a fogakkal fogakat egymasnak nyomva reszeled? Mert akkor szimmetrikusan fognak reszelodni is.
    De ha pl a fulenel kezded, akkor a reszelo reszelesre tervezett reszevel reszeled a reszelo nem reszelesre tervezett reszet, tehat a reszelt reszelo fog reszelodni.
  • Palinko
    #3974
    A puhább anyag :D de biztos molekuláris szinten mindkettő csak a puhább látványosan.
  • ZilogR
    #3973
    Ha egy reszelőt egy reszelővel reszelünk, akkor a reszelt vagy a reszelő reszelő fog reszelődni...?!
  • h_zoli
    #3972
    Ez a vezérlés nagyon jó ötlet. A B ági zárószelepet tulajdonképpen el lehet hagyni mert a dolog jellegéből adódóan nincs olyan, hogy több legyen a forrás, mint a hidrofor kapacitása. Utóbbi a csap rendeltetésszerű, mindennapos használata során pedig bőven kiürül, hiszen prioritása van.

    Ennek az egésznek olyannak kell lenni, mint egy objektumnak, amelynek van kompatibilis bemenete és kimenete, azon belül bármi megengedett, de rajta kívül semmit sem szabad változtatni a "kódban".

    Megyek és körülnézek az útválasztó szelepek között. Óriási.
  • h_zoli
    #3971
    Nagyon komoly, köszi!
    Azért mondtam, hogy feladás, mert meglévő rendszerbe kell beilleszteni, ha tetszik, tömegesen.
    Az új csapot nyilván meg kéne venni, új mosdót is hozzá, mesterembert hívni kifuratni az új lukat.
    Ez egy csodálatos titkos dolog de még én sem tudom a részleteket...:)
  • Steel
    #3970
    A #3968 lenne a legegyszerűbb és költséghatékonyabb verzió. Neked mi a fontos, a probléma megoldása, vagy a probléma pénzbe kerülő elegáns megoldása?

    Első körben egy nyitott rendszer (értsd kinyitott csap) forrásait pusztán ökölszabállyal nehéz szabályozni. Keresztmetszettel, csőhosszúsággal és a hidrofor megfelelő kiválasztásával kellene kezdeni. Én ilyenbe akkor fognék bele, ha a megrendelő ragaszkodik ehhez, és persze ha van erre pénze. Nem kis dolog ezeket megfelelően méretezni, kiválasztani.

    A másik megoldást egy vezérelhető útválasztószelep, egy szintén vezérelhető zárószelep és a hidrofor nyomásmérőszenzorának mint jelforráskénti felhasználásában látom. A hidrofor-ban lévő levegő sűrűségét vagy nyomását lehet felhasználni mint vezérlőjel. A B-vezetékre telepíteném a zárószelepet (közvetlen a hidrofor beömlő ága elé), és közvetlen a vízcsap elé az útválasztót. A beömlő ágán lévő szelepet a hidroforban lévő levegő sűrűsége vagy nyomása alapján vezérelném. Bevallom, ehhez nincs sok tapasztalatom. Ha a hidrofor közvetlen erre nem képes, akkor valami egyszerű műveleti erősítővel egy Schmitt-trigger-t kellene hozzá méretezni.
    Ezt a jelet természetesen fel lehet használni a kiömlő ágra szerelt útválasztó szelepen is, akár a meglévő jel negációjaként.

    Ha a hidrofor belső nyomása, vagy a vizmennyiség egy adott határ alá csökkent, akkor B beömlő szelepe kinyit, és a csapon lévő útválasztó egyúttal az A-ágra vált. Ha a teli a hidrofor, tehát egy felső küszöbérték elérésekor, a B-ágon lévő szelep lezárja a hidrofor bementetét, és a vízcsap előtti útválasztó a hidrofor ágára vált.


