3671
DIESEL vs BENZIN
  • DanielT
    A kilóméteróra hazudik az esetek 99.9%-ban.
  • Borg
    " kipróbáltam az 1.9 PDTDI-t s hát nemsemmi. iszonyatos erő van benne és megy mint atom, igaz ezek a motorok már korántsem mondható igazi dízelnek mert valóban nincs akkora nyomatékuk, kell némi gáz hogy elinduljunk velük"

Erről beszéltem én is. A szívó dízel karakteriszikája megengedi, hogy alacsonyról felhúzza. A turbósé már nemigazán.

De tök felesleges erről vitázni, mert amellett hogy a görbéket megnézve egyértelműek a számok, és ezer más dolog is befolyásolja (lendület, kompresszió, váltóáttétel), tökre értelmetlen paraméter, hogy melyik autó hogy megy alapjáraton.
  • DanielT
    Elmélet? Folyamatosan vezetek felváltva benzineseket, dízeleket a létező összes variációban, csak a tapasztalataimat írom le.

Melyikkel könnyebb elindulni harmadikban, vagy negyedikben? Ugyanakkora lökettérfogatú benzinessel, vagy dízellel?
  • Dzsega #145
    odabiggyesztettem azt is...
  • Borg
    Figy, én pdtdi-t mondtam, és nem sdi-t. A két motor full más, ennek megfelelően a karakterisztikájuk sem egyezik. Én 90 ezer km-t tettem egy 2003-as 130lovas passat tdi-be, azóta pedig van egy 105 lovas touran tdi is. Mindkettő ugyanígy viselkedik.
    De mondom mégegyszer: Nyugodtan vedd elő, hogy melyiknek milyen görbéje alapjáraton. És milyen egy benzinesé. A dízelé 2000-től tuti hogy nyomatékosabb sokkal, de 1000 környékén, vagy az alatt kizárt. Márpedig neked a dízelben az ecu 1000-re fogja emelni az alapjáratot (az EURO3 óta előírás, mert különben túl nagy a károsanyag kibocsátás), míg egy benzinesnél ugyanez 650-800 között van. Tehát eleve az alajárata, és nem mellékesen a kompressziója is alacsonyabb a benzinesnek. Ezért lesz a különbség a dízel javára érezhető. Viszont ha mindkettőt 1000-res fordulaton nézed, akkor a benzines könnyebben meg fog indulni már.
    Ezenkívül megint: VÁLTÓ. A dízelekben tipikusan az 1-es gang sokkal rövidebb. Még egy ok, hogy könnyebben induljon meg. Az szimplán nem igaz, hogy menet közben 3-4-ben lejjebb lehet ereszteni a dízel fordulatszámát, mint a benzinesét. Nem lehet. A dízelt max 1000-1200 közé fogod leereszteni, mert ott az ecu rásegít, és emiatt viszi majd könnyedén. A benzinesben meg sokkal kisebb a kompresszió, és LENDÜLETE sincs akkora a motornak. Két egyszerű műszaki paraméter, ami miatt a benziens könnyebb fulladni fog ha hirtelen visszaereszted alapjáratra menet közben. Viszont ettől még a nyomatéka nagyobb lesz ugyanott, mint a dízelnek. (kb 1200-1500 fordulatig)
  • Borg
    Eddig az elmélet és az urban legend. Most pedig bökj be két azonos teljesítményú dízel és benziens nyomatékgörbéjét, hogy melyiknek van nagyobb alapjáraton.
  • Dzsega #142
    nah akkor a sok marhaság mellet 1-2 érdekes dolog:
    1500-2000 kategória biztosításban megszünt!!! jan 1 től van 1500-1700és 1701-2000ig.
    "Próbálj majd ki egy újabb fajta pdtdi vw-t, hogy ne is menjünk messze a fától... 50-nél szépen berángat majd. Nem mintha ennek bármi értelme is lenne..." nap mint nap vezetek egy 2.0 PDSDI (SDI mégcsak nem is turbós!!!) VW Caddy-t. alapjárat 5 seb 34km/h egyenes úton nincs rángatás nincs lefulladás, enyhe emelkedő 3. seb alpjárat és felmegy egy benzines ezt hol csinálja meg???? sehol! tudot te miért hiszed azt hogy a benzines 5. ben alpjáraton megy, mert azt az aprócska elektronikát nem veszed figyelembe ami gázt ad a benzinesnek ha úgyérzi lefulladna ezért tudsz vele így közlekedni kb 93 óta van benne szinte mind1ik benzinesben. kipróbáltam az 1.9 PDTDI-t s hát nemsemmi. iszonyatos erő van benne és megy mint atom, igaz ezek a motorok már korántsem mondható igazi dízelnek mert valóban nincs akkora nyomatékuk, kell némi gáz hogy elinduljunk velük (de lehet hogy csak az a passat volt szar amit vittem mert hát a gazdája nem épp a kímélés példaképe értsd: nem ízzítja le reggel sem!, hidegen is rugja neki stb...). ennek ellenére nagyon jó.
    a reggeli hidegben meg hogy melyi fűt hamarabb, hát igen mind a 2re van ellenpélda de valóban a diesel kicsit késöbb melegszik be, bár szerintem nem illik elindulni -5 -10°C-ban hidegen hanem igenis akár benzin akár diesel járatni kell 5-10 percig.
    gyorsulásban meg nem kéne egy ezeréves dieselt öszsehaonlítani egy új 16v benzinessel. Két szinte teljesen megegyező autó (Ford Mondeó) Mind a 2 jól felszerelve az egyik egy 1.9 TDCI a másik 2.0 16V benzin és hát biza a Diesel nyer rövidtávú gyorsulásban (lámpától lámpáig)! Ezt a kereskedésben mondták, kipróbálták.
  • ChevyG work
    jaja
  • leveskocka
    azok nem terepjarok.terepjaro kinezetu csilivili vacakok.
  • ChevyG work
    ugy tudom ami padlónál füstöl annak rossz a turboja
  • ChevyG work
    hát igen, és nem slik gumival mint ahogy lehet sok "ös" terepjárost látni
  • Marcell
    En a legmodernebb dizeleket is budosnek talalom. Utalok mogottuk menni. Ha nyomnak egy padlogazt, akkor meg nem latok a fekete fusttol.
    Multkor is szorakozott elottem egy J-s rendszamu (max. 2 eves) asszem 530d. Telitettek voltak a savok, de o megis csomoszor padlozott, aztan visszavett. Padlozott-visszavett. Na hat a fejet belenyomtam volna a kipufogojaba.
  • ChevyG work
    ez így van

