JAS-39 Gripen, az új vadászgépünk II.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígér? sportm?vészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges." Albert Einstein
"A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígér? sportm?vészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges." Albert Einstein
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
/Gripen az égből/
/Gripen az égből/
/Gripen az égből/
/Gripen az égből/
<én eddig még nem láttam>én eddig még nem láttam>
/Gripen az égből/
\"Én vagyok a Rend!\"
\"Én vagyok a Rend!\"
A Gripen valódi nemzetközi fegyverzeti rendszer, amely a védelmi iparág vezetõ csapatának legmodernebb technológiáját képviseli A jelenleg már szolgálatba állított, legújabb vadászrepülõ-generáció - tervezésének köszönhetõen - mûködési fölényt képes fenntartani a jelenlegi és a jövõbeni fenyegetésekkel szemben olyan módon, hogy tartalékrendszere további érzékelõk, repülési mûszerek és fegyverzetek bõvítését teszi lehetõvé.
A folyamatos technológiai illesztõ programmal kombinált modern tervezés – amely magában foglalja az érzékelõket, repülési mûszereket, adatkommunikációt, propulziós és önvédelmi rendszereket – biztosítja, hogy a Gripen legyõzze a jövõbeni fenyegetéseket, illetve fenntartja és fejleszti a Gripen operációs fölényét.
Svédország elkötelezett a Gripen jövõje iránt. Az exportügyfelek szintén részt vesznek a Gripen hosszú távú fejlesztési programjában, azonban – más platformokkal ellentétben – a jövõbeni fejlesztések nem csak az ügyfelek saját pénzügyi forrásain múlnak. Más szállítókkal szemben a Gripen International minden ügyfelet és mûködtetõt bevon a mûszaki és támogatói fejlesztés programjaiba. A mûszaki fejlesztéseket a mûködtetõkkel együtt hajtjuk végre és integráljuk meghatározott idõkeretek között. A többségben rejlik az erõnk."
\"Én vagyok a Rend!\"
\"Én vagyok a Rend!\"
-A Block50/52/60/70 változathoz van már illeszkedõ póttartály. Ez a gép hátára szerelhetõ fel, csak nagyon minimálisan befolyásolja a gép aerodinamikáját, és nagyobb hatótávolságot tesz lehetõvé.
A gép hátán látható szögletes dudor a CFT, vagyis az illeszkedõ póttartály
-Fegyverintegráció. Az F-16-os szinte az összes NATO szabvány fegyvert képes hordozni, több, mint 150 féle felfüggesztmény jöhet szóba, az Mk80 sorozatú hagyományos légibombától kezdve az AIM-120C6 légiharc rakétáig. A Gripen esetében ez a szám kb. 20. Például nem képes JDAM (GPS irányítású) preciziós légibombákat ledobni, nem képes "radargyilkos" rakéták indítására, stb.
-Felhasználói tapasztalatok. Az F-16-osból eddig több, mint 4400 példányt gyártottak le, és 24 ország légierejében szolgál. A JAS-39-esbõl cirka 200 példányt építettek, és eddig négy ország rendszeresítette. A különféle tervezési vagy gyártási hibák (ilyenek minden típusnál vannak) a nagyobb szám és a sokkal nagyobb repült óraszám miatt az F-16-osnál sokkal hamarabb napvilágra kerülnek, és így hamarabb is tudják kijavítani õket. Magyarul az F-16-os már egy bevált, jól kiforrott konstrukció, amely kinõtte a gyerekbetegségeit.
Ettõl még a Gripen sem rossz gép, és vannak elõnyei az F-16-ossal szemben (pl. kisebb a radarkeresztmetszete), de egy F-16E Block 60 és egy JAS-39C gép közül aligha lehet vitás, melyik a nagyobb harcértékû...
\"Én vagyok a Rend!\"
\"Én vagyok a Rend!\"
\"Én vagyok a Rend!\"
Megkérdezhetném hogy egészen pontosan mit is jelent az a szuper modernsé amit a gripen honlapján is "annyíra nyomatnak" gondolom jobb mint a többi. De miben?
\"Én vagyok a Rend!\"
<#rinya>#rinya><#rinya>#rinya><#rinya>#rinya>De azért a Gripen se egy "semmitérõ" típus nem?
\"Én vagyok a Rend!\"
Miben jobb, és melyik változat?
Az F-16 legnagyobb elõnye, hogy egy gigászi felhasználó tapasztalattal megtámogatott, sok ország által használt és folyamatosan fejlesztett géptípus. Jelenleg a legelterjedtebb és legsikeresebb nyugati vadászgéptípus. Egyértelmû elõnye továbbá, hogy csaknem minden NATO által használt fegyvert fel lehet rá függeszteni, mivel ezek integrációja készen van. Ahhoz képest, hogy egy könnyû légifölény vadászgépnek indult, egy igen hatékony többfeladatú géppé fejlõdött.
A Gripen alapvetõen újabb gép, és eredetileg kifejezetten a svéd viszonyokra készítették. Mivel Svédország anyagilag nem tud annyit szánni a gép továbbfejlesztésére, mint amennyit az USA és az F-16 program többi országa rászán, így a Gripen számtalan téren el van maradva. A fegyverrendszerek integrálása csigalassan halad (a mai napig nincs pl. "radargyilkos" fegyver hozzá, mint az amerikai HARM vagy az európai ALARM).
Összességében a modern F-16 változatok (mint a Block 60) képességek terén túlmutat a JAS-39C/D változaton, tehát jobb gép nála.
\"Én vagyok a Rend!\"
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Szerintem összességében nem kéne az oroszokat annyira lenézni, hogy milyen szar technikát csinálnak, még mindig õven a világ élvonalában vannak, egyetlen gondjuk a pénzhiány, így meg persze ne mlehet rendes mennyiségû gépet legyártani akármilyen jó is az (lásd. pl a Hokum-ot ami az egyik legjobb harci helikopter egyedülálló képességekkel, és egyszerûen a hadseregben alig van belõle mert nem tudják megfizetni!). Ennek mondjuk egy igazán negatív hatása van, hogy gyakorlatilag mindenféle országnak hajlandók eladni a cuccokat ha fizetnek eleget, ez pedig azért valljuk be nem túl egészséges dolog.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
A katapultrendszert nem tudom hogyan vették át az amerikaiak az oroszoktól. Egy idõben tényleg vizsgálták a K-36DM II-t, de a tesztek bebizonyították, hogy az ACES II (ez van az F-15, -16, -22, A-10-ben, és nem Martin Baker mint ahogy korábban valaki említette, hanem McDonnell Douglas fejlesztés (ma már Boeing)) ugyan olyan jó túlélési arányt biztosít, viszont a tömege csak fele annyi, mint az orosz típusé. Az eddigi legjobb túlélési arányt biztosító katapultülés a MB Mk 14 NACES, ami az F-14D-kben volt rendszeresítve (100% mentési arány).
"NE úgy márpls mintha egy cset lenne.. gondold át mit akarsz írni kb 4-ed ennyi hozzõászólásba belefért vollna ez a Thread."
Erre meg Jezus mondott egy jo dolgot: Az dobja az elso kovet... 😊
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A jövõ katonai tengeralattjárói I.
A jövõ katonai tengeralattjárói II.
Szerintem ennél szebb nincs!!!!