    Utoljára szerkesztette: Steel, 2019.03.27. 11:35:31
  • h_zoli
    #3969
    Na ja de az gyakorlatilag a feladás. Viszont hadd kérdezzek egy hülyeséget. Egy hidrofor tartállyal el lehet érni nagyobb nyomást, mint a "táp"? Eddig csak szivattyúnál használtam, ott ugye viszonylag egyszerű, a szivattyú akár 5 barral is tolja be, aztán kinyeréskor a nyomás elkezd csökkenni de a locsoláshoz sokáig elég. Itt viszont a max nyomás eleve 1.5 bar. Mekkora nyomás léphet fel a tartályban? MI van ha a tartály eleve nem engedi be a vizet, mert hogy nagyobb a nyomása - akkor az egész koncepció használhatatlan.
  • h_zoli
    #3967
    Nem lehet sajnos kihagyni a buliból mert az adott. A meglévő hálózatra kell ráépíteni az okosságot. Nem nyomáscsökkentés a cél hanem tényleg az, hogy egy alternatív forrásból származó vizet tárolni tudjon (és ürítsen, hogy újra legyen kapacitás, ne legyen pangó víz se)
  • kl24h
    #3966
    Ilyenformán az A vezetéknek nincs értelme, jó lenne, ha ki lene iktatva, mivel csak a B vezetékből folyhat a víz. A B vezetéknek prióritást nem tudsz adni, csak ha kiktatod egészen az A vezetéket. A keresztmetszettel is lehet okoskodni, de akkor is fog jönni víz az A-ból és ha túl kicsit lyukat adsz az A-nak, akkor mikor a B-ből elfogy a víz, akkor csak lassan fog folyni az A-ból, mivel kicsi a keresztmetszete.
    Ha nyomáscsökkenésről van szó, akkor ajánlott tenni a palack elé egy visszacsapó szelepet, hogy a palackból ne tudjon kiürülni a víz a tápláló hálózatba, csak a csap felé.
  • h_zoli
    #3965
    Pontosan, ahogy az első mondatban megfogalmaztad (a második rész nem kell, hogy teljesüljön, ilyen helyzettel nem kell számolni).
  • kl24h
    #3964
    Tehát konkrétan azt akarod megoldani, hogy mikor megnyítod a csapot, akkor mindig a B vezetéken (tárolon keresztül) jöjjön a viz egész addig, ameddig van mi jöjjön, ha már nincs, akkor jöjjön a víz az A veztetéken.
    Ha a B vezetéken megjön a nyomás, akkor kapcsoljon vissza B-re. Legalábbis én így értem a problémádat.
    Utoljára szerkesztette: kl24h, 2019.03.23. 19:18:30
  • h_zoli
    #3963
    Hello
    Áthoztam ide a problémám.
    Az A kör hálózati víznyomással, folyamatos, állandó táp
    A B kör nem folyamatos, de az is ugyanolyan hálózati. Tekintsük úgy, hogy az a szomszéd lakás.
    B-ben ritkán van táp (kinyitja a szomszéd), akkor sem sokáig - viszont az ezalatt érkező vizet tárolni kell, hiszen a mi csapunk ilyenkor akár zárva is lehet. Nyitáskor ez utóbbit kell felhasználni mihamarabb.

    A bonyodalom tehát az, hogy a végén közös a csap, de a nyomás egyforma a két körben. Valahogy prioritást kéne adni B-nek, amikor a csap nyitva van.

    Nem tudom, hogy kell ábrázolni a hidrofor bekötését, szóval ez nem specifikáció a rajzon. A lényeg, hogy valami tárolni tudjon.
    Még az jutott eszembe, hogy a keresztmetszet és a nyomás között van összefüggés, de lehet, hogy közös szakasz esetén ennek nincs jelentősége. Köszi előre is ha van ötlet.

  • hiper fizikus
    #3962
    Sziasztok !
    Újdonság: gömbvillám : aktuális megdumálni :
    Gömbvillám - wikipédia
    Gömbvillám pusztított, közel kétszáz kecske veszett oda
    Így jön be a gömbvillám a lakásba: bárkivel megtörténhet?
    Lefilmeztek egy gömbvillámot

    Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.08.31. 14:45:06
  • overseer-7
    #3960
    Tudom.. mind a kettő országos trollok.

    ebből élnek, hogy mások fejébe próbálják beleültetni a kétsége és másoknak próbálják tönkre tenni az önbizalmukat =)
    micsoda egy szánalmas, patetikus élet az ilyen.

    Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz. - Mark Twain

    Árulónk a kétség: Attól foszt meg, mit könnyedén elérnénk, Ha volna merszünk.
    - William Shakespeare
  • hiper fizikus
    #3958
    Szia !
    A magyar aposztrofokat kitehetnéd !!! Csak a Ctrl+Shift vagy az Alt+Shift gombpárral kell átváltanod a billentyűzet kiszerelését ! Kérlek rá !

    Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.08.17. 10:53:58
  • hiper fizikus
    #3957
    Szia !
    Nem hogy elkeseredel, rebekakocsis és life strange véleménye semmit sem számít, mert csak trolkodnak veled !!! Ignoráld ezt a kettőt, úgy mondják, hogy ne etesd a trolkodókat !
    És neked van igazad: egy prototípus önmagáért beszél, akkor is ha darabokból az interneten szedegetted össze !!! A vadászoknak meg besegíthetnél: Te is rákereshetsz a cégekre !!!
    Amikor én is régen szerelgettem, akkor nagyon jól éreztem magam tőle, csak az volt a bajom, hogy 5 % -nál pontosabban nem tudtam forgácsolni, és így nem sikerültek a fogaskerekeim ! Aztán gyakran, amibe belekezdtem, annak nem jutottam a végére, főleg mert akkor még nem volt internetes shop, és az üzletekben félig felszerelt árúkészletek voltak ! Sajnálom a szüleimet, hogy a pénztárcájukra ment, de már elmúlt és felnőt(ebb) vagyok !
  • Sequoyah
    #3956
    Ja hat mas forumban nem is reagalok ra:D
    De amig valaki kerdez, es/vagy tanulni akar azt probalom nem leszolni, es fuggetlenul kezelni attol hogy mashol miket mond.

    Egy ilyen kiserlet megtanithatja nagyobb alazattal kozeledni a szakertokhoz... Legtobb ember a sajat hibajabol tanul.
    (Ahhoz pedig hogy egy sugarhajtomuvel felrobbantsunk egy garazs, ahhoz kell sok tudas. Mert az a sugarhajtomu ami eleve el sem indul, az felrobbanni se fog, ha nem gyujtod fel a benzintartalyt magat...:))
  • molnibalage83
    #3955
    Az haqyján, de alapvető téren vannak hiányosságai. Nem tudom, hogy ki vadászna őrá. Én inkább csak röhögnék rajta. Hiper fzikus "Látom, hogy te nagyon fel vagy készülve a témából" kommentjén is csak mosolyogtam.

    Én repszim fejlesztésben vettem részt, kutyát nem érdekelte, nem számított.
  • molnibalage83
    #3953
    Nem, csak sokkal több esze van nálad. Ennyi...
    Vérciki, amit előadsz itt mindenféle topikban...
  • Sequoyah
    #3952
    Azt azert vedd figyelembe, hogy ezen ket dolog egyutt szukseges. Diploma nelkul valoszinuleg szoba sem allnak veled, de ha ez megvan akkor egy ilyen haziproject az valoban oriasi versenyelony lehet.
  • Sequoyah
    #3951
    Talan epp errol szol egy ilyen hazi project, hogy a problemak pl a heggesztesnel, anyaghasznalatnal kideruljenek, es tapasztalatot szerezzen rola az ember.

    En mernokkent pontosan tudom, hogy 100x annyit tud tanulni az ember amikor csinalja is a dolgokat, mint akkor amikor csak olvasgat rola. Meg sokan nem is szeretnek veg nelkul olvasgatni, anelkul hogy ki ne probalnak amit olvasnak.

    Szoval tok jo dolog az ilyen haziproject, mert meg akkor is rengeteget tanulunk belole, ha egyebkent elbukunk benne.
  • overseer-7
    #3949
    irasidus 2
  • overseer-7
    #3947
    nekem elég az, hogy működőképes lesz..

    egy ilyen project mire jó?.. az esetek többségében az ilyen házi projectek arra jók, hogy zsíros állásokat szerezzen magának az ember.

    Egy dolog a diploma.. ami azt kommunikálja, hogy tanult és szakképzett vagy.
    Egy másik dolog egy működőképes demo project.
    Az azt kommunikálja, hogy szakértelemmel rendelkezel az adott témában.
    Képes vagy a hatékony és átfogó gondolkodásra, a probléma megoldásra, képes vagy össze szervezni a munkafolyamatokat.. és képes vagy a CSELEKVÉSRE.. a megvalósításra.

    Ez sokkal többet kommunikál mint a diploma.
    Az ilyen fejlesztőkért VADÁSZNAK.. a szakmában a high-tech vállalatok.

    Szó szerint.. úgynevezett fejvadász cégekkel keresik a legkiválóbb és legtapasztaltabb mérnököket.