nekem a 110 lovas gófot csak ugy sikerült lefüllasztanom, hogy 1esböl 4esbe húztam (tanulóvez. votam)
  • Marcell
    Volt egy 1.4-es, 60pacis VW Ventom, sportkipuff rendszerrel.
    Na erzesre az is olyan 10mp korul volt 100-on, lemerve viszont 14 mp volt :) Ami persze meg mindig 3 masodperccel jobb, mint a gyari 17mp-es adat. LOL :)
  • leveskocka
    az igazi terepjaro,(szerintem),ne feltetlen kell,hogy benzinmotoros legyen...
    ugyanis egy "gyengebb" dizelmotor forgatonyomateka is jobb,mint egy erosebb benzinese...es amikor a trutymobol ki kell maszni,a forgatonyomatek,es az attetel szamit.
    szerintem egy igazi terepjaro valahogy igy nez ki:dizelmotor,csorlo,kezivalto,valamint kezzel kapcsolhato kerekek+kezi differencialzarak.szamitogepvezerles suxx.valahol a prerin kimegy egy tranzisztor aztan megall a verda?rohej...
  • Marcell
    A CTR (Civic Type-R) van kb. 7s alatt 100-on :) (katalogusadat: 6,8s ; 200 Le)
    Vagy az V-os Golf GTI (6,9s ; 200Le).
    Seat Leon Cupra R (7,2s ; 210Le).

No comment.
  • DanielT
    Lemaradt, hogy jó lesz az olyan 11 sec körül is lejtőn hátszéllel.

Egyébként ez a legolcsóbb és legjobb tuning: hibás kilóméteróra és a fizika tényeinek figyelmen kívül hagyása :)
  • DanielT
    Na ezen állati jót nevettem :DDD 7 másodperc és a 110 lovas dízel Fócvágen :D Kb mint a tűz és a víz.
  • KoNi
    2.9 VR6

igaz ez 2.9es VR6 és 140 LE körüli, de a te 1.9-es TDI-d tutira lenyomja :DDD

azért megnézném, ha leméretnéd a vedádat, akkor mi jönne ki 0-100ra :D
  • Yeltzin
    meg úgy kb az összes amerikai :)

V8 4.2 5.0 5.7 6.6 stb

mondjuk azok nem is terepeznek velük :D
  • DanielT
    Nehezebb is lefullasztani a dízelt pont emiatt.
  • DanielT
    Dehogy rángat be. Gázadás nélkül is könnyebb elindulni egy dízellel 3-4 sebességi fokozatban is(pont a picsa benzines nyomaték miatt), ami némileg cáfolja a tőled elhangzottakat :)
  • Borg
    Mármint mi?
  • Pheel
    Milyen kocsival sikerült ez neked?
  • Borg
    Hehe :) Akkor majd vezess egy benzinest is, mert láthatóan nem tetted még. 5-ben a határ 27-28kmh, és ez nem az ahol lefullad, hanem ahonnan még felhúz. Pontosan azért, mert alapjáraton még valamivel több nyomatékod ad mint a dízel.
    De kezdenek kétségeim lenni a dízel tapasztalataid felől is. Próbálj majd ki egy újabb fajta pdtdi vw-t, hogy ne is menjünk messze a fától... 50-nél szépen berángat majd. Nem mintha ennek bármi értelme is lenne...
  • Borg
    Azért ezt már ne... ugye tényleg nem gondolod komolyan, hogy a 110lovas dízel golfod 7s alatt van 100-on? Tudod te milyen autók vannak 7s alatt százon? Még a BMW-kből is csak a legújabb 530d.. ami ugye nem szar 110le, hanem 218... szal szerintem írd csak ki azt az 1-est még a 7-es elé.
  • Cvd
    Na akkor eljutottunk hogy sikerült elismerni hogy a dízeleknek is vannak előnyös tulajdonságai. Azt hogy mocskosul füstölnek, olajkályha szaguk van meg kerregnek mondjuk felejteni kellene (illetve megjegyezni hogy 10 állt így a dolog). Az utolsó harmada viszont hülyeség. Éppen a dízelnek fogja jobban elviselni ha legmagasabb fokozatban alacsony sebességen kell mennie. Egy átlag benzinest az életben nem fogsz ötödikben 30-ig leengedni, sokkal hamarabb elkezd rángatni és lefullad. Valszeg a legtöbb dízellel se fogod megjátszani de összességében messze jobban fogják viselni a dolgot.
  • Pheel
    Épp a múltkor mentem egy Range Rover Sport V8 4.2-es kompresszoros benzinessel. Nem éreztem bénának azt a 390 LE-t :-P
  • Cvd
    Ha egyszer annyi. Illetve mint írtam 7s körül, tehát halálpontosan nem mértem soha sehol. Egyszer néztem meg karóra stopperével, állóhelyből kereszteződésből keresztútra fordulva, az volt 7,8s. Fél másodperc simán maradt bent a kanyarból indulás miatt de inkább több, lehet számolni. Psze pontatlan volt a mérés, nem ideális az út, lehet hogy a kilométeróra is csalt kicsit valamerre, de az biztos hogy jóval 8 alatt tudta a 100-at. Egyébként pedig 1,9-es, 110 lovas TDI III. Golf (GT széria, nem CL).
    De továbbra sem jött semmi benzines 100 lovas, akár turbós is (habár ez nem volt benne az eredeti állításban), ami ezt a (mégcsak nem is egy 130 lovas, hipermodern) dízelt legyorsulná, holott állítólag mind képes erre.:)
  • I.C.ram
    Hát azért van pár benzines terepjáró... gondolok itt a Range Rover szériára. V8-as benzines motor van az összes benzines változatban.
  • leveskocka
    na,meg attol fugg mire kell.szvsz eleg bena dolog terepjaroba benzinmotort epiteni.vagy ha az van benne,akkor az egy terepjarokinezetu valami.meg sportkocsiba dizelt:)
  • Pheel
    Szerintem, ha tudod vállalni az olajkályhaszagot és a traktorhangot, akkor használtan inkább diesel, mert ennyi idősen már kicsi az árkülönbség, viszont a szívódízelek gyakorlatilag elnyűhetetlenek. Kétszer annyit bírnak futni, mint a benzinesek. Az új PDTDI, HDI stb cuccok már nem ilyen strapabíróak. Ezeket a végletekig lefojtják, hogy teljesítsék a szigorú környezetvédelmi normákat. Ahogy tudom, ez nem tesz jót nekik. A PDTDI-k ráadásul eszik a motorolajat is. :(
    Egyébként benzinpárti vagyok, de ha kicsi az árkülönbözet, akkor megérheti a diesel. Ráadásul szerintem egyszerre az ember szívesebben ad ki pénzt, ha utána látja értelmét a hétköznapokban.
    A szervíz tényleg drágább a dieselnél. Egyszerűen drágább az alkatrész.
  • ChevyG #116
    áhh, eddig ugytünik marad az audi nyócvanas (tsak B/D?)
  • Borg
    Csak aztán majd kérdezz rá, miért van patkónyom a hátsó ülésen :D
  • desigo
    sültkrumpli illatú a kipufogógázod? :)
  • schrank
    a te 5-600000-ed max valami olasz vagy franci TD-re lenne elég jó neked a sima szívó diesel is R19 1.9D és társai a 90-es évek közepe tájáról étolajjal tesztelve
  • ChevyG #112
    eddig kispolskim volt/van, szal utána minden egy rakéta
  • desigo
    Nekem azért nem:)))))
  • ChevyG #110
    az a vicc, hogy énnnekem tök minden hogy 10 v 12sec alatt van százon
  • Borg
    Azért mind a kettőnél vannak végletek, ahol változik az előny/hátrány. De nagyjából így van :)